WOLFSKERS een ècht giftige plant.   45 comments

Aangezien de familie McDunn is uitgebreid met een kind dat vreselijk lief maar ook ontzettend druk is lijkt het raar dat ik over een zeer giftige plant begin, maar na het plaatsen van allerlei giftige planten is het thema van De Kruidhof dit seizoen "giftige planten", zouden ze gelezen hebben dat ik niet begrijp waarom het nooit aangegeven wordt in De Kruidhof? Het zal wel gewoon toeval zijn, maar ik vind het wel een prima idee en Mandy krijgt niet eens giftige planten in haar omgeving dus ik ben echt helemaal niets van plan! Rode roos
 
 
 
Wolfskers (Atropa bella-donna) (ook: slaapbes) is een vaste plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De plant is zeer giftig.
 

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie. Foto’s Wikipedia en andere bronnen.

 

Wolfskers komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika en West-Azië en is van daaruit verspreid over de hele wereld. In Nederland is de soort zeer zeldzaam en voornamelijk in Zuid-Limburg en Gelderland te vinden, doch komt ook voor in parken in de rest van Nederland. In België is de soort zeldzaam in de Ardennen en zeer zeldzaam elders. De standplaats is op beschaduwde plekken, vooral aan de rand van het bos.
 

WERKZAME STOFFEN:

De hele plant bevat giftige alkaloïden. Bijzonder gevaarlijk zijn de bessen, die de uiterst giftige stof atropine bevatten. Een kind vindt de dood na het eten van drie bessen (soms al na een halve bes), voor een volwassene zijn tien tot twaalf bessen vaak fataal. Vergiftiging door de bladeren treedt op vanaf 0,3 gram. De plant kan tot 1 m hoog worden.
Verder bevat de plant hyoscyamine, scopolamine, pyridine en choline.
 
 

GEBRUIK:

De soortaanduiding bella-donna komt van het Latijnse woord voor ‘mooie vrouw’. Vrouwen druppelden tijdens de Renaissance namelijk het atropine uit de plant in hun ogen om de pupillen te verwijden en ze een donkerder en glanzender uiterlijk te verlenen. Dat ze daardoor ook slechter zagen werd graag voor lief genomen. Ook tegenwoordig gebruiken oogartsen de pupilverwijdende eigenschap van atropine nog steeds bij oogonderzoek, maar wel in minieme hoeveelheden. De botanische naam Atropa is afgeleid van het Oudgriekse woord ‘atropos’, hetgeen ‘onafwendbaar’ betekent. Al in de oudheid werd de plant gebruikt. In de 19e eeuw werden extracten van de wolfskers gebruikt voor de behandeling van geelzucht, roodvonk, kinkhoest, zenuwziektes en epilepsie.

In de middeleeuwen werd de plant gebruikt in levenselixers en beschouwd als heksenkruid waarvan heksen heksenzalf maakten. Bij matig inwendig gebruik kunnen er waanvoorstellingen en roestoestanden optreden.
 
 

GESCHIEDENIS, FOLKLORE EN MAGIE:

De wolfskers is één van de meest gevreesde kruiden van alle tijden. In de middeleeuwen waren er heel wat kruidkundigen die de plant weigerden te kweken, en zelfs de kroniekschrijvers onder de monniken, die over het algemeen alles uiterst zorgvuldig noteerden, hebben zeker een eeuw lang het kruid in geen enkel werk vernoemd. In de middeleeuwse christelijke folklore nam het kruid dezelfde plaats in als de wolf; een symbool van de grote goddeloze wildernis die de "beschaving" aan alle kanten omringt. en net zoals bij de wolf werden de "kwaadaardige krachten" van de wolfskers behoorlijk overdreven, hoewel men dacht dat het één van de werktuigen bij uitstek was van allerhande gifmengers werd er maar zelden met dat doel gebruik van gemaakt, omdat de symptomen veel te duidelijk herkenbaar waren. (Noot: Wolfskers werd in de oudheid gebruikt door mannen die hun pijlen er giftig mee maakten. In het oude Rome, werd het gif gebruikt door Agrippina de Jonge, echtgenote van keizer Claudius, en Livia, die het zou hebben gebruikt voor het doden van haar echtgenoot keizer Augustus, het werd dus wel degelijk gebruikt). Ook tegenwoordig zijn het vooral kinderen die sterven aan een belladonna vergiftiging, omdat ze per ongeluk van de bessen eten. (Noot: Zelf heb ik eens een bes geproefd, en ze zijn zoet dus extra gevaarlijk voor kinderen maar ook voor volwassenen die de bessen niet kennen).

Hoewel de Wolfskers geen populair kruid was bij gifmengers – omdat het niet bruikbaar was als enige ’subtiliteit’ vereist was – zijn er toch referenties naar het gebruik ervan: Toen de Denen in de 11de Eeuw Schotland trachten binnen te vallen, kregen ze op een bepaald ogenblik vlees van de (schijnbaar) overwonnenen. De Schotten, onder leiding van Macbeth, hadden het vlees in het sap van de Wolfskers gedrenkt. Vervolgens waren de Denen een gemakkelijke prooi… (Overigens zijn er andere versies van deze legende, die vermeldden dat de wolfskers zich in de vredesbeker bevond, of met meel gemengd werd, of dat de Schotten werden aangevoerd door Duncan de eerste, in hun strijd tegen de noren onder leiding van koning Sven Canutte – maar dat het om Belladonna ging, daar schijnen alle versies het over eens te zijn.)

Wolfskers geniet echter met name bekendheid als Heksenkruid. Het was, samen met Bilzekruid (Hyoscyamnus niger), Doornappel (Datura stramonium) e.a., een belangrijk onderdeel van de zogenaamde ‘heksenzalf’. Eerder genoemde kruiden bevatten immers stoffen die op zichzelf of in combinatie met elkaar hallucinogeen waren. De zalf wordt aangebracht op plaatsen waar de huid dun is, zoals oksels, liezen. De inhoudsstoffen worden door de huid opgenomen en veroorzaken een bewustzijnverandering waarbij vaak de indruk ontstaat dat men vliegt, en waarbij ook erotische beelden worden waargenomen. Deze zalf werd echter ook door inquisiteurs gebruikt: ze smeerden er verdachten mee in, en deze vertoonden dan stuipen maar beschreven tegelijk ook hun hallucinaties, en ‘bekenden’ dus hun aanwezigheid op eerdere ‘heksensabbats’. (Noot: Waar deze zalven en de inquisitie toe hebben geleidt wordt hier niet vermeld, maar het is zeker dat er duizenden onschuldige kruidenvrouwtjes hierdoor het leven hebben gelaten en dat op de meest afschuwelijke manieren).
 
 
Rond 1540 verscheen in Parijs een boek ‘Le grand Herbier’, waarin voor het eerst met zekerheid en vanuit medisch oogpunt over ‘Atropa belladonna’ wordt geschreven. Wel wordt verondersteld dat de beschrijving van de ‘Solanum minus’ door Saladin
in 1450, ook de Wolfskers betrof.
Toch weet men dat de Wolfkers al veel langer een plaats had in de volksgeneeskunde. In dit verband lezen we in het Kruidenboek van Tabernaemontanus (1560-1624) in het hoofdstuk over de ’solanum bacca nigra cerasi simili’ (de nachtschade met de zwarte bessen die op kersen lijken) dat het fijngesneden, opgelegde kruid alle zweren en puisten, ontstoken maag en ontstoken lever geneest.
Medici beschreven de effecten van de Wolfskers bij inwendig gebruik in een aantal verhandelingen verschenen in de 18de Eeuw, en begin 19de Eeuw beschreef de Parijse arts Himly voor het eerst
het pupilverwijdend effect van een plaatselijke toepassing van belladonna in het oog. Doch ook in dit verband is het zeker dat de kennis van dit effect al eeuwen gemeengoed was in gebieden waar de Wolfskers inheems is.
 
 
Heks of kruidenvrouwtje? Op de brandstapel kwamen ze tijdens de inquisitie!
 
BELLADONNA IN DE HOMEOPATIE  EN REGULIERE GENEESKUNDE:
 

Bron: Gonnie Ente

Belladonna (Wolfskers) bij keelontsteking

Keelontsteking en ontstoken amandelen zijn met homeopathie snel en goed te behandelen. Het middel Belladonna is het eerste waar je aan denkt als een kind plotseling hoge koorts krijgt. Belladonna werkt snel als de pijn in de keel vooral rechtszijdig en brandend is. De keel is gezwollen en het kind heeft een hoogrood gezicht met verwijde, glanzende pupillen. Het lichaam is gloeiend als een straalkacheltje maar toch zijn de handjes en voetjes koud.

 

Reguliere geneeskunde

In de plant Belladonna (een nachtschade) zit de stof atropine. Vroeger werd het gebruikt als cosmetisch middel om de oogpupillen te vergroten en de ogen extra glanzend en betoverend te maken, ondanks de extreme giftigheid van het middel!

Tegenwoordig wordt atropine ook in de reguliere geneeskunde toegepast met name bij hartritme-stoornissen waarbij het hart te langzaam klopt, in noodsituaties bijvoorbeeld bij reanimaties. Verder zit de stof onder andere in oogdruppels om de pupil te verwijden en de accommodatie van de ooglens te verlammen. 

Gelijksoortigheid

Iemand die de giftige bessen van de plant Belladonna eet zal hevige koorts krijgen met vergrote pupillen. In ernstige gevallen ontstaan hartritmestoornissen, angst en zelfs agressie en hallucinaties. Omgekeerd werkt het als homeopathisch middel bij iemand die ziek is met soortgelijke symptomen. 

Andere toepassingen

Bij een zonnesteek, oorontsteking, hyperactiviteit bij kinderen of sommige chronische klachten zoals migraine.
(Noot: van Dr. Vogel en van VSM zijn er Belladonna druppels D4 en tabletten D6 verkrijgbaar, zelf zou ik wel aanraden om eerst een arts te raadplegen.)
 

 
Er wordt op dit filmpje even  Fries gesproken, een beetje chauvinistisch. Gelukkig ook Nederlands, maar het is alleen maar even aardig om te zien waar De Kruidhof mee bezig is en ik zal er als het mooi weer is zeker diverse malen gaan kijken. Ook is er op het filmpje nog weinig te zien van de tuinen, maar ik denk toch dat er al heel wat bloeit dus wanneer ze dit hebben opgenomen weet ik niet zeker niet j.l. vrijdag.

 

 
Soms moet je er heel wat voor over hebben om een foto te maken van Mandy, haar tandjes zijn wel heel erg scherp! Ik zal er heel scherp op letten dat ze niets eet in De Kruidhof want er zijn heel wat giftige planten.

Geplaatst5 juni 2009 doorAnn McDunn inKruiden

45 Reacties op “WOLFSKERS een ècht giftige plant.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Inderdaad heel giftig zoals alle planten uit de familie van de nachtschade..Maar er zijn ontzettend veel planten giftig..soms alleen de bessen maar vaak ook heel de plant.Ook meiklokjes zijn erg giftig

  • Dat weet ik Marylou, ik heb al eens een blog geplaatst over giftige planten en dat zijn er echt heel veel, ook planten die mensen op de vensterbank hebben staan zijn lang niet altijd ongevaarlijk.

 2. Genieten en vandaag ook heel erg kwaad op Mandy, is nu weer over maar die kan wat kapot maken hoor in een oogwenk heeft ze iets stuk, een klein duveltje is het en dan maar onschuldig kijken! Heel veel planten die giftig zijn zijn dan ook weer geneeskrachtig Caro, maar nooit op eigen houtje experimenteren want dat is echt levensgevaarlijk. Jij een heel goede week gewenst al is het een puinhoop bij jullie, daar komt gelukkig weer een eind aan ook! Doe voorzichtig met je krachten meis het hoeft niet allemaal in één dag weer in orde.Liefs xxx Ann.

 3. Een mooie plant,maar helaas giftig dus!!..tis maar goed dat jij dit allemaal weet lieve Ann..en mooi om te lezen dat deze plant dus ook nog genezen kan!!..kleine Mandy happy bij haar Mams en gesellie ondeugend..en al zindelijk!!..wat zal jij toch genieten van haar..fijne dag verder Ann..liefs Caro.

 4. Bedankt voor je reactie Ange, natuurlijk moet je veel van kruiden af weten en niet zomaar zelf gaan experimenteren, maar in homeopatische middelen zit de juiste dosis, als het anders niet kan neem ik medicijnen maar het liefst heb ik toch homeopatische middelen, het duurt wat langer eer het aanslaat maar dan heb je ook geen last van bijverschijnselen. Mooi dat tuinen nu eens wat meer aandacht gaan besteden aan giftige planten en kinderen dat ook leren, dat voorkomt heel veel ellende.

 5. Weer een geweldige verhandeling over dit mooie kruid !Was ff vergeten weer dat Wolfskers ook wel Bella Donna genoemd wordt. Ik was al bekend met dit kruid.In de Heemtuin hier is ook een hoekje met giftige planten en bij excursies wordt kids ook altijd verteld dat ze nooit zomaar van een wilde plant of bes mogen eten. (Zelfs niet van bekende als frambozen zonder ze eerst te wassen ivm. lintwormenbesmetting van wilde diertjes) Maar giftige planten hebben vaak ook geneeskrachtige eigenschappen. Je moet natuurlijk wel veel kruidenkennis hebben om te weten welke delen van de plant heilzaam zijn, en in welke dosis, wat vaak moeilijk te bepalen is bij kruiden. Er kunnen bv. meer werkzame stoffen inzitten afhankelijk van de plaats waar de plant groeit of hoeveel zonlicht die heeft gehad. De pillen, druppels of zalfjes uit de apotheek bevatten ook die geneeskrachtige stoffen uit de plantewereld, soms natuurlijk, soms synthetisch nagemaakt, en dan in de exact juiste dosering.

 6. Mij ook leave. ha.

 7. Daar hou ik je aan, lijkt me echt leuk!

 8. Hihi, doe ik. Beloofd.

 9. @ Rita, dat staat er ook bij lieverd! Alleen is het niet bij iedereen zo dat ze twee dagen wazig kijken, of de arts heeft er teveel ingemikt.@ Sjerrie, als je het van plan bent stuur me dan even een berichtje, krijg je m’n telefoonnummer! Het lijkt me echt leuk en ik zal je niet lastig vallen als je foto’s gaat nemen, want dat doe ik ook!

 10. Done deal Ann!

 11. kom erop trug, aardappels en tomaten zijn verwantem en de druppels van belladona – mooie vrouw – maakten de pupillen groot maar ook de lens zodat een arts er beter kon in kijken (netvlies ed). 2 dagen wazig zicht ,,,,,

 12. Als je nog eens gaat bel dan even dan kom ik ook, trakteer ik op thee of koffie! Ik kreeg voor mijn verjaardag een seizoen abonnement, yesssss, honden en katten hebben genoeg instinct, maar kinderen en onvoorzichtige mensen niet Sjerrie!

 13. Ik moet de hond nog tegenkomen die van de giftige planten eet. Maar ja………………… je weet het maar nooit he. De Kruidhof is zeker een bezoek waard. Ik heb er prachtige planten gekocht. De tuinen zijn ook schitterend.xsjerrie

 14. Nee hoor Liesje, zelf heb ik geen giftige planten in m’n tuin(tje) staan dus daar kan ze geen kwaad, ik zie zelf nog niet dat ze zo gegroeid is en in 6 dagen kan dat ook eigenlijk niet, misschien komt dat wel omdat ik foto’s heb genomen en ingezoomd heb, zindelijk maken is gewoon een week thuis blijven en er constant achter aan zitten, na het slapen, spelen, eten en drinken even naar buiten en dan enorm prijzen zo heb je iedere hond snel zindelijk. En dat bijten begint ook al minder te worden, soms is ze echt ondeugend en doet het toch, maar ze weet het drommels goed. Ik ben nu bezig met haar te socialiseren en dat is bij Yorkies niet zo makkelijk, ze laten duidelijk blijken dat ze iemand niet mogen en dat kan knap vervelend zijn, maar eerlijk is het natuurlijk wel……..grinnnn…….

 15. Giftige planten? jakkie, ja hou daar je lieve Mandy maar ver van weg! het is echt een lieveke. het lijkt wel of ze heel erg gegroeit is in een week tijd….En wat lees is? is ze al zindelijk? dat is SNEL!! wat fijn zeg.En dat overal in bijten dat zal wel nog eventjes duren.Liefs Liesje xxx

 16. Dank je Leo, Mandy een aaitje gegeven en het gaat zeker goed met haar, de Wolfskers is zeker een gemene plant, verleidelijke bessen maar je hebt er voor een kind maar 3 voor nodig en dat is juist het nare, ze smaken lekker. Jij ook nog een fijne avond en een heel fijne zondag, liefsAnn.

 17. Goede avond Ann,Met interesse je blog gelezen, gemeen plantje die Wolfskers, maar gelukkig ook bruikbare eigenschappen.Met Mandy gaat ook alles prima lees ik, geef haar maar een aai van me. ;-))Nog een fijne avond en voor morgen een fijne zondag.GroetjesLeo :-)

 18. Leuk Joke dat je het filmpje even hebt bekeken, ik kom ieder jaar een aantal malen in De Kruidhof en het is daar echt heel erg leuk en mooi, ieder seizoen heeft veel moois en ik moet er nodig heen, Mandy maar in haar babytas stoppen want ik weet eigenlijk niet of honden er mogen komen, nu is dit nog geen hond en echt veel gegroeid is ze nog niet hoor dat lijkt op sommige foto’s zo omdat je dan met de lens dichtbij komt. Ze weegt ongeveer een kilo en bij levend gewicht is dat niets, jij ook nog een heel fijn restant van het weekend, liefs Ann.

 19. heel interesant ann ik heb het filmpje gezien er is daar denk ik genoeg te zien en te koop misschien .ik heb wel eens gehoord dat belladonna verslavend kan werken maar zelf heb ik het nog nooit gehad .wat fijn dat mandy al zindelijk is je zit er goed achteraan is maar goed dat je geen panty aan hebt anders kun je iedere dag wel nieuwe aan trekken allemaal ladders er in ha ha .volgens mij is hij al aardig gegroeid ik kan me ook wel voorstellen dat ze een beetje schrik bij kinderen die hebben ook een harde stem en schreeuwen ook zo maar dat zal ook wel overgaan daar went ze ook wel weer aan en aan de roos heeft ze een hekel ja dat heb ik soms ook die dorens tot bloedens toe .ann ik wens je nog veel plezier met mandy nog een fijnweekend liefs joke

 20. Allemaal weer van harte dank voor de leuke en lieve reacties, Mandy is zindelijk hiep hoi!!! Ze gaat nu zelf naar buiten en ik hoef niet meer telkens mee, het is de 6e dag nog maar dus ze is intelligent genoeg. Vandaag met haar aan het wandelen geweest, kattentuigje om en aan het riempje, helemaal niet leuk! Vooral socialiceren zeggen ze dan, maar bij moeder is het tenminste veilig gelukkig was er een heel leuke vrouw waar ik de bloemen in de tuin mocht fotograferen en die vond Mandy wel aardig (het steekt nauw bij haar) en die kreeg likjes en daar wilde ze wel even bij blijven, voor de rest vindt ze nog heel veel eng, vooral kinderen die gillen en schreeuwen en mensen die haar plotseling willen oppakken, maar het moet allemaal even wennen en het komt wel goed.Mandy krijgt overigens niet de kans om giftige planten te eten, ik weet er gelukkig genoeg van en als er planten in de tuin komen van de buren gaan die er dan ook meteen uit, ze neemt wel hapjes zevenblad maar dat mag want dat kan totaal geen kwaad, je kunt het zelf ook eten als salade of stamppot dus het is nog niet zo’n gek onkruid, als je het zelf tenminste niet in de tuin hebt! Vanmorgen gaf Mandy een ijselijke gil, tsja rozen hebben doorns en daar is ze nu achter en loopt er met een boog omheen, aldoende leert ze.Allemaal nog een fijne avond en zondag, liefs, Ann & kind.

 21. Een mooie plant met een mooie kelk van een bloem. Je zou niet denken dat ze zo giftig is.Maar gelukkig heb je er een goed item over neer gezet, weer een opsteker!Overigens, onderste foto is echt grappig. Overal in bijten en aan knagen, je krijgt de tijd wel om met Mandy.

 22. Dear Ann,Je hebt je best weer gedaan om een interessant item neer te zetten met mooie foto’s. Ik kan mij zo voorstellen dat het langer heeft geduurd dan normaal om het te fabriceren,want Mandy wil natuurlijk ook de nodige aandachtvan Moeders he?Ik wens je een heel fijn weekend verder.Een dikke kus voor jou,en een heel voorzichtig pootje voor Mandy van Edward.

 23. Hoi Ann, wat een mooi en interessant log! Zeker met de kleine Mandy kan je niet voorzichtig genoeg zijn, die druktemakers bijten in alles, zelfs je schoen, leuke foto! Ze is met volle overgave aan het bijten en trekken, geweldig!Liefs, Belia.

 24. als er na de dood geen aanwijzingen zoueen zijn voor gvergifting bij della donna, misschien is het dan wel iets voor mij ;)je wet dat ik vaak moordgedachten heb en er ook wel over fanbtaseer. ik hou nu eenmaal van het macabere.in ieder geval heeft mandy geen bella donna nodig, ze heeft even mooie ogen als freggel die haar van hieruit ook een lik en snuffel stuurt…er waren vanmorgen vel wielrenners in het bos, en freggel wordt erg angstig van dat snelle gezoef, dan vliegt ie het pad af de bossen in om even later als een lafaard te voorschijn te komen op mijn geroep. maar daar zal mandy als vrouwjte niet veel last van hebben, vrouwen zijn moediger….o ja, vroeger maakten we vlierbessenwijn siroop, en vlierbloesemwijn (niet alle bloesem want anders waren er geen vruchten meer te vinden ;);)) ook….maar de vlierbes is niet te vergelijken met de bella donna.prettig weekend lieve Ann!!!

 25. alleen even de fotos bekeeken van mandy de rest ga ik straks lezen ann ze is wel heel erg lief he en jij ook fijn weekend toe gewenst hoor

 26. Jammer dat zo’n mooie plant zo giftig is en zoals al vaker gezegd is het met kinderen en huisdieren wel heel erg oppassen wat je in de tuin zet.Ik wens jou en Mandy een fijn weekendLiefs Elisabeth

 27. Ik heb ooit een cavia gehad die kennelijk van een vergiftige plant had gegeten en enkele uren met de pootjes omhoog heeft gelegen heel kortademig .Gelukkig is het toen vanzelf overgegaan .Hier zit door de zinkfabriek in de buurt zoveel cadmium in de grond dat niemand nog een tuin heeft met groenten zonder eerst te laten analyseren en te saneren.Ze kijkt je wel aan als ze in je slof bijt van hoe zal ze hierop reageren.Grappig !Liefs Melda

 28. ben toch wel blij dat de meesten dieren weten wat ze wel en wat ze niet kunnen eten wij houden max altijd in de gaten en laaten hem ook nooit los loopen vinden we niet veilig je weet nooit wat een ander die niet zo veel met beesten op heeft er neer legt en als die er dan lucht van krijgt ja dan is het gevaar in een klein hoekje dus vandaar maar het is weer een mooi blokje geworden An het geeft weer wat er zo al groeit en bloeit in onse natuur en dat je altijd moet uit kijken hoe mooi ze ook in bloei staan en zo lekker ruiken want dat is het gevaar nou ja gevaar het is de natuur .ik zie dat mandy het op je sloffen voor zien heeft hahah ik wens jou en mandy een fijnen zaterdag toe diken kus en voor mandy van max een grooten herders lik

 29. @ John, bedankt voor je reactie en ik heb geen giftige planten meer in de tuin, dus Mandy kan haar gang gaan!@ Mazza, gossie bokito ook al, dat kleine monster is ook constant aan het bloemetjes plukken, ze heeft een grote oppervlakte waar ze kan spelen, maar moet natuurlijk net in een klein bordertje zijn, ik begin achter maar niet meer aan een tuin het is anders wel een geweldig gezicht hoor maar Mandy is ook nog jong en Bokito toch ook nog? Ze moeten nu eenmaal veel leren en toch vind ik het een erg leuk gezicht dat bijten in alles wat bloem en groen is, de pepermunt mag ze hebben!

 30. prachtige plant maarik heb hem inderdaad uit de tuin gegooid toen hij toch wat groter werd dan gepland en al melkvoeistoofen ed daar had ik het echt niet op. Achteraf heel blij ermee want Bokito is een bloemetjes plukker , elke bloemetje of takje dat uitsteekt dat moet eraf. Heel onopvallend maar resultaat is er wel naar. veel knopjes zijn verwijderd voordat ze hebben mogen bloeien. het graven hebben we nu onder controle zol ang er toezicht is , want Bokito is ook een van, uit het oog ? daar ga ik >>>>

 31. Een heel interessant verhaal, hopenlijk zet Mandy haar tandjes niet in zo’n giftige plant ! Ik wens jou en Mandy hierbij alvast een heel prettig weekend !

 32. @ Nicky, jazeker juist in de klassieke homeopathie maar inmiddels komt het al meer in en daar ben ik blij om, het is zoveel beter dan de farmaceutische middelen, het duurt wat langer voor het aanslaat maar er zijn tenminste geen bijwerkingen.@ John, ik weet het en leuk dat je het er even bijzet, maar als ik alles in een logje zet wordt het veel te lang, bedankt voor je reactie en ik vind het altijd leuk als mensen het interessant vinden om wat over planten en hun geneeskracht te lezen.

 33. lieve Annypenny heb even snel je leuke foto’s bekeken kom later de tekst lezen, wat is Mandy een echt MacDun past goed in jullie maffioso-family grinnnn ik ben nu al gek op haar felle tante zie je zo ,,, Knufjes terug en tot lees ,,, mooi weekend&liefsB

  «»Vosje«»
 34. Atropine wordt ook voor een operatie (pre-operatief) per injectie toegediend. Het remt n.l. de speekselsecretie en de aanmaak van maagsap. Het is namelijk wel prettig dat je niet misselijk wordt of over moet geven na de operatie (maar natuurlijk ook tijdens).Erg interessant stuk Ann.

 35. In de Klassieke Homeopathie worden dacht ik ook planten gebruikt, heel interessant om dat allemaal te lezen zoals Belladonna wat daar allemaal voor stoffen in zitten.

 36. @ Nicky, ze zijn vrij zeldzaam in het wil, maar in Zuid-Limburg en Gelderland komen ze wel voor en in parken door heel Nederland, vlierbessen kan je rustig plukken hoor, je kunt er ook heerlijke wijn van maken en de vlier is totaal ongevaarlijk en alle delen van de vlier zijn gezond. Mandy je knuffel gegeven en jij een knuffel terug van ons.@ Janny, die tandjes zijn zeker scherp, net naaldjes en soms vergist ze zich even en denkt dat ik een kauwbotje ben, maar als je haar even een waarschuwing geeft weet ze het drommels goed! Ook een knuffel terug en liefs van mij.@ C.e., bedankt ik vind alle kruiden en geneeskrachtige planten nog steeds erg interessant en ik weet gelukkig genoeg om geen vergissingen te maken!@ Hoi lieve Gerd, leuk dat je even langs komt wippen tussen alle drukte door, zelf ben ik ook erg blij met Mandy en zij ook wel met mij, alleen wil ze de hele dag aandacht en dat lukt me niet, een dikke kus voor jullie beiden!

 37. Mandy laat hier merken…dat jij naar het maken van dit informatief logje weer eens tijd voor haar moet hebben…ben blij voor je dat er weer leven in huis is..wens jullie een fijn weekend lieverd!Dikke kus (ook van Tine)

 38. weer iets geleerd.x, c.e

 39. interessant om te lezen !

 40. O ja ook een heel fijn weekend , o het belangrijkste vergeten hihiLiefs Janny

 41. Lieve Ann weer wat wijzer geworden over planten, Ja ik denk dat die kleine hapjes zeker goed aankomen van mandy , tandjes zijn ok nog behoorlijk scherp , een hele grote lik weer terug Mandy en voor je vrouwtje een knuffelLiefs Janny

 42. Vlierbessen groeien hier ook in het bos. Ik heb ze nog nooit geplukt, hoewel je er jam van kan maken, maar ben veel te bang dat ik de verkeerde pluk. Weer wat geleerd over Wolfskers. Groeien die ook in het wild Ann? Ja die scherpe tandjes van jonge hondjes, ik weet het nog goed van onze hond!Mandy is lekker speels zo te zien en houdt je wel bezig.Knuffel voor jou en Mandy en fijn weekend!

 43. Henk, vlierbessen zijn veel kleiner hoor ik heb eens een paar planten in mijn achtertuin gehad gewoon bessen in de grond gestopt en er kwamen zoveel bessen aan die planten dat ik genoeg had om half Buitenpost uit te roeien, maar ik heb ze toch maar weggedaan, want gevaarlijk zijn ze! Niks liefdesbeet ze kreeg haar zin even niet, dat het oogje niet echt scherp is komt omdat er nog een babyblauw waasjes achter het oog zit.

 44. Het is me duidelijk dat ik de Wolfskers niet op het menu moet zetten Ann. Als ik het zo zie lijken de bessen op vlierbessen en daar heb ik er vroeger heel wat van gegeten. Heb dus veel geluk gehad. Ik zie dat Mandy het goed met het vrouwtje kan vinden. Het ziet er dan ook uit als een echte liefdesbeet hahaaaaa.Fijn weekend Ann, en een lik van mij terug voor Mandy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: