WAAROM, het meest gebruikte woord van alle tijden – Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag. 2 Mei 2015.   21 comments

Als de zon afscheid neemt

Zo vaak horen en zeggen we waarom? Waarom pijn, ellende, verdriet, waarom ik, waarom nu juist hij/zij, waarom laat god dit toe, op de meeste van die vragen is geen antwoord, waarom natuurgeweld? Kijk daar kan je nog wat mee, de mensheid heeft vanaf het begin moeder aarde getart  en uitgebuit, soms neemt ze wraak, een vulkaanuitbarsting, verwoestende orkanen, of zoals nu ook weer in Nepal een verschrikkelijke aardbeving. Natuurlijk zijn er wetenschappers die het allemaal uit kunnen leggen, maar ook nu zullen ontzettend veel mensen roepen waarom! Een van de weinige antwoorden die ik kan geven op mijn waarom, kan ik beantwoorden, gewoon via wat foto’s en dan weet ik waarom ik van de Lente hou.

Trompetnarcissen

Trompetnarcis stralend in de lentezon.

Forsythia

De weelderige bloei van de Forsythia (Chinees klokje)

Pronkklokje - Enkianthus campanulatus

Het Pronkklokje – Enkianthus-campanulatus, een echte lentebloeier.

Longkruid - Pulmonaria officinalis

Longkruid – Pulmonaria officinalis (niet alleen bijzonder mooi om te zien, maar ook een geneeskrachtig kruid)

Sneeuwbal

Last but not least, de Sneeuwbal – Viburnum , die dit jaar heel veel bloemen had in mijn postzegeltuintje.

4 Mei is het Herdenkingsdag, en laten we niet alleen W.O.I en W.O.II herdenken, maar oorlogen die er zijn geweest in die 70 jaar dat W.O.II een einde nam, maar alle oorlogen nadien en de degene die er nu nog zijn. En ook hier weer het waarom, daar is ook een antwoord op, omdat mensen nu eenmaal de slechtste diersoort op aarde zijn, alleen heb ik ook heel veel keren waarom gedacht, bij W.O.II. Er was zo weinig verzet bij de Joodse mensen, de zigeuners en andere mensen die werden afgevoerd. Soms waren er maar een paar soldaten om heel veel mensen te laten aantreden om afgevoerd te worden, vaak lieten ze zich willoos wegbrengen naar het z.g. werk dat werd beloofd.

transport

Foto van internet.

Er zijn Rabbijnen geweest die een dubieuze rol hebben gespeeld, en ook de toenmalige Paus Pius XII noemde men Hitler’s Paus, hij had Hitler immers gezegend en hield zich stil over de afschuwelijke Jodenvervolging. Ook hier in Nederland hebben heel wat mensen verraad gepleegd om er beter op te worden. Het had allemaal minder erg hoeven zijn, als de medemenselijkheid groter was geweest. Ook bij de eigen bevolking, zo moest mijn grootmoeder voor een paar aardappelen haar trouwring aan een boer geven, en zo zijn er heel veel verhalen waaruit blijkt dat het mensdom toch vreemd in elkaar zit, goed en kwaad is in ieder mens vertegenwoordigd en aan iedereen de keuze welke kant wint.

Pake en Beppe

Opa en oma hebben het meegemaakt en kunnen er samen nog vaak over praten.

Op 5 Mei vieren we Bevrijdingsdag, voor velen is het gewoon een vrije dag geworden, waarop feest wordt gevierd, alleen veel ouderen weten nog hoe het was, we waren vrij oftewel bevrijd van het juk dat zolang op onze schouders had gelegen en zoveel mensenlevens had gekost, niet alleen van de soldaten, maar ook van de honger en ontberingen die al die jaren deel waren van het bestaan. De euforie ontaarde in het kaalscheren en met pek besmeuren van de vrouwen die het met Duitse soldaten hadden aangelegd (en ook velen van hen waren slachtoffer en lang niet altijd slecht) vergeten werd dat er veel vrouwen en meisjes zijn geweest die dit hebben gedaan om eten te krijgen voor hun kinderen of familie. Ik heb daar zo mijn eigen gedachten over en kan deze vrouwen en meisjes nog steeds niet veroordelen. Nu, meer dan 70 jaar na W.O.II zijn we nog steeds niet echt vrij, we worden gestuurd door regeringen, er zijn teveel wetten en regels die het leven moeilijk maken, juist voor de mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt, en heel hard hebben gewerkt om Nederland weer te herbouwen. Laten we nooit vergeten, maar laten we ook stil staan bij de tegenwoordige tijd, en laten we vooral medemenselijkheid betrachten waar het mogelijk is.

Vergeetmenietjes

Vergeet-me nietjes, vergeet niet, vergeet nooit, en vooral vergeet niemand!

Advertentie

21 Reacties op “WAAROM, het meest gebruikte woord van alle tijden – Herdenkingsdag en Bevrijdingsdag. 2 Mei 2015.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Prachtig geschreven

 2. Prachtige lentekleuren, Ann…Soms is het antwoord op waarom gewoon daarom…Hopelijk moeten we de droeve tijden van weleer nooit meer meemaken. Groeten Geert

 3. Hoi Ann wat een mooie afbeeldingen geweldig alles in de bloei erg leuk om alles weet te zien ik ben net terug van uit ziekenhuis gelukkig weer ontslagen helaas niets meer aan te doen, mijn darmen werken niet meer, dus heel veel problemen maar je kent mij door zetten anders is het over geniet maar lekker van het leven ,,liefs van ons beiden

  http|://ceesvandepanne.wordpress.com
 4. Mooi Ann.

  Wat hebben wij mensen toch een moeite om volmaakt te worden. Boom en plant en hun bladeren en bloemen. zo prachtig bij je te zien, helemaal niet.

  Je treinwagons zijn me niet ontgaan. Wat hebben wij mensen toch een moeite om … … … Je snapt me wel.

  Geniet van je leven Ann !

  • Dank je wel lieve Niek, volmaakt zullen mensen nooit worden, maar misschien leren ze ooit medemenselijk te zijn, al vrees ik dat we dat niet mee zullen maken. Natuurlijk begrijp ik je, het genieten wordt wat minder Niek, maar we houden moed, een lieve groet van mij voor jou!

 5. Een heel mooi blog Ann.De vraag waarom zal altijd blijven .Wat mezelf betreft stel ik die vraag niet meer omdat ik anders mezelf slachtoffer maak en dat wil ik niet [ meer ] Beter kijk ik naar wat ik wel heb en ik heb het gewoon heel erg goed besef ik steeds meer .De herdenking moet zeker blijven en daar moeten we respect voor hebben .Ik herdenk niet alleen de tweede wereld oorlog maar alle slachtoffers van alles wat er nu gebeurd in de wereld ,gewoon op mijn eigen manier met een kaarsje en mijn eigen gedachten ben ik heel even stil op dat moment .Maar natuurlijk ook nog genieten van je mooie foto’s en ook ik geniet volop van alles wat er nu groeit en bloeit in de natuur .En weet je ? heel af en toe mis ik zo de Space tijd ,de warmte en vriendschap die ik daar ervaarde is er nooit meer geweest op mijn andere blogs .Tja soms ben ik toch dat emo kipje hoor !
  Een knuffel voor Mandy en liefs voor jou ,Elisabeth

  gewoonzoalsikben
  • Lieve Elisabeth, allereerst bedankt en lief dat je hier weer even langs komt. Voor mezelf zeg ik ook niet “waarom” hoor, ik heb meer van “het zal Jantje de Bruin niet zijn” 😉 Ook ik ben stil voor alle slachtoffers die er zijn gevallen in de oorlogen maar ook voor de andere mensen die door moord of ongelukken zijn omgekomen. We kunnen elkaar nog steeds de hand geven, ook ik mis Space vaak, en Edward mist het ook, het was toch een heel andere tijd en veel leuker. Wat warmte kunnen we allemaal gebruiken, want het leven is niet bepaald makkelijk meis. Ieder huisje heeft z’n kruisje en soms kan het me allemaal niet zoveel meer schelen. Ik hoop dat je dit jaar weer van die prachtige rozen zult hebben, die ben ik niet vergeten hoor! Een dikke knuffel voor jou en een likje van Mandy.

 6. Mooi Blog Ann. Met prachtige foto’s. De ver- geet- me-nietjes zijn mijn favoriet prachtige tere kleine bloempjes.
  En zo is het leven ook vind ik. Voor je het weet is het voor bij. Ik probeer toch maar te genieten van de mooie dingen om me heen. Zoals jou prachtige foto’s.
  Groetjes Anna en fijne dag.

  • Dank je wel Anna voor je reactie, zelf ben ik ook dol op vergeet-me-nietjes, ze staan nu overal om huis. Ik weet hoe je je voelt meis, en we moeten er maar van maken wat we kunnen, de tijd vliegt voorbij en echt veel is er niet meer aan, maar afijn we genieten nog van de kleine dingen, een lieve groet voor jou van mij. ❤

 7. Wat een mooie post Ann.We mogen dit nooit vergeten en daarom moeten we het verhaal van oorlog blijven voortvertellen zodat ook de jeugd die het niet beleefde er even bij stil staat.Het waarom van alles heb ik allang genegeerd want ik ben nog al een gevoelige ziel en werd er ziek van.Ik probeer te genieten van de kleine dingen die voor mij grote dingen zijn geworden.Geven aan buitenlandse missies doe ik niet meer .Ik doe vrijwilligerswerk en help in mijn omgeving mensen die het echt nodig hebben, nooit met geld maar met een voedselpakket waar ik ook al eens iets lekker insteek dat mensen nooit zelf kunnen kopen.
  Ik hoef er niets voor terug ,de blijdschap en vriendelijkheid van die mensen maakt dit meer dan waard van het te doen,ook al krijg ik er soms van vrienden rare reacties op.Mensen die het erg moeilijk hebben kiezen er niet voor en geraken soms door omstandigheden in een straatje zonder eind.Bedankt voor deze mooie post en de kleurige foto’s maakte mijn dag weer goed.Groetjes
  Marylou

  • Veel dank voor je mooie reactie Marylou, het is zo goed om te lezen dat jij weet wat medemenselijkheid in houdt, geven aan buitenlandse missies doe ik ook niet, maar het vrijwilligerswerk dat je doet en het helpen in je omgeving maken je tot een goed mens. Vreemd en onbegrijpelijk dat er vrienden van je zijn die je daar raar op aan kijken en ook jammer, ze hebben niets geleerd van alles wat er aan ellende is, en zullen het dan ook nooit weten. Geven zonder meer aan mensen die het nodig hebben kan zoveel vreugde geven en jezelf blij en tevreden maken dat je dit hebt kunnen doen. Zelf heb ik ook heel veel mensen geholpen op vele manieren en er nooit spijt van gehad. Ik hoop dat je dit mooie werk nog een poos kan volhouden en ik bedank jou nogmaals, we vergeten niet Marylou en het is te hopen dat er veel meer mensen zijn die helpen i.p.v. oordelen. Een lieve groet voor jou van mij.

 8. 4 mei herdenkingsdag. voor mij was vorige week zaterdag als herdenkingsdag tijdens mijn bezoek aan kamp Westerbork. Het heeft me weer even met de neus op de feiten gedrukt. Met bevrijdingsdag heb ik niet zoveel. Persoonlijk heb ik mijn bevrijdingsdagen/weken/jaren gevierd toen ik al vrij jong mijn ouderlijk huis verliet, maar om dat nu nog te gaan vieren op 5 mei ? En natuurlijk zijn we slecht. Ik … en vooral jij ook 🙂 Het zit gewoon in ons gebakken. Kijk maar eens hoe geraffineerd reeds een peuter zijn ouders tegen elkaar uit weet te spelen, ten behoeve van eigen gewin. Belangrijke taak voor ouders om goede eigenschappen van hun kinderen te promoten en de slechte eigenschappen in toom te houden. Niets is zo belangrijk voor de rest van je leven als een gelukkige jeugd. Zo moeten mensen als Gordon en Paul de Leeuw wel heel veel zijn gepest in hun jeugd, willen ze zo uitgroeien tot dergelijke walgelijke TV presentators 🙂

  Ik besluit met je foto’s van de voorjaarsbloesem. Kleuren waar je blij van wordt en je foto’s versterken mijn zomergevoel. Je mag ze best wat vaker plaatsen Ann

  • Dat jij herdenkingsdag al hebt gehad, zag ik bij jouw prachtige foto’s Henk, en jij bent er zeker debet aan dat ik er aan begon te denken, en besloot mijn gedachten aan het toetsenbord toe te vertrouwen. Vroeger was Bevrijdingsdag toch wel heel wat meer dan nu, en ik heb er dan ook niets meer mee. Kijk lieverd dat jij je eigen slecht vindt is prima hoor, ik hou toch wel van je, maar laat mij er effe buiten 😉 Ik heb gekozen voor het goede, al is dat erg ondankbaar en het levert ook niets op, als je niet meer nuttig bent vergeten mensen heel snel. Dat kinderen bijzonder geraffineerd kunnen zijn door mensen tegen elkaar uit te spelen weet ik maar al te goed, het is natuurlijk voor ouders een belangrijke taak ze het goede voor te houden, maar vaak mislukt het gewoon, omdat ieder mens een eigen karakter heeft. Als Gordon en Paul langskomen ben ik snel vertrokken naar een andere zender Henk, wat een uilenballen vind ik dat. Fijn dat je de kleurige bloemen ook mooi vindt, ik moet weer even wachten op de volgende bloeiers en als je niet veel mee maakt en haast nergens meer heen gaat dan duurt het weleens even voor ik weer een blogje plaats. Een heel fijn weekend gewenst, je weet er vast wel wat van te maken, gewapend met camera en toebehoren.

 9. Prachtig geschreven Ann echt recht uit je hart en bovendien schitterende foto’s. Nee vergeten zal dit nooit vooral omdat er nog steeds van die vreselijke oorlogen zijn 💚💛💜

 10. De mens is in wezen goed, zegt men. Ik hoop het maar ik heb er weinig fiducie in. Vaak liggen hebzucht en macht er aan ten grondslag dat mensen misdadigers worden en er zijn vele soorten misdaad. We kijken nu vol ongeloof naar de wereld want het is niet te bevatten wat er allemaal gaande is. Helaas is het een kopie van wat er eeuwen geleden gebeurde. De kruisridders waren voorgangers van de groepen gekken van nu. Als je verder teruggaat in de tijd kom je nog veel meer soortgelijke gebeurtenissen tegen. Eigenlijk zijn alleen de middelen tegenwoordig anders maar het doel blijft gelijk: macht. Alhoewel heel wat mensen in de wereld het predikaat “machtig” hebben, richten zij niets uit als zij tegenover moeder Aarde, de natuur, komen te staan. Bij elke natuurramp blijkt steeds weer de nietigheid van de mens. Alle doden ten spijt leren we er niets van. We blijven de aarde plunderen in onze drang naar méér. Het woord consuminderen blijken wij toch een vies woord te vinden maar daarmee zou de aarde kunnen worden gered.
  Van de bloemenfoto’s werd ik blij en ik weet nu wat longkruid is. Leerzaam stukje tekst Ann!

  • Dank je wel voor je mooie reactie Loontje, en toch is de mens in wezen goed, we worden geboren als onschuldige kleine baby’s, pas als het verstand gaat werken komen de problemen. Het mensdom is hardleers en dat zal nooit veranderen. Tegenwoordig lijkt het wel of de wereldbevolking harder, wreder en misdadiger wordt. Maar zoals je al schrijft is alles een kopie van het verleden. Bij de radicale moslims zijn ze meer dan honderd jaar achter en doen ze nu wat de Westerse wereld ooit ook heeft gedaan. Wat macht en geld betreft heb je gelijk, natuurrampen kunnen meer veroorzaken in een paar minuten dan mensen dat in maanden kunnen doen met vernietigingswapens. Van de bloemetjes die nu bloeien word ook ik blij meis, we moeten nog een poosje en laten we daar dan maar naar kijken en van genieten.

 11. Een blog om over na te denken Ann, zelf vind ik de vraag ” Waarom” niet echt zinvol als het over rampen en onheil gaat, er is meestal geen zinnig antwoord op te geven. Bij oorlogen ligt dat anders, die worden bijna altijd uitgevochten om macht, uitbreiding van het grondgebied, en niet in de laatste plaats, één of ander geloof. Dat laatste, zal altijd wel zo blijven. God, Allah of welke godheid dan ook, als men daarin wil geloven, zal dat toch niet hebben bedoeld. Je laat ons genieten van hele fraaie foto’s Ann, en de tekst bij de laatste opname, vind ik heel sterk. Een dikke kus van je broertje.

  • Ach ja broerlief, we hebben tijd genoeg om na te denken, om er niet al te veel over uit te weiden, heb ik het waarom over de oorlogen en rampen maar kort gehouden, maar je hebt gelijk, ook ik denk er zo over, nog daargelaten dat ik soms het vermoeden heb dat er een epidemie niet uit de lucht komt vallen, maar er expres wordt ingebracht om opruiming te houden. De goden zullen bloedvergieten echt niet zo hebben bedoeld, maar ja de mensen die kwaad willen leggen de bijbel, koran etc. uit omdat het hen beter uit komt. Bedankt voor je lieve compliment, een heel dikke kus terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: