Staatsbosbeheer het is schandalig en dat is zwak uitgedrukt!   41 comments

Bron: DePers.nl – foto’s van internet.

00 Heckrund met kalfjes

Driekwart runderen Oostvaardersplassen dood.

Driekwart van de Heckrunderen in natuurgebied Oostvaardersplassen (OVP) in Flevoland is afgelopen winter omgekomen door honger, kou of afschot. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de OVP, meldde kortgeleden nog aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw dat slechts een kwart van de runderen de strenge winter niet had overleefd.

00 Heckrunderen

Driekwart van de Heckrunderen in natuurgebied Oostvaardersplassen (OVP) in Flevoland is afgelopen winter omgekomen door honger, kou of afschot. Staatsbosbeheer, verantwoordelijk voor het natuurbeheer in de OVP, meldde kortgeleden nog aan demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw dat slechts een kwart van de runderen de strenge winter niet had overleefd.

De stichting baseert zich op eigen tellingen, zowel op de grond als vanuit de lucht. Volgens hen zijn er 312 dieren gestorven in plaats van de 140 die Verburg aan de Kamer heeft gemeld. Ook zijn er 297 paarden en 672 edelherten omgekomen, maar die cijfers komen vrijwel overeen met de tellingen van Staatsbosbeheer.

De Tweede Kamer dwong Staatsbosbeheer in maart om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te gaan voeren. Volgens de beheerder bleek toen dat de beesten geen honger hadden en nauwelijks gebruikmaakten van het extra voer, zo heeft Verburg de Kamer laten weten. Maar de stichting zegt dat er maar eenmaal op negen plekken in het gebied balen kuilvoer zijn neergelegd. ,,Een speld in een hooiberg”, aldus de stichting. Ook zijn de balen niet losgemaakt. ,,Dat is te vergelijken met iemand een bevroren biefstuk zonder bestek geven.”

Dat schrijft de stichting Welzijn Grote Grazers in een boze brief aan de minister. De stichting, die vindt dat er in Nederland geen plek is voor het ongemoeid laten zwerven van hoefdieren, beschuldigt Staatsbosbeheer van wrede dierenmishandeling in het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.

00 Heckrunderen in de winter

De stichting stelt verder dat de hele biotoop in de Oostvaardersplassen ten onder dreigt te gaan aan overpopulatie en overbegrazing. Zo zouden de uitwerpselen van de duizenden vogels het water zodanig hebben vervuild dat de hoefdieren er niet meer van willen drinken. Ongeveer driekwart van de bomen is dood en er groeien veel te veel brandnetels en distels. ,,Het hele project is meedogenloos en onacceptabel. De Kamer moet het experiment definitief afkeuren.” Verburg heeft deze maand besloten een commissie onderzoek te laten doen naar het beheersexperiment in Flevoland. De commissie moet voor 1 november advies uitbrengen. Tot zover DePers.

En waar was de Dierenbescherming, waar waren de dierenliefhebbers? Het is een groot schandaal dat er in Nederland waar zoveel geld over de balk wordt gesmeten zoiets kan gebeuren. Als Staatsbosbeheer grootgrazers in het land laat lopen is Staatsbosbeheer verantwoordelijk voor de dieren en het mag niet zo zijn dat het moet komen tot het ingrijpen van de Kamer, ik was over dit bericht behoorlijk nijdig en in de afgelopen winter waren er al berichten dat Staatsbosbeheer nalatig was met het bijvoeren van de dieren, ze kunnen dan ook niet komen met de smoes dat ze het niet wisten! Ook de dierenvriendenclub “Het Edelhert”uit Twente heeft een brief gestuurd aan minister Verburg van Landbouw, in de afgelopen winter was er geen sprake van dat er een natuurlijk overwicht was aan het aantal dieren in de natuurlijke omgeving, in eerste instantie vond het kabinet het dan ook niet nodig de dieren bij te voeren. Als je niet voor dieren kunt zorgen moet je ze niet aanschaffen het overbegrazen kan voorkomen worden door de dieren elders te plaatsen, Staatsbosbeheer heeft grond genoeg! Onderstaand filmpje zegt genoeg zal Staatsbosbeheer hier lering uit trekken, ik vrees van niet!

 

Advertentie

Geplaatst27 juli 2010 doorAnn McDunn inDieren

41 Reacties op “Staatsbosbeheer het is schandalig en dat is zwak uitgedrukt!

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Een belangrijk uitgangspunt in het beheer is dat dieren, zoals edelherten, wilde zwijnen en reeën niet bijgevoederd mogen worden. Voor de gehele Veluwe is een zogenaamd faunabeheerplan vastgesteld. Dit faunabeheerplan is gemaakt door de Faunabeheereenheid Veluwe. In deze FBE zijn onder andere alle grotere terreineigenaren op de Veluwe vertegenwoordigd.Op basis van dit FBE plan geeft de provincie ontheffingen tot afschot van de boventallige reeën, wilde zwijnen en edelherten.xxBea

 2. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Staatsbosbeheer bestempelt de beweringen van de stichting als ‘nonsens’. ‘Wij moeten alle dode runderen laten afvoeren door een verwerkingsbedrijf, dus tellen is nogal makkelijk. We hebben er ook geen enkel belang bij om te liegen over de cijfers.’Misschien moeten we eerst het onderzoek van die commissie afwachten?Zelf zou ik trouwens voor een beheer als op de Veluwe zijn.

 3. @ Joke, na alle berichten zullen er toch maatregelen genomen moeten worden, maar het zijn wel domme lui die de leiding hebben over het beleid m.b.t. de grootgrazers, de waarheid is uitgezocht en er zijn drie kwart van de dieren overleden ook gezonde dieren, je kunt hier dus best spreken over dierenmishandeling, als een boer niet goed op zijn vee past zijn de rapen gaar en Staatsbosbeheer zal wel niet aangepakt worden. Liefs, Ann.

 4. ik vind dit gewoon dierenmishandeling, ze hebben zich echt vergist dat de dieren zich zelf kunnen redden in de winter .en het aantl dieren die overleden zijn word toch niet naar waarheid verteld .ze zullen nu echt wel bij voeren in de winter want anders is het schandalig liefs joke

 5. @ Nicky, als je de stukken van Staatsbosbeheer leest over de Oostvaardersplassen dan is het het paradijs voor dieren, maar deze winter was het de hel. Het afschieten gebeurt evengoed dus dit is echt schandalig, liefs, Ann.

 6. Ik vind het ook erg triest dat het zo gaat op de Oostvaardersplassen. Denk dan, schiet ze dan af, i.p.v. ze te laten creperen.In het wild hebben ze nog ruimte om weg te komen en naar andere gebieden te trekken, maar op de Oostvaardersplassen niet, je kunt het dan ook niet vergelijken met hoe het echt in het wild toegaat.Dit is een paradepaardje van Staatsbosbeheer. Echt schandalig!groetjes, Nicky

 7. @ Sandra, alle donateurs kunnen beter in de winter een pakken hooi kopen en die naar de dieren brengen (als het natuurlijk niet te ver is) beter dan de kas van Staatsbosbeheer te spekken.@ Caro, natuurlijk zijn ze verantwoordelijk voor de dieren die ze uitzetten, die hebben er n.l. niet om gevraagd, zoveel moeite is het nu ook weer niet om te zorgen dat de dieren genoeg bijvoer hebben, Staatsbosbeheer maait ook gras en heeft dan hooi genoeg. Liefs, hug, Ann.

 8. Nogmaals in Nederland zijn ontzettend veel gebieden van Staatsbosbeheer maar laat het beheer er maar af! En dan te bedenken dat ze een Europees diploma voor natuurbeheer van de Raad van Europa hebben gekregen, als ik zoiets lees snap ik er helemaal niets meer van. Als de EU toch wat doet laten ze dan dit soort wantoestanden maar eens grondig aanpakken

 9. Overigens begrijp ik ook niet dat de mensen in de omgeving niet hebben ingegrepen, een kleine actie bij winkelketens voor brood en fruit had al veel geholpen maar tegenwoordig zijn ook mensen ziende blind en horende doof, van honger sterven duurt heel lang en dit was niet nodig geweest. Het gaat hier wel om drie kwart van de dieren in de Oostvaardersplassen en niet om een paar zwakke dieren.

 10. Het is dan ook totaal onbegrijpelijk dat er lieden bij Staatsbosbeheer zoveel dieren hebben aangeschaft en die maar hebben laten lopen met alle gevolgen van dien, ze spelen inderdaad voor god als ze de dieren laten kreperen het is toch niet te geloven dat het kabinet er aan te pas moest komen er zijn heus wel lui bij die club die verstand hebben van dieren, ook aan alle waarschuwingen hebben ze geen gehoor gegeven.

 11. @ Ilona, toen Geert nog leefde hadden wij wel te maken met Staatsbosbeheer maar het is een zooitje, altijd geld te kort en maar land kopen en natuurlijk de ruilverkaveling, betalen moest direct geld ontvangen kon heel lang duren.

 12. Heb het artikel nèt gelezen in de krant..en zet er véél vraagtekens bij..als je dieren uitzet in een gebied ben je..volgens mij..er ook veratwoordelijk voor dat diezelfde dieren een goed leven hebben..en daar hoort uithongering volgens mij toch ècht niet bij!!..liefs Caro.

 13. En dan is het ook nog eens een heel langzame en pijnlijke dood….. ik word GEEN donateur van staatsbosbeheer.

 14. Ik kan nu nog maar 2 regels typen en dan zegt ie al dat de tekst te lang is. Ook niet te geloven :-(

  • Ilona •
 15. Maar het zijn niet alleen de zwakke dieren die zijn omgekomen van de honger, het zijn ook de sterken die het loodje hebben gelegd!!! Het is bijna niet te geloven dat het kan en mag gebeuren!!!

  • Ilona •
 16. Wie bepaalt dan wel dat zwakke dieren mogen kreperen? Speelt Staatsbosbeheer voor God? Alles wat leeft heeft recht op voedsel. Zeker als je een plek voor ze aanwijst, dan moet daar voedsel genoeg te vinden zijn!!!! Ik erger me kapot aan de manier van beheren van de Oostvaardersplassen!

  • Ilona •
 17. De beesten hebben de bomen kaal gevreten van de honger!!!! En dat noemt zich liefhebbers van de natuur en dieren? Een sterk ras kweken door niet bij te voeren? Juist als dieren (en ook mensen) zwak zijn, moet je ze een handje helpen.

  • Ilona •
 18. Afgelopen winter ben ik bijna geploft van woede toen ik hoorde dat de dieren niet werden bijgevoerd tijdens de extreme koude. Wel gvd, en dat in een land van overvloed. Het is een schande hoe Staatsbosbeheer met dieren omgaat. Je laat een dier toch niet verrekken van de honger?

  • Ilona •
 19. @ Ingeborg, we weten dat er veel dierenleed is maar van zo’n Staatsbosbeheer zou je zeker menen dat het goed zat, nee dus, inderdaad arme dieren!

 20. Een schandalig verhaal Ann, echte nalatigheid. Arme dieren.

 21. Laat Edward maar lopen als je hem niet krijgen kunt, die heeft in 13 dagen meer gelopen dan anders in een half jaar, whoehahaha, we hadden na de vakantie alle twee spierpijn.

 22. @ Rinus, was Elisabeth even weg? Dat heb ik ook regelmatig dat de profielfoto verdwenen is en space is erg aan het knoeien, terug naar 2 jaar geleden lijkt me beter!

 23. @ Murwarsalsa, te filmen is het in ieder geval wel en als er weer zo’n winter komt dan hoop ik dat ze er veel films van maken, er moeten echt heel veel mensen zijn die er schande over spreken, de katten zijn gered nu de grootgrazers nog.@ Elisabeth, het is geen nalatigheid maar grenzeloze koppigheid van Staatsbosbeheer, dus nog erger in dit geval, ze hebben waarschuwingen genoeg gekregen.

 24. het is alweer goed, Elisabeth. je staat er weer helemaal op.

 25. Hé Elisabeth is ineens weer even iemand. hahaha, maar dat zal straks wel weer goed komen, dan word iemand in Elisabeth veranderd.Je maakt wat mee op die space.

 26. Echt te erg voor woorden ,wat een nalatigheid is dit !!Liefs Elisabeth

 27. Ja Ann, ik heb het gezien (dacht) op Hart van Nederland. Net wat je zegt, eten en gegeten worden. Ik begrijp dat ook niet. Maar het waren er velen. Ze moesten die gasten zelf afschieten, van mij part naar de maan, voor goed.Ik heb net ook het blog van je broer de Zwaluw, die meeuwen fotografeerd in vlucht gezien. ook prachtig. Nee, niet die Zwaluw in vlucht, want hij heeft al moeite op de grond. hahahahaha.Doei, doei.

 28. Het is toch niet te filmen. In welk jaar leven we ? In ieder geval zijn de katten op Texel gered. Dierenbescherming heeft ook al oogkleppen op ? Schande !

 29. @ Rinus, dat er zoveel Buizerds afgeschoten worden dat wist ik nog niet eens en ook dat vind ik heel erg, daar redt de natuur zich zelf wel mee want daar is het eten en gegeten worden. Dag buizerd, kus terug ;-)))

 30. Ook hoorde ik pas geleden dat er veel Buizerds werden afgeschoten, wat ik ook totaal niet goed keurt. dat zou vanwege de weide vogels moeten zijn.??!!!! Dit doet me ook aan mijn hart, want Edward weer waar ik gewoont hebt, één flat verder dan hij, de Buizerdstraat, en op de CB had ik de naam De Buizerd.een kus voor jou en een knuffel voor mandy van Rinus

 31. Hallo lieve Ann, dit is mens (dier) onteerend. Ik heb hier geen woorden voor. Ik sluit me bij de andere reacties helemaal aan, en zeker de regel hier net boven van Henk.!!!!even in tweën

 32. @ Tanja, ik maakte me er van de winter al kwaad om, maar het was te ver weg!@ Henk, het is inderdaad een heel vreemde invulling "de natuur haar eigen gang laten gaan" deze dieren zijn hier geboren en worden uitgezet in de natuurgebieden, van echt overleven is dan ook geen sprake daar moeten degene die ze plaatsen héél goed op letten.

 33. @ San, Staatsbosbeheer is heel goed in het controleren of er ook iemand buiten de paden loopt er vliegen dagelijks helicopters over dus ze wisten drommels goed wat er aan de hand was. De een of andere hoge piet zal het wel weer beter hebben geweten dan mensen die dagelijks met dieren omgaan ;-((( Dikke kus terug.

 34. Beetje vreemde invulling aan het begrip “de natuur haar eigen gang laten gaan “

 35. Op de fotoforums werd er ook al aandacht aan geschonken door natuurfotografen. Ronduit belachelijk om een overpopulatie aan dieren die er van nature niet thuishoren te laten verhongeren

 36. Hier kan ik me dus de hele middag kwaad om maken

 37. Hier zijn geen woorden voor ,een grote schande .

 38. Vergat de kus bijna… dikke X van San

  °○°Alexandra
 39. Goeiegenade zeg, dat dit gebeurd bij deze projecten vind ik wel schrikbarend. Geen idee dat dit gaande was, dit stuk "nieuwe"natuur staat toch al een tijdje in the picture, zeker ook door de zee-arend die zich daar heeft gevestigd. Die dieren sterven ook niet van eene dag op de andere, wordt dit dan niet gecontroleerd??? Ik neem aan als het een experiment is dat er dan ook genoeg toezicht is om te kijken hoe het experiment verloopt, niks om van uit te gaan dus, jééssss, wat een blamage.

  °○°Alexandra
 40. Broertje je hebt gezien hoeveel land er in De Mieden is van Staatsbosbeheer, een aantal runderen en edelherten kunnen hier tijden lang zonder honger verblijven, ze zijn welkom en ik haal wel brood op als het echt winter wordt en de dieren hebben te kort, er zijn ook wel boeren met teveel hooi en kuil. Laat maar komen! Dikke kus terug.

 41. Het is natuurlijk buiten kijf dat Staatsbosbeheer verantwoordelijk is voor het welzijn van de dieren, en het doet niet toe of er van sommige soorten teveel zijn,dat mag geen reden zijn om ze te laten verhongeren. Als er al sprake is van overpopulatie,is er een inschattingsfout gemaakt bij het uitzetten van die dieren. Net zoals jij al aangeeft, er is nog genoeg ruimte in Nederland om een deel te verplaatsen, zoals het nu is gegaan, inderdaad……schandalig!Een dikke kus van je broertje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: