Sinterklaas is gekomen en vandaag zelfs in Buitenpost, ook wat meer over Amerigo dan alleen maar het paard van Sinterklaas.   18 comments

Dinsdag lag het streekblad YN Fryslân op de mat, en op de voorpagina stond een kop die je moeilijk over het hoofd kon kijken HIJ KOMT, HIJ KOMT….. natuurlijk werd ik meteen nieuwsgierig want dat kan je tweeledig opvatten,  hoe, wat of wie komt er dan wel? Het bleek dat Sinterklaas ook het altijd stille dorp Buitenpost  zou vereren met een bezoek op zaterdag 19 november 2011, het was een hele geruststelling dat YN Fryslân niet op de sekstoer ging maar braaf zoals altijd het nieuws verkondigde. Ouder wordend, maar nog niet geheel verstoken van de kindervreugde die de oude baas nog altijd geeft besloot ik deze keer maar eens te gaan kijken bij het station alwaar de Sint met zijn trouwe Pieten per trein zouden arriveren. Na een week van mist en motregen was eindelijk de zon erbij gekomen dus dat was prettig voor zowel Sint, de Pieten, de kinderen maar ook voor mij. Tegen twee uur in de auto gestapt en naar het station gereden, tenminste dat was de bedoeling ware het niet dat de Stationsstraat was afgesloten. De tijd was krap wilde ik nog op tijd zijn om Sinterklaas op zijn paard te zien plaatsnemen en na wat straten met 30 km. per uur te hebben doorkruist kwam ik dus inderdaad wat te laat, maar geen nood er was genoeg te zien. Totaal verbluft zag ik dat het zwart zag van mensen met kinderen en het stille dorp was voor deze gelegenheid massaal naar het station getogen. Ik hoorde nog net dat er tegelijkertijd een begrafenis was maar dat kon voor de verzamelde menigte de pret niet drukken.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, wij zijn er klaar voor 

De muziek was in ieder geval bereid om te vertrekken

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, voorwaarts mars

Waarnemend burgemeester van Achtkarspelen P. Adema hield nog even een toespraakje maar de muziek was klaar om te starten, volgens mij is de grote pet een maatje teveel voor de stoere aanvoerder en ik hoop dan ook dat er achter de klep een tomtom zat.

Tja en dan moet je zien dat je de Sint nog op de foto kan krijgen voor het nageslacht en dat was een hele toer, er was geen doorkomen aan maar in de bocht snapte ik de goed heiligman toch nog.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, gesnapt in de bocht naar de Stationsstraat

Het was best wel een vreemd gehoor, de klok luidde voor de begrafenis en de muziek speelde voor Sinterklaas, deze dag was het ineens heel erg druk in Buitenpost en ook dat was voor mij vreemd, de Sint en de Pieten waren eigenlijk de enige die ik kende van vele voorgaande jaren voor de rest geen bekenden gezien. Toen de stoet al halverwege de Stationsstraat was kwam er vanaf het station nog een enorme rij mensen met kinderen aan die er ook nog achteraan liepen.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, nog nooit zoveel mensen gezien vanaf het station

De rij was nog wel vier keer zo lang en het leek veel op een vreedzame demonstratie.

Inmiddels was de stoet op weg naar Nijenstein een pleintje in het dorp, dus weer in de auto gestapt en zowaar na het wachten totdat de enorme stoet voorbij was kon ik nog op tijd in de Kerkstraat zijn waar het feest al in volle gang was. Toen ik naar de auto liep maakte één van de Pieten van pure blijdschap dat hij me zag even een dansje en dat deed me toch wel goed Knipogende emoticon

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, Piet maakte een dansje

Leuke gozer deze Piet, eigenlijk heet hij natuurlijk Pedro en komt hier alleen om pepernoten uit te delen, waarna hij meteen weer vertrekt richting Spanje.

Toen ik na heel veel schuifelen en voordringen wat dichterbij het podium kon komen was de burgervader bezig briefjes uit een mand te vissen, er was een kleine wedstrijd en de kleine winnares mocht haar prijsje komen ophalen.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, alles goed dus gewonnen

Sinterklaas moest nog wel even controleren of de antwoorden wel echt goed waren en dat was dik in orde!

Een heel bekende Piet die Gonzales heet en in Madrid woont wilde wel even op de foto, maar hij was zo dicht bij de lens dat zijn hoofd wel wat groter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, bijna bij de lens dan wordt je hoofd wel errug groot Piet

Beste Gonzales mocht je jezelf niet mooi vinden met zo’n groot hoofd, ik heb je gewaarschuwd!

Natuurlijk ben ik ook nog even met Amerigo gaan praten, en aan de naam zit nog een verhaaltje vast. Vóór 1990 werd het paard van Sinterklaas meestal de schimmel of gewoonweg het paard van Sinterklaas genoemd, tijdens de landelijke intocht van 1986 in Zutphen werd de naam Jasper gebruikt. In de jaren vijftig werd de schimmel wel aangeduid met de naam Bianca (ondermeer in het televisieverslag van de intocht van de Sint in Amsterdam uit 1959) Bianca is overigens Italiaans en niet Spaans en betekent wit. Tijdens de landelijke intocht in Elburg in 1990 werd de rol van het paard van Sinterklaas vertolkt door een politiepaard met de naam Amerigo, genoemd naar Amerigo Vespucci. Sinds deze intocht is de naam Amerigo algemeen ingeburgerd als verwijzing naar het paard van Sinterklaas. Op 9 november 2011 werd bekend gemaakt dat Amerigo na 22 trouwe dienstjaren op dertigjarige leeftijd met pensioen is gegaan. Amerigo Vespucci was een Florentijnse ontdekkingsreiziger die in Spaanse en Portugese dienst delen van het continent Amerika verkende. Het continent werd in eerste instantie naar hem vernoemd maar dat werd niet algemeen aanvaard. Martin Waldseemüller, de Duitse cartograaf is vooral bekend geworden omdat hij als eerste de naam Amerika op de kaart gebruikte in 1507. Later kreeg hij spijt omdat hij geïnformeerd werd dat Amerigo Vespucci niet de werkelijke ontdekker van Amerika was en hij noemde het continent later op zijn kaarten Terra incognita (onbekend land). Er bestaat dus nog wel degelijk een verwantschap tussen de namen Amerigo en Amerika, hoe het ook zij Amerigo is een beroemd paard en dat niet alleen omdat het ieder jaar de Sint mag dragen.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, Amigo, waar blijft het hooi

Een beetje moe en geen hooi of wortels te zien.

Toen ik besloot om maar weer eens op huis aan te gaan zag ik nog een schattig Pietje in opleiding, hij zat op de schouders van zijn vader en het was even mikken, vader had haast geen haar en dat stak toch wel erg af bij deze kleine Piet, dus maar even wat geknutseld om er toch een beetje redelijke foto van te maken.

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, hulppiet de eerste

Later wordt hij vast hoofd Piet en nu is hij alleen nog maar heel lief!

Sinterklaas Buitenpost, 19 nov. 2011, Sint begint zijn rijtoer

Aan het begin en aan het eind zag je Sinterklaas van achter, al met al was het heel erg leuk om te zien en inmiddels is het weer stil in Buitenpost, tot volgend jaar Sinterklaas en knechten.  

Geplaatst19 november 2011 doorAnn McDunn inFeest

18 Reacties op “Sinterklaas is gekomen en vandaag zelfs in Buitenpost, ook wat meer over Amerigo dan alleen maar het paard van Sinterklaas.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Hallo Ann waT zijn ze mooi..en zo scherp- helaas kan ik mijn hand niet zo goed stil houden,,
  dat wis je al he.maar zal toch weer wat leuke kiekjes gaan maken ,, en hoe gaat alles
  goed hopen .wij
  Eindelijk heb ik wat ik wilden .wordpress+ blog. ik ga weer wat leuks zoeken
  uit mijn oude schoennen doos, mijn oude doos — fijne avond groetjes van marry en cees.

  ceesvandepanne
  • Mooi te lezen dat je de moed erin houdt Cees, het zal wel moeten natuurlijk maar ik vind het dapper van je! Gelukkig komt de mooie tijd eraan en dat scheelt toch weer. Jullie ook een fijne avond gewenst en tot ziens, liefs voor jou en Marry.

 2. Hallolieve Ann en Mandy,
  Ik zie dat ik wat laat bent met reageren, maar ik had geen bericht binnen gekregen. Ik hoop dat ik het nu goed hebt ingesteld, en dat ik voortaan de roe zal krijgen, hihihi, wat zit ik nu te schrijven.??? haha Maar natuurlijk bedoel ik je blogjes, een mailtje van wat je hebt gezet. Maar nu mijn reactie op de mooie foto’s,want dat zijn ze zeker, en weer een prachtig verhaal erbij. Ook dat het via de streekkrant YN Fryslân (“binnenpost”) werd doorgegeven dat Sinterklaas in buitenpost kwam. wat een mirakel, en sprak hij ook nog ” Fryslâns”.??? Oke, weer een beetje gein gemaakt, ook al zal het weer een moeilijke maand voor mij worden. Heel veel liefs en groetjes voor jou, en en fijne knuffel voor Mandy van Rinus.

  • Hallo Rinus,
   beter laat reageren dan niet, maar als het niet echt wil met WordPress dan kan jij daar ook niets aan doen, soms ligt het gewoon aan de instellingen en die zijn vaak niet zo eenvoudig. Zwarte Pieten geven nooit meer de roe hoor alleen maar pepernoten en deze waren heel erg aardig. We krijgen hier zo’n vier streekpostkrantjes en de Binnenpost is er niet bij wel de Binnenste Buiten 😉 De brave oude grijsaard heb ik niet gesproken maar Nederlands is al moeilijk genoeg voor hem en hij laat het Fries maar over aan de Friezen. Voor heel veel mensen is de feestmaand niet makkelijk maar leer het knopje om te draaien Rinus en maak er gewoon voor jezelf wat van! Liefs voor jou en van Mandy likjes.

 3. Sinterklaas is een heel aardige man
  Koopt cadeautjes zoveel hij kan
  Voor alle kinderen in Nederland
  Weer een hele klus, wat een toestand!
  Maar dan komt het bericht van mama
  Die zegt opeens dat ik niet besta
  Lieve kind, blijf toch in mij geloven
  Ik blijf geven dat kan ik je beloven
  Krijg mijn informatie van mijn Pieten
  Die zie ik elke keer weer genieten
  Van jouw mooie pianospel
  Want piano spelen dat kun jij wel
  Jij doet goed je best op school
  Hier is de juf nog steeds jouw idool
  Ook sta jij vaak op het hockeyveld
  Iedere week door de coach opgesteld
  Voor de ontspanning ga je naar yogales
  Bij die bijzonder aardige lerares
  De sint wil jou nog een goede raad geven
  naam, blijf lekker lachen in je leven
  Verder had ik nog geschreven in mijn boek
  Dat is een heel bijzonder verzoek
  Wil jij nu ‘Sinterklaas Kapoentje’ spelen voor mij en mijn Pieten?
  Op de piano, dan kunnen wij genieten!
  Er staat er daar vast wel eentje met stroom
  Vraag dat maar even aan je lieve oom.
  Nog heel veel plezier met elkaar
  Laten we zeggen: Tot volgend jaar!

  Groetjes van Sint en alle Pieten
  ach ja lieven an even weer kind zijn dat is toch best wel leuk in deze tijd en dan ook nog van die mooien foto s maken dan is het toch fijn dat het nu bij na december zou zijn maar helaas moet je daar nog even op wachten tel de nachten en je zult zien het zijn er minder dan 10 diken kus van mij voor jou

  • Hallo lieve René, bedankt voor het leuke gedicht. Zelf doe ik niets aan het Sinterklaasfeest zelf maar mijn kleindochter Sanne is 4 december jarig en iets geven voor haar verjaardag en tegelijk voor Sinterklaas vind ik oneerlijk dus ga ik er heen en dan krijgt ze ook wat voor haar Sinterklaas dat is wel zo eerlijk. Met verjaardagstaart en een drankje heb ik dan ook het feest van Klaas gevierd een dag verschil maakt ook niets uit 😉 De tijd gaat heel erg snel René want volgende week zondag is het al 4 december pffff het jaar is bijna om! Nog een fijne avond en zondag en een dikke kus,
   Ann.

 4. Ik heb het hele verhaal gelezen en de foto’s bekeken..
  Ik was weer even kind.
  Wat zal dat daar een festijn geweest zijn voor groot en klein

  • Het kind in ons moeten we ook nooit kwijt raken hoor Marylou dan genieten we veel meer van het leven, hier is het altijd ontzettend stil en saai in het dorp en voor de jeugd eigenlijk niets te beleven maar deze intocht van Sinterklaas was leuk voor oud en jong, de jeugd was echt enthousiast en dat is altijd heel erg leuk om te zien. Bedankt voor je leuke reactie, groetjes!

 5. Een leuk verslag in woord en beeld, van deze toch wel bijzondere gebeurtenis in Buitenpost Ann. Normaal kan je er wel een kanon afschieten, maar nu waren de brave (als je stout geweest bent,kan je maar beter binnen blijven) burgers, massaal toegestroomd. Want dat de Sint “KOMT” wilde iedereen wel zien, zoiets verwacht je niet meer van iemand die ruim 300 jaar oud is hè? Zou de Piet met die rode oogjes, de avond van te voren iets teveel Berenburgjes naar binnen hebben gegoten???? Leuk dat verhaal over Amerigo, nu je dit weet kijk je toch heel anders tegen zo’n Paard aan hoor.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Ha broertjelief, het was inderdaad weleens leuk om te zien dat er zoveel mensen en kinderen in Buitenpost wonen, jij hebt gezien dat je soms bij een toch wel lange wandeling geen kop tegenkomt het was dus een openbaring. Ik heb de Sint niet zien KOMEN, want hij was er al 😉 De roodogige Piet was overigens wel nuchter maar ja hij kan eergister dus wel flink in het glaasje hebben gekeken, jammer dat hij geen Nederlands verstond en Spaans daar ben ik niet zo goed in. Amerigo was best wel een flinke schimmel, dus er tegen aan kijken kon zelfs jij niet, wel er tegenop zien.
   Dikke kus terug laiverd ♥

 6. Een leuk verslag van de intocht ! Volgens mij hebben een aantal Pieten wel een oogje op je omdat ze zo gewillig voor je poseren en zelfs een dansje voor je maken ! Ik denk dat jij elke avond wel wat in je schoentje vind !

  • Pieten zijn nog de enige die een oogje op me hebben maar iets in m’n schoen krijgen zal echt niet gebeuren, nou ja dan moet ik er zelf wat instoppen en dat scheelt natuurlijk wel veel hooi en wortels 😉 Vorig jaar nog wel telkens mijn maat 36 onder de radiator gezet en het enige wat er op een gegeven moment in lag was een botje van Mandy! Bedankt voor je reactie, groetjes, Ann.

 7. Hahááá, de Sint heeft Bûtenpost gevonden, da’s nou fraai! Ben jij wel braaf geweest dit jaar Ann? Grinn. Je hebt er in ieder geval een leuk verslag van gemaakt! En de foto’s zijn ook om over naar huis te schrijven! Gezellig.
  xsjer

  • Natuurlijk ben ik het hele jaar braaf geweest Sjerrie, als je meestal alleen bent kan er ook niet veel mis gaan 😉 Bedankt voor je reactie, altijd leuk om iets van jou te zien! Hug, Ann.

 8. Wat een heerlijk verslag van de aankomst van Sint Nicolaas in Buitenpost. En ook weer verluchtigd met je prachtige foto’s natuurlijk en een stukje achtergrondgeschiedenis bovendien. Toch mis ik iemand in dit verhaal. Je hondekind Mandy. Mocht ze niet mee naar de aankomst van de goedheiligman? Ach ja, wel wat lastig met dat rondcrossen ( 😉 ) in je auto en het toch al moeilijke fotograferen van de Sint natuurlijk. Maar ze heeft toch zeker wel wat lekkers gekregen neem ik aan?

  • Hondenkind Mandy kon niet mee want dan had er geen foto genomen kunnen worden Bea, ze was vertrapt geworden en dat risico neem ik maar niet, uiteraard heeft ze wat lekkers gekregen toen ik thuis kwam en ik ben meteen een eind met haar gaan wandelen toen ben ik helemaal niemand tegen gekomen en Mandy kon lekker uitrennen en om de 3 minuten een druppel plassen, ze zal wel snel loops worden. Fijn om te lezen dat je dit blogje leuk vindt meis. Geef Diesel maar een knuffel, wat hebben we toch lieve hondenkinderen daar kan de sint niet tegenop!

 9. En zo staat buitenpost dan toch éééén dagje per jaar op z’n kop. Mooi te zien de optocht op foto 4 waarbij ik even aan dit muziekje moest denken http://www.youtube.com/watch?v=ts8PBliw98g 🙂 🙂
  Bij het zien van die grote kop van piet met z’n bloeddoorlopen ogen komt er weer bijna die angst uit m’n kinderjaren naar boven borrelen hahaaa. Piet zal er vast blij mee zijn. Je hebt hier een hartstikke leuk verslagje neergezet Ann, opgeluisterd met je mooie foto’s. Eigenlijk zouden alle buitenposters het even moeten lezen.

  • Henk bedankt voor het leuke liedje van Boudewijn, het leek er best wel op want hier liepen diverse kinderen verkleed als zwarte pieten en sinterklazen, gezongen werd er ook en ik denk ook dat ze nu allemaal verdwenen zijn in een grote regenton, goh jij was toch niet bang voor zwarte Piet Henk? Het was echt worstelen om foto’s te maken en dus is het een geluk dat ik maar klein ben en overal nog tussendoor kan komen, ook bedankt voor je compliment en er zijn flink wat Buitenposters die dit zullen zien maar of ze er blij van worden is een tweede 😉 Nog een fijne zondag gewenst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: