ROBERT LONG.   21 comments

Robert Long was het pseudoniem van Jan Gerrit Bob Arend (Bob) Leverman (Utrecht, 22 oktober 1943 – Antwerpen, 13 december 2006). Robert Long was schrijver, componist, cabertier, televisiepresentator maar vooral zanger. Je vond/vindt zijn nummers geweldig of je haat ze (tenminste zijn keiharde teksten) en ik behoor tot de eerste categorie. Nog steeds luister ik naar zijn mooie teksten en zijn stem,  ik ben het nog steeds met hem eens of ik word ontroerd door veel van zijn lyrics, zoals o.a. Moederziel alleen, Homo Sapiens, Heeft een kind een toekomst, Jij en ik, Allemaal angst, Moeders (voor de dwaze moeders van Argentinië) en veel andere songs. Overdonderd door al het nieuws waarvan het laatste het verschrikkelijke bloedbad in Noorwegen is, de vreselijke hongersnood in de Hoorn van Afrika en overal de berichten over moord en zelfmoord luister ik naar Robert Long en denk daarbij hoe weinig er in de jaren is veranderd. Voor mij was Robert een bijzonder mens die teksten heeft achtergelaten waarin voor iedereen wel wat herkenbaars zit.

Robert_Long

De jeugdjaren van Robert Long waren erg moeilijk voor hem en zijn gescheiden moeder, hij werd geboren in Utrecht maar is opgegroeid in Ederveen en zowel hij als zijn moeder kwamen regelmatig in aanvaring met de veelal orthodox-protestante dorpsbewoners, vooral toen bekend werd dat Robert homoseksueel was, door deze weerstand die zijn levensstijl bij de dorpsgenoten opriep kwam hij mede tot zijn artistieke verzet, in 1996 verwoordde hij deze periode in het lied perebloesem waarin hij in de laatste strofe al zegt “Maar ik weet wel, als God bestaat, dan is hij niet gereformeerd”.

Na een korte tijd te hebben gewerkt als etaleur bij de HEMA ging Robert optreden als artiest, onder de naam Bob Revvel richtte hij in 1963 de band The Yelping Jackals op en in 1967 stapte hij over naar naar de band Gloria, later Unit Gloria. In die tijd was zijn grootste hit The Last Seven Days, een nummer dat ik hieronder plaats omdat er zoveel waarheid in schuilt al was Robert Long in die tijd nog gematigd wat teksten betreft.

In het begin zong Robert in het Engels maar al snel veranderde dat in zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. Vanaf 1971 zong hij solo onder zijn artiestennaam Robert Long (een naam die hij geschikt vond vanwege zijn lengte van 1.92) Vanaf 1971 werden zijn teksten ook meer maatschappijkritisch en werden hierin de Amerikaanse politiek en de Nederlandse maatschappij behandeld (maar wel met de nodige ironie). Na een moeizame start van zijn solocarrière steeg hij in korte tijd naar de hoogste regionen van de albumhitparades toen zijn eerste LP met Nederlandse teksten op de markt kwam (Vroeger of Later – 1974) hiervan werden meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en de LP behoorde 118 weken bij de beste verkochte albums, waarvan drie keer op de eerste plaats. Van zijn tweede album Levenslang werden er ook honderdduizenden verkocht, in 1977 kreeg hij de eerste van zes Edisons.

Hondsdraf - Glechoma hederacea - bij oude boomstronk

Voor Robert Long gewoon wat hondsdraf, klein maar o zo mooi omdat je vóór het milieu en tegen het kapitaal was.

Robert verwoordde het onbehagen in zijn teksten dat vooral onder grote groepen jongeren leefde maar zijn felste teksten waren gericht tegen de kerk, de paus en het christendom, wat mensen doen uit naam van jezus of god is heel duidelijk weergegeven o.a. in het bekende Jezus Redt. Provoceren deed hij zeker en in de jaren tachtig heeft hij samen met Leen Jongewaard een serie van drie theaterprogramma’s gemaakt: Duidelijk zo!? (1980), Tot hiertoe (heeft de Heere ons geholpen) (1982) en En het bleef nog lang onrustig in de stad (1983). Robert en Leen schapte behoorlijk hard aan tegen de heilige huisjes en trokken ten strijde tegen burgerlijkheid en calvinisme. Er kwamen woedende reacties vooral uit de hoek van orthodoxe protestanten zoals de SGP, de EO en achterban en vanuit katholieke kringen, wat het duo alleen maar stimuleerde zodat ook het evangelisten echtpaar Lucas en Jenny Goeree de volle laag kregen. Na de derde voorstelling met Leen Jongewaard wilde Robert Long weer soloprojecten gaan maken en kwam er een eind aan de samenwerking, wat voor Leen Jongewaard een behoorlijke klap was. In 1984 kreeg Robert een Gouden Harp.

robbert Long een v.d. laatste foto's

Robert Long is op 13 december 2006 om 23.00 overleden aan kanker in het ziekenhuis in Antwerpen en op 23 december 2006 begraven op de Haagse begraafplaats Sint Petrus Banden, op het grafmonument staat een beeld van de Vlaamse kunstenaar George Minne (1866 – 1941) een “geknielde jongeling”, waarvan het oorspronkelijke ontwerp gebruikt is voor een fontein in Gent. Ondanks al zijn felheid is het toch ook ironisch dat hij is begraven op een Rooms Katholieke begraafplaats, het waarom is misschien alleen bekend bij zijn vroegere vriend en manager Kristof Rutsaert waar Robert in 2005 mee is getrouwd. Op het monument staat ook een zin te lezen die Robert Long zelf heeft uitgekozen in zijn lied Grafschrift “Iemand, in elk geval één, heeft er van hem gehouden”, wie dat is geweest weet eigenlijk niemand want Kristof Rutsaert was toen Robert dit schreef nog niet in zijn leven, misschien heeft Robert Long daar zijn moeder wel mee bedoeld maar dat is koffiedik kijken.

Robert_Long graf

Take it or leave it, all we are is dust in the wind!

Geplaatst23 juli 2011 doorAnn McDunn inBijzondere mensen, Muziek

Getagged met ,

21 Reacties op “ROBERT LONG.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. bestaan er DVD,s van de theatershow het bleef nog lang onrustig in de stad met vriendelijke groet marinus den Hartog: Rotterdam

  Marinus den Hartog
 2. Robert Long, voor mij vanaf 1974 mijn grote idool, tot op de dag van vandaag wordt ik nog steeds enorm geraakt en ontroerd door zijn o zo prachtige liederen en teksten die alleen hij zo mooi kon zingen, voor mij de allergrootste kleinkunstenaar ooit! gelukkig, hij heeft een prachtige collectie aan lps cds dvds boeken etc….. nagelaten zodat ik nog steeds van deze man kan genieten. in november j.l zijn er 3 dvds uitgebracht van zijn fantastische theatershows die ik zo vaak gezien heb en dus een feest der herkenning om weer te zien maar god, wat was dat ontzettend zwaar toen ik het voor t eerst weer terug zag, wat een emoties kwamen er weer voorbij zoals alleen hij dat bij mij kan doen ervaren. Robert, ik blijf je altijd horen en zal je nooit vergeten, Kristof, bedankt dat je hem weer hebt doen herleven middels de dvds, bedankt en het ga je goed en wat fijn dat ik weer van je gehoord heb via de website! en voor degene die dit blog gemaakt heeft ook enorm bedankt, het heeft me goed gedaan te weten dat hij niet door iedereen wordt vergeten, dat is en mag nooit gebeuren, een warme groet van hennie

  • Hallo Hennie,
   ook ik zal Robert Long nooit vergeten, bedankt voor je reactie en ik ben blij met je tip over de DVD’s, ik zal eens kijken of ik die kan aanschaffen, platen, CD’s en boeken heb ik allemaal nog wel en ook ben nog steeds ontroerd als ik zijn mooie stem en prachtige teksten hoor.
   Groetjes, Ann.

 3. dag anne, als je naar zijn begraafplaats gaat, en kijkt wie er naast hem ligt, heb je al weer een mysterie opgelost.
  groetjes, joost

 4. Je hebt er als vanouds weer veel tijd aan besteed. Mooi onderbouwt met een foto van de “jonge” en de “oude” Long ! Ik wist trouwens niet dat hij op deze manier aan zijn artiesennaam is gekomen ! Hij heeft inderdaad een aantal legendarische songs gemaakt, jammer dat hij wat in de vergetelheid is geraakt. De laatste tijd gaat het hard met het overlijden van bekende artiesten. John Kraaykamp, Ina van Faassen, Johnny Hoes en Amy Winehouse. De 1e 3 waren al aardig op leeftijd ( 2 tachtigers en een negentiger), maar Amy Winehouse was nog erg jong. Hiermee wordt je er toch weer aan herinnerd dat alles eindig is ! Maar gelukkig blijft de muzikale/film erfenis van deze mensen bestaan, zodat we er toch nog van kunnen genieten.

  • Johnny Kraaykamp had zijn tijd gehad John en aan hem kan je toch merken dat je door ongezond te leven toch nog oud kunt worden, dat Johnny Hoes is overleden op 94 jarige leeftijd daar kan ik niet zoveel mee, ook hij had zijn tijd gehad, Ina van Faassen heb ik nog zien spelen maar dat is ook al heel lang geleden en haar was ik haast vergeten, Amy Winehouse had van de drank en de drugs af moeten blijven maar ce’st la vie, 27 jaar was wel erg jong! De muzikale erfenissen blijven toch wel en al is Robert Long door velen vergeten, hij blijft ook bij velen bestaan door zijn mooie en ook vaak felle songs, Johnny Kraaykamp was ook een rasartiest en ik heb vaak om hem gelachen, uiteraard zal er in de komende tijd veel aandacht aan besteed worden op TV, de één zijn dood is de ander zijn brood 😉 Het is toch vreemd dat wij vinden dat iedereen ineens dood gaat, we vergeten n.l. weleens dat we zelf ouder worden. Bedankt voor je reactie John!

 5. Met dit prachtige en uitgebreide blog, ben je weer helemaal terug van weggeweest Ann. Robert Long was echt mijn favoriete zanger, uiteindelijk waren zijn teksten uit het leven gegrepen, dat niet iedereen het kon waarderen, is dan jammer. Henk schrijft, dat het 40 jaar geleden al een zootje was, maar geef mij toch maar die tijd terug in ruil voor waarin wij nu leven, want daar is geen éne moer meer aan! Je mag blij zijn, als je weer veilig thuis bent na het boodschappen doen, het is een wonder dat je het er levend hebt afgebracht. Er wordt weleens gezegt…..die oudjes hebben het altijd over vroeger, toen was alles beter, nee natúúrlijk was niet álles beter, maar de saamhorigheid van de mensen was dat wél. Nu kan je 6 weken dood op het toetdenbord van je pc liggen, zonder dat iemand daar erg in heeft, zelfs je naaste buren niet….niemand die je mist.Ik ben van nature echt niet zwartgallig, maar van dit soort dingen, word ik toch wel een beetje triest. Bedankt voor dit mooie blog lieve Zuster.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Dank je wel lieve broer, dat Robert Long ook een favoriet van jou was weet ik natuurlijk en dat er zoveel mensen de teksten van Robert niet konden/kunnen waarderen is omdat ze het meestal niet begrijpen of willen begrijpen, de felle teksten over het geloof gaan niet zozeer tegen god of jezus maar tegen de mensen die uit naam van god de vreselijkste dingen doen. Als een president opdracht geeft om aan onzinnige oorlogen deel te nemen, doet hij dat met de woorden “met gods zegen”, bij mij wil het er nog steeds niet in dat er een god is die het zal zegenen dat soldaten andere mensen vermoorden uit zijn naam. Net zoals ik ben ook jij weer verbijsterd door het vreselijke bloedbad in Noorwegen dus ook daar ben je al niet veilig meer, een samenkomst van jonge mensen met een eigen politieke gedachte, zoveel onschuldige slachtoffers en zo ontzettend veel nabestaanden met hun verdriet en pijn. Dat ik niet geloof wil niet zeggen dat ik niets weet van de bijbel maar de Kaïns (Hebreeuws voor speer) zijn tegenwoordig ver in de meerderheid, de Abels (soms Habel, Hebreeuws voor “adem” of “vergankelijkheid) in de minderheid. Het is een voor mij onbegrijpelijke wereld geworden en je hebt dan ook helemaal gelijk dat het vroeger toch een stuk veiliger was dan tegenwoordig, alles niet natuurlijk maar in de tijd dat wij jong waren en dat is dan langer dan een halve eeuw was alles op het gebied van veiligheid wat andere mensen betrof toch een stuk beter. Zwartgallig ben ik ook niet (al zijn mijn blogs niet vaak van het hahahaha gehalte) maar door alles wat je leest en hoort worden we inderdaad weleens triest. Het leven gaat door en ook dit raakt weer in het grote vergeetboek, maar mijn gedachten gaan nu wel uit naar alle slachtoffers, familie, vrienden en kennissen van de omgekomen jongeren in Noorwegen, zeggen dat je niet met het leed van de hele wereld op je nek kunt leven is één maar er klakkeloos aan voorbij gaan kan en wil ik niet.
   Een heel dikke kus terug van mij voor jou ♥

 6. Ach ja Robert Long .Was hem even vergeten.Maar dank zij jou weer even terug. Ook ik behoorde tot de eerste categorie. Ik heb zijn platen grijs gedraaid. En was het met een heleboel teksten eens. bedankt voor dit blogje. Ik heb er van genoten. Fijne zondag. Groetjes Anna

  • Nog een medestandster, dat is toch wel erg fijn om te lezen hoor Anna. Ook jij bedankt voor je reactie en Robert Long is weer even bij je teruggeweest 😉 Jammer genoeg geen weer voor jullie om weg te gaan, het wordt toch echt tijd voor zomerweer. Nog een fijne dag, lieve groet,
   Ann.

 7. zo lieven an dat is dan een 10 waard want ik ben het geheel met je eens deze man heeft heel veel mooien liedjes geschreven en natuurlijk gezongen dat daar veel over gezegt werd dat is zeker waar en dat robert veel dingen bespreek baar heeft gemaakt is zekker waar maar an of de mensen nu er wat van geleerd hebben dat betwijvel ik zeer jammer maar waar ik heb nog veel muziek van hem en luister ze nog regel matig er naar en geeft elke keer weer nieuwen kijk op de dingen van het leven .
  lieven an ik zou zegen geniet van het leven hou je zelf gezond en zo draa het wat beter weer wordt dan zullen we me kaar weer zien diken kus van mij voor jou fijnen zon dag al komt het hier met baken uit de lucht we zitten droog

  • Ha lieve René, toch maar weer achter de helse machine gekropen en fijn dat ook jij het met mij eens bent, ik had van jou ook niet anders verwacht hoor 😉 Mensen zijn erg hardleers, zeker waar het het geloof betreft en dat zal ook wel zo blijven. Volgens mij kennen de zwaar gelovigen het woord humor niet, kom niet aan de heilige huisjes want dan ben je verdoemd, maar alleen over jezus praten en er niets mee doen schiet ook niet bepaald op, overigens was jezus een man die liefde predikte maar daar merk je tegenwoordig ook al niet veel van, druk, druk, druk, komen nog na AMEN. Een fijne zondag laiverd, hier regent het pijpe(n)stelen en het is kil. Een dikke kus terug ♥

 8. prachtige ode, heel mooi en leerrijk!
  waar is de tijd….ik weet nog de commotie toen ie zich outte!

  wat ik me ook nog herinner was de opmerking over RL door de (katholieke) vader van een vriend destijds : dat lijkt me iemand die tegenovergestelde daden van zijn woorden zal plegen in zijn stervensuur…..

  bedankt voor dit leerrijke stukje
  fijne zondag nog

  • Bedankt voor je reactie madddox, heerlijk om te lezen dat er meer mensen zijn die denken zoals ik, waarschijnlijk zullen de andersdenkenden dan ook niet reageren 😉 RL heeft doorgezet maar na alle heisa hebben we van Leen Jongewaard weinig of niets meer gehoord en dat is toch jammer geweest, ik zie hem nog als opa in Ja zuster, nee zuster dat was echt een kostelijke rol van hem.
   Jij ook nog een fijne zondag gewenst en het is wel weer voor WordPress.

 9. Ik kan je volgen van het begin tot het einde .Het was een heel speciale man..ik hield van zijn teksten (dat waren tenslotte geen lege dozen) en hoorde hem graag zingen.Spijtig genoeg,veel te vroeg overleden

  • Bedankt voor je reactie natuurfreak, leuke nickname maar ook ik ben dol op alles wat groeit, bloeit en leeft in de natuur. Maar echt te vroeg overleden voor zijn zingen was het natuurlijk niet, wel voor het schrijven van teksten e.a. dingen waar hij nog veel mee had kunnen doen, alleen was het dan niet de Robert Long meer die zong waar wij van hielden, vanmiddag heb ik nog wat songs van hem op You Tube bekeken en er naar geluisterd maar hij blijft boeien en sommige teksten daar moet ik altijd even bij slikken.

 10. Gelukkig! Eindelijk weer eens een fraai blog van onze Ann. Ik heb ze gemist!
  En over de inhoud van dit blog: ik hoor ook tot de eerste categorie.

 11. Tja…..Zo’n 40 jaar terug was het al een zootje 😦

  Als snotneus van een jaar of 10 had ik al door dat er meer muziek was dan psalmen & gezangen. Mijn zus had toen een LP van Robert Long die stiekem gedraaid werd bij ons thuis 🙂 Eigenlijk toen al een grenzeloze afkeer van de leer waar ik mee ben opgegroeid. Zijn teksten vond ik helemaal het einde.
  Toen ik een jaar of 16 was kwam ik met een heel wat extremer muziekgenre in aanraking en kon hij me niet meer zo boeien.

  Robert Long heeft ook een heel ander gezicht met die liedjes die je al opnoemt, Moederziel alleen, (Homo Sapiens, Heeft een kind een toekomst) Nummers die me de laatste jaren toch weten te raken. Ben wel een sentimentele ouwe zak geworden hé hahaaaaa.

  Leuk om even een flink eind terug te gaan in de tijd en heb nog even een paar van die, voor die tijd extreme liedjes van hem opgezocht op youtube.

  • Dan was jij er lekker vroeg bij Henk maar hulde voor je zus die de LP had, zeker in die tijd en in jullie omgeving. “Toe Maar Jongens De Beuk Erin” vond je vast geweldig 😉 Overigens ben je helemaal geen sentimentele zak, want als je zo om je heen kijkt heeft een kind dan nog wel een toekomst zonder angst voor alles en nog wat? De tijd waar wij het over hebben was dan nog erg zorgeloos voor een kind, je kon je kleintjes best om een boodschap sturen bij wijze van spreken, zolang het nog bleef bij de waarschuwing “geen snoep aanpakken van vreemde mannen” viel het allemaal nog wel mee. Heel klein grut zie je nu alleen nog maar onder begeleiding in de zandbak want ook ouders vertrouwen het allemaal niet meer. Bedankt voor je leuke reactie en op You Tube heb ik ook nog heerlijk even wat filmpjes van Robert Long bekeken en beluisterd, terug in de tijd is nog zo beroerd niet Henk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: