De Yorkshire Terriër en nog steeds is de natuur mooi, 14 nov. 2012   18 comments

In de tweede helft van de 19e eeuw ontstond er in Leeds na rassen te kruisen de Yorkshire Terriër, in deze kleine honden zitten heel wat rassen en al is het niet voor 100% zeker te zeggen wordt er aangenomen dat het in de eerste plaats gaat om Waterside Terriër en de Black and Tan Terriër (dit zijn twee heel oude Engelse rassen) maar ook de Clydesdale Terriër (Paisley Terriër) kan één van de voorvaderen zijn geweest. Ook wordt er aangenomen dat er bij de Yorkshire Terriër gefokt is met de Sky Terriër, de Manchester Terriër, de Brokenhaired Schotch Terriër en de Dandie Dinmont Terriër. De Schotse wevers waren in ieder geval dol op deze kleine honden mede omdat deze wevers arm waren en een kleine hond minder at en toch bijzonder goed was in het vangen van ratten en jagen op andere kleine dieren. Van één Yorkie is bekend dat hij in een uur 90 ratten heeft gedood.

Mandy, ja hoor alweer een paddestoel, 11 november 2012 

Ontstaan uit een mengelmoesje voor zo’n 150 jaar geleden maar wat zijn Yorkies mooi, natuurlijk is Mandy echt een plaatje, voor mij het mooiste Yorkie van de wereld en omstreken Knipogende emoticon

Rond 1870 werd de tegenwoordige rasnaam bedacht, omdat dit het gebied was (West Yorkshire, Engeland) waar de Yorkies oorspronkelijk werden gefokt, toen waren ze wel groter dan nu en wogen ongeveer 7 kg. In 1865 werd de eerste stamvader van de Yorkshire Terriër geboren met de welluidende naam “Huddersfield Ben”, op internet vond ik een oude foto van Ben en z’n vrouwtje Katie van Stonehenge’s “Dogs of the British Isles” (een strikje is toch wel beter voor de diertjes) Ben is op 23 september 1871 onder een wagen terecht gekomen en overleden.

Huddersfield Ben and Katie

Het begon toen toch ook echt op de York van tegenwoordig te lijken en Ben heeft voor veel nakomelingen gezorgd. Vanuit Engeland werden ze al in 1872 naar de Verenigde Staten gebracht of uiteraard meegenomen door de Engelse, Ierse en Schotse emigranten die de armoede in eigen land waren ontvlucht. Later heeft het ras zich over de hele wereld verspreid en dat is geen wonder, wie eenmaal een Yorkie heeft gehad zal dat beamen, zo heeft iedereen een lievelingsras en dit is het mijne. Inmiddels hoort een Yorkie zo’n 3 kilo of iets meer te wegen en dan zijn er nog kleinere gefokt de z.g. Teacup Yorkshire Terriërs, het is een benaming voor meestal te kleine, door niet aangesloten fokkers (broodfokkers) onzorgvuldig gefokte Yorkshire Terriërs. Het ras kan een leeftijd bereiken van de 12 tot 14 jaar, maar er zijn ook oudere Yorkies bekend die soms wel 16 zijn geworden, voor wie ooit een Yorkie wil aanschaffen raad ik de gewone aan en het liefst van een vertrouwd en erkend adres. Mandy komt bij de kennel http://www.van-zikiri.nl/ vandaan en ik ben nog steeds dankbaar dat ik daar zo’n lieve en gezonde kleine hond heb gekocht.

Mandy, eens even ruiken, 11 november 2012

Al worden de Yorkshire Terriërs dan wel niet meer gebruikt om op ratten e.d. te jagen, het jachtinstinct is bewaard gebleven, zodat ook mijn klein boefje iedere molshoop aandachtig besnuffeld. Yorkshire Terriërs zijn erg levendig en actief, moedig en intelligent (soms zet ik daar een vraagteken achter) ieder hondje is anders en Mandy is of niet al te slim in bepaalde zaken of ze vertikt het eenvoudig en dat geloof ik eerder omdat eigenzinnigheid ook een raseigenschap is. Blaffen doen Yorkies veel en graag en dat kan ik weten na in m’n leven twee keer eerder een Yorkie te hebben gehad en Mandy kan er ook wat van. Ze kunnen tegenover andere honden vaak strijdbaar zijn en onze vorige Mandy was dat ook, niet deze Mandy want die gaat voor grote honden meteen languit liggen in volle overgave. Graven doen Yorkies ook graag en modder is totaal geen probleem voor ze, ook regen niet, al vinden ze het helemaal niet leuk om alleen maar voor een plasje in de regen te gaan en zullen ze als pup proberen het toch maar in huis te doen, al is het nog zo snoezig zo’n handje vol pup ook hier is het echt nodig om met 8 weken te gaan opvoeden en vooral te socialiseren.

Mandy een beetje nat en waakzaam, november 2012

Natte pootjes, baard, buik en staart zijn geen probleem voor een kleine maar stoere York.

Een Yorkshire Terriër hoeft geen lange wandelingen te maken maar ze zijn er wel dol op en hebben een behoorlijk uithoudingsvermogen. Tegenwoordig worden veel Yorkies kort geknipt als het geen showhondjes zijn, showen doe ik niet maar kort knippen ook niet, je weet waar je aan begint en zo erg is het niet om je hondje om de paar dagen te kammen en eens in de maand te wassen, wil je dat niet dan is kort knippen de enige optie al vind ik het zelf dan geen Yorkie meer.

Mandy, en dan is het bedtijd, november 2012

Mandy heeft het gehad voor vandaag en is naar bed gegaan, welterusten brave meid tot morgen!

Wat het nemen van foto’s betreft is Mandy erg geduldig, ze weet al precies dat ze even rustig moet zijn als moeder een mooie paddestoel ziet en die waren er weer volop.

Mooie zwammen, Gewoon elfenbankje (Trametes Versicolor), 11 november 2012

Gewoon elfenbankje (Tremetes versicolor).

Heel veel paddestoeltjes, november 2012

Deze boom was prachtig versierd met heel veel paddestoeltjes

Herfstkleuren, nog eventjes, 11 november 2012

5 Meter looplijn kan makkelijk in het o zo rustige Buitenpost en zowel Mandy als ik genoten van het mooie weer en de nog steeds prachtige herfstkleuren aan bomen en struiken.

Bankje voor Edward en Henk, 11 november 2012

Hier heb ik even gezeten en dacht aan Edward en Henk, voor jullie is deze bank bestemd en eerdaags zal ik er gereserveerd op zetten Knipogende emoticon In het zonnetje is het toch beter dan op een kapotte stenen bank om uit te rusten van het foto’s nemen.

Boomstam met mossen en zwammetjes, 11 november 2012

De natuur had weer een prachtig schilderij gemaakt van mossen en zwammetjes.

Zwammen bijna weg aan een boomstam, 11 november 2012

Een triest gezicht de eens zo mooie paddestoelen hebben het ook gehad en langzamerhand worden alle bomen kaal, misschien krijgen we nog wat mooie winterdagen en dan op naar de LENTE!              

Advertentie

18 Reacties op “De Yorkshire Terriër en nog steeds is de natuur mooi, 14 nov. 2012

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Interessant om te weten, mooie foto’s.

 2. Lieve Zuster,
  Een interessant en leerzaam verhaal over de Yorkshire Terriër, dat het uiteindelijk heeft kunnen leiden tot een scheetje als Mandy, is natuurlijk een zegen voor de mensheid.De bovenste foto van haar, is een plaatje, je zou haar zo je laatste koekje geven. De twee andere foto’s is meer zoals ik haar ken, lekker wroeten in de bagger, en als het even kan een een duik nemen in een stinkende vijver….hahahaha! Lief van je om dat bankje te willen reserveren voor Henk en mij hoor, als wij later met onze wandelstokken komen aan strompelen, kunnen we daar weer even op adem komen. Je hebt toch nog en aantal mooie herfst foto’s kunnen maken, die van mossen en zwammetjes, vind ik heel bijzonder om te zien.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Ha lieverd, bedankt voor je compliment jullie als echte fotografen kunnen er over oordelen, dat van dat laatste koekje zou ik niet te hard zeggen want Mandy neemt het heel graag in ontvangst en als ze heeft zie het dan maar terug te krijgen 😉 Voor vijvers en sloten moet ik haar nog steeds kort aan de riem houden hoor broertje anders duikt ze zo een eend achterna. Zelf vond ik die boomstam in al zijn lelijkheid ook zo mooi begroeid, als ik er weer langs kom ga ik toch even kijken of er nog meer geweizwammetjes bij gekomen zijn. Een dikke kus terug uit een grijs Bûtenpost (nu zwart).

 3. Die grijze dag eindigde wel prachtig! Mandy is een skeetsje ♥ Mooie foto’s van haar Ann, je ziet hoe prachtig ze getekend is. En já hoor…. jij hebt dus alle paddestoelen, haha.

  • Oké ik heb heel veel paddestoelen gezien en op de foto gezet maar jij had dus vanmiddag nog de zon en die heb ik niet gezien, Mandy is heel apart getekend, haar scheiding en staartje zijn zwart, de rest van het vachtje grijs of zoals ze dat noemen staalblauw en haar snoetje en pootjes hebben meerdere tinten tan, maar als ze niet zo mooi was dan maakte ik daar ook geen punt van, ze is gewoon ontzettend lief en dat is het belangrijkste. Zal ik nog wat zwammen voor je bewaren Sjer? 😉

 4. Heel knappe foto’s van Mandy.
  De herfstkleuren hebben vandaag ook weer mooi geschitterd in het gouden herfstzonnetje.
  De geweizwammetjes vind ik super Ann.

  • Dank je wel Marylou, ik ben zelf ook blij met de foto’s van Mandy en die pietepeuterige geweizwammetjes komen ineen overal op boomstammetjes maar zelfs in tuintjes in het gras, fijn dat het bij jullie zulk mooi weer was, hier was het maar een koude en grijze bedoening.

 5. Duidelijk te zien dat de bankjes in Buitenpost beter worden onderhouden dan in Staphorst. Heb je deze foto’s vandaag geschoten ? het was immers prachtig weer maar ik zit nu toch liever bij de kachel dan op een buitenbankje hoor 🙂

  Verder is het je toch gelukt om foto’s te maken van Mandy, vooral de eerste is fraai en je ziet goed hoe mooi de kleurtinten op haar vacht zijn.
  Geef Mandy nog maar een vette rat van mij 🙂

  • Nee hoor Henk, hier was het vandaag een akelig grijze dag en aan de koude kant, de foto’s zijn van een paar dagen geleden. De eerste foto van Mandy daar ben ik zelf erg blij mee, grijze haren krijg je van dat diertje als je haar op de foto wilt zetten, koppie gaat alle kanten op behalve de goede 😉 De rat geef ik haar maar niet ze krijgt wel een taai taaitje als het sinterklaas is, maar toch bedankt voor het aanbod.

 6. Een heel leerzaam verhaal. Vaak sta je er niet bij stil dat er zo’n voorgeschiedenis bij een hondenras zit.Mandy ziet er heel erg goed verzorgd uit ! Ik denk dat ze blij moet zijn dat ze niet in de tijd van stamvader Ben leefde ! Dan was ze vast niet zo verwend !

  • Gelukkig weet Mandy niets van die tijd John, maar voor die tijd waren Ben en het vrouwtje toch ook heel goed verzorgd en zoals ik al schreef, de Schotse wevers waren dol op hun hondjes, dus die zullen ook wel genoeg gekregen hebben, alleen geen luxe bed en ze moesten natuurlijk wel ratten vangen en vooral voor veel nakomelingen zorgen 😉

 7. Heel erg leuk dat je ondanks alle drukte even langs komt René, dat petekind van jullie vindt kammen en wassen ook niet zo heel erg, fijn dat je foto’s mooi vindt en als ik op pad ga hangt die Coolpix altijd om m’n nek, voor beiden weer een dikke kus terug! ♥

 8. heel mooi en leerzaam stuk AN nu ik het gelezen heb ben ik nog gekker op ons peten kind gewoon lekker hond laten daar ben ik ook voor en gewoon lekker kammen en lekker onder de doch s met haar haha en de foto s an die zijn echt heel erg mooi je bent lekker op pad geweest en dat doet me goed dat je even de natuur in bent gegaan en je camera in de aan slag en je hebt hem weer lekker laaten klikken ik wens je een fijn en avond toe dikken kus van ons en toe ………

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: