SCHOTSE HOOGLANDERS   22 comments

Wie nu denkt aan kilts, doedelzakken, whisky en blote knietjes komt bedrogen uit, want het gaat hier om het runderras de Schotse hooglanders die van oorsprong vooral in het westen van Schotland en de Hebriden-eilanden voor de westkust voorkwamen, het ras stamt af van een klein Keltisch rund.

Alle kleuren Schotse Hooglanders, zondag 17 aug. 2008

Dit runderras wordt in natuurgebieden het jaar rond als grote grazer ingezet om de verruiging tegen te gaan, dit kan ook gebeuren door jaarlijks te maaien en te kappen maar dat verstoord de natuur en is uiteraard zeer arbeidsintensief. Ook in het Lauwersmeergebied, wat in november 2003 de status van Nationaal Park heeft gekregen heeft Staatsbosbeheer dit ras ingezet alsmede de konikpaarden, de verruiging is hiermede niet geheel onder contrôle maar het scheelt heel wat werk. Het Lauwersmeergebied is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk natuurgebied dat van grote waarde is voor Nederland, vooral door de zeldzame (natte) duinvegetaties, de enorme vogelrijkdom en natuurlijk de vlinders en andere insecten. Veel mensen worden afgeschrikt door de Schotse hooglanders omdat ze enorme hoorns hebben die er toch wel gevaarlijk uitzien, maar niets is minder waar en de Schotse hooglanders zijn eerder bang voor mensen dan andersom.

Een beste koe, zondag 17 aug. 2008  Het is dan ook een lust om over het hek te klimmen en heerlijk tussen deze dieren rond te lopen. Vorige week zondag heb ik dat dan ook gedaan met Gabe, Boukje en de kinderen en we hebben er allemaal van genoten. Het was enigszins heïg, zodat de foto’s niet al te scherp zijn geworden, maar de dieren zelf zijn goed te zien. Een volwassen stier weegt 800 kilo en de koe 500 kilo, zodat er heel wat ronddenderd over het gebied. De hoorns verschillen net zoals de kleuren nogal wat, normaal horen bij de stieren de hoorns naar achteren te krullen en bij de koe recht overeind te staan, maar zoals ook op de foto’s te zien is gaat dat lang niet altijd op. Ook de kleuren variëren van roodbruin, zwart tot crèmekleurig. De vacht bestaat uit twee lagen, in de zomer is de onderlaag niet zo dik maar in de herfst groeit er een dikkere laag voor de winter. Dit soort is bijzonder goed geschikt voor het klimaat en de ruige omstandigheden in de West-Highlands, omdat er daar veel regen, een sterke wind en weinig om te grazen is ze worden daar "Highland Cow" genoemd.

Wat ben ik blond ik ga er gewoon naar toe, 17 aug. 2008

Op het ogenblik zijn er meer Schotse hooglanders buiten Schotland dan in Schotland, daar zijn het nu vooral de schapen die er grazen. Vroeger was er vooral vee in de Highlands die werden gefokt om hun vlees en werden verkocht in de Schotse Lowlands en Engeland. De Schotse Hooglanders van de eilanden voor de Schotse westkust begonnen hun lange tocht naar de markt, door te zwemmen van eilanden naar het vasteland, o.a. naar Mull nabij Croig "Port-na-Ba", Gaelic voor "haven van het vee". De markten van Crieff en Falkirk waren slechts een tijdelijke stop want daarna begon de tocht, tot zelfs Londen aan toe.

Schotse Hooglander, duidelijk de stier! zondag 17 aug. 2008

De begeleiders waren de "drovers" die hun vee, ook wel "kyloes" genoemd, wekenlang begeleiden door vaak onherbergzaam gebied.

The Pass of the Cattle

‘The men they gather’
‘And create such a stir.’
‘With dogs by their side,’
‘The cows of the field…’
‘They come from the Hills and Glens.’
‘To climb Bealach na Ba…’
‘The pass of the Cattle.’

Bealach na Ba, de "Bergpas van de Runderen" is één van de spectaculairste routes in Schotland en is met 626 meter hoogte, de hoogste voor auto’s toegankelijke bergpas in Groot-Brittannië. De bergpas start in Applecross en loopt naar Tornapress. De Schotse hooglanders kunnen zich het jaar door prima redden in de Nationale Parken, alleen in strenge winters moeten ze wel eens worden bijgevoerd. Wie dus eens wil genieten van de schoonheid van de natuur raad ik aan om eens een kijkje te gaan nemen in het Lauwersmeergebied en dan natuurlijk de camera niet vergeten, want naast de Schotse hooglanders en de konikpaarden zijn er bijzondere bloemen, heel veel vogels, vlinders, insecten en prachtige vergezichten te bewonderen.

Zwarte Schotse Hooglander, hoezo chagrijnig. Zondag 17 aug. 2008

Geplaatst22 augustus 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

22 Reacties op “SCHOTSE HOOGLANDERS

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Blijft oppassen. Gisteren veilige afstand in acht genomen toch aangevallen door een stier. Zat op de fiets en moest stevig doortrappen om weg te komen. Wees toch maar gewaarschuwd.
  Nico.

 2. Lieve Ann,
  Schitterende foto’s van prachtige Schotse Hooglanders en weer wat geleerd maar ik denk toch dat ik aan de veilige kant van ’t hek zou blijven en zeker met Joep!De meningen zijn verschillend hieronder,dus toch maar oppassen!
  Liefs Corry en doggy Joep,doeidoei!!

 3. Hoi Ann, dat jij aan de andere kant van het hek bent geklommen….heerlijk tussen de schotse hooglanders….bbbrrrrr. Ik vind het echt enge dieren. Ik zou niet graag 800 kilo op me willen krijgen. In Limburg is ooit een vrouw tijdens het wandelen aangevallen door zo’n beest. Zwaar gewond.
  Dus ik bekijk ze liever van een afstandje. Bij ons in de wijk in een stuk natuurgebied hebben ze ook gestaan. Maar ik vind de schapen en geiten die er dit jaar staan toch ook wel heel leuk….
   
  Fijn weekend!
  Liefs Annelies

 4. Hai Annetje,
  Leuk zijn ze hè! Ik noem ze altijd de nozems onder de runderen….  Hier in het Twiske hebben ze jaaaaaaaaaaaaaaaaren geleden ook schotse hooglanders uitgezet. Dat was nog in de tijd toen enkel de analoge camera’s nog maar bestonden. We woonden destijds in Zaandam en hadden nog geen kinderen, dusssssssssss ………. plenty of room voor een DOKA. Was altijd beregezellig, overdag lekker horten en foto’s maken, ’s avonds met een wijntje erbij gezellig saampjes in ons donkere hokkie om de boel te ontwikkelen en af te drukken.
  Ben trouwens wel ver genoeg bij de hooglanders vandaan gebleven (ondanks hun wat mij betreft hoge aaibaarheisfactor) en lekker ingezoomd… Al was het zwart-wit, ze waren prachtig geworden! Jammer dat ik ze na 2 verhuizingen echt nergens meer kan vinden, grrrrrrrrrrr.
  Heerlijk dat ik er nu weer even van kan genieten dankzij jouw prachtige foto’s die volgens mij absoluut niet onscherp zijn hoor !!
  Leuk ook dat verhaal erbij, weet ik daar ook weer iets meer van af!
  Nogmaals fijn weekend, veel liefs, MIem

 5. Lieve Ann,
  Wat een prachtige foto`s van die schitterende dieren !!!!!
  Liefs van Gonnie .

 6. Gek misschien, maar ik vind ze er wel lief uit zien. Met die dikke vacht en die dromerige ogen.
   
  Toos  

 7. zo An weer wat bij geleerdt van jou verhaal inder daad zijn het zeer mooien dieren en weegen ze echt wel wat eb zullen ze echt wel een gras veldtje leeg vreeten maar dat moet kunnen nu weet is dat ze hier in het duingebiet  bij wassenaar ook loopen in het duin zo dat ze de grasen goed kort houden en dat de mens daar niet hooft te wezen dus ja dat is weer het gemak voor de mens maar An het is weer weekeind we gaan daar maar weer is van genieten even wat stoom af blaasen want het was weer een druken dag vandaag niet erg hoor maar dan kom je thuis en wil gewoon lekker even niks dus vandaag maar even geen spacee morgen weer een nieuwen spacee dag maar wensje en mooi weekeind toen en ik hoop dat het weer daar aan mee werkt diken kus voor jou van mij rene

 8. Prachtige,imposante dieren vind ik het..ze lopen in Petten ook gewoon los in het wandelgebied..heb genoten van de informatie die jij erbij schrijft..fijn weekend Ann..liefs Caro.

 9. Als ik de verhalen van anderen over die Hooglanders lees, vind ik je erg moedig om hier tussendoor te lopen en er foto’s van te maken ! Gelukkig is het goed afgelopen, want anders hadden we heel wat mooi verhalen en foto’s moeten missen !

 10. Mooi verhaal weer Annypenny maar lijkt me een goed idee als je samen
  met Henkypenky op stap gaat dan wordt het denk ik een héél spannend
  avontuur (die struisvogels moest ik werkelijk zo om lachen) combi van de
  SchotseHooglander&Struisvogel hoe zal dat worden kan jij vast wel
  photoshoppen hahahaha wel die grote bek op een grappig plekje
  plakken dan ….> of gewoon echt saampies over dat hekkie klimmen
  😉 van een gek … kisssNoon

 11. Lieve Ann
  Wat een mooi verhaal weer ik heb het met aandacht en veel plezier gelezen ,ja en je foto’s zijn ook weer heel mooi .Ik las dat je tussen de dieren hebt gelopen en vind dat super hoor ,alleen als ik de reacties lees hieronder denk ik oei ,maar ik ga er vanuit dat de mensen met wie je was best weten wat ze doen ,in elk geval je bent nog heel hihi
  Liefs Elisabeth

 12. We hebben ze hier ook en ik vind ze schattig omdat ze er woest en warrig uitzien, maar ik kom niet dicht in de buurt hou het voor het hek ipv op het weiland :)
   
  Prettig weekend !

 13. Ik heb wel eens een torero aan die mierikswortels zien hangen….. dus ik blijf toch maar liever aan de goede kant van het hek. Maar het verhaal linkt naar de Kelten 😉 dus altijd goed. Alba go brach, Ann!!!

 14. Ja ook hier worden ze ingezet maar ik zou toch maar onthouden dat het wilde dieren zijn en alleen daarom al is het gepast om afstand te houden. Je weet namelijk nooit wat zo’n dier zich in de kop haalt maar ook niet wat er een half uur vantevoren gebeurd is waardoor zo’n beest nog anders kan reageren. Daarbij is het ook helemaal niet wenselijk om te dicht bij te komen omdat er altijd wel van die domme mensen zijn die zo’n beest denken te kunnen voeren of aaien. En dan heb je helemaal de poppen aan het dansen. krijg je van die bedelende 800 kilo grote beesten .( ik moet er niet aan denken ) .
  Hier is ook weer iemand’s hondje op de horens genomen een grote herrie en meteen van die beesten horen hier niet enz. enz. blijkt wel dus dat deze persoon dwars door hun gebied liep zonder effe na te denken en om te lopen . omdat meneer hier altijd loopt moeten die beesten maar opzijgaan. tja dan is het toch 800 kilo die korte metten met je willen maken en terecht. 

 15. Domme Ann. Jij had toch moeten weten dat dit de meest meedogenloze grasvreters zijn die er op deze aardkloot rondlopen. Overdag valt het nog wel mee, maar ’s nachts ontwaakt het roofdier in ze en maken alles af wat ze op hun pad tegenkomen. Ik ben ook eens overdag over het hek geklommen  om deze monsters te fotograferen, en eigenlijk was ik erg blij dat ze wegliepen. Het liep me bijna dun door de broek van angst.
   
  Maar ik hoop ooit nog wel eens foto’s te maken van deze monsters want wat zijn het schitterende oerbeesten.

 16. prachtig om te zien ik vind ze ook altijd zo lief
  zelf heb ik ze voor het eerst echt dicht bij gezien in Duitsland heb vol bewondering naar ze staan kijken de neuzen vind ik zo moooi maar eigenlijk zijn ze helen maal schitterend en ja ann daar nog jouw mooie fotos bij dan kan mijn middag niet meer stuk heel v gr v els

 17. Het zijn de natuurlijke maaimachines in de natuur. Maar laat ik er wel even bij aanvullen dat het wilde dieren blijven en daardoor niet aaibaar. In veel terreinen staat aangegeven om minstens 25 meter afstand te houden van de dieren. Houd dat ook ondanks alle aaibaarheid.
   
  groeten
   
  roel

 18. Lieve Ann,
  ik maak het kort…prachtig…
  liefs, knuff,xxx
  Gerd.

 19. Heel, heel lang geleden zagen wij de Schotse hooglanders voor het eerst. Een vakantie met ons gezin in Schotland. De kinderen, toen nog 10/12 jaar, noemden ze Joepies, waarom weet ik niet meer, maar voor mij zijn het altijd joepies gebleven. Wat een stoere  beesten, prachtig! liefs Belia.

 20. Dear Ann,
  voordat ik jou verhelderende verhaal gelezen had,zou ik met een boogje om deze dieren heen zijn gelopen hoor,
  ze kijken zo boos…..hihi.
  Een leerzame beschrijving en mooie foto’s
  Kus van Edward.

 21. Hallo Ann, heb je verhaal met aandacht gelezen, en ik moet je eerlijk bekennen dat ik ook dacht dat deze dieren gevaarlijk waren.
  Ze zien er namelijk niet zo lief uit maar dat zal inderdaad door die hoorns komen. Maar nu weet ik dankzij jou weer beter.
  Groetjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: