Kerstman…Sinterklaas of zijn beiden één en dezelfde?   23 comments

Na Sinterklaas komt uiteraard de Kerstman opdraven, maar waar komt deze brave dikbuikige kinder en mensenvriend nu eigenlijk vandaan? Gelukkig is er Wikipedia dus de bron van onderstaand verhaal is niet van mij en Santa Claus of Sinterklaas ze zijn beiden Klaas oftewel Nicolaas. Van een witte kerst hoeven we niet te dromen ik zou bijna zeggen droom er maar niet van want soms wordt een droom een nachtmerrie, sneeuw en ijs is er genoeg, mooi om te zien maar het zorgt ook voor heel veel overlast en het zout is weer op! Voor mensen die met de feestdagen alleen zijn, ziek of niet in een feeststemming wil ik zeggen sterkte allemaal ook deze dagen zijn zo weer om, neem maar een hartversterking al is het chocolademelk, kijk naar een mooie Christmas Carol, ga niet te laat naar bed en pffff weg zijn de feestdagen en het nieuwe jaar begint deze keer vast met uitkijken in het verkeer en met lopen, zegt Ann omdat ze zo dapper was geweest om boodschappen te gaan halen en twee keer in een slip raakte met de auto en ook nog bijna een smak maakte terwijl ze gewoon liep, ervaring is nog steeds de beste leermeester.

Kerstwens 

De Amerikaanse naam Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Het is een van de Nederlandse leenwoorden die via Nieuw-Amsterdam in het Amerikaans Engels terecht gekomen zijn. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer naar Europa en werd daar eerst populair in Groot-Brittannië. Later werd hij ook bekend en populair in Duitsland en de Duitstalige gebieden in Centraal-Europa, en tenslotte in Nederland. Hoewel de Kerstman al eeuwen bekend is in Nederland, heeft het tot 9 december 2006 geduurd dat hij z’n eerste officiële intocht maakte in Nederland. Om precies 7 minuten voor 6 in de avond zette hij voet aan de grond in Noordwijk vlak voor Grand Hotel Huis ter Duin. Dit heeft kunnen plaatsvinden na overleg tussen de gemeente Noordwijk en Rovaniemi (de wereldwijd erkende woonplaats van de Kerstman).

MerryOldSanta

Deze tekening van Thomas Nast, "Merry Old Santa Claus", uit de editie van 1 januari 1881 van Harper’s Weekly bepaalt het uiterlijk van de Kerstman tot de dag van vandaag.

De transformatie van Sint Nicolaas naar de commercieel aantrekkelijkere Santa Claus, die in Europa en Amerika verscheidene eeuwen kostte, heeft recent aanzienlijk sneller plaatsgevonden in de stad die het meest met de Sint verbonden is, Demre. Deze moderne Turkse stad is gebouwd op de ruïnes van het antieke Myra. Aangezien Sint-Nicolaas de belangrijkste Russisch-orthodoxe heilige is, trekt de stad veel Russische toeristen. Daarom kreeg het een plechtig bronzen beeld van de heilige, dat werd gemaakt door de Russische beeldhouwer Gregory Pototsky en in 2000 werd geschonken door de Russische overheid, een prominente plaats op het plein voor de restanten van de middeleeuwse Sint Nicolaaskerk. In februari 2005 liet burgemeester Suleyman Topcu het beeld echter plots vervangen door een vrolijk doch enigszins detonerend plastic beeld van de Kerstman. Volgens de burgemeester zou het nieuwe beeld van Noel Baba wereldwijd een veel breder publiek aanspreken. Protesten van de Russische overheid tegen deze degradatie hielpen slechts in beperkte mate: het originele beeld werd teruggezet op een veel minder prominente plaats dan voorheen, nabij de ingang van de overblijfselen van de Sint Nicolaaskerk.

10 dec. 2010 De Kerstman heeft het druk

Dit is nu voor mij de enige echte Kerstman die met hapjes bij de Poisz supermarkt rondliep en vrolijk met zijn bel zwaaide, we hebben een poosje staan praten en voor een foto wilde hij toch wel dat zijn muts goed stond, daarna zijn we op de varkenshaas met roomsaus hapjes afgegaan en ik hoefde ‘s avonds geen eten meer, ik denk dat de Kerstman nog wel het een en ander heeft genuttigd want het was zwaar werk!

De kolonist die veel heeft bijgedragen aan het beeld van de Kerstman als een gezellige baas met een witte baard was een Nederlandse professor die in New York ging wonen. In 1822 beschreef hij in een gedicht aan zijn kinderen de heilige Sint-Nicolaas als een oud gezellig mannetje met een rode neus, rode wangen en een witte baard. Het jaar erna verscheen het gedicht in een Amerikaans weekblad. Ruim 20 jaar daarna werd het gedicht herdrukt – toen met een tekening erbij van de kindervriend. Dat was het startschot voor duizenden tekeningen van Santa Claus, zoals de Amerikanen hem noemen. De woonplaats van de Kerstman wordt in veel Amerikaanse vertellingen ergens op de Noordpool of in Rovaniemi in Finland gesitueerd. Volgens Denen woont Julemanden (de Kerstman) in Groenland, dat deel uitmaakt van het Deense koninkrijk. In Rusland is er Grootvadertje Vorst (Ded Moroz), die samen met zijn kleindochter Sneeuwwitje (of Sneeuwvlokje; Snegoerotsjka) op 31 december cadeaus uitdeelt, en waarvan de woonplaats in de bossen bij Veliki Oestjoeg (Noord-Rusland) ligt.

8 december 2010, een winters plaatje

Hier voelt de Kerstman zich toch het best thuis, sneeuw, ijs en een ondergaand zonnetje.

De Kerstman uit de Amerikaanse cultuur heeft elfen die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Joulutonttu is de Finse kerstelf. De Kerstman wordt in verband gebracht met kabouters, zoals de Scandinavische Nisse of Tomte. Ook de Franse Lutin en Spaanse Duende worden in verband gebracht met de Kerstman. Tijdens de kerstperiode brengen de Wichtelmännchen cadeautjes voor de personen die lootjes trekken. In Griekenland komen de Kallikantzaros van 25 december tot 6 januari. Op kerstavond wordt een zwart kruis op de deuren geschilderd als bescherming. De wezens kunnen door deuren en schoorstenen het huis betreden en maken dan een puinhoop. De skakantzalos, vergelijkbaar met het joelblok, wordt verbrand en Grieken verbranden ook oude schoenen (de geur hiervan zou kallikantzaros weghouden) en hangen voedsel in de schoorsteen. De Jólasveinar uit IJsland komen ook van 25 december tot 6 januari. In Nederland zetten kinderen schoenen voor de open haard in de periode voor Sinterklaas, voor de Kerstman worden sokken bij de open haard opgehangen. (Noot: Hoe dan ook de Kerstman is dus eigenlijk Sinterklaas maar door de eeuwen heen zijn ze beiden toch weer heel anders wat gebruiken betreft de Kerstman is volgens mij dan ook nooit heilig verklaard en daarom draagt hij natuurlijk geen mijter Knipogende emoticon

10 dec. 2010 Een lekke band

Tsja en hoe krijg je nu de pakjes naar huis, verdorie de reserveband is ook al niet zo best!

8 december 2010, witte sprookjesbomen

Voor wie de Kerstdagen gaan vieren of voor de mensen die dat niet doen, de vogels hebben het zwaar dus maak de Kerstdagen voor hen goed door ze te voeren, ze zullen er dankbaar voor zijn en in de lente zullen ze iedereen bedanken met prachtig gezang.

Geplaatst20 december 2010 doorAnn McDunn inFeest

23 Reacties op “Kerstman…Sinterklaas of zijn beiden één en dezelfde?

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Oh oh lieve Ann..je bent er goed vanaf gekomen laiverd..geen brokken of breuken,pfffffff..Kerst..achja..het is er door mijn Mams ingeramd gewoon..christelijk denken en vooraL NIET JOODS OVERKOMEN..dat was nu eenmaal haar grootste angst na de oorlog..Paps liet het maar zo..en het gekke is..het zit er bij mij nu zó ingebeiteld dat ik het zou missen als ik niks meer aan Kerst zou doen..bij Beer thuis was het een héél koude periode qua gevoelens en hij smult ervan..doet mij ook weer goed gheh gheh..ik wens je héél fijne dagen meiss!!! dikke kuzzzz,Caro.

  • Ha, Caro met lopen heb ik geen last meer, vriendin Jantsje bracht me ehhhhh ja hoe heten die dingen eigenlijk? Ik noem het sneeuwzolen, allemaal spiraaltjes onder de zool en je kan die dingen gewoon aantrekken over je schoenen heen het loopt geweldig! Kerst is ook een leuk feest omdat juist dan kinderen en familie bij elkaar komen en dan is er ook warmte en liefde (meestal). Ik kan me je moeder heel goed voorstellen en toch lijkt het Joodse geloof op zich me totaal niet verkeerd tenzij het ortodox is want dat gaat me dan echt te ver, ik heb er veel over gelezen maar daar moet je dan ook echt vanaf de geboorte mee zijn opgegroeid. Vieren jullie maar fijn kerst, ook héél fijne en warme dagen gewenst, dikke kus terug!

 2. Zo Ann weer heel veel geleerd met dit blogje van jou. Alleen vind ik de kerstman meestal afgeschilderd wordt als een domme norsige man. Misschien is hij daarom nooit heilig verklaard. Wij vieren kerst alleen tweede kerstdag. De kinderen en kleinkinderen komen dan want hun vader en opa is dan jarig. En ik maak dan de eerste kerstdag een koud buffetje. Voor ieder wat wils en ook is onder ons die gluten vrij moet eten. Jaja en dat moet je heel nauwkeurig werken. Maar het is nog steeds gelukt en ze is niet ziek geworden. Lieve Anna voor jou ook sfeer volle en gezellige kerst dagen .

  • Bedankt Anna, er zijn ook wel heel jolige kerstmannen vooral die een slok teveel op hebben en Sinterklaas is toch ook vaak vrij ernstig maar ja die is dan weer wel heilig natuurlijk, heiligen zien er altijd ernstig uit en wie weet wat ze tijdens hun leven voor lol hebben gehad 😉 Leuk en gezellig een koud buffet met voor ieder wat wils, ik wens je heel fijne dagen en zeker eerste kerstdag want met z’n allen is het toch een mooi feest zonder dat er speciaal bij wordt stilgestaan waarom we het vieren.
   Liefs en een kersthug, Ann.

 3. Wat mij betreft stoppen we rudolf rendier een lawinepijl in een plaats waar de zon niet schijnt en schieten we ‘m inclusief slee en kerstman richting mars 🙂 Hier nog eentje die het kerstgezeik en vreten op aarde meer dan spuugzat is. Ik stuur dit jaar ook geen kerstkaarten meer, die belanden na de kerstdagen toch in de prullenbak en de enige die zich rot lacht is de firma TPG.

  Zowww even m’n gram spuien. Wat gaat Henk dan doen met die dagen ?……….gewoon s’avonds lekker gourmetten met de kids op eerste kerstdag en voor de rest vermaak ik me prima in m’n eentje.

  Ik lees dat je nogal tekeer gaat met je auto Ann. Met een slippertje op z’n tijd is niks mis maar doe het niet met de auto hé. Je bent verdorie geen jonge vent meer die de hele dag met z’n auto door de sneeuw ligt te raggen 🙂

  Volgens mij heb ik ergens gelezen dat je eerste kerstdag bij je zoon doorbrengt en daar lijkt me helemaal niets mis mee. Een beetje gezelligheid met die dagen is goed voor een mens zonder al dat opgefokte gedoe er omheen. Zo verbaas ik me iedere keer opnieuw als ik vlak voor die dagen even naar de winkel moet, en zie wat er allemaal in die boodschappenwagens wordt gesmeten. De kerstdagen zijn dagen waarop het meeste eten wordt weggegooid. Echt zonde.

  • Whoehahaha, dierenbeul laat Rudolf het maar niet horen, lezen kan dat domme beest gelukkig niet, hoe hebben ze het in hun hoofd gekregen dat moet haast wel een tweede Hans Andersen geweest zijn, rendieren inplaats van de paarden van Wodan en dan dat rooie neusie humbug Henk! Zie je wel dat je toch wat doet op eerste kerstdag, dat is toch reuze gezellig met de kids gourmetten en dat zal heus niet vaak gebeuren dus toch een beetje feest! Wat anderen doen interesseert me eigenlijk niet zoveel, ze halen maar in huis en kopen maar wat ze willen ik erger me er niet aan want dan heb ik alleen mezelf te pakken. Kerstkaarten vind ik wat anders als het tenminste mensen zijn die in de rest van het jaar ook wat van zich hebben laten zien of horen. Ik heb er in ieder geval twee kerstkaarten bij die echt niet in de prullenmand terecht komen en de rest blijf ik altijd ook nog wel een poosje houden. Wat het autorijden betreft zou ik best nog eens een jaar of 20 jonger willen zijn en dan wel lekker door de weilanden scheuren en 180 op de snelwegen 😉 Ik ga de tweede kerstdag naar zoon en schoondochter en die komen me ophalen dat is toch wel even een luxe hoor, gewoon gezellig met z’n allen en daar gaat het om niet om enorme eetpartijen maar om een eenvoudige doch voedzame maaltijd zoals Heer Bommel al zei, als het gezellig is smaakt alles lekker. Dat er heel veel eten weg wordt gegooid is schandalig maar ja het mensdom is nu eenmaal vreemd. Toch een heel fijne avond gewenst met de kinderen en ik wens je een gezond en goed 2011.

   • Gourmetten met de kids is best wel erg burgerlijk hoor 🙂
    Maar dan ben je tenminste even bezig. Een bord boerenkool is immers ook maar met 5 minuten leeg, en dan begint het bankhangen weer.

    Lekker luxe idd……..halen en brengen. Kan je ook nog een stevig glas wijn drinken. De Kaapse Pracht is een uiterst lekker en betaalbaar druivendrankje 🙂

 4. nou an ik mag wel zegen dat je weer een mooi stukje hebt neer gezet die feestdagen mogen van mij zo voor bij zijn hoor niks kerst niks boom niks lekker eten want ik vind het gewoon een zaterdag en een zondag en als je dan echt is lekker wilt eten dan kan dat elke dag toch of moet daar dan kerst voor wezen nou voor ij is het dan elke dag feest hahah maar an kijk je wel uit als je naar buiten gaat met dat weer als je niet echt oeft blijf je dan wel lekker in huis want als je valt dan heb je een groot probleem hup gebroken arm noem het maar op en dus lieven an blijf lekker bij de kachel is jammer dat we te ver van je weg wonen ander deden we samen even de boodschapen maar wie weet is het over een jaar tje wel zo ik wens je een fijen avond diken kus van mij

  • Bedankt René elkaar prettige feestdagen wensen en een heel goed 2011 is nix mis mee, hier ook geen boom, geen versiering en de takken van de struiken hangen vol vetbollen en pinda’s ook leuk! Jij moet werken en dan is er al helemaal niets aan de feestdagen, op tweede kerstdag na ben ik hier alleen met Mandy maar dat vind ik niet erg dan zijn het gewone dagen en iets extra’s klaarmaken zie ik mezelf nog niet doen, vanmiddag kwam vriendin Jantsje mij speciaal verrassen met van die dingen met ijzertjes eronder dan kan je niet uitglijden dus ik loop morgen als een kievit en kan niet vallen. Het vriest hier de hele dag zo’n 8 à 9 graden en de wind is ook nog eens venijnig koud ik blijf lekker binnen en Mandy laat zichzelf wel uit, het zou best leuk zijn René samen boodschappen halen! Een dikke kus van mij voor jou.

 5. De kerstman is zeer geliefd bij jong en oud en niemand die iets kwaads van hem durft te zeggen, maar in tegenstelling tot Sinterklaas die echt als vent door het leven gaat, is dat met de kerstman kennelijk niet het geval, want waarom is hij Santa Claus en niet Santo Claus? Hij is misschien wel een vrouw in het verkeerde lichaam, een kwee of een mietje, maar normaal is het natuurlijk niet dat iemand die voor een kerel moet doorgaan, de vrouwelijke vorm van een heilige krijgt toebedeeld. Tegenwoordig maakt het ons neit veel meer uit maar vroeger was dat wel anders! Je werd er voor naar de brandstapel gebracht. Heeft hij/zij evne geluk gehad!!! Dat is wellicht ook de reden dat hij pas in 2006 in Nederland officieel voet aan wal zette want alles wat te maken heeft met seksuele geaardheid en alles wat daaruit kan voortvloeien, is voor ons een gepasseerd station. Potenrammers daargelaten maar die denken misschien zelfs wel de aandacht van henzelf af te leiden als ze maar flink tekeergaan tegen anderen. Ik heb niet met het kerstfeest uit religieus oogpunt (wie nog wel, vraag ik me al jaren af?) en een paar kaarsjes op tagfel zetten, doe ik wel vaker maar erg veel verder dan een stukje kerstkrans bij de koffie ga ik niet want het hele kerstgedoe hangt me al jaren ellenlang de keel uit, vooral omdat de idiotie al half september begint. We zullen toch eens vergeten iets in te kopen voor de kerst, nietwaar? Ik heb zelfs alle troep al van mijn farm gehaald want ook daar werd ik niet goed van. Het woord kerstmis wordt te vaak verward met kermis en ook dat vind ik volksverlakkerij en geen vermaak.

  • Volgens mij heeft de Kerstman gewoon een vrouw en een hok vol kinderen Ilona, vandaar dat hij ook steeds Ho, ho, ho roept 😉 Het zal me ook een worst zijn wat zijn seksuele geaardheid is, misschien is het wel een eunuch want die hadden best wel veel macht omdat ze altijd de rijken dienden, hier gaat het kostuum na de feestdagen de kast weer in en komt de ware aard wel boven. De kerstman op de oude plaat uit 1881 heeft dus ook mazzel gehad want hij ziet er best uit, alhoewel? Die enorme dikke buiken heeft toch wel wat met zwangerschappen te maken en sommigen blijven dus met de onzekerheid zitten. De brandstapels zijn gelukkig verdwenen en de inquisitie ook maar de haat tegenover homoseksuelen is nog lang niet verdwenen en dat vind ik dan weer erg kwalijk, potenrammers mogen van mij in elkaar geramd worden dan weten ze tenminste wat het is, maar misschien heb je wel gelijk en is het wel om de aandacht van zichzelf af te leiden, wat eigenlijk dus nog erger is want dan maak je die lui meteen ook nog slachtoffer van hun eigen seksuele geaardheid. Het enorme feestgedruis van de afgelopen maand gaat mij ook voorbij en toch vind ik het wel een gezellige tijd om wat met elkaar te doen, het hoeft geen groot diner te zijn en cadeautjes hoeven ook niet van mij, maar zoals ik hieronder al een paar maal heb aangegeven, als er geen feestdagen meer zijn dan is het jaar maar saai en dit jaar is het pech maar twee extra vrije dagen zijn voor werkende mensen toch wel lekker!
   Liefs @nn

 6. dit is weer een heel leuk blog met veel informatie
  en hele mooie fotos
  sinterklaas en kerstman………..bha voor mij niets is voor de winkeliers,ik doe er niet aan,als ik iemand wat wil geven doe ik dat spontaan wanneer ik dat wil.
  doe je een beetje voorzichtig met al die sneeuw en ijs.
  wens je een prettige week.

  • Bedankt Lukas, cadeautjes geef ik ook liever spontaan als ik iets leuks zie en ik kan het doen, maar de feestdagen hou ik toch wel vast al is het maar om de familie weer eens een hele dag te zien, het jaar wordt zo saai als er geen feestdagen meer zijn en zeker in de winter met de korte dagen en al die kou, sneeuw en ijs. Dat mensen veel kopen is natuurlijk wel goed voor de economie, doen mensen nergens meer aan dan kunnen er weer heel veel zaken sluiten en dat moet maar niet! Ik doe voorzichtig hoor, als ik wat breek is het niet best om alles in je eentje te moeten doen. Jij een heel fijne week gewenst en ik hoop dat het daar lekker warm is.
   Liefs, Ann.

 7. Je blog is schitterend en helemaal waar. De heiige Nicolaas uit Myra hebben we naar Spanje gestuurd. De Amerikanen hebben hem op de Noordpool gezet. We hebben zwarte pieten wat echt niet kan in de US en zij hebben elven, Het is een pot nat en Jezus is in het late voorjaar geboren. De Kerk heeft er 25 december van gemaakt omdat wij heidenen toch bleven vreugde vuren te stoken omdat de dagen langer werden. Christmas mag niet meer in de US zijn nu happy holidays. Dus wens ik je voor de grap een prettige vakantie. Niet echt 🙂
  Knugs en hufs en likje voor Mandy van Jules

  • Toch jammer van die vreugde vuren Murwarita, maar daar hebben ze wat op bedacht en steken na de kerst de bomen in de fik zodat de allereerste dagen toch nog steeds blijven bestaan al weten velen dat niet. Jezus is geboren toen het al bijna zomer was dat is allang bewezen maar echte gelovigen blijven maar roepen “hoera, hij is geboren” eigenlijk toch best wel grappig, zelf zie ik ze in gedachten op een grote wolk zitten zich helemaal krom te lachen om al die goedgelovigen die er totaal niets van hebben begrepen, maar ik gun ze van harte hun kerstgevoel dan hebben ze wat te doen met de kerst 😉 De US is altijd al geschuffeld geweest en dat zullen ze wel blijven ook, vakantie heb ik al het hele jaar maar tweede kerstdag wordt het weer echt gezellig tenzijn we voor die tijd nog insneeuwen natuurlijk het was hier om 12 uur nog -9 graden maar gelukkig geen sneeuw. Knugs en hufs terug en van Mandy een likje voor Jules.

 8. Dear Ann,
  Leuk om nu eens eindelijk te weten waar de kerstman vandaan komt. Hij zal zich hier nu wel thuis voelen met alle sneeuw en ijs. De (hulp) Kerstman met de schaal hapjes, staat wel een beetje zielig te kijken. Dat is wel te begrijpen als jij die winkel binnen komt, op die schaal afduikt, een tupperware bakje tevoorschijn haalt, en dat gaat staan vullen. Vandaag heb ik ook alvast maar de boodschappen voor een hele week in huis gehaald, dan ben ik daar tenminste maar vanaf. Verder doe ik niets bijzonders met de Kerstdagen, ik ga mijzelf wél trakteren op gerookte paling, je wilt toch wat he? De foto van de Kerstster is best wel mooi hoor, en de prent van de Kerstman is echt heel leuk.
  Liefs en een dikke kus van je broertje.

  • De hulpkerstman was alles behalve zielig broertje, hij verdiende er een lekker centje mee en was behoorlijk aan het proeven, helaas ik was mijn tupperwarebakje vergeten dom hè? Het doet me denken aan iemand die altijd alles wat er in een restaurant overbleef vlijtig begon te verzamelen voor haar hondjes 😉 Een lekker idee alles in huis te hebben in ieder geval voor een week en die gerookte paling gaat vast lekker smaken! Liefs en een dikke kus van mij voor jou.

 9. Wat ik vergeet is te zeggen dat ik me afvraag waar de vogels gebleven zijn ,volop broodkruim en allelei lekkers maar geen vogel te bekennen !!

 10. Tja Ann ,Sinta of Santa ik heb er weinig mee .Ik heb mijn huis zeker wel wat versiert maar van mij hoeft het niet echt moet ik eerlijk zeggen .Eigenlijk doe ik het voor mijn Dochter want dat is een echt Kerstbeest haha ,ze vind het helemaal leuk om samen met ons te zijn en elkaar wat lieve kleine presentjes te geven en gezellig samen te eten.Hoe ik over de sneeuw denk weet je al ,maar hoe lang ik het leuk blijf vinden weet ik natuurlijk niet want ik ben natuurlijk ook beperkt in mijn gaan en staan .Je hebt in elk geval weer een mooi log gemaakt met mooie en leuke foto’s
  Liefs Elisabeth

  • Met de echte kerstviering heb ik ook helemaal niets Elisabeth, maar het is wel gezellig en als we nergens meer aan doen dan is het wel saai, cadeautjes geven doen we niet maar we eten met z’n allen en drinken er wat bij, lekker praten en lachen en dan is het feest. Leuk dat je dochter zoveel om kerst geeft en jij hebt toch heel leuke en mooie dingen gemaakt dus daar geniet je dan zelf ook van.
   Liefs, Ann.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: