Veenklooster, het bos en Fogelsangh State   40 comments

Nu broer Edward een heel mooi weblog heeft geplaatst over Fogelsangh State – Voor degene die het niet hebben gezien hier te vinden – kan ik natuurlijk niet achterblijven om ook een logje te plaatsen over onze belevenissen van die dag. De State had ik dus al vaker gezien zodat ik zo langzamerhand aardig thuis ben in het gebouw en mezelf tot allerlei dingen bevoegd acht die voor een ander niet zijn weggelegd. Had ik de vorige keer in 2008 een log geplaatst over Fogelsangh State, toen ik het weer zag moest ik heel erg lachen, alle foto’s waren scheef maar inmiddels heb ik wat bijgeleerd.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Banketzaal

De huidige eigenaren weten ons op waarde te schatten want in de banketzaal hangt zelfs een schilderij met Edward en Ann erop, het wachten is nu nog op een uitnodiging om aan het banket deel te nemen, maar dat zal nog wel even duren.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-02-2010, glas in lood wapen voor oud raam

Voor de ramen op de eerste verdieping hangen twee mooie glas in lood wapens, waarvan hier eentje. Van welke familie dit is weet ik niet meer het glas van de ramen is heel oud dus de achtergrond is niet scherp, maar ze hadden en hebben in ieder geval een heel mooi uitzicht.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Zilveren jubileumgeschenk

Naast vele andere prachtige oude voorwerpen vind ik dit zilveren jubileumstuk toch ook wel erg mooi, aan de datum te zien was het een 25-jarig jubileum, aan de beheerder hoefde ik het niet te vragen die wist niets van het reilen en zeilen in de State, wèl van snoekvissen en dat kan hij ook beter doen dan op de State passen ;-)))

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-02-2010, Antieke haard

Deze fraaie heel oude haard is ook een pronkstuk, dat de dames en heren of misschien moet ik wel zeggen zijne en hare hoogheden het niet koud hadden bewijst onderstaande foto.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, eerste centr.verw.in Nederland

Dit is de eerste of een van de eerste radiatoren van Nederland met een aparte kast om de borden en schalen warm te houden, ook toen was geld toch wel erg makkelijk want in die tijd moesten de mensen nog hout sprokkelen om wat warmte te krijgen, verschil was en zal er altijd blijven.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, bruggetje over naar het bos

Over dit bruggetje zijn we naar het Veenkloosterbos gelopen en al was het dan wel heel erg warm het was weer genieten, jammer genoeg verdwaalde ik en hebben we de theekoepel gemist, maar dat komt vast nog wel een keer.

Bron: Fogelsangh State – ontwikkeld door Creative-Work, een stukje geschiedenis over het Veenkloosterbos:

Zoals het Veenkloosterbos er nu uitziet, werd het omstreeks 1840 aangelegd door tuinarchitect L.D. Roodbard,  maar sommige lanen en de zogenaamde Modderberg zijn van voor 1800 en maakten toen deel uit van een Franse tuin.

Roodbaard vernieuwde het park met kronkelpaden, grillige vijverpartijen, een hertenkamp, een hermitage en een theehuis, kenmerken van de Engelse landschapsstijl.

Het Veenkloosterbos is in trek bij zeer veel vogelsoorten. In de hoge eiken en beuken bevindt zich één van de grootste reigerkolonies van het noorden. De ijsvogel broedt regelmatig in het bos, evenals de havik. Ieder voorjaar roept de wielewaal en is de koekoek te horen. De oude bomen worden bewoond door vele spechtensoorten. Op de drie vijvers verblijven vele eendensoorten. Jaarlijks is het Veenkloosterbos een rustplaats voor naar het zuiden trekkende houtsnippen. De oplettende bezoeker ontdekt reeën, hazen en konijnen, maar ook roofdieren zoals de vos, de steenmarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel. Daarnaast leeft er sinds 1850 een familie damherten in het hertenkamp. Regelmatig wordt een nieuwe damhertbok van elders gehaald om inteelt te voorkomen. De huidige geiten zijn directe afstammelingen van de eerste familie damherten uit de 19e eeuw. In het hertenkamp is de bodem bedekt met honderden kleine heuveltjes, dit zijn mierenhopen en wel van de gele weidemier, een mierensoort die de urine van de damherten nodig heeft om te kunnen leven.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Bosmeer in de zon

Van alle diersoorten die hierboven worden beschreven hebben we weinig gezien, een paar hazen die ons te snel af waren, een klein konijntje dat het hazenpad koos, ontzettend veel mini-kikkertjes van een centimeter groot die naar het later bleek jonge padjes waren en natuurlijk de jonge reiger (zie link naar Edward), ook zag ik een ijsvogel vliegen en dat had ik nog nooit gezien, het was hierboven bij het meertje dus wel een foto maar geen ijsvogel. Het was waarschijnlijk te warm voor de andere dieren en zelfs de vogels zongen niet optimaal.

De flora van het Veenkloosterbos is zeer divers. Het bos wordt doorsneden door een tiental eikenlanen; enkele eiken zijn meer dan 200 jaar oud. Nog ouder zijn de vijf kolossale beuken in het Westerse bos. Hiervan werden de takken tot honderd jaar geleden regelmatig afgekapt. Op deze wijze zijn de enorme kronen ontstaan die ze nu hebben. In de kruidlaag van het bos bevinden zich schaduwminnende planten zoals varens en klimop. In de tijd van Roodbaard werden andere boomsoorten geplant, zoals essen, paardenkastanjes, acacia’s en lindes. Om ook in de winter een aantrekkelijk park te hebben werden er groenblijvende bomen zoals hulst en thuja’s geplant, maar ook struiken als rododendrons. Elzen, berken en lijsterbessen groeien er vanzelf net als de vlier, de vuilboom en andere struiken. Nabij de voorzijde van de state komen enkele soorten stinzenplanten voor, waaronder het dubbele sneeuwklokje. In de steile taluds van de sloten en grachten groeien verschillende soorten mossen, korstmossen en varens. Langs het Westerse bos en achter de Modderberg ziet de wandelaar een oud stroompje, de Swadde geheten. Dit riviertje is historisch van groot belang geweest; tot in de 16e eeuw was het de grens tussen het Bisdom van Münster en het Bisdom van Utrecht. Tegenwoordig is de Swadde de grens tussen de Gemeente Achtkarspelen en de Gemeente Kollumerland c.a.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Damhertje kopje

In de hertenkamp waren de damherten ook in de schaduw gaan liggen en staan, maar dit diertje kwam toch even groeten en bleef even rustig staan kijken naar twee verdwaalde reizigers.

Na een urenlange tocht wilde ik toch even achter de State een foto maken, helaas er hing een bord aan een ketting waarop stond VERBODEN VOOR ONBEVOEGDEN, nu vond ik mezelf toch wel bevoegd om alleen maar een foto te maken voor 6 euro entree dus het bord genegeerd en over de ketting gestapt waarna Edward volgde met zijn camera in de aanslag, we zagen mooie waterbloemen in de vijver en gingen dan ook gezamelijk gehurkt aan de rand van de vijver zitten, ik hoorde iets over m’n linkerschouder en keek net op tijd om, een razende zwaan begon te sissen en te blazen en zou ons een mep met zijn vleugels verkopen, kijk toen vond ik het toch tijd om haastig te vertrekken, ook Edward kon heel hard lopen ;-))) Toch tijdens de vlucht mezelf nog even omgedraaid om de zwaan die alweer wat rustiger werd nog even op de foto te zetten, het had heel weinig gescheeld of de McDunn’s hadden voorover in de vijver gelegen met camera en al.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Zwaan in de aanval

De foto is natuurlijk niet zo mooi geworden, even geen tijd voor instellen of wat dan ook, maar ik weet nu tenminste waarom dat bord er hing. Ook de enorm grote paddestoel is niet geworden wat ik er van had verwacht, op het schermpje lijken de foto’s altijd veel mooier, maar bij Edward is die te zien. Hij was echt verrukt over dit enorme geval maar toen hij overeind zou komen uit een zeer moeilijke houding greep hij voor steun een pol brandnetels vast, hij heeft woorden gebezigd die ik hier niet zal herhalen en al vond ik het best wel sneu ik moest toch ook wel heel erg lachen, het zal je zus maar zijn.

Fogelsanghstate en Veenkloosterbos, 14-07-2010, Oude Tonderzwammen

Deze oude Tonderzwammen heb ik dan weer wel op de foto gezet en ze zijn ook mooi, in het midden van de vorige eeuw waren ze nog zeldzaam en nu groeien ze overal. Dat het weer een prachtige dag was hoef ik niet meer te zeggen.

Advertentie

Geplaatst29 juli 2010 doorAnn McDunn inNatuur

40 Reacties op “Veenklooster, het bos en Fogelsangh State

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Dank je wel Joke, van Edward heb ik wat geleerd op foto nemen gebied en dat is zo langzamerhand te zien, als ik 75 ben ken ik het wel ;-))) Liefs, Ann.

 2. het lijkt mij erg mooi om dat allemaal te zien daar bij dat veenklooster mooie foto,s heb je weer gemaakt en er alles bij verteld . je hebt prachtige foto,s weer gemaakt liefs joke

 3. @ Murwarita, welke link bedoel je? Die van de weegbree en de ammoniak heb ik wel gelezen hoor, wat denk je dat er in die dure pennen zit tegen bijen en wespensteken, ook ammoniak, dat je er op kunt plassen wist ik ook maar Edward was al geweest en het ging mij net even te ver, whoehahaha. Hug, knufs ook voor Julius de enige echte!

 4. De zwaan is daar al jaren en heeft geen vrouw dus ook geen kinderen, het is een waakzwaan maar ik was ook nog niet eerder over het verbodsbord heengestapt, je had het natuurlijk graag gezien dat broer en zus voorover met camera en al de vijver in waren gegaan na een klap van die zwanenvleugel ;-))) Fijn dat je de updates weer ziet want dat is soms knap lastig. Kiss ♥ Ann.

 5. @ Ilona, ik heb net een heel grote update gedownload van Windows Live en misschien wordt alles nu beter, macht hebben de tegenwoordige baronnen en baronessen ook niet meer alhoewel we weer aardig op weg zijn naar het feodale tijdperk, nog een paar jaar en we buigen weer in het stof voor een brood ;-(((

 6. Ann, je hebt de link niet geopend. We hebben natuurlijke altijd natuurlijke middelen bij ons. Ik moest je trouwens nog de groeten geven van virtuele Jules en ook hartelijk bedanken.Hugs en Knufs x

 7. Leuk log Ann, al zie ik het vandaag pas in de updates (wat zijn dat toch ook alweer, bijna vergeten) staan. Maar ik zie weer updates dus wie weet, zijn onze troubles nu eindelijk gone.Liefs, I ♥ xx

 8. Je moet toch oppassen met zwanen hoor, meestal zijn er dan kindjes in de buurt als ze zo pisnijdig worden en ze kunnen lelijke tikken uitdelen. Ik zal niet over de brandnetels beginnen whoehahahahahahahahahahaha want de arme ziel heeft al genoeg geleden en het te verduren gekregen. Van thuja’s en vuilbomen heb ik nog nooit gehoord maar dat zoek ik zo even op. Bambi’s gaan echt nooit vervelen, wat zijn het toch schattige koppies met die grote ogen!

 9. ‘Zo de waard is vertrouwt ie zijn gasten’ is een wat vrije vertaling van ‘fide. sed quivide’ maar het is frappant dat er een prachtige glas-in-lood voor is gemaakt. Zo bekijkt men elkaar tenminste zonder enige argwaan ;-)))) Vroeger waren de bisdommen aanzienlijk groter dan nu want Münster en utrecht ligt toch best wel een eind uit elkaar. Toen hadden de kazuifels nog echte macht, nu doen ze nog net alsof!

 10. Dank je wel lieve Caro, de tekst is inderdaad heel goed en gaat nog steeds op, wat het rood en zwart betekent weet ik niet maar ik zal het eens opzoeken. Edward is de brandnetels inmiddels allang vergeten, nog een fijne avond, liefs, Ann.

 11. Vertrouw,maar zie toe,wie..is de tekst van het wapen meiss..héél apart..links is zwart en rechts is rood..heeft zeker ook nog een betekenis..die kast met serviesgoed..om te smullen!!..sneu voor Edward dat hij in de brandnetels greep..al met al weer een prachtverslag en héél mooie foto,s!! liefs Caro.

 12. @ Sjerrie ook geen hondsdraf wel heel veel varens maar dat helpt niet ;-))) Ennuh als ik 75 ben dan worden de foto’s pas echt mooi! @ Rinus, bedankt voor je compliment, ik begrijp nooit waarom het in een prachtig gebied altijd zo stil is, niet dat ik het erg vind maar er moeten toch meer mensen zijn die van de natuur houden en die is daar volop. Een heel goed weekend, hug, Ann, likje, Mandy.

 13. Prachtig blog Ann, Ik had het al eerder in de update zien staan, maar was er nog niet aan toe gekomen om het op m’n gemak te bekijken en te lezen. Binnen is het heel mooi daar in dat huis, maar buiten in het bos niet minder mooi. Heb het spaciaal voor vannacht bewaard om het te lezen. Lekker rustig, daar.Ik wens je bij deze een fijn weekend.Liefs van Rinus en voor Mandy een knuf.

 14. Da’s je tweede mooie verslag van…………….. Fraaie foto’s!Ennuh heren……. stond er geen hondsdraf bij de brandnetels?

 15. Lieverd soms denk ik wel eens ik geef de brui er aan, maar zo kleinzielig wil ik dan ook weer niet zijn, mijn harde schijf kan nog wel wat hebben, Bill kan overigens de pot op met z’n gelazer! Dikke kus terug.

 16. Bill denkt toch zeker niet dat hij ons eronder krijgt hè?….HA! Wij gaan door tot het bittere eind, ook aan deze aanpassingen zullen we wel weer wennen, hoewel de harde schijf tussen mijn oren,wel een beetje vol begint te raken.Een dikke kus van je broertje.

 17. Ze zullen ons wel op de ouderenwebs willen hebben, maar we zetten door Murwarsalsa, eens zullen we overwinnen, misschien zijn we dan wel gestoorder dan we nu al zijn maar extra blijf, feesthoedje en serpentines klaar houden! Een heel goed weekend en sterkte leave!

 18. Nog maar te zwijgen van de windows explorer haters………………… Blog blog blog ’t kan overal zelfs op zeelandnet. Over de twitters nog gezwegen. Iedereen doet communiceert met zijn telefoon, dus daarom rechtstreekse reacties want spaces openen duurt te lang. Jakkes bah, laat de oudjes toch hun speelgoed met rust

 19. Ik geloof dat het weer op gang komt al ziet het er weer anders uit. Bizar eigenlijk maar MSN staat niet al te hoog genoteerd met concurrenten als facebook en linkedin en nog veel anderen. Er is uiteraard geen enkele applefreak die iets van Bill wil

 20. Dacht daarnet bij jou te antwoorden maar was bij Henk. Nu is het echt bizar, minihokjes

 21. Dat vreselijke huilen geloof ik direct, je hebt me natuurlijk vreselijk gemist, maar dat wil je hier niet zeggen en dat likken deed je in het Veenkloosterbos al ;-))) Slaap lekker broertje en droom maar niet van enge dingen 2 augustus moet je toch nog even halen hoor!

 22. Ik heb in stilte geleden hoor, eenmaal weer thuis heb ik eerst een dag vreselijk gehuild, en mijn wonden gelikt….whahahahaha!!!

 23. Even een opmerking voor iedereen, ik ben zo langzamerhand bezig oude en scheve foto’s weg te mieteren. Wat ik eerst zelf mooi vond is nu echt te beroerd om aan te zien en je bent nooit te oud om wat te leren ;-))) De foto’s die in logs staan blijven er wel anders is het geen gezicht allemaal rode kruisjes.

 24. @ Elisabeth, Edward is niet kleinzerig hoor, ik heb hem er later niet meer over gehoord en hij wilde er ook niets op hebben. Die serviezen zijn allemaal met de hand gemaakt, dus dat zou echt wat voor jou zijn, heel erg mooi met o.a. een servies met jachttaferelen en natuurlijk erg kostbaar. Liefs, Ann.

 25. Wat een ellende, telkens te lang ;-((( Overigens heb ik je nog wel gevraagd of je er wat op wilde hebben maar dat hoefde niet, ook bij het schrikdraad maakte je geen kabaal een echte McDunn is stoer en gaat voor niets aan de kant, behalve voor pisnijdige zwanen ;-))) Dikke kus terug

 26. Dear brother, natuurlijk probeer je zulke herinneringen te verstoppen maar ik ben er om je er toch nog even aan te laten denken, je hebt je manmoedig gedragen en later heb ik je ook niet meer over de brandnetels gehoord, dat waren je foto’s van de knots van een paddestoel je wel waard.

 27. Mandy had ik voor een keertje thuis gelaten, ze was de dag daarvoor bij het Ridderspektakel al veel te warm geworden en ik was ook bang voor teken, ze was wel blij dat we thuiskwamen maar had nergens aan gezeten en was lief geweest.

 28. Mandy had ik voor een keertje thuis gelaten, ze was de dag daarvoor bij het Ridderspektakel al veel te warm geworden en ik was ook bang voor teken, ze was wel blij dat we thuiskwamen maar had nergens aan gezeten en was lief geweest.

 29. De Barones heeft het nog steeds voor het zeggen, eerst mochten er wel foto’s genomen worden maar zij wil dat niet meer en waarom niet is me niet echt duidelijk. De vrouwenhand is ook zichtbaar aan het eens niet plaatsen van ooievaars dat doen de mannen vreemd genoeg, whoehahaha. Ik had bij de brandnetelprikken nog gekeken naar weegbree en laat dat er nu net niet staan, later vergeten.

 30. @ Murwarita, ook ik ben vaak de klos als ik foto’s neem, maar niemand ziet het dus heb ik even mazzel en vertellen doe ik het niet ;-))) Fogelsangh State is nog steeds privé bezit en het is van (hou je vast) Kyra Livia barones van Harinxma thoe Slooten, gehuwd met Mr. Charles Alfred Frédéric Hubert Joseph Marie graaf De Marchant et d’Ansembourg vanaf 1969, ze komen er ook nog steeds en die vertrekken zijn goed afgesloten, zelfs voor mij onneembaar.

 31. @ Henk, wij zijn nog lang niet klaar met de vakantieherinneringen, ook Edward kreeg een oplazer, het hangt wel van de stroomkasten af hoe het aankomt, sommige boeren hebben een veel lichtere voltage dan anderen maar je schrikt je het apezuur! Die actie had je wel even vast willen leggen denk ik zo, Edward was heel goed in de 500 meter hordeloop ;-))) Ik heb wel flink wat geleerd en ik merk nu pas hoe goed de Coolpix eigenlijk is, aan zo’n broer heb je tenminste wat.

 32. Lieve Ann Ook jij hebt er weer een mooi log van gemaakt ,erg leuk om allemaal te lezen ,nou ja toch wel sneu voor Edward hoor ,wat zal hij lang last gehad hebben .Ook hier weer heel mooie foto’s ,de servieskast op de eerste foto ziet er erg mooi uit en dan jullie er zo gezellig bij samen in de spiegel.Het was weer een geslaagde dag zo te lezenLiefs Elisabeth

 33. Het is wel eens goed dat onze vrienden te weten komen, welke ontberingen wij moeten doorstaan om een paar foto’s te maken. Als ik onze beide logjes bekijk, komt alles van die dag weer boven, en zit ik gewoon nog na te genieten!Een dikke kus van je broertje.

 34. Lieve Zuster,Jij hebt hier een prachtig verslag van onze avonturen neergezet hoor, hoewel er een paar dingetjes in staan, waarvan ik de herinnering eraan geprbobeerd heb te verdringen…hahahaha! Het is toch wel duidelijk te zien dat je foto’s in die bijna twee jaar, beduidend beter zijn geworden…mooi hoor. Natuurlijk wil ik niet voor Henk onderdoen, (de concutentie is moordend) weet je nog dat ik bij de Paarden van Harm ook tegen het schrikdraad aanzat?

 35. Zal Henk zijn raad opvolgen en wat vaker het raster gebruiken, maar dat stoort me in het object zoeken. Je coolpix heeft prachtige beelden vastgelegd. Ze zijn anders dan die van Edward. Maar die loopt met 20 kg rond. Waar was Mandy ? Bij de opzichter hihi

 36. Het interieur van Fogelsangh State is indrukwekkend. Is dit nog steeds privé eigendom ? Van die 6 Euro pp kan dit ook niet onderhouden worden. Roodbaard had oog voor tuinaanleg. Een dierentuin in open lucht. Zwanen kunnen behoorlijk kwaad worden als hun kroost bedreigd wordt.

 37. Dit blog is net zo fraai als dat van je broertje. Maar er zit duidelijk een vrouwenhand achter. Mooie foto’s Ann. Haha Edward in de brandnetels, maar beter dan Henk in de schrikdraad. Die twee houden echt een keer iets over aan de capriolen die ze uithalen.

 38. Als ik goed lees heeft Edward je geleerd hoe je een foto moet rechtzetten. Hartstikke handig want het oogt net even verzorgder. Deze foto´s zijn in ieder geval dik in orde Ann. Vooral bij foto1 laat je mooi het interieur zien van dit deftige herenhuis.

 39. Toch grijp ik liever in wat brandnetels dan dat ik met m’n rug tegen een schrikdraad ga zitten, zoals ik gisteren deed. Tjonge…wat een oplazer. Best wel jammer dat we de echte aktie niet kunnen zien maar op de foto is duidelijk waarneembaar dat dezwaan op z’n zachtst gezegd een beetje ontstemd was. Maar ach………..dat hebben we allemaal wel eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: