Egeltenrecje op visite ????? jawel goed gelezen!   27 comments

Schoondochter en kleindochter waren hier vanmiddag op visite en dat is natuurlijk altijd erg prettig, maar wat bleek er was nog iemand die in een reismandje naar binnen werd gedragen, het was een jongen en zijn naam is Geert,  ik meende te doen te hebben met een jong egeltje maar al leek het daar erg veel op tenrecjes zijn geen egels maar een aparte groep zoogdieren die oorspronkelijk uit Madagaskar komen en door mensen naar wat eilanden zoals Mauritius zijn gebracht zodat ze daar nu ook voorkomen. Het schattige diertje is een Kleine Egeltenrec (Echinops telfairi) en de enige soort in de familie Echinops.

Kleine Egeltenrec op m'n hand, 10 aug. 2011

Hallo ik ben Geert en er wordt gezocht naar een knap vrouwtje voor me, hier zit ik op de hand van Ann mochten jullie vreemde gedachten krijgen Knipogende emoticon Met zo’n friemeltje op je hand en met de andere hand een foto nemen is knap lastig.

De natuurlijke leefgebieden van de egeltenrecjes zijn regenwouden, savannes en grasland en omdat ze heel goed kunnen klimmen (wat egels dus niet kunnen) leven ze zelfs graag in bomen. Ze zijn van 10 tot 18 cm. groot (of klein natuurlijk) en wegen van 150 tot zo’n 230 gram, ze worden ook Madagaskar boomegels genoemd en dat is dus een verkeerde naam voor deze ukkies.

Kleine Egeltenrec in de bloempot, 10 aug. 2011

Ha, eens even snuffelen of er ook een lekker hapje is.

Overeenkomsten met de egel zijn er wel, natuurlijk in de eerste plaats de grootte maar ook de voeding, ze eten insekten, jonge vogeltjes, muisjes, eitjes, stukjes fruit maar ook wel wat kattenbrokjes en kattenvoer uit blik, als de tenrecs zich bedreigd voelen rollen ze zich ook op tot een bal. Deze kleine was niet bang en foto’s nemen was een toer omdat mijnheer heel snel op verkenning ging, maar oppakken en er mee rondlopen was totaal geen bezwaar, schoondochter Iris is dierenverzorgster en weet er alles van dus ook dat deze diertjes nooit bijten en niet agressief zijn.

Kleine Egeltenrec, 10 aug. 2011 - foto geknipt

Wat een domme boom niets te vinden en dat mens met dat kastje vertrouw ik ook niet!

Tenrecjes slapen overdag en ‘s nachts komen ze tot leven om te eten en te drinken, ook houden ze een winterslaap van 3 tot 5 maanden per jaar en komen dan om de paar dagen eens even wat naar binnen werken. De egeltenrecs hebben verschillende kleuren licht, donker, gestreept en soms ook rossig, hun geslacht is moeilijk te zien maar mannetjes krijgen als ze geslachtsrijp zijn donkere kringen om hun oogjes en de fokkers van deze kleintjes kunnen het ergens aan zien, ik niet ik zag alleen een lief klein rossig buikje Knipogende emoticon Deze zoogdiertjes hebben een cloaca (Latijns voor riool) wat betekend een gemeenschappelijke opening van de darmen en het foetale leven en van cloaca’s heb ik geen verstand, zodat ze mij een mannetje kunnen verkopen en zeggen dat het een vrouwtje is! Geslachtsrijp zijn de egelrecjes pas na de eerste winterslaap en dat is meestal in oktober of november, ze zullen wel denken eerst goed uitrusten voordat we hard moeten werken. De draagtijd is 60 tot 65 dagen, het aantal jonkies van 1 tot 10, de oogjes gaan open vanaf de 7e tot de 11e dag, de zoogtijd is 5 weken, de vrouwelijke jongen kunnen wel langer bij moeder blijven maar de mannetjes moeten er na 5 weken bij weg omdat ze anders met vader gaan vechten en de egelrecjes kunnen van 7 tot 10 jaar oud worden. Bij deze zoogdiertjes leggen de vrouwtjes het contact met de mannetjes, ze scheiden dan een speciale geur af en bijten de mannetjes, ach ja het blijven vrouwen natuurlijk Knipogende emoticon

Mandy op de uitkijk, begin juni 2011

Wat is dat nou dan? Ik hou het toch maar op de kleine Mandy, dit is haar houding om uit het raam te kijken, het is een oudere foto maar vanmiddag zat ze ook zo te kijken toen de visite kwam.

Sanne m.Kleine Egeltenrec en Mandy vond het maar niets, 10 aug. 2011

Sanne met Geert en Mandy die het allemaal wel goed vond en zelfs wat treurig keek, wat een aandacht voor zo’n stekelding!

En toen bleek Iris toch niet helemaal gelijk te hebben want het egelrecje begon aan haar pink te knagen, het dacht waarschijnlijk dat het een sappige regenworm was want veel dikker zijn de pinkjes van Sanne niet, na wat calendulazalf en een mini pleistertje was het leed al snel geleden en Geert zat weer ondergedoken in het reismandje. Allemaal een heel prettig weekend gewenst en als iemand er over denkt om zo’n schattig diertje te kopen ze zijn wel ontzettend duur!

Advertentie

Geplaatst10 augustus 2011 doorAnn McDunn inDieren

27 Reacties op “Egeltenrecje op visite ????? jawel goed gelezen!

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Deze dieren horen niet bij mensen thuis. Hoe lief ook bedoelt. Stop aub met dieren uit de natuur in huis te halen.

 2. op de kinderboerderij hadden we 3 tenrecs. 2 vrouwtjes en een mannetje. helaaas is het mannetje overleden, dus zijn wij op zoek naar een nieuwe.
  Wie kan ons helpen ? tholens@kabelfoon.nl

 3. hey ik wil ook een tenrec ik vind dat heel mooi waar kan je ze kopen

 4. Wat een mooie fotoreportage van Geert. Wij hebben sinds een paar maanden een koppeltje Tenrecs en wat zijn het grappige diertjes. Zoekend naar de draagtijd van de tenrec kwam ik op jouw blog terecht, echt leuk.

  • Dank je wel voor je leuke reactie Anne-Marieke, tenrecjes zijn echt schattig en ik wens je heel veel plezier met jou stelletje, Geert woont nu in Orvelte daar is in het weekend Zoo-Bizar geopend, ik moet er nog foto’s nemen want er zijn ook gestreepte renrecs en allerlei andere bijzondere diertjes, o.a. een witgezicht uiltje, toepaja’s en een witstaart opossum, misschien een aanrader voor de vakantie. Lieve groet, Ann.

 5. Ik vind het een leerzame reportage, je hebt het weer goed gedocumenteerd ! Ik vind de pose van Mandy ook erg leuk ! Heel parmantig ! Van een Tenrec had ik ook nog nooit gehoord !

  • Bedankt voor je reactie John die nu even Petra heet 😉 Alweer iemand die niet wist wat een tenrec is, toch echt leuk dat nu veel mensen het inmiddels wel weten (ikzelf ook)!
   Groetjes, Ann.

 6. zo an ook weer wat van jou geleerd en ja hier bij ons in het bos hier aan de overkant zitten er ook veel egels of dat de zelfde zijn dat zou ik niet weten want als wij door het bos lopen en ze zien ons dan zijn ze meestal gelijk weg maar dat is dan hun goed recht toch lekker laten leven in hun eigen omgeving wij wensen jou en mandy een fijn weekeind toe nog drie weken werken en dan eidelijk 4 weeken vrij af diken kussen van ons en tot

  • Ja hoor René, egels lekker met rust laten in hun eigen omgeving maar dit zijn dan ook geen egels. Net als hamsters worden ze als huisdiertje genomen, in tegenstelling tot de egels hier hebben ze dan ook gelukkig geen last van veel luizen en vlooien 😉 Jullie ook een heel fijn weekend gewenst en fijn dat je nog maar drie weken hoeft te werken en dan lekker vier weken vrij hebt, ik hoop dat het weer dan wel wat beter wordt en ik denk of weet het wel zeker dat we daar allemaal aan toe zijn.
   Een dikke kus voor jullie beiden, Ann.

 7. Weer wat geleerd. Leuk ding om te zien. Over leuke dingen om te zien gesproken, die kleindochter van jou mag er ook wezen! Mooi snoetje heeft die jongedame.

  • Oh, oeps, Diesel moppert. Ik heb nog niet gezegd dat die kleine pittbul van je zo beeldig op de foto staat. Hij wil haar een grote lik geven.;)

   • Bedank Diesel maar voor de grote lik Bea, drie van die likken en Mandy hoeft niet meer gewassen te worden, likjes terug van de pitbull en een knuffel van mij voor Diesel. Jij nog een heel prettig weekend!

  • Dank je wel Bea, zelf vind ik m’n kleindochter ook een heel mooi meisje en wat nog belangrijker is ze is nog lief ook! Dol op alle dieren en dat is altijd fijn, ze was blond net zoals zoon Geert maar hij werd later zwart en Sanne wordt dat ook, het zijn ook net toverballen 😉

 8. Van een Egeltenrecje had ik nog nooit gehoord Ann, wat een leuk beestje. Het is natuurlijk geen knuffeldiertje, maar het ziet er wel lief uit hoor.
  Je hebt wel hartsikke leuke en mooie foto’s van ” Geert ” gemaakt, en dat nog wel bij de eerste met één hand!
  Hahahaha…dat is de bekende pose van Mandy, alles goed in de gaten houden hoor!!!
  Een heel leuk blog om te zien en lezen, ik wens je alvast ook een goed weekend….en blijven hopen op beter weer hoor!
  Een dikke kus van je broertje.

  • Blij te lezen dat haast niemand van het Egeltenrecje had gehoord, dan is het toch nieuws 😉 Een beetje knuffelen kan wel Edward, het diertje blijft mooi op je hand zitten en het heeft een heel zacht en warm buikje, leuk dat je de foto’s mooi vindt, ze zijn volgens mij redelijk geslaagd al was het lang niet makkelijk wat licht e.d. betrof. Mandy heb jij wel gezien in haar uitkijk positie en ze houdt alles nog steeds scherp in de gaten. Jij ook alvast een heel goed weekend gewenst en ik wil zo vreselijk graag weer eens wat mooie dagen, de regen houdt nooit op, waarom niet in de Hoorn van Afrika? De goden weten echt niet wat ze aan het doen zijn, een dikke kus terug laiverd. ♥

 9. Veel geleerd over een beestje waar ik nog nooit van had gehoord. Blij dat egels hier niet in bomen voorkomen, zal je maar gebeuren dat er zo’n scherpe stekelbal in je nek rolt 🙂 Ze zien net als een gewone egel ontzettend leuk uit. Het aaibaarheidsgehalte is iets minder, vooral als je ze tegen de haren instrijkt.

  weet je trouwens wel zeker dat Mandy een hondje is en geen stokstaartje ? 🙂

  • Henk van mij mochten deze diertjes best in de bomen zitten hoor, overdag slapen ze toch en laten we eerlijk zijn jij en Edward zouden er direct op af gaan met jullie camera’s om de tenrecjes eens uitgebreid op de foto te zetten, de stekeltjes zijn helemaal niet scherp zoals bij onze egels de Gewone tenrec heeft zelfs geen stekels maar een soort vachtje. Wat Mandy betreft een stokstaartje is het niet maar soms wel een aap 😉
   Groetjes!

 10. Hallo Ann,
  Ohhh, wat een leuk beestje en ook om er wat informatie over te lezen!
  Het leukste vind ik dat we Mandy ook even weer gezien hebben.
  En dat we elkaar even weer “ontmoeten” op deze manier.
  Groetjes, Liz@.

  • Hé Liza leuk dat je even komt aanwippen, Mandy zie je haast nooit op een foto want dat lukt nog steeds niet. Ze ziet de camera en verdwijnt of draait haar kopje om. Die tenrecjes vind ik zelf ook erg leuk maar om nu ook nog met meelwormen enz enz. enz.. te sjouwen naar zo’n ukkie dat overdag slaapt is me net niet leuk genoeg 😉
   Lieve groet, Ann.

 11. leuk je weer eens te lezen hier,de naam van dit beestje wist ik ook niet
  leuke fotos en verhaal.
  wens je ook een prettig wekend.

  • Hallo Lukas, zijn er bij jullie geen tenrecjes in het wild? Overigens had ik hiervoor ook al een paar blogjes geplaatst hoor, zo snel ben ik niet vertrokken, jij ook alvast een heel fijn weekend bij jullie weet ik niet hoe het weer is maar hier wil het maar niet stoppen met regenbuien en zo gaat de zomer wel heel snel voorbij.
   Groetjes, Ann.

   • ik heb geen idee of ze hier ook voorkomen,egels heb ik hier ook nog nooit gezien,wel slangen en ratten en vele vogelsoorten.
    wens je ook een prettig wekend en een knuffel/pootje aan mandy.
    hier is het erg broeierig warm,momenteel niet veel regen.

 12. hé, wat een leuk verslag, dacht ook dat het een egeltje was! van een tenrec had ik nog nooit gehoord.
  lijkt me wel een lief diertje, allez, lijken hé 🙂
  ha, en zalig hoe Mandy daar zit te kijken, prachtig!

  • Bedankt voor je leuke reactie madddox, al lezende voel ik me niet zo dom meer dat ik niet wist dat het géén egeltje was 😉 Mandy is maar klein en kan nèt niet over de planten heenkijken dus daar heeft ze zelf wat op gevonden, het blijft een leuk gezicht. Yorkies hoef je weinig te leren ze zoeken het zelf wel uit, groetjes, Ann.

 13. Mooie reportage..ik dacht ook heel even dat het een egeltje was

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: