SINT MAARTEN, lampionnetjes, kindergezang en geschiedenis.   20 comments

Sint Maarten

Foto van internet, schilder onbekend.

11 November 2014, het was al vrij vroeg donker en de eerste kleintjes kwamen vol trots met hun lampion aan de deur, zelf vind ik de echt kleine kinderen nog steeds het leukst, en mijn favoriete zangeres, die doorzong al werd er een foto van haar gemaakt kreeg wat extra’s, ook al omdat ze haar lampion nog zelf gemaakt had ook.

Sint Maarten 11 nov. 2014 1

Geschiedenis:

Maarten werd geboren rond 316 in Savaria (Hongarije) en hij was de zoon van Romeinse ouders. Op heel jonge leeftijd werd Maarten soldaat en toen hij 15 jaar was trok hij naar Gallië. Volgens de legende kwam hij bij een stadspoort in Amiens een bedelaar tegen die het erg koud had, Maarten schonk hem de helft van zijn mantel, dit niet omdat hij de hele mantel niet wilde geven, maar in die tijd was de mantel voor de helft het eigendom van de Romeinen. Ook volgens een legende liet Maarten zich dopen toen hij 10 jaar was en dit nog wel tegen de zin van zijn ouders in, het was al vroeg een eigenwijs manneke. Toen hij 19 was werd hij duiveluitdrijver en ook heeft hij een poos als kluizenaar geleefd op het eiland Callinaria bij Genua, verder stichtte hij het eerste klooster bij Poitiers op Franse bodem. In 371 werd Maarten door de bevolking van Tours gekozen tot bisschop en stichtte daarna nog meer kerken. Rond 375 stichtte hij de bekende Abdij van Marmouter en in het jaar 397 stierf Maarten aan koortsen, hij was toen ongeveer 80 jaar. Hij werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours en als snel na zijn dood kwam de verering op gang. In de 7e eeuw werd er een nieuwe basiliek aan hem gewijd, maar in zijn nog bestaande graf liggen slechts een stuk schedeldak en een armbot, men neemt aan dat de overige botten werden verkocht ter verering als relikwie (o.a. in de Dom van Utrecht) de rest is waarschijnlijk bij plunderingen verloren gegaan.

Tombe van Maarten van Tours

Foto van internet: Tombe van Maarten van Tours in de crypte van de kathedraal van Tours.

Inmiddels bleven de kinderen bellen, zingen en hun handen ophouden voor iets lekkers, ook de grotere kinderen zongen er lustig op los!

Sint Maarten 11 nov. 2014

Vooral de eigen gemaakte lampionnen moesten bewonderd worden.

Sint Maarten (2)

Na vriendelijk bedankt te zijn ging de tocht verder Knipogende emoticon

Geschiedenis:

Kort na het overlijden van Maarten heeft Sulpicius Severus een hagiografie (heiligenlegende, een historische of biografische beschrijving van het leven van een heilige) geschreven, waar onder meer in staat hoe Maarten op verscheidene plaatsen heidense tempels, altaren en afbeeldingen vernielde, in die tijd was dat uiteraard geweldig, maar voor mij werpt het in het licht van de geschiedenis een smet op de heilige die wij vereren als Sint Maarten, de brave en gulle man die zijn mantel deelde. Er is eigenlijk nog maar weinig veranderd in alle eeuwen.

Sint Maarten, schilderij van Antoon-van-Dijck

Foto van internet: Sint Maarten, een schilderij van Antoon van Dyck.

Legenden:

Er zijn tal van legenden over de wonderen die Maarten tijdens zijn leven zou hebben verricht, zoals wij bekend zijn met de wonderen van Jezus zijn de legenden over Sint Maarten misschien wel overgenomen of aan beiden toegeschreven, zoals een dode tot leven wekken en een melaatse een kus geven waarna die meteen genezen was. Over Maarten is ook de legende ontstaan over een magisch zwaard dat hij had achtergelaten voor de heer van het Kasteel van Vilardell, met dit zwaard zou de kasteelheer een draak hebben verslagen die de bevolking op de handelsweg tussen Girona en Barcelona teisterde. Het zwaard werd ook wel het Sint-Maartenszwaard genoemd en in de Catelaanse landen wordt Sint Maarten ook verbonden met de regenboog, “Arc de Sant Marti” (Sint Maartensboog).

Sint Maarten 11 nov. 2014 2

Van oudsher werd de viering van Sint Maarten een bedelaarsfeest genoemd en in Nederland vindt het feest niet overal plaats, maar het komt al meer in, het is een feest voor kinderen van alle gezindten en niet gebonden aan religie of politiek. 11 November is tevens de nationale dag van het Nederlandse deel van het eiland Sint Maarten, dat naar de heilige is vernoemd. Sint Maarten is ook de schutspatroon van Utrecht en daar is een Sint Maartensberaad opgericht om Utrecht als Sint Maartenstad te promoten.

Sint Maarten 11 nov. 2014 3

Jammer genoeg is de foto niet scherp, maar het was een dapper klein mannetje en daarom krijgt hij hier een plaatsje.

En zo gaan we toch weer terug naar de sagen, mythen en legenden, want vroeger was Sint Maarten de datum waarop de oogst binnengehaald moest worden en het vee op stal werd gezet, ook werden op die dag de ganzen geslacht en op 11 november werden de grote Sint Maartensvuren ontstoken. Dit gebruik gaat terug op een Germaans feest ter ere van Wodan, mensen brachten dankoffers en brandden reinigende vuren om de vruchtbaarheid van het land en het vee te bevorderen.

Na het uitdelen van de lekkernijen en het aanhoren van de liedjes bleef er toch nog wat over, want een goede meid is op Sint Maarten voorbereid. Het was weer een leuke en geslaagde Sint Maarten viering en die houden we dan in ieder geval in ere! Of Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten het nog lang volhouden is een ander verhaal.

Mandy, Sint Maarten 11 nov. 2014, daar komen er weer een paar

Mandy heeft nog tijden zitten waken al waren de gordijnen dicht en de TV aan, je weet het maar nooit Knipogende emoticon

20 Reacties op “SINT MAARTEN, lampionnetjes, kindergezang en geschiedenis.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wat een interessant artikel. Heb ik zeker iets van kunnen opsteken. En die mooie kindjes en dat hondje maken het natuurlijk helemaal af 😉

 2. In Noord-Brabant opgegroeid leerde ik dat de elfde van de elfde de start van het Carnaval seizoen is.
  Nu in Amsterdam wonend leer ik deze traditie kennen.

  Elk jaar is het weer leuk om de kinderen aan de deur te krijgen.

  Vrolijke groet,

 3. Hier komen ze nooit aan de deur, daar zitten wij te ver van de weg af. Het wordt hier niet zoveel gedaan, allen de vrijescholen besteden er aandacht aan.
  de eerste foto vind ik het mooist, en ook een mooie afsluiter foto, ha.ha. die Mandy.

  • Jammer dat ze niet bij jullie aan de deur komen Leo, je had mooie foto’s kunnen maken, de eerste foto is niet van mijzelf, maar dat mag de pret niet drukken, de kinderen waren ook leuk en de meesten bleven geduldig wachten tot ik klaar was 😉 Mandy is heel erg moeilijk om op de foto te krijgen, ze wil gewoon niet en draait meteen haar kopje om of vlucht, maar als ze zit op te passen merkt ze het gelukkig niet. Groetjes vanuit een bewolkt en vrij fris Buitenpost.

 4. Grote dank voor dit meesterlijke verhaal Ann. Het meest intrigerend voor mij – naast de heerlijke koppies – was de zelfbouw lampion met vér uitstekende bouwstokjes en Verre Oosten schrijfteken. Zelfs voor een wereldburger als ik heel raadselachtig.
  Troostpoot voor Mandy, voor jou een verre virtuele kus op je wang. Nou vooruit dan: Twee ! Blijf bloggen Ann. Dahag !

  • Wat leuk jou weer eens te zien Niek, ik hoop dat alles goed met je gaat, komen die tijden dan komen die plagen zullen we zeggen. Bedankt voor je mooie reactie, de lampions waren echt leuk om te zien, maar ook ik hou het maar bij de muizen 😉 Een pootje terug van Mandy en van mij twee klapzoenen op je wangen, ik zal weer meer gaan bloggen hoor Niek ❤

 5. Hoi Ann Leuk verslag weer wat geleerd. Mooie foto’s ook van de kindjes voor de deur. Ja hier kwamen ze ook zingen. Met een helegroep . Ik was ook voorbereid. De buren niet dus ging de bak naar de buren en konden de kinderen nog een keer graaien. En ja dat sinterklaas en zwartepieten gedoe ik word er een beetje moe van. Ik wil er ook niets meer over horen of lezen.
  Fijne dag Groetjes Anna

  • Hé Anna, gelukkig dat jij erop had gerekend en zo konden de buren ook nog uitdelen, lief van je! Ook ik word heel moe van al dat gedoe om Zwarte Piet, maar vind wel dat die moet blijven 😉 Jij ook een heel fijne dag en een lieve groet van mij voor jou!

 6. k ken het feest van Sint Maarten uit de boeken want hier wordt het niet gevierd wel in de Vlaanders. Wat een super fijne foto’s en Mandy mocht afsluiten.Mooi werk Ann.

 7. Het is weer een mooi blog geworden Ann. Ook ik ging vroeger samen met andere kinderen uit de buurt met zelf gemaakte lampions zingend de deuren langs met “Sunte Marten”. Het mag dan geen scherpe foto zijn, maar dat bedremmelde snoetje van dat kleine knulletje doet me echt wat.
  Tsja en dat Mandy de boel goed in de gaten moet houden snap ik helemaal, haha. 🙂

  • Als ik de kinderen zie komen denk ik altijd terug aan mijn jeugd in Alkmaar Bea, wij mochten later thuiskomen en dat betekende de hele stad door lopen, het kaarsje was meestal al snel op of de lampion in de fik gevlogen, maar zingen deden we! Je hoorde soms van andere kinderen dat ze ergens een potlood hadden gekregen en in die tijd liep je daar de halve stad voor door, wat was het een feest om later al dat lekkernijen uit te stallen, we kregen toen geen snoep dus we deden er nog zuinig mee ook. Sunte Mandy heeft goed opgepast maar dat doen onze hondjes toch wel Bea.

 8. het verhaal van Sinte Maarten ken ik al, het is een fantastisch blog ,heb genoten van de kindergezichtjes , en zelf Mandy deed mee, ik hoop dat er voor haar een lekker knabbelstaafje klaar lag… groetjes van moi.

 9. Kom je een liedje zingen aan de voordeur van de buren … krijg je een flitsbladder in je gezicht dat je sterretjes ziet 🙂 maar we laten ons niet uit het veld slaan door een flitsdoos. De beloning in de vorm van suikergoed is de kleintjes alles waard. sint Maarten is niet meer weg te denken uit Staphorst. Komt natuurlijk ook omdat Halloween als een duivels feestje word beschouwd, en dan is Sin M een leuk alternatief. Kleine hondjes en rinkelende deurbellen gaan meestal niet goed samen 🙂
  .
  11 november is de dag
  Dat mandy’s deurbel rinklen mag 🙂
  .
  Vooral de kleine meid op foto vind ik aandoenlijk

  • Whoehahaha, die stumpers durven volgend jaar vast niet meer te komen Henk, ik flitste wat af en ze zien nu nog sterretjes. Leuk dat het in Staphorst ook gevierd wordt. Maar aan Halloween wordt hier ook niet gedaan hoor, en dan te bedenken dat eigenlijk al die feesten ergens wat te maken hebben met de mythologie. Mandy vond het maar niets, maar toen het later werd heb ik het goed gemaakt.

 10. Lieve Zuster, mijn compliment voor dit mooie en interessante blog, met fraaie foto’s. De foto van het kleine meisje met de eigen gemaakte lampion, is ook mijn favoriet hoor, ze kijkt er ook zo heerlijk ontwapenend bij.Mandy zal wel een slechte avond hebben gehad, door al die vreemde kinderen aan de deur…hahahaha! Een dikke kus van je broertje.

  • Dank je wel voor je compliment, Mandy had zeker een slechte avond ze mocht niet mee naar de deur en dat werd me niet in dank afgenomen, afijn, die wat hondensnoepjes zonder lampion en gezang en ook weer zoet! Een heel dikke kus terug van je zusje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: