PAARDE(N)BLOEMEN, MOOI, LEKKER EN GEZOND   48 comments

Het is een prachtig gezicht een weiland vol paardebloemen (ik vertik het nog steeds om paardenbloemen te zeggen), ook in de tuinen zijn het zonnige bloemen, het is dan wel flink wat werk om telkens de planten te verwijderen maar beter wat werk dan deze geweldige planten te veronachtzamen en af te doen als “onkruid” zonder meer. Perry Dumas schreef voor zijn bundeltje Duivelsnaaigaren: Impressies van een Europese Sallander al een ode aan de paardebloem, geen hoogstaande poëzie maar wel een gedichtje naar mijn hart.

000 Gedichtje Paardebloemen

Diverse bronnen, met hier en daar een noot van Ann.

De paardebloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over vele andere plaatsen verspreid.

Andere namen

 

De paardebloem is in het noorden bekend als hondstong (Drenthe) en als hondebloem (Groningen). In het Nederlands is hondstong ook de benaming voor een andere plantesoort. In het zuiden (Limburg) en in Vlaanderen (België) wordt de paardebloem ook wel pisbloem genoemd. In verschillende delen van (Zeeland) kan de naam variëren van pissebed, pissebaede tot pisseblomme. De naam Pisbloem of pissebed slaat op een (kennelijk) urine-afdrijvend effect van de plant wanneer de bladeren gegeten worden. In gedeelten van (Gelderland) wordt het wortelrozet kettingspol genoemd. Maar ook de naam melkwiet komt veel voor in (Zeeland). Andere namen zijn konijnenbladeren (bijvoorbeeld op Texel) of brievenbesteller (In West-Friesland). De laatste naam slaat op het vruchtpluis dat wanneer ertegen aangeblazen werd, wegdreef om als het ware de zaden die er aan hingen als brieven te bestellen.

000 Paardenbloem

Afbeelding van internet.

De paardebloem is eetbaar

Onze voorouders wisten het al dat de paardebloem lekker maar ook nog eens gezond is. Het blad bevat flink wat vitamine A. dit is goed tegen vermoeidheid, een droge huid en ontstekingen. Ook zit er een goed hoeveelheid vitamine C. Daarnaast nog ijzer, selenium en calcium. Men beweert dat het regelmatig eten van paardebloem een goede werking heeft op de gal, lever, nieren en de spijsvertering. De bladeren zijn goed in een salade te verwerken. Het is gezonder dan een kropsla. Neem wel de jonge bladeren omdat die het beste smaken. Om de bittere smaak wat te temperen, leg je de bladeren eerst enkele minuten in water. En giet er een zoetige dressing over. Vooral in Griekenland eten ze dagelijks salade van paardebloem met wat citroensap en olijfolie. Dit gerecht heet chorta. Een ander gerecht is een stamppotje zoals andijviestamppot. Stengels zijn niet lekker. Gebruik ze daarom alleen voor decoratie. Molsla: Bladeren worden hiertoe overdekt met zand, waardoor ze verbleken. Ze worden dan molsla genoemd. Het is het jonge blad van de paardebloem. Vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte paardebloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla.
Door veredeling is een verbeterde, bladrijke molsla verkregen. Molsla wordt op diverse markten in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet ruim verkrijgbaar.

31 maart 2010, paardebloempje net open

Eigen foto.

Paardebloemthee

Voor het maken van de thee kun je alleen de tere delen van de plant gebruiken. Hiermee worden bedoeld de jonge blaadjes, bloemen en de zaden. Voor een klein potje thee voor ongeveer 3 á 4 kopjes neem je:

  • 6 dl gekookt water, 20 gram gedroogde of 30 gram verse blaadjes, bloemen en zaden. Wil je maar 1 kopje thee maken neem dan 1 tot 2 theelepels gedroogde of 2 tot 3 theelepels verse kruiden. Daarna thee maken op de gebruikelijke manier en ongeveer 10 minuten laten trekken, deze thee is lekker met wat honing erbij.

Paardebloemhoning

Het is eigenlijk een siroopje maar het ziet eruit en smaakt net zoals honing. Gebruik hiervoor 400 gram paardebloemen (het is even wat werk maar dan heb je ook wat).

  • 1 kg suiker
  • 2 geperste citroenen

De bloemen goed wassen en drogen. Doe er 1 liter water bij en kook het geheel. Zet het vuur uit en laat het 24 uur staan. Het water wordt dan bruin maar dat geeft niet. Zeef het water en voeg de suiker toe. Weer verwarmen en laten indikken. Als laatst het citroensap toevoegen.

14 mei 2010, Paardenbloem, pluizenbol

Eigen foto.

Paardebloem als medicijn

Gebruik hiervoor zowel de bladeren als de wortel omdat ze elk een verschillende werkende eigenschap hebben. Zo is de wortel genezend voor de lever terwijl de bladeren het urineren bevorderen. Denk hierbij aan nierstenen en een blaasontsteking. Hierbij is het bevorderlijk voor de genezing om veel te plassen. De lever en de nieren zijn organen die ontgiften. Dus indirect helpt het ook bij chronische pijnklachten, huidaandoeningen en reumatiek. Gebruik hiervoor de paardebloemthee dan als medicijn. Heeft u wratten? Stip dan intensief het witte melkachtige sap uit de stengel op de wratten. Na een paar dagen moet u al resultaat zien, denk erom bij het plukken van paardebloemen het melksap geeft wel bruine vlekken die moeilijk zijn te verwijderen.

27 mei 2010, Veldbloemen

Eigen foto.

VRIENDEN, VRIENDINNEN EN BEZOEKERS ALLEMAAL NOG EEN HEEL FIJNE EN ZONNIGE WEEK GEWENST, LIEFS, ANN.

Advertentie

Geplaatst31 mei 2010 doorAnn McDunn inKruiden

48 Reacties op “PAARDE(N)BLOEMEN, MOOI, LEKKER EN GEZOND

Schrijf je in op reacties met RSS.

  1. Ik woon in boerderij. En ik heb SLE kan ik deze bloemen voor mijn lupus / rheuma? Zijn alleen 1 soorten paardebloem?

  2. Goeden Morgen Ann erg leuk hoe jij dit allemaal hebt verwoord prachtig erg fijn je weer te kunnen volgen / en Compliment voor de scherpen foto’s.. lieve gr van Marry en Cees

    http:ceesvandepanne.wordpress.com
  3. hoe moet je het paardebloem medicijn maken ??

  4. Super Blog Ann en zo volledig mijn complimenten en het gedichtje raakt mij ook in het hart ! In de oorlog werd het ook veel gegeten maar dat weet jij vast ook wel. Ik heb weer genoten van jouw blog dankjewel XXX

  5. Bedankt voor u goede uitleg en mooie foto’s ,want stilaan worden grootmoeders recepten en middeltjes in de vergeethoek geduwd ,wat ik persoonlijk erg vindt.

  6. Mooi gedaan Ann . erg leuk om het gedicht te lezen over de paarden Bloem Cees

    http|://ceesvandepanne.wordpress.com
  7. Paardenbloemen Ze fleuren onze bermen en weiden open .Ze zijn ook nuttig en eetbaar
    Men vindt ze altijd van het vroege voorjaar tot het late najaar.

    • En ze zijn nog heel erg mooi ook Marylou, als mensen in W.O.II hadden geweten wat er allemaal in de natuur eetbaar is en waar vitaminen in zitten dan was er niet zoveel honger geweest.

  8. Een van de meest veelzijdige planten in de tuin, mooi in al zijn vormen…van sla tot thee…en zeker als fotomodel!

  9. Wat een prachtige foto’s Ann.Ik kan niet wachten om te genieten van al die zongele schoonheid.

  10. Hallo Ann bedankt voor je snelle reactie

    Ik zie om me heen dat de kennis die in de natuur verborgen zit jammer genoeg aan
    te veel mensen voorbij gaat .
    Veel mensen staan liever in de rij voor een vette hap maar beseffen niet wat ze hun lichaam
    hiermee eigenlijk aan doen.
    Naar de hoeveelheid antioxidanten die we in de vrije natuur tot onze beschikking hebben
    die ons helpen ons lichaam gezond te houden wordt veel te weinig naar om gekeken .
    Vaak beseffen mensen te laat wat ze zichzelf aan doen .
    Ze hobbelen maar blind mee met de massa , ik kan deze mensen het volgende advies geven

    Je hebt maar weinig zekerheden in het leven , maar een zekerheid heb je zeker zolang
    je leeft en dat is dat je lichaam zo lang je leeft van je zelf is , een goede investering
    in jezelf is dan ook dat je goed voor lichaam zorgen moet .

    Eet en leef bewust bedankt voor je info …………….. Groet Hans

    • Geen dank Hans, graag gedaan! Je hebt helemaal gelijk en de mensen weten haast niets meer van de natuur en wat je daar allemaal kunt vinden wat goed is voor je lichaam en zelfs geest, want aan rozen ruiken is heel goed om je prettig te gaan voelen en lavendel naast je hoofdkussen laat je goed slapen. Jammer dat er zoveel mensen zijn met een overgewicht door het te veel en te vet eten, als je van de week hebt gezien in de supers hoeveel er is ingeslagen dan kost het heel wat moeite om de extra pondjes er weer af te krijgen. Groet, Ann.

  11. Hallo mijn naam is Hans en wilde je graag nog het volgende vragen

    Ik begrijp dat het blad eetbaar is maar we hebben ook nog de bloem zelf en de wortel
    Ik ben graag in de natuur en ben voor mezelf aan het uitzoeken wat ik zoal kan eten wat ik tijdens mijn wandelingen tegen kom
    Voor wat de bloem betreft deze is gemakkelijker te plukken echter ik vroeg me af of deze ook eetbaar is en wat de voedingswaarde
    hiervan is
    De wortel is weer wat moeilijker te verkrijgen , is deze ook eetbaar .

    Groet ………… Hans

    • Hallo Hans, alles van de paardenbloemen is eet- of drinkbaar, je kunt van de bloemen thee zetten en daarvoor de jonge blaadjes, bloemen en zaden gebruiken, de paardenbloem bevat vitamine C, ijzer, selenium, vitamine A, B4 en nog wat vitaminen en is dus een prima vitaminesupplement maar voor de honger zal het dus weinig helpen en zo plukken en op eten zou ik je willen afraden. Hierboven staat wel hoe je thee e.d. kan maken, ik hoop dat je er een beetje meer van weet op deze manier, groetjes, Ann.

  12. Hallo vanuit Canada:

    Ik ben vrywilliger in een tuin voor alle mensen. Op zondagen hebben we sprekers in de tuin op allerlei gebied. Gisteren hadden we het geluk Chanchal Cabrera te verwelkomen die heel veel weet, over wat de meeste mensen noemen, onkruid. Toen ik naar onkruid aan het zoeken was kwam ik jouw website tegen, wat is die mooi. Paarden bloemen vind ik ook heel mooi en mag ze ook graag eten. We hebben ze volop in deze tuin en gebruiken geen gif middelen dus altyd goed.. Ik heb een vraag, wat noemen ze in Holland een soortgelyke plant die ook veel in het weiland tegen komt en er uitziet als het groen van een paarden bloem en hier “plantain” heet. Ik wilde graag meer weten hoe ze die in Holland medisch gebruiken.
    Chanchal heeft ook een mooie website wwwchanchalcabrera.ca. ze is een van twee master herbalists in Canada. Groetjes, Joop.

    Joop Vandenberg
    • Hallo Joop,

      wat leuk een reactie uit Canada en ook dat je vrijwilliger bent in een tuin, wat je vraag betreft ik denk dat je smalle weegbree (Plantago major) bedoelt, het blad ziet er wel anders uit dan het blad van de paardenbloem maar is bijzonder helend, meestal is weegbree wel te vinden in de buurt van brandnetels en als je last hebt van brandnetelharen dan kan je het weegbreeblad meteen kneuzen en op de jeukende plek smeren dat helpt uitstekend, kijk bij mij maar eens bij de categorie “kruiden” daar staat wat te lezen over de weegbree. Bij de site van Chanchal zal ik eens kijken, bedankt voor de tip!
      Vriendelijke groet, Ann.

  13. @ Lourens, bij kruiden staan er al verschillende o.a. de brandnetel die ook al zo bijzonder is, af en toe heb ik al een kruid beschreven en wat je ermee kunt doen, een apothecaresse ben ik bepaald niet, maar ik ben geboren uit zonnegloren en een zucht van de ziedende zee, dus had ik graag een echte kruidkundige geweest overigens heb ik er wel altijd mee gewerkt, het is goedkoper en veiliger dan de geneesmiddelen van de farmaceutische medicijnen waar ze inmiddels ook nog mee hebben geknoeid. Jammer dat je nu juist moet werken, warmte vind ik heerlijk maar ’s avonds is het ook nog best lekker, geniet er van. Bedankt voor je compliment, liefs, Ann.@ Elisabeth, het lijkt me echt wat voor jou om het eens uit te proberen, als het warm is blijft muntthee ook altijd lekker, je hebt vast nog wel een bloembak want munt woekert ontzettend, als je van wat groene thee en een handvol verse muntblaadjes thee zet en er honing of suiker bij doet is het echt lekker, je kunt natuurlijk ook gewone munt gebruiken, ook jij bedankt voor je compliment, een heel fijn weekend bij je bloemetjes en planten, liefs, Ann.

  14. Lieve AnnWat een wetenswaardigheden over de Paardebloem ,ik ben verbaasd hoeveel namen de plant heeft en ook nooit geweten wat er allemaal mee kan zoals thee en honing maken ,en dan ook nog als medicijn voor veel klachten .Echt heel leuk en leerzaam maar bovenal gewoon een leuk ”onkruid” . En niet te vergeten het gedicht is heel erg leuk ,je hebt er weer iets moois van gemaakt en ik heb het met plezier gelezen.Ik wens jou en Mandy een heel fijn weekend Liefs Elisabeth

  15. Hallo Ann, dank je voor je antwoorden, ik vind het heel leuk zulke wetenswaardigheden en info, kun je hier geen vast onderwerp op je blog van maken? Bijvoorbeeld steeds een ander kruid, of veldgroente enzo? Je weet veel hiervan, dat is echt leuk en leerzaam. Je bent onze veld apothekares hoor… hi, hi.. Nee hoor alle gekheid op een stokje natuurlijk. .. Wens je een fijn weekend, zal in elk geval behoorlijk warm worden.. (en ik, zei de gek, moet precies weer werken :-) Groetjess, lourens

    Foto Hobby NL
  16. @ Loontje ik knoop er gewoon nog een paar dagen mooi weer aan vast, daar hoef je niet wijs voor te zijn hoor, gewoon even met boven bellen ;-))) Een heel fijn weekend en dat zal zeker lukken!♥ Liefs.

  17. Als eerste heb ik hier gereageerd….. snik….. niets meer van te zien! Hoe kan dat nou toch? Maar ja, vorige week ging er nog veel fout op space en er lijkt nu enige verbetering in gekomen te zijn dus we zullen het wegvallen van de reactie maar wijten aan het onheil dat msn (hopelijk tijdelijk) over ons heeft afgeroepen. Maar ik baal wel. De zonnige week die je ons wenste op 31 mei is helemaal uitgekomen. Dank daarvoor wijze vrouw ;-)) ♥

    • Ilona •
  18. Hallo Dorien, leuk dat je op bezoek was er zijn nu geen paardebloemen meer op een enkeling na maar als ze er weer zijn en meestal duurt dat niet lang dan ga ik honing maken en thee zetten.Liefs, Ann.

  19. Hallo Ann, Ik heb met aandacht het stukje gelezen. ik wist dat paardenbloemen eetbaar waren, dus ik heb weer wat geleerd. Liefs Dorien

  20. @ Lukas, bij jullie zijn uiteraard ook heel veel kruiden die gewoon in het wild groeien maar paardebloemen zijn toch echt wat voor de lage landen. Konijnen zijn er dol op en toen wij vroeger heel veel konijnen hadden ging ik om tassen vol en die waren zomaar op, dieren weten beter wat goed voor ze is dan mensen. Hier is het eindelijk ook prachtig weer met volop zon, heerlijk!Liefs, Ann.

  21. weer heel wat bij geleerd,de paardenbloem,te eten te drinken en als medicijn te gebruiken,ik wist het nietje hebt er scherpe en moie fotos van gemaakt.hier heb ik ze nog niet gezien.ik gaf het blad altijd aan mijn konijn was er gek op.

  22. @ René, leuk dat je reageert, we hebben tegelijk de reacties geplaatst dus die van jou had ik niet gezien. De paardebloem weet zeker niet van opgeven en van de wortels kan je zelfs surogaat koffie maken, als er echt honger komt haal ik iedere dag wel een mandje kruiden en eetbare planten dat geel neem ik op de koop toe want er zit ook in zelfbruiners melk van de paardebloem. Ik denk dat jullie nu in Drenthe zijn en ik wens jullie ontzettend fijne dagen toe, het wordt een heel mooi week wat weer betreft en dat is toch wel erg fijn!Dikke kus voor jou, liefs voor John en een knuffel voor Max.

  23. Allemaal hartelijk dank voor de reacties, even wat vragen beantwoorden, ik zou paardebloemen gaan plukken maar net als in het gedichtje staan er ineens alleen maar stelen, dus dat wordt wachten op een nieuwe lichting, dan ga ik vast en zeker eens de thee zetten en het lijkt me erg leuk om de honing te maken dus dat ga ik ook doen, ze zien me toch al voor gek aan en dat wordt alleen maar erger als ze zien dat ik alleen de koppen van de paardebloemen pluk ;-)))@ Nicky, omdat het zulke bruine vlekken geeft kan je beter bij brandnetelellende weegbree plukken en kneuzen het sap daarvan helpt direct. Wat het plassen van honden betreft altijd eerst kruiden e.d. even wassen en laten drogen.@ Henk, als je de sla zou mengen ziet niemand het tenzij je altijd hele kroppen op tafel zet ;-))) Overigens vind ik je geen zeikerd hoor! @ Melda, wat leuk dat je moeder paardebloemen gebruikte dat hoor je niet vaak en ze zal dan ook wel meer hebben gedaan met bloemen en kruiden.@ Lourens, spinazie is voor sommige mensen en vooral voor mensen met reuma soms puur vergif dus dan is een salade zeker veel beter en je krijgt de vitaminen en mineralen er gratis bij. Molsla vind je vaak onder molshopen vandaar de naam, de sla is dan al kant en klaar om gebruikt te worden.@ Bea, eenvoud is het kenmerk van het ware en in de natuur is dat ook zeker zo, alle wilde bloemen zijn prachtig en hebben ook heel vaak nog een nuttige kant, er bestaat in principe maar heel weinig onkruid. Als de mensen in de oorlog alles hadden geweten over kruiden was er geen vitaminegebrek geweest.Allemaal liefs, Ann.

  24. ja AN je hebt weer je best gedaan wat betreft de paarde bloem nee geen onkruit dat is het zeker niet maar het was en is wel een bloem die niet van op geefen weet haal je hem weg dan staat die na een paardagen weer lekker voor je neus en dat je hem kon eten ja natuurlijk is die best te eten maar in deze tijd zullen niet veel mensen hem nog eten voor hun kwalen maar als de ziekten korsten straks om hoog gaan mischien dat je dan wel moet gaan op letten dat de bleom niet uit het land schap verdwijnd maar ja we zullen maar zegen wie dan een klein beetje geel ziet die heeft er te veel van gegeten ik wens je een fijnen avond toe diken kus van mij voor jou

  25. Ze zijn niet alleen heel gezond, maar ook heel mooi. Vooral op de prachtige foto’s waarmee jij dit blog verluchtigd hebt. Eenvoud is trouwens vaak mooi vind ik. Zo ook het gedichtje van Perry Dumas. Al die namen kende ik nog niet, dus ik heb weer wat geleerd. (Of ik ze allemaal kan onthouden is een tweede.)Lieve Ann, Diesel en ik wensen jou en Mandy ook een hele fijne week.xxBea

  26. Heel interessant, informatief en leerzaam beschreven Ann, we staan weer verbaasd wat de natuur allemaal herbergt! Weet je wat? Ik ga het een keer uitproberen, je tip vond ik goed: bijvoorbeeld sla en oook andijvie bevatten vaak te veel nitraten, schijnt niet zo best te zijn voor je gezondheid, dus ik dacht om eens sla (als basis voor een salade) eens te vervangen door paardebloemblad.. !! Kijken of dat lekker is, volgens mij wel!!! Ook moi de midicinale toepassingen zijn mooi meegnomen :-)

    Foto Hobby NL
  27. Mijn moeder bakte kruidkoek en daar deed ze paardebloemen in.Mijn kleindochter noemt die pluizen een wensbloem en ik herinner mij dat wij ook pisbloem zeiden.Alleszins een bijzonder bloem .je hebt er een mooi logje van gemaakt.Liefs Melda

  28. Ann je hebt ons weer veel geleerd ,een heel intressant onderwerp .Ik vind een veld vol paardebloemen ook erg mooi om te zien .Voor jou ook een fijne week meis

  29. Hahaaaaaa. weet het niet hoor Ann. Paardebloemensalade ? Paardebloementhee ?Voor het plassen heb ik ze in ieder geval niet nodig. Iedereen vindt mij immers sowieso al een zeikerd.Ik heb je logje met smaak gelezen maar zolang er verse sla in de schappen ligt laat ik de paardebloemen staan hoor.Ik probeer meer voor te stellen dat ik m’n kinderen te eten vraag en dat ik ze een schaal paardebloemensla met gebakken aardappeltjes voorzet………..bij het idee plas ik al bijna in de broek van het lachen…………..de verbijstering en ontzetting van de koppies af te lezen.

  30. Ik weet dat als je je prikt aan een brandnetel dat je dan de melk uit de steel van een paardebloem op de branderige plek kunt doen. Vaak groeit de paardebloem ook in de buurt van brandnetels, heb ik gehoord:-)Echt een heel leerzaam stukje Ann! Ik weet nie of ik zo gauw thee ga zetten van verse paardebloemen, wie weet heeft er een hond op geplast:-)))Misschien heeft de natuurwinkel ook gedroogde paardebloem om thee van te zetten. Wel heel interessant om te lezen wat er allemaal in zit!Zet jij er zelf wel eens thee van Ann?groetjesss Nicky

  31. Wat een leerzaam stukje over de paardebloem. je kunt er vele kanten mee uit zo te lezen. Thee, honing en zelfs als medicijn. Ik wist helemaal niet dat je paardebloemen kon eten, laat staan er thee van zetten etc.Ik wens jou ook een fijne week, en met de zon komt het ook helemaal goed volgens de weerberichten.Liefs

  32. Ik vind een veld vol paardebloemen ook een erg mooi gezicht. Vooral als het zonnetje schijnt. Een erg interessant item heb je er van gemaakt. De pluizen zijn altijd leuk om weg te blazen.

  33. Wat een leerzaam stukje Ann..wist niet dat er zó veel namen voor waren..dat ze eetbaar waren wist ik weer wel gheh gheh..heb genoten van je foto,s..fijne dag en avond verder..liefs Caro.

  34. wat een boel namen zeg voor een plant geen wonder dat we soms in de war raken , van pisbloem heb ik echter nog nooit gehoord wel van het pispotje maar dat is weer een andere plant ik weet wel dat je ze kunt eten , maak je ze zelf ook klaar?

  35. Nee laiverd, een enorme schol in Lauwersoog ;-)))

  36. Wij krijgen bij die Paarde(n)bloemen dan toch wel zeker gebakken mosselen met spek, paprika en uien??…jummie,jummie!

  37. Broer ik ben geroerd, je weet dus nu al wat je te eten krijgt ;-))) Met het mooie weer ga ik zeker de paden op de lanen in, maar dan wel telkens geknield of zelfs languit gelegen voor al het moois wat er bloeit, een heel dikke kus terug.

  38. Lieve Zuster,Dit blog is van alle kanten een lust om naar te kijken en te lezen. Het gedichtje van Perry Dumas, is hartsikke leuk. De beschrijving is leerzaam, ik wist echt niet dat je ze kon eten hoor. Jou eigen foto’s spetteren van mij schermpje, je hebt de pluis er mooi scherp op weten te krijgen. Met het weer zit het de komende dagen wel goed, dus…..de paden op de lanen in!!Een dikke kus van je broertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: