De zwarte walnoot/okkernoot, wie zoekt zal vinden.   36 comments

Nu ik iedere dag twee keer uit wandelen ga met de pitbull, kom ik in straten en wijken waar ik eigenlijk nooit eerder ben geweest en wat is er toch veel wat je dan toch hebt gemist. Eerst even de wekelijkse wens…….
 
 
Buitenpost is een doods dorp wat de hoofdstraat (ahem het winkelcentrum) betreft en nu de enige juwelier ook nog gaat verdwijnen vrees ik dat we op de lange termijn alleen 4 supers overhouden en natuurlijk het Kruidvat, de Readshop zal ook wel blijven omdat het postkantoor er in zit, veel vertier is er dan ook niet, maar wat groen betreft dat is er genoeg en dat is ook heel erg prettig. De drukte kan je opzoeken maar het is wel heerlijk wat je allemaal tegen kunt komen door flinke einden te wandelen, het is zo stil in de straten dat Mandy (Yorkshire terriër en natuurlijk geen pitbull) lustig kan rennen met haar 5 meter looplijn, voor die enkele auto of fiets haal ik de lijn wel in. Op één van onze wandelingen zag ik op het gras allemaal appelvormige, groenkleurige vruchten liggen onder een hoge boom, nu heb ik echt wel heel veel bomen gezien maar deze was me totaal onbekend, met zakken vol met van die vreemde groene dingen ben ik huiswaarts gekeerd om dit nu eens te gaan uitzoeken. Een foto van de boom heb ik meteen gemaakt om het zoeken wat makkelijker te maken, maar dat bleek nog helemaal niet zo eenvoudig.
 
 
De toen nog onbekende boom waar al veel blad af was.
 
 
Een gedeelte van de meegenomen vruchten.
 
Natuurlijk heb ik eerst eens zo’n vrucht opengesneden, maar ook de pit maakte me niets wijzer. Het leek op een perzikpit maar dan veel groter, alle bomenboeken doorgespit, maar niet te vinden. Ik had ook bij twee huizen aangebeld en gevraagd of ze daar ook wisten welke boom het was, nee dus. Na twee dagen het gemeentekantoor gebeld en naar iemand gevraagd van de plantsoendienst, die was er niet want alles is uitbesteed, maar een vriendelijke dame wist wel een man die heel veel verstand van bomen had en die zou mij terugbellen. Na nog een paar dagen een telefoontje, en ja hoor die mijnheer was zelfs zo vriendelijk geweest de gemeentemensen een tak van de boom te laten halen en wat vruchten mee te laten nemen, waarna ook hij op zoek is gegaan. De boom was de Juglans nigra, toen was het een fluitje van een cent zodat ik eindelijk wist welke boom daar nu stond. Inmiddels is de boom kaal en de vruchten liggen nog zwart op het gras, zodat niemand weet wat voor vruchten het zijn. Toch jammer, want na met een hamer 5 keer heel hard te hebben geslagen op deze zwarte walnoot heb ik die kunnen proeven en ik moet zeggen die smaakte best, niet helemaal als de gewone walnoot maar wel smakelijk, de rest van de noten moet ik nog uit de vruchten halen maar ik heb toch echte zwarte walnoten dat is weer eens wat anders dan de gewone.
 
 
De zwarte walnoot voor de hamer er aan te pas kwam.
 

Walnoot (Juglandaceae)

 

De gewone walnoot of okkernoot (Juglans regia) is afkomstig uit Zuid-Europa, Centraal- en Zuidwest-Azië. De boom kan 15 tot 18 meter hoog worden, en meer dan 10 meter breed, met een mooie schermvormige kroon. Een andere notenboom die in Nederland wel voorkomt is de uit Noord-Amerika afkomstige zwarte noot (Juglans nigra). De zwarte noot wordt nog wat hoger, tot 25 meter, en maakt eveneens een brede kroon.

Vanwege de mooie boomvorm en het exotische karakter werden walnoten wel aangeplant bij kastelen en buitenplaatsen. Ook bij boerderijen werden noten geplant: de stof juglandine in het blad wordt door muggen en vliegen niet aantrekkelijk gevonden. Naast de noten zelf is ook het hout van de notenboom van oudsher waardevol. Walnotenhout is buigzaam en sterk. Het heeft vaak prachtige gevlamde nerven in warme bruintinten. Het is daarom geliefd in de meubelindustrie, en wordt vaak als fineer toegepast. Vroeger werd notenhout ook gebruikt voor het maken van siervoorwerpen zoals deurklinken en geweerkolven.
 
 
Foto van internet, maar volgend jaar ben ik er eerder bij!
 
 De zwarte walnoot komt uit het midden/oosten van de USA en in Zuid-Oost Canada. Dit is één van de belangrijkste, waardevolste houtsoorten. De boom kan max. 250 jaar oud worden, groeit het best op zonnige plekken, verdraagt weinig schaduw. Het is een flinke boom van 20-30 m. hoog. De kroon is in bosverband meer langwerpig en afgerond, vrijstaand is hij zeer breed vertakkend. De blaadjes zijn vrij smal en lancetvormig. Het topblaadje ontbreekt soms, of is zeer klein. De bladrand is fijn gezaagd. Vruchten hangen alleen of in bundels van 2-3 noten bije lkaar. De vrucht is bijna kogelrond en 40-50 cm lang en breed. De kern is zeer smakelijk maar de noot zelf is moeilijk te openen, (daar kan ik over mee praten) te wijten aan de dikte van de schaal.
 
 
De bast van de Juglans nigra, als je wat doet moet je het ook goed doen ;-)))
 

Mythologie en en volksgeloof

In de Griekse mythologie is de walnotenboom het symbool van de wijsheid. Karya, de nimf van de Walnoot, wordt door de God Dionysos in een walnootboom veranderd. Kariatiden zijn vrouwenbeelden van notenhout in de vorm van kolommen van de tempel van Arthemis Karyatis.

 

Na de kerstening kreeg de walnoot een slechte naam. Hij wordt een boom van de duivel, van macht en wellust. Wie onder een notenboom in slaap viel, zou ernstig ziek worden.

Aan de andere kant zou de walnoot tegen blikseminslag, koorts, vervloekingen en toverijen beschermen. Men hing notenbladeren in de babywieg om muggen en vliegen te weren. Met het afkooksel van de bladeren streek men het vee in tegen allerlei ongedierte.

Dromen over een notenboom voorspellen ongeluk. De Nederlandse dichter Cats dichtte :"Waag u nimmer in den droom, onder enen notenboom."

 

Wie zoekt zal vinden ik kwam, zag en overwon en wat is dat leuk! Nog even een foto van de vliegenzwam omdat er hier zoveel stonden.
 

Advertentie

Geplaatst13 november 2009 doorAnn McDunn inNatuur

36 Reacties op “De zwarte walnoot/okkernoot, wie zoekt zal vinden.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Hallo Ann,

  Ik ben al een hele tijd op zoek naar deze walnoten maar ze zijn schaars te vinden.
  Zou ik als het niet teveel gevraagd is mogen weten waar deze walnoot boom staat en waar ik en jij ook natuurlijk deze noten kunnen verzamelen

  Ik maak er mooie dingen mee namelijk en je kan ze ook gebruiken om een verfsoort mee te maken.

  Met vriendelijke groet,
  Eva Janssen
  Min 0657106833

 2. walnoot boom waar kan ik vinden

 3. Vliegenzwammen laiverd en er stonden er hier honderden overal in het dorp, ik heb er erg veel foto’s van gemaakt want ik had er nog nooit zoveel gezien.X Ann.

 4. blijkbaar stonden ze dus bij jou ook wel in de buurt 😉 ( die mooie rood met witte stippen, tonder? zwammen )x, c.e

 5. Ilona ik ben vele roepingen mis gelopen, maar heb nergens spijt van. Mijn grootouders moesten rondkomen van 17,50 gulden in de maand en ik ben dus gaan werken toen ik 13½ was om het voor hun makkelijker te maken. Ik zou een studiebeurs krijgen, wat in die tijd heel bijzonder was, voor het Lyceum maar ik heb mezelf opgewerkt zonder diploma’s dat kon vroeger nog. Vacatures zijn hier alleen bij de supers ;-))) Onder veel vliegenzwammen gekeken, maar geen Buurman Kabouter en geen Gn(oompje), die zitten waarschijnlijk in een afkickcentrum ze zopen echt veel te veel.

 6. Is er geen vacature voor biologielerares in een school in Buut’npost?? Prima verhaal Ann. De Amerikanen noemen deze boom ook wel ‘English walnut’ maar misschien wist je dat al. Je hebt toch wel even onder de vliegenzwam gekeken he, want ik maak me sterk als daar niet kabouter John en (Gn)oompje te vinden waren….. aan het eikeltjesbier natuurlijk!

 7. @ Ingeborg, als je je eigen updates gaat missen dan is het geen wonder dat je die van een ander wel eens niet hebt gezien, het lijkt me ook echt wat voor jou om die vreemde vruchten mee te nemen en er dan meer van te willen weten, er staat een hele rij van die dikke mooie bomen, maar er is er maar eentje die vrucht draagt, dus ik ga het wel volgen. Ik kende de boom ook niet maar daar is dus verandering in gekomen, liefs voor jou en een likje van Mandy.@ Sibylle, in de stad zijn toch wel parken? Paddestoelen kan je overal vinden maar het is altijd leuk om vliegenzwammen te ontdekken en die zie je in de stad niet, dat wordt dus toch een keertje naar het bos gaan, bedankt voor je reactie,liefs, Ann.

 8. Hmmm ik voel me ff een echt stadskind. Volgens mij heb ik zo’n echte kabouterpaddestoel alleen maar in de efteling gezien. Ik moet maar eens wat vaker naar het bos! Wat een leuk stukje.

 9. Prachtige boom Ann, kende hem helemaal niet. Je doet je alle moeite om ons van je items te laten genieten.Interessant verhaal en mooie foto`s. Als ik vreemde vruchten zou vinden onder een boom, zou ik me die ook meegenomen hebben om te kijken wat het was.Liefs Ingeborg en een knuf voor Mandy.

 10. Petra, Els en Caro, bedankt voor jullie reactie, de echte walnoten zijn heel wat kleiner wat vrucht betreft als je deze op je hoofd zou krijgen werden het wel dikke bulten! In het voorjaar als de bladeren weer aan de bomen komen ga ik meteen kijken hoe de bloesem is, want die heb ik uiteraard dit jaar gemist. Petra, ik heb er nog flink wat maar moet ze nog uit de vruchten halen. Wat leuk Els dat je de boom wel kent maar niet wist wat het was, ik moet het ook nog bij de mensen gaan vertellen waar ik heb aangebeld, maar aangezien het hier alweer regent wacht ik er nog even mee. Caro, dat was ook ontzettend leuk, maar de man was echt blij dat er iemand was die er zich voor interesseerde en hij weet het nu ook! Allemaal nog een fijne zondag, liefs, Ann.

 11. Wat ontzettend leuk Ann dat die man de moeite heeft genomen om mee te zoeken!!..zo,n exotische boom in jouw saaie kleine dorpje..heel erg leuk meiss!! fijne Zondag..liefs Caro.

 12. prachtig verhaal ann wist dit ook niet wat goed van je dat je verder bent gaan vragen wat voor boom het was heb ze wel eens gezien maar nooit geweten wat het was toen we in gelderland waren ton stond er een walnoot boom die waren best lekker maar die zagen er net zo uit als de gewone walnoot die je in de winkel koopt ze vielen met bosjes op het huisje was leuk gehoor toen we wisten wat het was wens jouw ook nog een goede zondag toe

 13. Wat leuk dat je deze boom heb ontdekt. Walnoten vind ik ook lekker , ik had ook nog nooit gehoord van de zwarte walnoot. De plek goed onthouden en dan volgend jaar lekker gaan rapen.Groetjes en een fijne zondag.

 14. Juist omdat ik het hondje heb kom ik veel meer buiten Melda, anders liet ik het nog wel eens zitten, maar samen vind ik het prettig om lange wandelingen te maken, en ik ontdek echt heel veel onderweg. Ik hoop dat je de Juglans nigra nog eens tegen zal komen dan kan je iedereen vertellen wat het is en de vruchten meenemen, nog een heel fijne zondag, liefs, Ann.

 15. Walnoten zijn lekker,maar zwarte walnoten heb ik nooit gezien.Ik vind het vooral fijn dat je hondje je meeneemd naar waar je anders niet kwam en wandelend kun je interresante dingen tegenkomen.Zo heb ik ook weer iets bijgeleerd mocht ik zo een boom eens tegenkomen.Liefs Melda

 16. Wat zouden dat prachtige meubels worden Lukas, van echt notenhout! Jij ook nog een heel prettige zondag,liefs, Ann.

 17. Jeeee wat een mooi boompje kan ik aardig wat meubeltjes van maken…….nu zonder gekheid , mooi logje van een in eerste instantie onbekende boom met zijn vruchten.nog een prettige zondag groetjes lukas.

 18. Dat vond ik ook zo geweldig San, want dat verwacht je helemaal niet in een dorp op een stukje gemeente gras en ze kunnen daar flink groeien, wandelen voor de pitbull is dus goed voor haar en ook voor mij. Hoe het met Freggeltje is moet je even aan Jurrie vragen meisz …. grinnn…….. mijn kind is een Yorkie en heet Mandy. Als het hetzelfde weer wordt zou het morgenmiddag droog moeten zijn en dat is dan wel lekker want het is vrij zacht op de wind na. Jij ook nog een heel fijne zondag, liefs, hug, Ann.

 19. Geweldig zo’n exoot in de buurt, de gewone walnoot is al zo’n prachtboom en de zwarte kan in vrijheid dus een flink breed dak krijgen, mooi. Heb ze eerlijk gezegd nog nooit eerder gezien, de zwarte dan. De noot ziet er ook spectaculair uit.Leuk om te weten dit Ann en dat tijdens je wandeltocht met je pitbull gevonden! Hoest met de kleine freggel ondertussen?Maak er een lekker knusse zondag van, zou hetzelfde weer zijn als vandaag.Liefs, San ♥

  °○°Alexandra
 20. Dank je wel Tanja en we zullen samen zeker nog veel meer ontdekken, de zoektocht was gewoon erg leuk! Jullie ook nog een heel fijne zondag, liefs, Ann.

 21. Jeetje Ann jou blog was ik helemaal misgelopen .Nu heb ik alles gelezen en wat een zoektocht heb jij gehad voordat je wist welke boom en vrucht.Vond het een intressant verhaal .Meis morgen eenfijne zondag en veel wandelplezier met Mandy wie wet wat j nog meer tegenkomt .liefs Tanja

 22. Weer hartelijk dank voor alle reacties, iedereen een antwoord geven doe ik nu maar niet meer want dan wordt het een erg lang verhaal. De boom staat op een groenstrook van de gemeente, waar overigens nog meer van deze bomen staan, maar die dragen geen vruchten (nog niet) dus het wordt nog spannend van het voorjaar, de bloesem schijnt heerlijk te geuren dus ik kan weer vooruit. Omdat hier zoveel vliegenzwammen stonden heb ik heel veel foto’s gemaakt, zelfs languit om de onderkant te kunnen pakken, soms zijn de stelen wel erg kort ;-))) Het was inderdaad erg leuk dat de man van de gemeente het heeft uitgezocht en die kan nu tenminste zeggen wat er jaren geleden is geplant door de gemeente. De noten zijn echt vreselijk hard om te kraken, en dat kan dan ook beslist niet met een notenkraker Mandy heb ik voor het timmeren naar binnen gebracht, bang dat de hamer uit zou schieten, die kleine zit overal bij met haar nieuwsgierige kopje en om dat nu te kraken ging me wat te ver ;-))) @ Sandra, het lijkt me heel erg leuk om zelf notenbomen te hebben, ze groeien als kool ik geloof een meter per jaar, maar noten dragen ze pas na ongeveer 12 jaar, dus het is wel even afwachten. @ Joke, je kan bij gewone walnoten ook een schaar tussen de twee helften steken en even wrikken, dan blijven de noten ook heel, die maffe zwarte walnoot was aan gruzelementen.@ Jurrie, voor de kerstening was de walnotenboom een symbool van de wijsheid, dus je mag nog kiezen ;-)))@ Henk, natuurlijk wil ik je vergeven, zeg het maar met rattenkruid of liever Belladonna? Nee hoor, toch jammer dat je dat boompje hebt weggedaan, er is altijd iemand die het weet en wie weet hoe mooi de boom nu was geweest. Met vragen kom je in Rome toch?@ John, als ik echt iets wil weten dan ben ik inderdaad een pitbull, vasthouden en doorzetten!@ René, hier in De Kruidhof staat ook een tamme kastanje en die heb ik heel veel gezien toen we op het Loo bij Apeldoorn woonden, ook hazelnootstruiken en dat is echt geweldig. Wat het wonen hier betreft om hier te winkelen of uit te gaan is onmogelijk, maar vanmiddag ben ik naar Groningen geweest en daar was het mij op zaterdag veel te druk, laveren met Mandy door die mensenmassa heen valt beslist niet mee. Er was uitverkoop in de boekenzaak en daar heb ik een mooi exemplaar "Sprookjes van Godfried Bomans" uit 1948 met illustraties en gesigneerd op de kop getikt en daar ben ik dan weer erg blij mee. Het was een gezellig middag en ik ben opgehaald en thuis gebracht dus dat was heerlijk, fijn zitten praten met een stel mensen, een lekker hapje gehad en toen was ik kwart over 6 weer thuis en dan is de stilte hier best weer even lekker.Allemaal nog een heel fijn zondag, liefs, Ann.

 23. altijd leuk om iest uit te zoeken en na een paardagen toch nog gebeld te worden ja ik lees je verhaal nu pas anders hadik het je wel kunen vertelen hier in het bos staan ze ook en hier in het wijk staan ze ook genoeg maar ik vind ze niet zo erg lekker hoor geef mij dan maar de tamen kastanje of de wilden die staan er ook genoeg hier ach ja an zo leer je elke dag weer wat bij jammer dat het dorp zo stil wordt maar het is toch ook wel weer fijn dat je zo mag woonen want ik denk dat als je hier zou wonen gek zou worden hoor veel ste druk en veel ste veel mensen op een kluitje nee geef mij maar lekker de rust en de ruimte niet dat we dat niet heben hier nee we wonen nog geen 5 min van het strand maar nee het kan me niet bekoren het stand de bossen wel hoor en daar lopen we best wel vaak door ook die zijn net de deur uit en je staat in het bos kijk maar is op google je weet het adres hahah ik wens je een fijnen zaterdag avond toe een diken kus van mij voor jou doeiiii

 24. Toch mooi dat je er zo achter bent gekomen ! Niet alleen Mandy is een "pittbull", maar het vrouwtje ook als het op het achterhalen van informatie aankomt ! De vliegenzwam staat er ook mooi op. Ik heb dit jaar nog geen paddenstoelen gefotografeerd.

 25. Tjonge 15 meter hoog en 10 meter breed Ann ? Deze bomen zouden een ware inspiratiebron zijn geweest voor de oude meester "Rubens" die toendertijd niets beters te doen had dan dikke blote vrouwen schilderen.Zelf heb ik een tijdje een bijzonder boompje in de tuin had staan. Ik had ook geen idee wat voor merk of ras het was. Uiteindelijk heb ik ‘m eens met een gekke kop uit de grond gesleurd. Iedere dag toeristen aan je bel die informeren naar wat voor soort boompje je toch eigenlijk in je tuin hebt staan is eeeeeeech nie leuk………!!!Je hoort het wel weer Ann, er komt vandaag weer geen zinnig woord uit bij mij. Please forgive me…….?Fijn weekend & liefs van jou Henk

 26. goh wat interessant , ik had wel van het woord okkernoten gehoord maar nooit geweten wat erbij hoorde. Goh wat leuk ben wel benieuwd hoe die boom daar is terecht gekomen. dat zullen toendertijd wle rijke lui zijn geweest die hem geplant hebben. Wat leu kdat die gemeente mensen dat allemaal er voor over hadden . Misschien een doods dorp maar wel een met service of hadden ze toch niets beters te doen.

 27. De walnoot is zeer gezond om te eten. En voor Mandy ook, want die kan ermee voetballen.Goed weekend,xsjerrie

 28. tjonge, nu snap ik waarom ik zo’n walnotenfreak ben: macht en wellust!!! Ik besluit het dus maar te blijven want ik heb nog steeds noten op mijn zang. dat die enige juwelier vertrokken is is voor jou niet erg: je hebt een lieve broer die voor de nodige toelevering juwelen zorgt toch?en daar de readshop wel blijft is er een duidelijk postagentschap kun je er zeker van zijn dat je pakketjes keurig afgeleverd worden tenzij de postbode door loslopende pitbulls het busje niet meer uit durft (als het pakket te groot is, of de fiets af…, of is dat niet nodig voor de pakketpost (readshop) en ben ik hopeloos ouderwets (dat heb je als je altijd aan het denken bent in plaats van opletten)genoeg gekletst, ik maak mijn zinnen te lang dus wordt het onoverzichtelijk zelfs voor mezelf.ben net terug van marit, het was een ontspannen dag hoewel vandaag pas de vuurdoop kwam wat VHS betreft: hoe kreeg ik Jan thuisbezorgd….. prettig weekend Ann en big hug!jurrie

 29. Je hebt toch weer heel goed je best gedaan lieve Ann om je vrienden van je eigen speurwerk verwerkt in dit mooie log te laten genieten, want dat doe ik en bovendien steek ik er nog wat van op en dat komt goed van pas, want zoals jij weet woon ik nu ook midden in de natuur en daar heb ik geen spijt van!Wij wensen jou een goed weekend lieverd,Dikke kus van ons.

 30. Lieve Ann, klinkt wel aardig maar niet zo plechtig als ‘lieve zuster’ hihi. Wat een prachtig blog, heel interessant het verhaal over de Juglans Nigra. De boom komt me heel erg bekend voor, in Haarlem heb ik deze bomen absoluut ook gezien. Hier in Vinkeveen weet ik het niet, maar zal eens goed rondkijken. De vliegenzwam is een plaatje. Wens je een fijn weekeinde, liefs en kus, Belia.

 31. kun je zien wat een wandeling met mandy nog kan doen, daar leren we allemaal weer van je hebt je er echt voor ingezet . je woont in een lekker rustig dorpje maar wat de natuur betreft zit je wel goed en mandy ook. vroeger had mijn tante ook een walnotenboom,en als kind hebben we heel wat noten geraapt en gegeten maar deze ken ik ook niet .mijn dochter kreeg van een boer een hele zak met walnoten ik kreeg daar ook wat van mee ,en wou ze open maken met de tang en wat dacht je de tang ging kappot in plaat van de noot.ik ben naar de garage gegaan en een hamer gepakt een doek over de noten gelegt en maar slaan met de hamer wat waren ze hard die noten ann misschien weet je volgend jaar meer van de zwarte notenboom jammer dat ze niet zo veel van de boom weten en niets met de vruchten doen ann je hebt je echt weer ingezet voor dit log je ik wens je nog een fijn weekend liefs joke

 32. Je hebt er weer een mooi log van gemaakt en ik zie het voor me hoor hoe je met een hamer op die noot staat te meppen.De foto van de vliegenzwam is echt heel erg mooi Liefs en een fijn weekendElisabeth

 33. Lieve Zuster,Het verhaal over je vondst had ik natuurlijk uit de eerste hand,en je hebt er een mooi en informatief blog van gemaakt hoor. Het is denk ik toch wel een beetje bijzonder om deze boom in een plantsoen aan te treffen, Maasluis is een aardig groene gemeente,maar ik heb hem hier niet gezien. Tegen deze walnoten is een notenkraker dus niet opgewassen, en moet er grof geweld aan te pas komen. De foto van de Vliegenzwam is errug mooi, het zal nu wel zo’n beetje zijn afgelopen met deze mooie rode rakkers, volgend jaar ga ik voor de herkansing om er ook eindelijk eentje vinden…HA! Ik wens je een goed weekend,ondanks het pokkenweer wat we krijgen.Liefs en een dikke kus voor jou, en voorzichtige kriebeltjes voor de pitbull (ach gut, néé hoor!) van je broertje.

 34. Wat een leuk verhaal…..en wel een hele toestand om de naam van de boom te weten te komen. Eigenlijk ook wel spannend om ergens zoooo achteraan te zitten. Toch de vrucht komt me (qua uiterlijk) niet helemaal onbekend voor, volgens mij zouden ze hier ook ergens moeten staan, maar ja…..Als mijn nieuwe huis in Duitsland klaar is ga ik ook een walnotenboom zetten, je bent er verplicht 2 vruchtendragende bomen te zetten en een klein boompje staat hier al in de pot te wachten. Hopelijk ga ik er vanacht niet over dromen…hahaPrettig weekend, gr. Sandra

 35. Ik zie het helemaal voor me, Ann met een hamer slaande op een noot. Mandy met grote ogen toekijkend. Wat een interessante zwarte notenboom. Nooit van gehoord. Mooi verhaal Ann. Prettig weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: