GOUDSBLOEM–Calendula officinalis   21 comments

Aangezien de goudsbloem een echt gouden bloem is die voor vele doeleinden gebruikt kan worden deze maar bij de kruiden gezet, dat verdienen deze kleine zonnetjes zeker. De goudsbloem is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae) het is een eenjarige plant die bloeit met oranje, maar soms ook met gele of oranje/gele bloemen, de plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Haast iedereen kent deze bloemen wel maar weten niet altijd wat er allemaal mee mogelijk is en dat er over de goudsbloem heel veel is en wordt geschreven. De foto’s zijn gemaakt bij mijn buurvrouw tijdens het gezamelijke koffiedrinken buiten in de zon, altijd gezellig en dus veel dank Corrie!

Goudsbloem, een gouden bloem, 14 aug. 2011

De plant wordt 30-45 cm hoog en heeft stompe bladeren, de goudsbloem bloeit van mei tot november, zijn de bloemen uitgebloeid dan zie je de vruchten die meestal gekromd en bootvormig zijn, daarna worden deze vruchten zaden die weer gezaaid kunnen worden, ook zaait de plant zichzelf en dat is uiteraard nog makkelijker. De zaden zelf kunnen vanaf april gezaaid worden maar ook september is hiervoor een goede tijd.

De goudsbloem is een voedselplant voor de rupsen van de Gamma-uil, Goudgele Boorder, Vlekdaguil, Geoogde w-uil, Groente-uil, Kooluil, Erwtenuil, Splinteruil, Huismoedertje en oranje o-vlinder, de Latijnse namen heb ik er bewust niet bijgezet omdat iedereen die kan opzoeken als er foto’s van vlinders gemaakt worden of iemand wil graag weten wat voor vlindertje er nu weer op de goudsbloemen zit. De geslachtsnaam Calendula staat voor “kalender” en Officinalis is een aanduiding voor een geneeskrachtige plant die héél lang als zodanig erkend is.

Leuk om te weten is dat de goudsbloem vroeger als weerprofeet werden gezien, als ‘s morgens om 7 uur de bloemen nog dicht zijn dan komt er die dag regen, zelf heb ik daar nog niet naar gekeken maar als ik ooit nog eens vroeg uit bed ben zal ik het zeker even doen Knipogende emoticon Heksen gebruiken de plant met betrekking tot de gezondheid of bescherming en heks of niet een afweerkruid is nooit weg.

Goudsbloemen 2

CONSUMPTIE: Verse of gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt in soepen, in of op salades staat het ook nog heel mooi. De bloemen kunnen worden gebruikt als kleurstof voor kaas, boter en andere levensmiddelen en vroeger werden de bloemblaadjes ook gebruikt voor vervalsing van saffraan. GOUDSBLOEMTHEE: De thee kan gewoon gedronken worden, 1 tot 2 theelepels bloemblaadjes overgieten met 1/4 liter kokend water, 10 minuten laten trekken en dan zeven, matig warm drinken en twee tot driemaal daags een kopje van deze thee drinken is uitstekend bij galklachten en werkt zuiverend.

Goudsbloem, uitgebloeid, vruchten-zaaddozen 14 aug. 2011

Na de bloei de vruchten.

GOUDSBLOEMOLIE: De vruchten zijn ook oliehoudend en goudsbloemolie die uit de vruchten is gewonnen kan gebruikt worden als bindmiddel in verven en lakken, de goudsbloemolie is na bewerking ook geschikt als verfverdunner een prima vervanger voor andere schadelijke verdunners. Goudsbloemolie is zelf eenvoudig te bereiden, verzamel verse en droge bloemen, doe ze in een glazen pot en giet er koudgeperste olijfolie (jojoba olie is beter maar ook veel duurder) op tot de bloemen onder staan. De pot op een warme donkere plaats zetten en regelmatig even schudden. De olie na 4 weken zeven door een dunne doek en je hebt een olie die wondhelend, antiseptisch en verzachtend werkt. Ook werkt goudsbloemolie bij winterhanden of voeten, 10 of 15 druppels olie toevoegen aan een niet te warm badje, na ongeveer 10 minuten deppend drogen.

MEDISCH: De jonge bladeren en bloemen zijn heilzaam voor gal en lever (helpt bij de spijsvertering). Van de plant worden ook zalf (heel bekend zijn de Calendula produkten van Weleda en VSM) en tinctuur gemaakt. De zalf heeft de eigenschap dat ze wondsamentrekkend, huidherstellend (o.a. minder littekenvorming) en desinfecterend werkt, de basis van de zalven is dan ook de goudsbloemolie. In de volksgeneeskunde wordt de hele plant met stengel, blad en bloem geoogst en gebruikt, wèl moet er op gelet worden dat de bloemen bij volop zonneschijn worden geplukt omdat dan de geneeskracht het sterkst is, als er meeldauw op de bloemen zit dan kunnen ze niet worden gebruikt. Er zijn nog veel meer mogelijkheden en toepassingen bekend maar voor ernstige kwalen, zweren en wonden kan men beter eerst een arts raadplegen, alles beloven doe ik maar niet Knipogende emoticon

Goudsbloem, vruchten en zaad, 14 aug. 2011

Bloem, vruchten en zaden.

VOLKSNAMEN: Boterbloemen, Capkenskruid, Dodenbloem, Gaublomme, Gouzeblommen, Guldenbloem, Kankerkruid, Kroningsbloem, Oranjebloem (de laatste twee namen omdat de plant een historische verbintenis heeft met het hof van de Oranjes), Vergabloeme, Weerhaantje en Wrattenkruid, in andere talen Engels: Marigold, Frans: Fleur de Souci en Duits: Ringelblume.

SYMBOLIEK:

Een mythe die heel bekend is vertelt het verhaal over de mooie Aphrodite, toen haar Adonis stierf kwamen er uit de tranen die zij huilde goudsbloemen tevoorschijn. Volgens een Griekse mythe veranderde de zonnegod Apollo zijn geliefde Klutia in een goudsbloem omdat zij van een ander was gaan houden. Dan is er de legende over het meisje Caltha die op Apollo verliefd was, toen zij was weggekwijnd van liefdesverdriet veranderde ze in een goudsbloem. Door de mythen en legenden werd de goudsbloem het symbool van verdriet en rouw, de Duitse naam Totenblume is dan ook toepasselijk omdat goudsbloemen vaak werden geplant op kerkhoven. Ook is er de mythe dat als er spontaan heel veel goudsbloemen bij een woning gaan bloeien dat daar een patiënt is die kanker heeft. In de iconografie is de goudsbloem symbool voor droefheid, bezorgdheid en wanhoop. Vanwege de gele of oranje kleur syboliseert de goudsbloem tevens afgunst en jaloezie. In het christendom is de goudsbloem gewijd aan Maria, ooit heeft een monnik voor de goudsbloem de mooie naam Bruid van de zon bedacht, dat vanwege de kleur maar ook omdat de bloem met haar kopje de hele dag de zon volgt (net zoals de Zonnebloem dat doet). In de Engelse graafschappen Devonshire en Wiltshire dacht men dat als men goudsbloemen plukte of er te lang naar keek men met drinken zou beginnen (het verhaal vertelt niet bij wat er zou worden gedronken). Al met al is de goudsbloem – calendula officinalis een plant die niet alleen heilzaam en genezend is maar ook een plant die staat voor veel ellende, ik heb maar zaadjes geplant en volgend jaar zullen de bloemen ook bij mij staan.

Dood van Adonis

“Dood van Adonis”, schilderij van Sebastiano del Piombo (1485 – 1547) Aprhodite huilt hier niet dus de goudsbloemen moeten we er maar bij denken.

Advertentie

Geplaatst16 augustus 2011 doorAnn McDunn inKruiden

21 Reacties op “GOUDSBLOEM–Calendula officinalis

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. De paarden op de foto zijn geen haflingers, maar fjorden.

  Groetjes

 2. Niet alleen hele mooie foto’s, maar ook een heel scala aan wetenswaardigheden over deze plant/bloem. Zelf gebruik ik Calendula emulsie en creme, en dat bevalt me uitstekend! Mooie reportage met prachtige foto’s.

  groetjes, Helma

 3. weer wat geleerd an en ja deze bloem heb ik vaak in mijn handen gehad toe ik nog in op lijding was voor hovenier in het westbroek park .
  Het Westbroekpark werd in 1926 vernoemd naar directeur Gemeenteplantsoenen Pieter Westbroek. Het rosarium, de vijvers en de speelweide maken het park een bezoek waard. Op de speelweide vinden vaak evenementen plaats. Zoals de Parade.

  In het Westbroekpark bloeien meer dan 300 verschillende rozen. En er zijn zo’n 20.000 rozenstruiken. Daarnaast heeft het park een vaste plantentuin met 150 soorten planten.

  Karakteristiek

  Bij alle planten staan naambordjes. Dus denkt u erover om nieuwe planten aan te schaffen? Dan kunt u in het Westbroekpark inspiratie opdoen. Geniet ondertussen van de mooie vijvers en beelden in het park. Door de losstaande boomgroepen en de schilderachtige doorkijkjes doet de aanleg denken aan een Engels park. Het rosarium heeft geen wandelpaden. U loopt gewoon over het gras.
  zo als je al zegt is het een mooien bloem heeft veel kleur en inderdaad is het een echten hekse bloem ha ha ha nee hoor ik zou zegen lieven an geniet van dit mooien weekeind we zien me kaar gauw weer is diken kus van mij voor jou

  • Een mooi stuk reclame voor het Westbroekpark René, ik ben er nooit geweest maar zoals jij het beschrijft is het daar echt de moeite waard, wat leuk dat je daar een opleiding tot hovenier hebt gehad dat is nooit weg en als jullie uit Nederland zijn vertrokken kan je met een eigen tuin beginnen. Het lijkt me geweldig een park dat op een Engels park lijkt en 20.000 rozenstruiken is helemaal fijn en ik zou er graag eens rondwandelen om op een mooie zonnige dag de rozengeur op te snuiven (daar wordt je blij van). Inmiddels Afrikaans goudsbloemzaad aangeschaft die kan je zelfs als snijbloem gebruiken en heeft prachtige bloemen. Bedankt voor je mooie reactie en heel veel liefs plus dikke kus!

 4. Ik heb het idee dat ik vroeger veel meer goudsbloemen zag, misschien vinden de mensen deze bloemen wel te ouderwets. Ik vind ze altijd wel fleurig. Ook leerzaam om te lezen dat hij ook voor geneeskundige toepassingen kan worden gebruikt !

  • Het is ook een ouderwetse bloem die vroeger veel vaker in tuinen stond John eigenlijk dus best jammer maar zelf ga ik ze weer planten want ze zijn toch wel erg lief om te zien met veel vlindertjes die op en aan vliegen, inmiddels zijn er veel meer soorten gekweekt dus voor iedereen is er wel een soort die ze mooi vinden, wie weet hoeveel goudsbloemen we volgend jaar zullen zien, de goudsbloem is voor nog veel meer geneeskundige toepassingen bruikbaar maar ik wilde niet te ver gaan in de medische kant van de calendula, homeopathie is lang niet voor iedereen geloofwaardig 😉
   Groetjes, Ann.

 5. Mooi blog weer Ann. Vroeger in Gouda had ik een buurman, die zèlf zalf maakte met goudsbloemen. Had eens een flinke schaafwond en het hielp goed. Is mooi genezen.

  • Zelf goudsbloemzalf maken is ook niet moeilijk Bea, dat doe je op basis van vaseline en bij schaafwonden is het echt bijzonder goed, geen littekens en het geneest prima, fijn dat jij het hebt gebruikt en dus weet hoe goed het is.
   Groetjes, Ann.

 6. Hallo An
  Veel informatie over de goudsbloem maar ere wie ere toekomt Dit kleine bloemje is groots in alle goeds dat ze aan ons mensen geeft.Wie zou al deze middeltjes niet kennen..fijn dat je ze nog eens op een rijtje zette

  • Heel veel mensen weten totaal niet wat ze allemaal kunnen met planten uit de natuur Marylou en dat is echt jammer, zalfjes en smeersels die uit de apotheek vandaan komen hebben (haast) altijd bijwerkingen en dat is bij de ouderwetse huismiddeltjes en ook zeker bij de goudsbloem helemaal niet het geval, ik ben net binnen want ik heb venkelzaad geoogst, ook nooit weg,
   Groetjes, Ann.

 7. Ik moet corrigeren
  In het reactievak zie ik uitzonderlijk licht grijs mijn letters onzichtbaar opkomen

  Lees onderste stukje zo:

  Iets héél anders. Hoe leg je een universitair geschoolde econometrist van gereformeerde huize, die nu twijfelend het geloof op het web onderzoekt, hoe leg jij hem uit dat er wel degelijk aanwijzing of bewijs is van gebeurens in het méér, je weet wel, er is méér tussen hemel en aarde.

  Warm gegroet, Niek

  • Hallo Niek,
   Bedankt voor je lange reactie ik heb heel even geluisterd naar het water en de stenen heerlijk dat ritselen van die golfjes en het zachtjes murmelen van de stenen, het is hier heel stil in huis en dan hoor je het beter! Wat leuk dat je net met goudsbloempjes bezig was geweest om op canvas iets te creëren, voor lijm zijn de bloembaadjes ook wel erg teer probeer het eens met een heel klein tipje secondelijm en dan later blanke lak erover. Goh dat jij nog hebt geposeerd voor Sebastiano dat was toen toch een hele eer en ik moet zeggen dat je er toen haast “goddelijk” uitzag 😉 Boterbloemlastering daar maak ik me niet aan schuldig, ik kan het n.l. ook niet helpen dat de goudsbloem in sommige delen van dit kleine landje zo worden genoemd, noem het maar onkunde van flora want ook ik keek er raar van op, alhoewel je natuurlijk wel goudgele boter hebt. Wat je laatste vraag betreft, probeer nooit buiten het geloof om iets uit te leggen over het méér tussen hemel en aarde want al zouden ze het begrijpen ze willen er niet aan. Zelfs al zouden zulke mensen wat meemaken zullen ze het toch toeschrijven aan de heilige drie eenheid, waarbij ze dan waarschijnlijk voorbij gaan aan de Heilige Geest, waarop ik meestal “amen” mompel. Overigens hebben ze de duivel ook nog en die weet van wanten Niek, alles wat er event. fout gaat is de schuld van dit gedrocht op bokkenpootjes, Alles moet wetenschappelijk bewezen worden en dat kan nu eenmaal niet, ook niet dat god bestaat maar daar gaan ze dan ook weer aan voorbij. Als er iemand is zoals jij beschrijft en die is toch wat aan het twijfelen dan is ondervinding de beste leermeester, leen of laat hem boeken lenen over paragnosten zoals Gerard Croiset misschien helpt dat! Wat een econometrist nu eigenlijk met het geloof te maken heeft zou ik niet weten, economie en de financiële wereld hebben weinig te maken met geloof of ongeloof in andere zaken. Ik wens hem sterkte op zijn zoektocht je zult het toch wel blijven proberen. Toen het schilderij van Sebastiano del Piombo werd gemaakt zat ik dus dicht bij je, maar sindsdien ben ik aan de lijn gegaan dus herkennen zal je me nooit 😉
   Lieve groet, Ann.

  • Vraag hem of hij in liefde gelooft. Zegt hij ja, dan zeg jij dat je liefde ook niet kan zien omdat het tussen de hemel en de aarde is maar het wel bestaat.

   • Beste anoniem, je hebt een punt maar “geloven in” is zo makkelijk gezegd net zoals de woorden liefde en haat. Natuurlijk bestaat liefde al hou ik het maar op “houden van”, hoe vaak zie je niet dat echte liefde omslaat in haat? Ieder mens gelooft ergens in en daar doe ik het maar mee, groet, Ann.

 8. Hi Ann
  Fijn dat ik je weer ontdek – oei – je weer aantref op het web.

  De Adonis mag dan stil neerliggen, mijn lijf is er nog steeds. Toevallig een dag geleden een paar goudsbloempjes geplukt, met de bloemblaadjes heb ik een zon gekleurd in een omslachtig – voor mij zeldzaam – gedoe op een stukje canvas. Afbeelding: een sluikse herinnering aan de Franse stranden tussen Ramatuelle en Agay, met vooral ervaring er mee in Le Dramont . Hier en daar zijn stranden van dikke kiezelstenen, een beetje blauwe verf op de voorgrond, een heleboel takjes met bladeren maken een bosje, waarachter een rood huisje half verscholen is. Achtergrond iets lichtere blauwe lucht waar een paar plukjes watten in zweeft, en in de hemel prominent de gouden zon, goudsbloemzon dus. Jammer genoeg was de lijm ietwat bruinkleurend, daar moet wat aan gebeuren. Vorig jaar hadden we in de ‘dagverzorging’ nog lijm die na droging transparant was als glas.

  Het brengt me weer terug aan dat strand op een paar meter van mijn tent, luister even met me mee naar de buitengewoon kalmerende ritsel van een opkomend golfje en het bijna fluisterzachte gerommel waarmee de stenen terugvallen op hun plekken. Alsof het eeuwig zo kabbelt, maar kabbelen is anders, laten we zeggen Hollandser.

  Een slecht bericht in deze reactie, en een goed. Doe geen boterbloemlastering…, ik verzeker je dat dit goddelijk bloempje niet een goudsbloem kan zijn, kleuterervaring Ann!

  Troost. Goed. Sebastiano del Piombo heeft mij indertijd laten poseren voor ’t schilderij. Ik had toen bijna net zo’n donker haar als de geschilderde man uiterst rechts, ik herinner me dat ik daar flink in de schaduw stond onder bewonderende blikken van 2 jonge vrouwen. Het engeltje bij de droevige Aphrodite heb ik toen niet gezien, ik was toen nog niet rijp voor het aanschouwen van de echte hemelse figuren. [Daartoe mag je me wel wat onderrichting geven Ann!, heb je mijn adres?]

  Dit alles brengt me op niet of wel zien van wetenschappelijk onbestaanbare wezens. Je hintte in dit stuk – eindelijk voor mij – dat je een heks bent, maar ik meen me te herinneren dat jij toehoen als opgewekte Annphrodite in het midden zat, de jonkvrouw die met haar linkerhand bijna wijsvinger en pink strekt, een beetje bizar Gothic heks, dat klopt dus, je ziet dit teken vaak tegenwoordig.

  Iets héél , hoe leg jij hem uit dat er wel degelijk aanwijzing of bewijs is van gebeurens in het méér, je weet wel, er is méér tussen hemel enanders. Hoe leg je een universitair geschoolde econometrist van gereformeerde huize, die nu twijfelend het geloof op het web onderzoekt aarde.

  Iets héél anders. Hoe leg je een universitair geschoolde econometrist van gereformeerde huize, die nu twijfelend het geloof op het web onderzoekt, hoe k

 9. Dit was weer de moeite van het lezen waard Ann, onvoorstel wat jij aan informatie geeft over een enkele bloem. De Goudsbloem heeft nu al weken ‘s-morgens om 7 uur dicht gezeten hoor……hartstikke zonde! Het is een mooie bloem met een prachtige kleur, het zou leuk zijn als je hem volgend jaar in je eigen tuin zou hebben.Je hebt er ook mooie foto’s van gemaakt, waarvan ik “Vruchten,bloem en zaden” persoonlijk het állermooiste vind.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Hé lieverd, bedankt voor je reactie, het is nog maar een gedeelte van de informatie die er over dat toch wel kleine blommetje is en als ik zo vroeg zou opstaan zag ik dan ook alleen maar dichte bloemen grrrrrr. Het weekend zal mooi worden en dat hoop ik dan maar want voor we het weten is de zomer voorbij zonder zomer gehad te hebben. Leuk te lezen dat je de foto’s ook mooi vindt en ik maar denken goed te doen door weelderige vrouwen voor de mannen te plaatsen 😉 De zaadjes die op de foto staan zijn nu door mij in de grond gestopt en liefdevol toegesproken en aangezien ik toch een heks ben zal het ook wel helpen als afweer voor boze geesten whoehahaha dear Gn(oompje), zelf gebruik ik altijd bij schaafwonden en andere kleine wondjes Calendula zalf zoiets moet je eigenlijk altijd in huis hebben als eerste hulp bij ongelukken zoals bij kinderen die beknabbeld worden door een tenrecje! Dikke kus terug en likjes van de pitbull.

 10. Groene thee is ook gezond en lekker Henk, toch even in de gaten houden want ik zie er regelmatig kleine vlindertjes op die ik niet ken. Jij vergeet volgens mij nooit meer die wonderbedonderbollen en dat ging dus falikant mis 😉 Met goudsbloemen zal ik heel wat minder last hebben want die groeien als de spreekwoordelijke kool!

 11. Als thee zorgt het bloemetje vast voor een mooi kleurtje maar ik houd het toch maar op groene thee Ann, is ook gezond 🙂
  Het bloemetje ken ik wel maar wist niet dat ie gebruikt werd als hapje voor rupsen. Als ik op de fotografische rupsentoer ga moet ik daar dus zijn.

  Ben alvast benieuwd naar het resultaat voor volgend jaar van je zaaiwerk Ann. Ik kan me je verhaal van de wonderbedonderbollen nog herinneren 🙂 Hopelijk lukt dit beter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: