De Internationale   46 comments

Naar aanleiding van het zoeken naar een nieuw volkslied voor een nieuw kabinet dat zal worden gevormd door de vriendenkring op spaces, lijkt het mij een heel goed idee om een heel oud lied weer tot leven te brengen. Nog een poosje en het zal opnieuw modern zijn en gezongen worden in alle landen van de wereld. Eventuele aanpassingen zijn mogelijk alhoewel niet noodzakelijk. Rode roosMotie ingediend, wordt het de eerste of de tweede versie? Knipoogje
 
 
 
De oorspronkelijke schrijver: Eugène Pottier (1816 – 1887)                              Henriëtte Roland Holst (1869 – 1952)
 

Vertaling in het Nederlands van Henriette Roland Holst

 

De Internationale
Eugene Pottier (Paris 1871)
Music by Pierre Degeyter (1888)

Ontwaakt, verworpenen der aarde!
Ontwaakt, verdoemde in hongers sfeer!
Reedlijk willen stroomt over de aarde
En die stroom rijst al meer en meer.
Sterft, gij oude vormen en gedachten!
Slaafgeboornen,ontwaakt,ontwaakt!
De wereld steunt op nieuwe krachten,
Begeerte heeft ons aangeraakt!

Makkers, ten laatste male,
Tot den strijd ons geschaard,
en D’Internationale
Zal morgen heersen op aard.

De staat verdrukt, de wet is gelogen,
De rijkaard leeft zelfzuchtig voort;
Tot merg en been wordt de arme uitgezogen
En zijn recht is een ijdel woord
Wij zijn het moe naar anderer wil te leven;
Broeders hoort hoe gelijkheid spreekt:
Geen recht, waar plicht is opgeheven,
Geen plicht, leert zij, waar recht ontbreekt.
Makkers, etc..

De heerschers door duivelse listen
Bedwelmen ons met bloedigen damp.
Broeders, strijdt niet meer voor anderer twisten,
Breekt de rijen! Hier is uw kamp!
Gij die ons tot helden wilt maken,
O, barbaren, denkt wat ge doet;
Wij hebben waap’nen hen te raken,
Die dorstig schijnen naar ons bloed.
Makkers etc.

 

 De moderne Internationale

(Jaap van de Merwe, 1971)

Hé jôh, ze houden je eronder

Hé jôh, ze houden je tekort

Te gek en ’t is dan ook geen wonder

Dat dat niet meer genomen wordt

Nemen wij die maffe troep te grazen

Wij met z’n allen, doe mee, sta op!

Je kunt de zaak nooit op gaan blazen

Allenig met je dolle kop

 

Nu is ’t uit niet meer dralen Zet je schrap, nog één ruk

En de Internationale Brengt alle mensen geluk (2x)

 

Van hogerhand valt niks te hopen

Van god van vorst of hoge piet

Als wij de zooi niet gingen slopen

Dan gebeurde het gewoonweg niet

Altijd zijn wij gewiekst bestolen

En zijn ons oren aangenaaid

Het wordt tijd dat nou eens onverholen

De rollen worden omgedraaid

 

De staat dient om ons klein te houden

De wet is net een hoge hoed

De rechter tovert uit zijn mouwen

Wat de rijkdom het best voldoet

Trek ze af die zevige gezichten

Elk mens is even goed als slecht

Die rechten eist heeft ook z’n plichten

En wie zijn plicht doet die heeft recht

 

De grootmogollen der bedrijven

ontdaan van macht en kapitaal

staan in hun hemd bij al hun wijven:

Naakte jakhalzen, allemaal!

In de kluizen van die bandieten

wordt de vrucht van ons werk vertopt.

Hoog tijd, dat je die parasieten

hun vuile buit de zak uit klopt.

 

De kroon probeert ons aan te praten:

"Een wrede vijand op de loer!

Alaaarm! Kanonnen en soldaten…"

’t is niet waar! ’t is geouwehoer!

Als die kannibalen ons bezweren:

"Strijdt heldhaftig tot in ’t graf",

knal dan (voor we deserteren)

op onze generale staf

 

Kom werkers, denkers, kunstenaren,

wij zijn de klup die ’t werk verzet.

Wij zullen ’t met mekaar wel klaren?

En de geldmelkers platgeplet!

Ja, de mensen worden nog helaas hier

uitgevreten. Maar ’t gaat voorbij,

want de dag komt, dat de laatste aasgier

wordt uitgeroeid, en wij zijn vrij…
 
   
Jaap van de Merwe (1924 – 1989)                                 Gedeelte uit de film "Reds"(1981)
 
Ook heeft het nieuw te vormen kabinet alvast een voordeeltje met dit volkslied, er hoeft niet vertaald te worden!
 
  
 
 

Geplaatst12 maart 2009 doorAnn McDunn inNieuws en politiek

46 Reacties op “De Internationale

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. De SGP daar moet ik helemaal niets van hebben en ik zeg niet eens sorry tegen de mensen die erop stemmen, die Van der Vlies kan ik niet uitstaan en de aanhang ook niet, deze partij heeft een eigen site natuurlijk maar zelfs die is op zondag gesloten! Natuurlijk zijn er veel mensen die stemmen op een partij waar een leuke leider bij is, maar dan moeten ze toch wel even het partijprogramma lezen, niet dat alle beloften waar gemaakt zullen en kunnen worden, maar de richting is toch belangrijk. D66 is inderdaad een soort windhaan partij die koste wat kost op het pluche terecht wil komen. Ze hebben bepaalde dingen waar ik echt wel achter sta maar ik zal er niet op stemmen. Bij de SP waren ook wel zaken waar ik het niet mee eens was, maar met de richting wel! Dat Jan Marijnissen een aardige vent is maakt bij mij niet veel uit het is meegenomen maar daarom zou ik niet op een partij stemmen, ik begrijp trouwens nog steeds niet wat de mensen met Wiegel hadden en hebben maar dat zal wel aan mij liggen. Pim was een charismatische man, maar ik heb direct gezegd dat kan hij niet, die had beslist na korte tijd het estafettestokje afgegeven en gezegd "Daar heb ‘k geen sin an". We zullen het nog wel zien maar eerst zitten we nog met dit kabinet en prettig is het bepaald niet.

 2. Loontje nog even terugkomend op jouw ene laatste bericht over de hockeyballen e.d. in Wnrrrr daar heb ik ook mijn man vandaan gehaald oeffff inderdaad zaten daar de vvd-ballen, "de cricketer" ooit eens een verdwaald weekendje pret mee gehad echte kakker met hete aardappel in zn bek, alleen heet in de bek grinnn … Zat zelf ook op hockey en volgens mij jij ook Loontje ik op TOGO die afkorting al grijnss "Tot ons genoegen opgericht" wat walgelijk hé moest daar echt door de ballotagedienst) je kent de club vast wel naast Heijshockeyclub … Ooit was ik dus een heel echt VVD-hockeymeisje met dure vriendjes feestjes in het lang Aubêrge de Kievit trouwen in een kasteeltje in een oldtimer Rolls jajaja de echte verwende meid dus hahaha al zeilend op de Kaag dagen lang beminnend op de boot ….!!!!…. WAT HEB IK HET NU VEEL FIJNER ZOVEEL ECHTER met dat dubbeltje de Wereld rond jJAJA steeds LINKSER …. Kort geleden hoorde ik nog van mijn toendertijd artsenvriendje dat die keuze net adersom moet zijn van thuis uit Links en later Rechts anders heb je het niet gemaakt in deze maatschappij ben je een mislukkeling …. Nou ja dan maar een "mislukkeling" pffffffffff wat een geklets weer … Mooi weekend huggieB

 3. Ilona, je hebt gelijk dat partijleiders grote invloed hebben op de uitstraling van een partij en dat dat ook veel stemmen op kan leveren. Als je het niet met de koers van het kabinet eens bent (ze mogen van mij vandaag nog vertrekken), wil je graag dat het een bepaalde richting op gaat die jouw het meeste aanspreekt. Wil je een rechtse koers, kun je stemmen op bijvoorbeeld de VVD of de PVV. Wil je meer de linkerkant op, dan stem je SP of Groenlinks. Alleen van D66 is niet duidelijk welke koers ze precies varen. Ze stappen net zo makkelijk in een links als rechts kabinet. Ze dienen eigenlijk allen maar om een coalitie aan een meerderheid te helpen. Het is een middenpartij. Dus als je op D66 stemt, hoeft dat dus niet direct een koersverandering op te leveren, voor hetzelfde geld krijg je misschien precies zo’n kabinet waar je juist vanaf wou. Als je op een partij stemt, garandeerd dat natuurlijk niet dat deze ook in de regering komt, maar je hebt in ieder geval met je stem wel een signaal af kunnen geven welke kant je precies op wilt.

 4. toch ben ik te erg bevooroordeeld anti sgp. ik hoorde een tijdje geleden toevallig een soort toespraakje op tv, tijdens een standwandeling gehouden, ik dacht toen, goh ff kijken wat dat voor een partij is..er worden dingen gezegd waar ik nogal achter sta. bleek dat het sgp was en dan ben ik direkt sgp af omdat de sgp zolang ik bewust leef hier in mijn woonplaats de touwtjes in handen had, oordeelde en veroordeelde en iedereen zijn andersdenkende ruimte ontnam. nu nog bevolken zware donkere hordes hoeden de straten op zondag, er wordt wat af gekerkt en ja nou. ik moet dat volkje niet. voormijn part mijn fout maar het zij zo, ik ben te star om te veranderen vor mijn part. gelukkig zijn we een tijdje geleden samengegaan met een buurdorp waardoor de sgp soep wat dunner is geworden. kijk, met zo’n achtergrond is het moeilijk om landelijk toch sgp te gaan stemmen. al zouden ze de sleutel van alle problemen op een kussentje aandragen, het zou heel erg slikken zijn voordat ik, uiteindelijk toch, door de knieen ging om de massahysterie die ondertussen over nederland is neergestreken een einde toe te roepen.tegen de tijd dat we stemmen moeten trek ik mijn conclusies wel uit de weblogs , misschien zijn die duidelijker…ik ben dom dom dom dom.

 5. John, als je niet echt links bent maar ook niet echt rechts en ook niet gelovig…. waarop kun je dan nog stemmen in Nederland?Ik vind dan D66 nog het enige redelijke alternatief. De SP trok toch ook alleen maar heel veel stemmers omdat Marijnissen zo’n aardige vent is? Kijken of zich dat voortzet nu hij geen fractieleider meer is. De VVD was toch niet stuk te krijgen toen Wiegel hun man was, een superbal? En bij de lijst Fortuyn ging het toch uitsluitend en alleen om Pim omdat ie zo onconventioneel was en zei wat ‘m voor de bek kwam? Het gaat toch altijd alleen maar om de poppetjes? De enige partij met ruggenpraat is de SGP. Star, onbuigzaam, conservatief. Nou nee, dat toch ook maar niet. Godbewaarme!!!

 6. D66 is een partij zonder ruggengraat. Ze draaien met alle winden mee. Bij het vorige kabinet zouden niet aanschuiven als de PVDA meedeed (verkiezingsbelofte), PVDA deed mee en D66 schoof aan ! Regeringspluche is voor D66 onweerstaanbaar. Niemand (waarschijnlijjk D66 zelf ook niet) kan zeggen waar ze voor staan (behalve voor zichzelf). Ik denk dat veel mensen meer op de persoon Pechthold stem dan op D66. In de jaren 80 was Jan Terlouw lijsttrekker voor D66. Heel veel vrouwen hebben toen op D66 gestemd vanwege de uitstraling van Jan Terlouw. Als D66 de kans krijgt, zitten ze ook in het volgende kabinet, na afloop daarvan zullen weer heel veel mensen teleurgesteld zijn en zakken ze weer af in de peilingen. D66 is het beste te vergelijken met eb en vloed !

 7. Was er zeker maar iemand als Wilders maar dan met andere ideeën, die er zo fanatiek op los ging, je zegt helemaal geen domme dingen Jurrie die kliek die er nu zit hebben de SP onderuit gehaald en zijn het op alle punten met elkaar eens al doen ze weleens of het niet zo is. Ik kijk altijd wel goed naar hun partijen en stem niet alleen omdat er iemand in zit die ik leuk vind maar deze volgende keer wordt het wel erg moeilijk, laten we wel zijn rooie hanen moeten er ook zijn en daar ben ik totaal niet tegen, als er weer verkiezingen komen ga ik wel goed lezen wat er in de partijprogramma’s staat, maar ook dat zegt lang niet alles, beloven doen ze allemaal. En wat dacht je van al die mensen die iedere keer op dezelfde partij stemmen omdat ze dat nu eenmaal altijd hebben gedaan? Die zijn pas impulsief en een gevaar voor heel Nederland. Wij zijn wie we zijn en dat willen we graag zo houden meis.

 8. ik ben ook rood opgevoed. pap stemde chu en mam pvda. en mam was mijn voorbeeld. als ik aan iemand en hekel had was het toen aan de vvders….de "kakkers" niet kwaad bedoeld maar er werd toen in zuilen gedacht. ik weet niet meer waarop ik stemmen zou moeten, misschien idd een d66 en zij van groen links is leuk. ik kreeg maar liefst twee mailtjes met marijnissen op een fiets geloof ik, die mijn naam op het wegdek fietste. ik ben totaal niet politiek onderlegd maar denk soms wel, waren er maar meer mensen in de kamer die net zo fanatiek voor hun partij was als wilders voor de zijne. waarom moet die man nu net voor die partij staan en voor die ideeen….maar goed ik zeg waarschijnlijk weer heel veel domme dingen nu. ik wilde alleen even kwijt dat ik van de rooie hanen ben.als mensen als ik gaan stemmen is dat een gevaar voor de politiek want we stemmen impulsief en niet goed ingelezen en gehoord.

 9. Zelf stemden wij vroeger altijd P.v.d.A. maar de laatste keren hebben wij SP gestemd en dat blijf ik ook maar doen er is gewoon geen partij waar ik 100% achter sta en het is jammer dat Jan Marijnissen door gezondheidsredenen het voortouw niet meer kan nemen, toch heb ik met de SP nog het meest. Nadat ze de vorige keer eigenlijk zijn verkocht en genegeerd gun ik het hen ook wel, alles beter dan dit zooitje ongeregeld dat het zo volkomen met elkaar eens is. Ook Geert stemde SP, ook die partij zal niet veel kunnen terugdraaien van wat er in de laatste jaren allemaal is gebeurd maar van mij mogen ze het proberen. De Internationale heb ik eigenlijk geplaatst om een beetje te provoceren maar ik weet drommels goed dat het nooit gelijkheid en broederschap zal worden en ook nooit is geweest. Mijn grootvader was een socialist en een echt goede man die heel erg hard heeft gewerkt totdat hij hartklachten kreeg en met een fooitje en wat klusjes ons toch door de tijd heeft geholpen. Er blijft toch wel een stukje van die tijd zitten, hij was altijd bij de P.v.d.A. en hij zou raar kijken als hij zag hoe die is geworden, of verworden. Over het blauw op straat zijn we het in ieder geval eens en als Edward gaat formeren dan ben ik benieuwd wat de hete hangijzers worden.

 10. Voor mij mag er eens wat harder opgetreden worden, want waar moet dat alemaal heen?Het is van de gekke dat er mensen hun werk niet meer fatsoenlijk kunnen doen vanwege het feit dat ze overal bang meten zijn.Maar hier in Nederland moet je oppassen als je iemand wil aanpakken want dan ben je zelf de klos en word bestraft.Groetjes.

 11. Mijn achtergrond is ook VVD en tot mijn 30e was dat echt mijn partij maar ik heb altijd moeite gehad met Geertsema en consorten. Echte ballen. En toen kwam Wiegel en die kon ik ook al niet uitstaan. Mijn man zat op hockey en cricket in W. (je weet wel Noon, uptown) en daar zitten me toch ballen, da’s een speciaal soort mens hoor. Ik werd er niet goed van eerlijk gezegd. En zo kwam van het een het ander. Het liberalisme draag ik een warm hart toe maar ik houd niet van extreem rechts net zo min als van extreem links. Een beetje rechts hier en een beetje links daar. Zal wel weer D66 worden. Ze verdienen eigenijk onze steun!

 12. Ja Ilona D66 was ook mijn partij weet nog goed de ruzie met mijn man een echte vvd’er oefff kwam het huis bijna niet meer in omdat ik D66 had gestemd hahaha … Weet je Loontje dat ik zelfs soms de gedachte had om op Marijnisse te stemmen gewoon omdat ik dat bijna de enige normale in het kabinet vond … niet gedaan ben laatste jaren heel erg zweverig weet soms echt niet wat nu mijn partij is wel linkser dan ooit … maar ja met ons nieuwe Kabinet zijn die problemen ook opgelost … Rytah gaat zeker een departement uitkiezen haar snelle babbel kunnen wij niet missen :-)))) Het woestijnzand vliegt haar momenteel om de oren ….

 13. Ook ik heb hieronder al gemeld dat ik niet zo’n socialist ben en dat de internationale mij een rode waas voor de ogen geeft. Die gelijkheid en broederschap kunnen me gestolen worden. In de kibbutz was iedereen gelijk. Prachtig. Totdat eentje een brief kreeg van een notaris waarin stond dat een oom uit Boston hem 1,4 miljoen dollar had nagelaten. Drie dagen later was-ie vertrokken."Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee". Whoehahaha, geintje!!!!Ik ben een beetje linkse liberaal, meer liberaal dan links maar van ballenrechts moet ik echt niets hebben. Eigenlijk is er geen partij voor mij maar D66 kwam altijd het dichtst bij mijn gedachtengoed. Ze doen het goed in de peilingen dus wie weet wordt het weer een partij met een flink aantal zetels. Overigens heb ik Rytah gevraagd een departement uit te kiezen. Tegen de tijd dat Edward eindelijk eens begint met formeren is Rytah allang weer terug!!! Ik zal even hoppen naar Edward en hem hetzelfde vertellen. Je moet ze ook allemaal achter de vodden zitten! "Selbst ist der Mann" zeggen de Duitsers en daarin hebben ze nou eens volkomen gelijk.

 14. Gek hé als ik de "Internationale" hoor krijg ik toch ietwat gerommel in mijn maagstreek … wie weet wat daar de reden van kan zijn???tell me pls. … (kom uit een streng vvd-nest, ben zelf langzaam maar zeker linkser geworden dit ter info) Wat meer blauw op straat niet te Hollands-Lief/voorzichtig zijn, dan kunnen ze die ettertjesgroepen echt wel aan en inderdaad herrieschoppers aanpakken zoals Ilona zegt … terug naar waar ze vandaan komen … Wat een eensgezindheid hier !

 15. Tsja dat zou ook moeten, maar de politie mag niets doen dat is hen van hogerhand verboden, daarom zou ons kabinet het heel anders aanpakken, denk er maar om dat de politie heel graag wat zou willen doen ik ken ze die vol wrok rondlopen als ze vinger uitsteken krijgen zij sowieso de schuld en ook nog eens ontslag ze zijn zelf met de situatie aan. Wij zijn echt de enige niet die dit graag zouden willen, maar de huidige politiek werkt niet bepaald mee, overigens kennen ze heus wel Nederlands maar het is zo makkelijk om te zeggen "ik versta niet". Nou wie dan niet wil luisteren moet maar voelen want ze gaan heus niet vrijwillig mee. Iedereen die hier de boel in het honderd stuurt ongeacht welk ras of nationaliteit moet voelen dat het niet langer zo kan, ik ben dit volkomen met je eens collega!

 16. De politie hoeft helemaal niet met honkbalknuppels te raggen. Het tuig waar we het over hebben moet gewoon aangepakt worden maar de politie staat er bij en kijkt ernaar omdat ze bang zijn dat de boel escaleert en dat al die andere jongetjes met een kleurtje mee gaan doen. Oppakken, NL paspoort innemen en met de boot naar de Maghreb. Ze hebben tenslotte het paspoort van dat land. Opsodemieteren met die asociale rothufters. En allen die weigeren Nederlands te leren, mogen meteen mee. Hand ophouden en "weet niet" zeggen hebben we nu echt al veel te lang gehoord. Dat bedoel ik collega’s!!!

 17. HEAR,HEAR!!!…

 18. Niet alleen het openbaar vervoer, maar ook het hinderen door a-sociaal tuig van ambulance personeel en andere hulpdiensten moeten flink gestraft worden, dan maar de knuppel erover dat helpt beter dan te zeggen "ze kunnen het niet helpen, ze hebben een beroerde jeugd gehad", want daar word ik niet goed van. Het is al totaal absurd dat zowel ambulances en brandweer moeten wachten tot de politie ter plaatse is voordat zij erheen kunnen gaan. Tegenwoordig lees je heel vaak dat de politieagenten gewond zijn en het gajes loopt te juichen, nee hoor dat moet veranderen en snel ook!

 19. Helemaal mee eens Ann. Van mij mag er bijvoorbeeld best eens vreselijk hard opgetreden worden tegen jongetjes die het openbaar vervoer lopen te terroriseren. Wat mij betreft mag de politie best eens verschrikkelijk uit de slof schieten tegen deze rotjochies. Het is godgeklaagd dat een normale burger bijna niet meer met het openbaar vervoer durft te reizen en dat buschauffeurs een wijk niet meer indurven.

 20. Zeer geachte college,Wat voor indruk moet het maken als het voltallige kabinet over de vloer ligt te rollen met plukken haar(dit kan niet van Henk zijn) in de handen van de tegenstander?,o.k, de gevulde koek ligt gevoelig,maar het lijkt mij een kwestie waarover wij nog een debat tot in de vroege uurtjes moeten voeren.Het is toch geen verkiezingsstunt van collega Ilona?,het volk voorspiegelen dat zij de gevukde koek wil uitbannen,en als ze eenmaal gekozen is,moorkoppen op tafel zetten?

 21. Sorry deze minister is tussendoor aan het strijken, maar Ilona het is "Reds"uit 1981 en Jack Nicholson speelt er ook in mee.

 22. Ilona je wordt een lastige collega, als er twee agenten tegenover een overmacht van hangjongeren komen te staan wat moeten ze dan? Die knapen gebruiken n.l. wel wapens, de politie mag meer gaan oefenen want het schieten is allerbelabberst maar ik ben voor het schieten in benen als verweer tegen geweldadige types.

 23. Henk op BIZA steun ik wel, maar geen honkbalknuppels!!! Ik heb een pesthekel aan excessief geweld gebruiken!

 24. Nee, dat drieluik rood, wit, blauw van die Pool Krysztof Nogwatski bedoel ik niet. De film RED, met WB & DK. Uit de jaren 80 denk ik.

 25. Henk wat mij betref heb je die ministerspost al in je zak, bij echt vervelende knullen mogen honkbalknuppels ook! Vaarwel fabriek verwacht een ander heer!

 26. Nee Ilona die heet eigenlijk "Three Coleurs: Red", dit is volgens mij uit "The Internationale" (2000) een korte film, of uit Intermission

 27. Volgens mij is Henk wel geschikt voor Binnenlandse Zaken, dat worden weer ouderwetse dienders met gummiestokken die ze mogen gebruiken! Lijkt mij een prima post Ann. Toch denk ik er over om de gummiestokken te vervangen door iets robuustere honkbalknuppels.

 28. Dat zijn geen gevulde koeken van amandelspijs maar van wittebonenprut, gadver!!! Dat smaakt toch nergens naar!

 29. Thee met een biskwietje is iets anders dan slappe thee zonder suiker met een kakie. Da’s retoriek van de kouwe grond…. begint al goed whawha.John, wat is dat nou. Ik steun jouw voorstel en nu trek je al terug?? De beuk er in, man!!!

 30. Goedzo John ik denk dat we dit probleem hebben opgelost, de buikriem aanhalen dat doen we al, dus we moeten juist zien dat ons kabinet de burgers weer moed geeft en geen wantrouwen, niet direct over bezuinigingen beginnen want dat doet het huidige kabinet al, we halen het weg waar het weg kan! En ja hoor bij de Lidle zijn ze geloof ik maar € 0.89 de zes, als we in de miljarden om gaan slaan is dit helemaal niets.

 31. Ann, is die film niet "Red"? Warren Beatty en Diana Keaton?

 32. Ik wist niet dat die mariakaakjes zoveel stof zouden doen opwaaien. Het schijnt dat ze bij de Aldi en de LIDL hele goedkope gevulde koeken hebben ! Dus Ann, maak je niet ongerust, ik wil als minister ook wel wat water bij de wijn doen !

 33. Volgens mij is Henk wel geschikt voor Binnenlandse Zaken, dat worden weer ouderwetse dienders met gummiestokken die ze mogen gebruiken! Overigens heb ik al een motie van wantrouwen ingediend over het item "gevulde koek", als ministers hoeven we het toch niet slechter te hebben dan dat we het nu hebben? Als voorbeeld werkt zoiets helemaal niet en dan hebben we bescherming nodig, weet je wel hoeveel dat kost? Nee geen slappe thee zonder suiker met een mariakaakje dat wordt niks.

 34. De internationale??? Nou nee, toch maar niet, ik ben niet zo’n socialist. Ben meer een linkse liberaal.

 35. Ann, we zitten in een recessie dus de broekriem moet even aangehaald worden. We kunnen geen gevulde koeken uitdelen als we geen geld hebben. We moeten de boel zo snel mogelijk zien op te lossen maar luxe is er even niet bij. Gevulde koek is niet voor het nuttige maar de het lekkere en da’s luxe. Sorry meis, maar ik steun John in deze.

 36. FINANCIEN IS AL NAAR JOHN GEGAAN MAAR HENK KAN WEL ECONOMISCHE ZAKEN KRIJGEN OF VERKEER EN WATERSTAAT. BINNENLANDSE ZAKEN IS OOK NOG VRIJ, IS WEL IETS VOOR HENK, KAN DIE LEKKER BLAUW KORT HOUDEN.

 37. Ap was een socialist in hart en nieren en het was een harde werker, dus laat de rode zakdoeken maar wapperen hoor, en Henk toch maar liever dan John, geen gevulde koek meer, dan krijgen we het slechter dan we het nu hebben zelfs bedelaars hebben wel mariakaakjes en slappe thee zonder suiker daar vechten we toch niet voor, dat kan ik de mensen met een uitkering natuurlijk niet verkopen.Dikke kus terug.

 38. Dear Ann,De eerste versie spreekt mij persoonlijk het meest aan,hierbij kan ik de grote rode zakdoek tevoorschijn halen hoor,ja dat heb ik niet van een vreemde. Hmmmm….Henk als minister van Financiën?, volgens mij loopt hij binnen de kortste keren met de allernieuwste 45 megapixels Canon spiegelrefexcamera, die heeft hij dan zogenaamd nodig voor zijn werkzaamheden!Een kus van Edward.

 39. Ach John, het hoeft niet persé mooi te zijn, als het maar aanslaat en dat heeft het gedaan en zal het ooit weer doen, een beetje moderniseren kan geen kwaad. 😉

 40. Ik vind de eerste strofe (mooi woord he) van de moderne vertolking mooi en lekker recht voor z’n raap.De oude internationale, daar moet ik over denken of ik die wel mooi vindt????GroetenJohn

 41. John toch met jou als minister zal dat toch niet gebeuren? Wij houden het bij het ideaal en gaan er niet de verkeerde kant mee op, de grondslag van het communisme is ook niet verkeerd, maar juist door dictators en machthebbers worden alle goede dingen letterlijk de grond in gestampt. Maar een beetje rood zou niet verkeerd zijn, de ouderwetse socialisten waren nog zo beroerd niet.

 42. Het is een idealistisch lied, alleen jammer dat de communisten het hebben vertaald in een 1 partijstaat (China en Noordkorea zijn op dit moment voorbeelden hoe het ook niet moet) Vaak begint het vol goede bedoelingen, maar als de betreffende personen het maatschappelijk goed hebben gekregen, zijn ze het vaak gauw vergeten ! Of, zoals ze ook wel zeggen : "Links lullen, rechts zakken vullen !"

 43. Nee Henk dat zeg je dan heel diplomatisch, je verdeelt het onder de armen en denkt "mijn linkerarm, mijn rechterarm! Ik weet niet of deze post nog open is maar van mij mag je, alhoewel niet nog een grootgraaier erbij hoor!

 44. Doe mij dan maar de post van financiën en ik zal iedereen leren hoe je geld moet laten rollen. Naar mij Mij MIJ.

 45. Henk, er zijn nog posten over en wie er niet blij mee is moet het zelf beter gaan doen. Bij Edward is het begonnen en ook bij Ilona staat al een event. volkslied. Je kunt je nog verkiesbaarstellen Henk zo snel hebben we geen nieuw kabinet bij elkaar. Grinnnn.

 46. Huh ? kabinet van spacers ? heb ik iets gemist ? Wat is mijn taak in deze nieuwe regering ?Dit riekt naar regelrecht oproer, muiterij en revolutie. Daar zal lulletje rozewater niet blij mee zijn Ann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: