Sinterklaas, Sint Nicolaas, San Nicola, werkelijkheid en legenden, 1 december 2012.   29 comments

Het is alweer bijna de avond van Sinterklaas en dat is te merken ook, het is ondanks de recessie toch best wel druk in de winkels en er wordt toch wel weer aardig wat uitgegeven, de brave man met baard en mijter die wij ieder jaar zagen aankomen in Nederland was altijd Bram van der Vlugt en die heeft zijn mijter aan de kapstok gehangen en gaat van zijn pensioen genieten en of dat nu in Turkije, Spanje of in Nederland is dat maakt niets uit, voor mij was hij de echte enige Sinterklaas. De eerste Sinterklaas is een samenraapsel van een bisschop die echt heeft bestaan en van sagen, mythen en legenden vandaar dat ik de foto van mezelf van de goed heiligman maar in glas en lood heb omgezet.

Glas in lood, Sinterklaas

De tradities van het Sinterklaasfeest zoals wij dat kennen gaan terug tot Nicolaas van Myra, hij was geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië. Hij stierf op 6 december 342 en is pas veel later heilig verklaard. Na een inval van de Moslims in het gebied werden zijn stoffelijke resten in 1087 gestolen en door zeelieden naar Bari (Zuid-Italië) gebracht, hoezo “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan?” De stoffelijke resten van Sint Nicolaas liggen in de crypte van de Basiliek van Sint-Nicolaas in Bari en San Nicola is tevens de beschermheilige van de stad. In Bari wordt zijn feest uitbundig gevierd op 6, 7 en 8 mei en toch is het dezelfde Sinterklaas die wij op 5 en 6 december gedenken. Nicolaas is ook een heilige bij de Oosters-orthodoxe kerken en niet alleen van het Rooms-Katholieke geloof.

graf van Sinterklaas in de crypte v.d. San Nicola basiliek in Bari

Foto van internet. Het graf van Sint-Nicolaas in Bari

San Nicola

Foto van internet. Dit was San Nicola en die zag er toch wel anders uit dan wij hem kennen en blank was hij ook niet bepaald. Sint-Nicolaas is de beschermheilige van apothekers, prostituees, boogschutters, kinderen, ongehuwde vrouwen, kooplieden, studenten, geliefden, slagers, dieven, moordenaars, piraten en ga zo nog maar even door Knipogende emoticon Veel havensteden hebben Sint-Nicolaas als beschermheilige o.a. Amsterdam, Odijk (Nederland), Tuggen (Zwitserland), Sint-Niklaas, België en Aberdeen in Schotland, veel steden hebben ook wapens met Sint-Nicolaas, kortom niemand kan om deze heilige heen. In Friesland is zelfs een dorp dat Sint Nicolaasga (Sint Nyk in het Fries) heet en dan ook een Sint-Nicolaaskerk heeft, de bouw werd pas gestart in 1885 daarvoor werden katholieke diensten gehouden in een schuilkerk, ook van dit dorp is Sint-Nicolaas de beschermheilige en het “ga” achter Nicolaas zal wel afstammen van gea (namen uit de Griekse en Romeinse mythologie) en niet van weg gaan.

Sinterklaas thuis

Foto van internet. De mijter kan af en geen Zwarte Piet te bekennen in het optrekje van de Sint.

Er zijn heel veel legenden over Sint-Nicolaas als beschermer van kinderen. Er is de legende van de drie schoolkinderen die door een herbergier werden gedood maar door Sint-Nicolaas weer tot leven werden gebracht. de legende van de drie arme dochters die door de gulle giften van Sint-Nicolaas konden trouwen, zo bestaat ook de legende van “Het kind in het bad” Een moeder was haar kind aan het wassen in een kuip, om het water niet snel te laten afkoelen had ze de kuip op het vuur gezet, maar toen ze de kerklokken hoorde luiden herinnerde ze zich dat op deze dag Nicolaas de nieuwe bisschop zou worden ingehuldigd en ze snelde naar de kerk. Ineens dacht ze met grote schrik dat ze vergeten was de kuip met haar kind van het vuur te halen, toen ze thuis kwam zag ze dat het kind in het bad zat te spelen, Nicolaas had een wonder verricht, het water was niet gaan koken en het kind was niet verbrand.

Sinterklaas legende

Foto van internet. Ook is er de legende van de storm, Nicolaas werd aangeroepen door zeelieden omdat hun schip zinkende was tijdens een zware storm, Sint-Nicolaas verscheen en bracht de storm tot bedaren en hier zijn we aangekomen bij een overeenkomst, ook Christus zou een storm tot bedaren hebben gebracht. Uit de Germaanse mythologie zijn veel zaken die in verband worden gebracht met het Sinterklaasfeest, bij de Germanen was de Wilde Jacht (ook wel Wilde Heir of Heer genoemd) in de oude tijden was dit de benaming van een bovennatuurlijk verschijnsel, een spookachtige jachtgroep te paard (het paard van Sinterklaas) raasde door de lucht en de verschijning werd gezien als voorbode van naderend onweer. Het verschijnsel deed zich voornamelijk voor tijdens de joelfeesten, de Germaanse zonnewendefeesten rond de kortste dag van het jaar. Waarschijnlijk waren er ook nog verschijningen later in de winter, tot aan de Germaanse lentefeesten, sinds christelijke tijden was dit dan ruwweg de periode tussen Kerstmis en Pasen. In de Germaanse mythologie was de leider van de jachtgroep vaak Wodan, maar ook andere mythologische of legendarische figuren kwamen voor als leider van de Wilde Jacht. (Sinterklaas, leider ter paard?).

De wilde jacht

Foto van internet. De Wilde Jacht.

Elementen uit de Wilde Jacht zijn later in de Sinterklaaslegenden verwerkt. De zak van Sinterklaas heeft veel overeenkomsten met het zogenaamde berispingsrecht van de Germaanse krijgersbonden, die een opvoedende en corrigerende taak in de gemeenschap hadden, het dodenleger van zwarte krijgers kan model hebben gestaan voor de Zwarte Pieten. Het zou tevens verklaren waarom Sinterklaas over de daken rijdt en pakjes in de schoorsteen gooit, in de winter als de haardvuren branden is dit toch opmerkelijk en geen voor de hand liggende plaats, maar offers werden in een vuur gegooid en dat kan de oorzaak geweest zijn dat pakjes als offers werden beschouwd en niet als cadeautjes. Het merendeel van de Europese volkeren werd pas gekerstend in de middeleeuwen, maar door de kerstening waarbij alle goden van de z.g. heidenen werden verboden zijn alle tegenwoordige feesten terug te voeren naar de oude tijden.

Bram van der Vlugt, sinterklaas

Foto van internet. Met de hervorming van de katholieke feestkalender van 1969 werd Nicolaas als officiële heilige geschrapt en misschien kunnen we hem dan ook nu maar beter weer NICOLA noemen maar het “Sint” kan toch met geen mogelijkheid overal weggehaald worden. Iedereen die het Sinterklaasfeest viert een heel prettige avond gewenst.     

Advertentie

29 Reacties op “Sinterklaas, Sint Nicolaas, San Nicola, werkelijkheid en legenden, 1 december 2012.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mooie informatie Ann.k ben in Myra geweest en heb het met mijn eigen ogen gezien.

 2. Tolle Bilder wünsche einen schönen Nikolaustag.Lieber Gruss von mir Gislinde.

 3. An,
  Voor Bram van der Vlugt was Adrie van Oorschot de sintnicolaas. Adrie had een kinderprogramma op TV heette”filmpje de tovenaars leerling” . Adrie was Vogelaar.

 4. 5 December

  5 December is het feest van Sinterklaas,
  komt hij samen met zijn Pieterbaas.
  Op zijn schimmel rijdt hij met een zak vol pepernoten en cadeautjes,
  families hebben al getrokken hun lootjes.
  Kinderen zingen: “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht, want wij zitten allemaal even recht”.
  Rijmpjes en surprises worden er verzonnen,
  Sinterklaas is begonnen.

  • Hallo lieve Zwarte Piet, u kunt prachtig dichten en er is geen woord Spaans bij 😉 Hier rijdt de Sint met een bloedvaart mijn huisje voorbij, maar ik neem vanavond wel warme chocolademelk met een paar speculaasjes, een prettige avond gewenst en blijven rijmen wie weet wat Sinterklaas nog doet!

 5. So interesting, and good timing! 🙂

 6. Hoi Ann. Ja ik moest er wel even voor zitten.Erg leuk verslag. En weer heel wat geleerd op de maandag.Leuk het maken van foto’s in glas in lood.Ga de cadeautjes maar eens inpakken want Sinterklaas word nog gevierd in Eelde. En gelijk de verjaardag van onze kleinzoon in nog in Sinterklaas gelooft. Voor jou ook een fijne sinterklaas avond.
  Lieve Groetjes Anna

  • Hallo Anna, tsja waarschijnlijk zat je toch al maar ik ben nogal lang van stof 😉 Inmiddels knutsel ik nogal wat met het maken van mijn foto’s in glas in lood en het is echt leuk werk. Gefeliciteerd met de verjaardag van je kleinzoon en echt leuk als ze nog in Sinterklaas geloven, mijn kleindochter wordt morgen 12 jaar dat scheelt dus weinig, het is wel een rare dag voor kinderen vaak is een cadeautje voor een verjaardag ook een verjaardagscadeautje en dat doe ik dus niet. Leuk werk pakjes inpakken, een heel fijne Sinterklaas avond meis, hier loopt geen hond dus de Sint ook niet.

 7. Hallo lieve Ann en Mandy,
  Ja ik ben wat laat, maar beter als helemaal niet. Prachtig die sinterklaas in glas en lood. Ook heel wat bijgeleerd van je mooie verhaal, en Sint Nicolaasga ja dat ken ik. vroeger regelmatig langs of doorheen gereden. Wie sinterklaas was, heb ik nooit geweten, maar nu jij het schrijft, weet ik het ook. Nee er zal nooit een zelfde komen, en in zijn schoenen kamen te staan. Ik heb verder ook niets met sinterklaas, want alleen vieren is niets aan. Je hebt goed je les geleerd, en het ons vertelt, zodat we er weer wat wijzen van zijn geworden.
  Ja, Ik kom weer regelmatig reageren, want de stress van mijn oude huis is al veel weg, en heb deze week voor het eerst een nieuw blog gezet. Zou het leuk vinden om een reactie van je te zien.
  Veel liefs en een fijne week en een likje voor die pitbull, Mandy.

  • Altijd leuk als jij reageert Rinus, Sinterklaas in glas en lood zetten is echt leuk werk maar het duurt wel even voordat het goed is. Leuk dat je vroeger regelmatig door St. Nyk hebt gereden, we zijn het allemaal wel eens over Bram van der Vlugt, het was gewoon een echte Sinterklaas en ze moeten het hem nog maar na doen. Fijn dat je stress i.v.m. het oude huis zo langzamerhand is verdwenen, ik zal eens even kijken bij je site want een update heb ik niet gehad, liefs terug en een likje van Mandy.

 8. Lieve Zuster,
  In de eerste plaats mijn compliment voor je zeer geslaagde bewerkte foto van de Sint.
  Voor mij was Bram v.d Vlugt, ook de beste Sint aller tijden, eigenlijk mis ik hem wel een beetje hoor.
  Na jou uitgebreide uitleg over Sint Nicolaas, kan natuurlijk niemand meer zeggen…..hoe zat dat ook alweer met die Sinterklaas?
  Vanaf 7 december tot half november, geloof ik niet in in de Sint hoor, maar eind november opeens weer wel…..gek he?
  Mr.Bean stuurde zichzelf kerstkaarten, en ik stop voor het slapen gaan, een marsemepeine varkentje of iets anders lekkers in mijn pantoffel,
  en ben dan de volgende ochtend uitgelaten van vreugde en denk……zie je nu wel dat ik het hele jaar lief ben geweest?
  Een dikke kus van je broertje.

  • Lieve broer, nu doen wij toch al niet aan het feest van de heiligman maar Bram van der Vlugt ga ik ook missen, vroeger als ik wandelde dan was er om deze tijd een bepaalde geur in de lucht en dan dacht ik JA Sinterklaas, nu denk ik JAKKES het wordt winter 😉 Mr. Bean was zo gek nog niet en ik zie je in gedachten al je schoen onder de radiator zetten, toch wel leuk zo’n verrassing als je vergeten bent dat er wat in die schoen zit, whoehahaha. Ik ga dat maar niet proberen want hier is een kleine dame die vlijtig het snoepgoed zou verslinden, ik kan je vertellen dat ik je het hele jaar lief heb gevonden dus daar kan het niet aan liggen, een dikke borstplaatkus van je eigenste Ann.

 9. Sinterklaas in glas en lood, fraai hoor! En Bram van der Vlugt was onnavolgbaar als Sint. Ik ken die gast die het nu doet, maar kan niet op de naam komen…………. weet jij het?

 10. In Staphorst dreigde de intocht van Sinterklaas om financieele redenen niet door te gaan. Er is nu een particulier die 2000 euro heeft gegeven zodat er toch nog een sinterklaasfeest in een plaatselijke horecagelegenheid is geweest. Dus zelfs de intocht van de sint hangt van euro’s aan elkaar. Geen euri’s, dan ook geen sint… Je snapt niet dat de mensen elke december maand weer zoveel geld uitgeven, maar ja, het is maar een keer sinterklaas en een keer kerst, zeggen ze dan… Wij doen verder niets aan sinterklaas. We doen aan Nipo enquetes mee en daar krijge je dan Blokkerbonnen voor. Nu hebben we allemaal een Blokkerbon van 10 euro en daar geven we elkaar dan een cadeautje van. Beetje creatief zijn met bonnen, want wij moeten ook op de kleintjes letten ! Je hebt er overigens weer een informatief blog met mooie foto’s van gemaakt ! De sint zal trots op je zijn ! haha!!

  • Dat er in Staphorst geen intocht zou zijn heb ik gelezen John en gelukkig was er dus een hulpSint die dat niet kon aanzien en geld heeft gegeven om het toch door te laten gaan, zijn ze nu helemaal van de ratten besnuffeld, de gemeentehuizen zijn paleizen en een paard lenen van een boer kost ook niets, komt de Sint met de trein dan kan het wel met een kortingskaartje en de Pieten voor half geld, ik begrijp er helemaal niets van waarom dat zoveel moet kosten, de supers willen best wel wat pepernoten gratis verstrekken en jutezakken hebben ze nog wel van vorig jaar. Ha, weer mensen die dol zijn op Blokkerbonnen, ook ik doe mee met het NIPO en ik heb door de jaren heen de bonnen goed besteed, ik moet al heel lang op de kleintjes letten en dan zijn die bonnen best wel fijn. De Sint is misschien dan wel trots op me, maar gegarandeerd dat hij met een bloedvaart voorbij rijdt, hij heeft een racepaard!

 11. Mooie informatieve reportage Ann

 12. wat een creatieve bewerking heb je op de bovenste foto toegepast Ann, heb jerg leuk gedaan. In sinterklaas geloof ik al jaren niet meer maar de beide kleinkindjes zijn van zijn bestaan nog heilig overtuigd, en als opa dan langskomt met kadootjes van sinterklaas kan de goedheiligman natuurlijk niet meer stuk 🙂

  Ondanks de misére waarin ons land verkeert gaat het weer prima met de speelgoedwinkels en wordt het ene record na het andere gebroken.

  • Dank je wel Henk, ik vind het reuze leuk om glas in lood foto’s te maken, het is wel even uitpuzzelen maar ik vind de resultaten zelf ook erg leuk. Tsja opa nu moet je er aan geloven, niet IN geloven dat is weer andere speculaaskoek maar het zal toch wel heerlijk zijn om die kleintjes dolblij te zien met de gaven van Sinterklaas, dit is voor jou ook een heel leuke tijd en je mag vast wel foto’s nemen 😉 Ik zou trouwens niet graag in de schoenen staan van de mensen die door hun kooplust in de schuldsanering raken Henk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: