Drenthe: Orvelte en Wezup waar ook het oudste café “de Perkaan” te vinden is.   43 comments

Drenthe is altijd mooi, het maakt niet uit in welk seizoen maar er is ook altijd wel wat te beleven en te zien wat de moeite waard is. Van de zomer ben ik in Wezup geweest waar een kunst en boekenmarktje was, het dorpje is bijzonder mooi met Saksische boerderijen en historisch gezien zeker de moeite waard om het eens te bezoeken. Wezup ligt tussen Zweeloo en Orvelte voor  wandelaars, fietsers en voor mensen die van rust houden is het een bijzonder mooi gebied waar veel valt te zien en te genieten voor natuurliefhebbers. De koeien en schapen grazen er vredig en de vogels zingen het hoogste lied. Er zijn uiteraard meerdere horeca gelegenheden maar de Perkaan het oudste huiskamercafé van Drenthe is toch wel een gelegenheid waar je de sfeer van het echt oude Drenthe kunt beleven, moe van het wandelen of fietsen, dan is dit een eetcafé wat ik kan aanbevelen, naast panne(n)koeken kan je er lunchen maar ook heerlijke eten van de streekproducten zoals verse vis en Drents Weidevlees.

8-08-2010, Wezup, Perkaan, reclame

Zomers is het er druk en dan is het op het terras heerlijk om in de zon te zitten, niemand maakt zich druk en als er al iets te vragen is dan is de huidige eigenaar vriendelijk genoeg om je te woord te staan, eigenlijk staat de tijd hier stil en dat is mooi om mee te maken. De historische boerderij was oorspronkelijk van Willem Perkaan en was niet alleen een boerderij die gebouwd is in 1856 maar ook runde de familie Perkaan er een café en dat was natuurlijk prettig voor de dorpsbewoners, nu wonen er ongeveer 200 mensen in Wezup maar in de oude tijd zullen dat er beslist minder zijn geweest, zodat het eigenlijk een café was waar al het nieuws werd besproken, feestjes werden gevierd en misschien ook wel ruzies werden uitgevochten, er zullen vast wel oudere inwoners van Wezup zijn die er heel wat over kunnen vertellen.

8-08-2010, Perkaan, terrasje met dubbeldekker

een stukje van het terras waar notabene nog een oude Engelse dubbeldekker staat en zoals de eigenaar van het café vertelde “die rijdt ook nog”, dat zou dus erg leuk zijn een ritje door het Drentse landschap in een dubbeldekker.

8-08-2010, Perkaan, de tap

Binnen is het vrij donker maar daardoor niet minder gezellig en de oude Grolschtap staat te blinken zodat er bij warm weer een lekker pilsje gedronken kan worden, alhoewel de koffie er ook lekker is.

8-08-2010, Wezup, Perkaan, ingang

De voorkant van het café doet normaal als het stil is niet eens vermoeden dat het een café is, maar ziet er nog steeds uit als de oude boerderij van Willem Perkaan en familie die het vast en zeker geweldig zouden vinden dat het allemaal nog in oude staat te zien is. Ook binnen is het weinig veranderd en is er veel te zien uit vroeger tijden, het café bestaat nu uit verschillende gedeelten die in elkaar overlopen en als je de moeite neemt om een trapje op te lopen zie je zowaar engelen hangen.

8-08-2010, Wezup, Perkaan, engeltje aan de balken

Aan beide kanten van de eeuwenoude balken hangt er eentje en het is een leuk gezicht evenals de andere gedeelten van het café met de oude balken, de tapkast, en natuurlijk de gelagkamer met de antieke tapkast.

8-08-2010, Wezup, Perkaan, eigenaar en compaan

J.l. zondag 28 november zijn we langs gereden zoals zoon Geert had beloofd maar de volgende keer komen we dan ook aan! Bedankt Jack voor de koffie en de gezelligheid, voortaan wel even stilstaan natuurlijk, het licht is al zo moeilijk om een beetje goede foto te maken Knipogende emoticon

Afgelopen zondag 28 november zijn we naar Orvelte geweest, het is één van de mooiste dorpen in Drenthe en volgens lezers van de ANWB Kampioen staat Orvelte in de top 5. Orvelte is een brinkdorp en behoort tot de gemeente Midden-Drenthe, het is een museumdorp dus ook daar weer heel veel te zien en te beleven. Het seizoen is voorbij en de rust is teruggekeerd in het esdorp. Het is hier ook weer net alsof de tijd heeft stilgestaan, prachtige oude boerderijen en monumentale panden die worden beheerd door de Stichting Het Drentse Landschap. In de boerderijen en andere gebouwen worden exposities gehouden en er is veel aan kunstnijverheid te zien, Wie door het dorp loopt kan zich helemaal voorstellen hoe er in de 19e eeuw in een Drents dorp werd geleefd en gewerkt. De grootste en oudste boerderij is het Bruntingerhof, deze 17e eeuwse vakwerkboerderij is naar Orvelte verplaatst vanuit Bruntinge. Een aantal boerderijen zijn voorzien van de traditionele zuddenschuurtjes, bouwwerkjes waarin de turven voor de kachel droog konden worden opgeslagen, ook is er een deel van de overige huisplaatsen in de loop van de tijd opgevuld met antieke panden die afkomstig zijn uit andere Drentse dorpen.

Orvelte, Drenthe, 28 nov. 2010 oude waterpomp

In Orvelte zijn de straten overwegend van kinderkopjes en klinkers maar ook zandpaden er is dus geen asfalt te zien, de landhekken, straatlantaarns en zoals op de foto de oude pomp zijn authentiek en de omgeving is wat heggetjes en beplanting aangepast. In het dorp zijn onder andere een melkfabriek uit 1899, een tolhuisje, klompenmakerij, een ouderwetse dorpswinkel, een houtzagerij en natuurlijk een gezellig café en restaurant, waar je overigens wel moet uitkijken als je in het diepere gedeelte wilt gaan zitten dat je je hoofd niet stoot aan de balken waar je onderdoor moet om bij het lager gelegen gedeelte te komen. Nu het seizoen is afgelopen is het er stil maar dat zal over een aantal maanden weer veranderen en dan is het er heerlijk om daar te zijn en om er van alles te zien en te beleven.

Orvelte, Drenthe, 28 nov. 2010, Paardentram

Vorige week zondag was het behoorlijk koud, maar deze dappere Haflingers hebben toch menig ritje de paardentram getrokken want ook in deze tijd is er toch wel van alles te zien van de omgeving.

Orvelte, Drenthe, 28 nov. 2010, Haflingers niet Pa wel moe

De dieren zijn niet PA maar wel MOE en dat is te zien ook, ze staan nagenoeg te slapen, tijd om te stoppen zowel voor de eigenaar als voor de paarden.

Orvelte, Drenthe, 28 november 2010

Het was een mooi gezicht al die authentieke hekken in het land en de ondergaande zon, volgend jaar kom ik zeker weer terug in Wezup en Orvelte en het is een aanrader voor mensen die niet naar het buitenland gaan, Drenthe is prachtig en in Orvelte heb ik deze keer de kudde Schoonebeker heideschapen gemist die in de Orvelter schaapskooi lopen en dat is weer iets om naar uit te kijken.

Geplaatst5 december 2010 doorAnn McDunn inLanden en Volken

43 Reacties op “Drenthe: Orvelte en Wezup waar ook het oudste café “de Perkaan” te vinden is.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Prachtige foto’s van een cafe waar wij eerder regelmatig kwamen voor de gezelligheid. Allleen de paarden op de foto zijn geen Haflingers maar Fjorden paarden dus een klein foutje maar verder een prachtig verhaal.

  Groetjes van één van de oude klanten van Willem Perkaan.

  • Hallo Jos, hartelijk dank voor je reactie en je hebt helemaal gelijk, domme fout van mij het zijn Fjorden en omdat wij altijd allerlei paarden hebben gehad is het dubbel fout *bloos*. Heel erg leuk dat jij een oude klant van Willem Perkaan bent en dit blog kan waarderen.
   Lieve groet, Ann.

 2. Hallo lieverd..wens je een fijne avond en Zondag..liefs Caro.

 3. Hallo Ann, dat vind ik nou het moeilijke van een blog schrijven. Dat er altijd mensen zijn waarbij er een gevoelige snaar geraakt wordt. Het is niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen.
  Zelf ben ik heel kwetsbaar hoe iemand reageerd. Vind het dan ook super vervelend dat ik bij jou vervelende herinneringen heb opgeroepen. Ik weet dat het voor familie van bewoners/clienten soms heel moeilijk is om te zien of horen hoe personeel met hun om gaat.
  Hun dierbare zijn een kostbaar bezit. Elke keer weer in elke baan die ik in de zorg heb gehad, komt dat naar voren.
  Moeilijk is het voor familie om dat stukje los te laten.
  Voor ons als personeel maakt het er dat ook niet makkelijker op. Maar het contact met familie kan ook heel prettig zijn en kunnen de wensen van familie ook gewoon kenbaar gemaakt worden.
  Maar 1 ding is wel altijd zo Ann. Ik voel me altijd heel betrokken bij de client. daarom doe ik ook dit werk. het geeft me voldoening. Daarom wil ik ook niet alleen met mijn salon verder. Het werk in de zorg is me veel te leuk om te doen. Om te zorgen voor die ander. En natuurlijk om in contact te blijven met collega’s.
  Pas geleden toen ik afscheid nam van mijn vorige baan, zei er een collega: iik heb veel van jou geleerd.
  In al die jaren krijg je dan ook best veel mensenkennis. En mijn collega’s wisten ook altijd wat ze aan mij hadden, want als ik het ergens niet mee eens was dan zei ik het dan ook.
  Maar Ann, voor jou zal ik geen verhalen meer op WP zetten over mijn werk. Ik merk dat het ook gevoelige reacties op leverd. Ik schrijf het wel voor mezelf en kan het altijd nog mailen, wie het wel zou willen laten lezen. En dan bedoel ik meer mijn eigen famlie en vrienden die ik in het echt ken. Want het blijkt toch maar weer uit de reacties dat je elkaar toch op de virituele manier niet goed kent.
  Fijne avond Ann.
  Dikke knuffel X

  • Hé Liesje voor mij hoef je het echt niet te laten om geen verhalen over je werk meer te plaatsen, ik reageer er alleen niet meer op, het ligt bij mij anders dan je denkt ik heb teveel gezien en meegemaakt van verzorgsters en verpleegsters die niet de goede intentie hadden, daarom heb ik echt veel respect voor jou dat jij wel zo zorgzaam en lief met deze mensen omgaat. Overigens zal je zelf toch ook wel het een en ander hebben meegemaakt van anderen die niet zo betrokken zijn en waren en zelfs ronduit onbeschoft waren tegenover weerloze mensen. Natuurlijk leer je iemand nooit goed kennen op deze manier maar daarom ben ik eerlijk en zeg wat ik er van vind. Ook dat hoort bij mijn karakter en kwaad is het niet bedoeld ook zal ik er heus niet van wakker liggen, maar ervaring in dit soort zaken is nooit weg. Ik wens iedereen die, dement of afhankelijk is iemand toe als jij meisz, keep on the good work,
   liefs, hug, Ann.

 4. Hey hey meiss..kom je even een fijne avond wensen..bij jou nu sneeuw???..liefs Caro.

  • Regen, vorst, sneeuw en harde wind dus niet bepaald prettig weer Caro, de berichten zijn ook niet geweldig dus thuis blijven samen met Mandy die dat allang prima vindt 😉 Liefs, hug, Ann.

 5. Ben wat aan de late kant met reageren. Prachtig blog en mooie foto’s. Ik ga de abonneer knop aanzetten en morgen kijken wie ik mis. Onze vlokjes vroeger waren mooier maar deze wel erg makkelijk. De nachtuil moet naar bed
  knufs en hugs en een likje van Jules voor Mandy ♥

  • Leuk dat je even langs komt Rita en bedankt voor je compliment, de vlokjes vind ik wel grappig, deze nachtuil was ook weer laat of misschien zijn wij wel juist heel vroeg in de morgen wakker 😉
   Knufs en hugs voor jou en een likje voor Jules van Mandy, zolang het wordt geschreven zal dat wel lukken.

 6. Hallo Ann, wat een mooi log over een mooie provincie!!!
  Orvelte ken ik redelijk goed en Wezup ken ik minder goed.
  Zeker een reden om een keer naar toe te gaan
  Rolde ken ik intussen erg goed…..
  Zou voor jou ook een leuke vakantiedag worden denk ik,
  kom je hier een kopje thee drinken (of koffie)……
  Je heb er een mooi fotoverslag bij gedaan, vooral de laatste vind ik errug mooi!!!
  Groetjes, Liz@.

  • Hé Liza, dat je Roden goed kent begrijp ik en de andere plaatsen en dorpen daar zal je ook wel veel van gezien hebben, meestal ga ik naar Groningen met de trein en word daar opgehaald dus Rolde zal het niet snel zijn, misschien volgend jaar een keer maar zeker weten doe ik dat nooit, zelf er naar toe gaan met de auto doe ik niet meer en met de trein en daarna met bussen is een reis zonder eind, tenminste naar Exloo. Bedankt voor je compliment de Coolpix had last van de kou maar er zijn nog een paar foto’s gelukt 😉 Liefs, Ann.

 7. Ohjaaaa!!! Drenthe…wij zijn er op vakantie geweest,zoals je misschien nog wel weet..ik vind het een prachtige provincie!!!!..terug in de tijd op veel plekken..en héél aardige mensen..meesterlijk blog meiss..en prachtige foto,s weer..twas weer smullen hier..nog een fijne avond..liefs Caro.

  • Het is zeker een mooie provincie en weer heel anders dan Noord-Holland Caro, maar ook daar was het altijd prachtig aan zee en in de duinen, ik weet niet of je daar nog een beetje vrijheid hebt maar de laatste keer dat ik er was mocht je alleen nog op de wandelpaden lopen dan is het in Drenthe toch een stuk vrijer en daar kan je nog verdwalen als je niet goed op de paddestoeltjes/wegwijzers let. En aardige mensen heb je natuurlijk overal, nare ook jammer genoeg 😉 Liefs en slaap lekker, Ann.

 8. mmmm heerlijk om weer is wat te lezen over drente want wat is die provicie toch mooi en rustig krijg weer zin om er heen te gaan maar an dat zal wel even moeten wachten dit jaar zal het er wel niet meer in zitten maar zo als je schrijft is het wel een mooi stukje nederland en daar mogen we trots op zijn de foto s zijn weer topie en je verhaal was ook weer erg leerzaam diken kus van mij voor jou groetjes en een kus aan de kleinen meid

  • Ja René Drenthe hebben jullie ook in je hart gesloten en nu is het er ook heel mooi maar akelig koud! Tweede kerstdag ben ik in Exloo en voor foto’s is het ook bijzonder mooi maar van mij mag het toch wel gaan dooien hoor, alles is ijs! Een dikke kus terug en natuurlijk een likje van Mandy.

 9. Djeezzz Ann, ik las je mail en dacht “hoe kan dat nou?” maar het kon, dat blijkt. Daar ben ik dan echt blij mee. Misschien dat de rest ook gaat lukken. IK ga mijn best doen, al is het maar voor jou. Liefs, I ♥

 10. Ha, eindelijk weer een blog van Ann en zoals gewoonlijk weer zeer de moeite waard. Leuk verslag van je trip(s) naar die mooie plaatsjes in Drente.
  xxBea

  • Dank je wel voor je compliment Bea, ik had even een dip wat het plaatsen van logs betrof maar je moet natuurlijk ook wel wat meemaken voordat je er over kan schrijven, er zijn overigens nog onderwerpen genoeg maar ik vind het leuker als ik er eigen foto’s bij kan zetten.
   Liefs, Ann.

 11. Lieve Ann sorry voor dit late commentaar ,
  Ik mis nog veel aan het nieuwe gebeuren van space .
  Jij hebt er weer een mooi blog van gemaakt meis .
  fijne week liefs Tanja

 12. Je hebt ‘de perkaan’ geweldig leuk op de kaart gezet Ann. Mooie stukje reclame voor de eigenaar. Zo’n 25 jaar geleden ben ik eens in Orvelte geweest. Kan me daar niet alles meer van herinneren maar de geur van motteballen en gevoel van nostalgie komen bovendrijven bij het horen van de plaatsnaam. De foto van de paardentram met paarden spreekt me het meest aan wat nostalgie betreft. Bijna de hele foto doet je denken aan vele jaren geleden, ik had alleen even die witte kunststof emmer buiten beeld geschopt 🙂 Maar ook onderste foto van de sunset heb je sfeervol gepakt……mijn kompliment.

  • Bedankt Henk, die plastic emmer had er ook weg moeten zijn, maar ik was al blij dat de eigenaar even wegging want die was daar druk bezig en zou de Haflingers naar de stal brengen dus geen tijd om nog meer te doen dan een beetje goede foto van de paarden met tram te maken. Mijn Coolpix werkt prima maar als het koud is doet het ding het niet goed dus alles moest snel en ik had geen tijd voor het verplaatsen van emmers 😉 In 25 jaar zal er toch wel het een en ander bij gekomen zijn in Orvelte hoor Henk, het is ook wel wat voor jou want niet alleen de paardjes zijn mooi maar er zijn nog veel meer dieren, ook in het wild. Ik zie al uit naar volgend jaar dan is het in de lente en zomer nog mooier en zeker aangenamer voor iemand die een hekel heeft aan de winter.

 13. Hee, daar hebben we onze Ann weer! hihi En weer met een leerzaam verhaal. Mooi hoor en gezellig. En jij hebt ook genoten zo te lezen. Mooie paardjes voor die tram.
  Op de foto’s te zien was het weer een stukje warmer als nu. Nu zelfs hier op WP krijg je het koud door de sneeuwvlokjes die over je scherm voorbij komen…bbrrr

  We maken het binnen maar gezellig en warm.

  liefs X

  • Natuurlijk kom ik terug Liesje, het dipje is over en dan ga ik er wel weer tegenaan, het was overigens erg koud die dag en geen weer om uitgebreid te gaan foto’s nemen dat komt later nog wel een keer, maar we hebben in ieder geval lekker gegeten en het gezellig gehad daar en nee niet ik maar mijn zoon had z’n hoofd wel behoorlijk gestoten aan de balk in het restaurant terwijl hij er Iris en mij voor waarschuwde, ik moest er toch wel even om lachen.
   Liefs, hug, Ann.

 14. Weer een prachtig Blog van je Ann. En weer met prachtige foto’s. Begin Februari hebben wij vlak bij Sleen een onderkomen gevonden . Om een paar dagen te wandelen en te cachen. Ja Drente heeft mijn hart gestolen.
  Fijne dag Groetjes Anna

  • Bedankt Anna, ik doe mijn best maar het valt wel eens tegen met de camera als het erg koud is dan wil dat ding niet, leuk dat je ook zo dol bent op Drenthe, de drie noordelijke provincies hebben heel veel wat je in de andere provincies niet vindt en andersom natuurlijk.
   Een heel goede week gewenst, liefs, Ann.

 15. Orvelte…. heel lang geleden ben ik er geweest en het is inderdaad de moeite waard, alleen al om het authentieke sfeertje van toen te proeven. Natuurmonument is het hele dorp, als ik me goed herinner, een nationaal museum ook. In Horn staat een museum van ‘toen’ en als je daar ronddoolt, zeg je steeds ‘ooooh ja, dat hadden wij thuis ook’. Dat is zo leuk als je al die voorwerpen ziet die je vroeger gebruikte maar gewoon verdwenen zijn in de loop der tijd. Dat heb je met Orvelte ook en dat vind ik altijd een heerlijk gevoel. Zonder geschiedenis is er namelijk geen toekomst. Mooi blog meis en de foto’s mogen er ook zijn. Liefs en een aai voor mijn petekind! I ♥

  • Leuk dat je er ooit bent geweest Loontje, inmiddels is het vast groter als toen jij er bent geweest en zomers is het er natuurlijk geweldig mooi, al die kleine oude dorpjes zijn toch prachtig, heel wat mooier als al die nieuwbouw. Ik ben ook nog steeds voor heel oud en geschiedenis en de toekomst daar zie ik even helemaal niets in met dit nieuwe kabinet ze gaan zelfs snoeien in de subsidies voor de vogelbescherming en eigenlijk kan ik niets opnoemen waar ze niet in willen bezuinigen behalve natuurlijk in de salarissen en bonussen van zichzelf en de rijken natuurlijk, er komt nog een dag waarop we graag Harry Potter terug willen hebben, we zijn nu echt van de regen in de drup geraakt. Liefs van mij en een likje van Mandy.

 16. Bij die eerste foto’s krijg ik al weer zin in het voorjaar…….. oeffffffff. Leuk verslag Ann. Tsja Drente is mooi!
  xsjer

  • Als je net zoveel werk hebt van het schoonmaken van de auto voordat je even een paar boodschappen kan halen als ik dan hunker je gewoon naar het voorjaar, de winter kan mij gestolen worden vandaag was alles ijs en best wel gevaarlijk met zelfs lopen brrrrrr.
   Liefs, Ann.

 17. Lieve Ann
  Wat een gezellig log ,lekker veel te lezen en mooie foto’s.Je weet ik ben geen held met paarden maar ik vind deze echt heel erg mooi ,en ze zien er zeker moe uit.Het lijkt me zeker een mooie omgeving om op vakantie te gaan.
  Liefs Elisabeth

  • Lieve Elisabeth,
   bedankt voor je leuke reactie, bij deze Haflingers had jij ook echt niet bang hoeven zijn ze bewogen niet meer zo moe waren ze, Drenthe is zeker bijzonder de moeite waard als vakantiebestemming en hoe meer ik van Nederland zie hoe minder ik zo nodig naar het buitenland hoef.
   Liefs, Ann.

 18. Dit is weer een leuk blogje Ann, met lekker wat te lezen. De foto’s zijn ok hartstikke leuk, en nog wel een échte Dubbeldekker! Jij hebt zowaar ook een “Creepy” boom gevonden. Het lijkt mee een gezellig eetcafé, misschien gaan we daar ooit nog eens samen pannenkoeken eten.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Wie weet wat er volgend jaar gaat gebeuren, maar bij de Perkaan pannekoek eten lijkt me erg gezellig, in Drenthe wemelt het van de Creepy bomen dus echt zoeken hoefde ik niet maar die pompen staan vast niet in Maassluis, hier ook niet hoor!
   Dikke kus.

 19. ann wat en pracht fotos
  en wat komt het mijn heerlijk bekent voor
  ben er nog nooit in deze tijd van het jaar geweest maar het blijft daar prachtig
  het verhaal in dit blog is weer geweldig om te lezen wens je nog goede week toe

  • Bedankt Els, in deze tijd van het jaar komen er ook niet echt veel mensen, maar ook nu is het er mooi al heeft het vandaag flink gedooid waar ik trouwens heel erg blij om was, nu vriest het dus glad wordt het zeker. Jij ook een heel goede week gewenst, liefs, Ann.

 20. heerlijk , van zoiets kan ik zo super genieten .

  • Er zijn ook ontzettend veel dieren Mazza, vossen, herten, dassen en natuurlijk de vogels die jij zo mooi vindt, ik ook trouwens in Exloo waren ze de vogels aan het voeren en ze kwamen vlak voor het raam rustig eten echt wat voor foto’s, hier was een prachtige Vlaamse gaai maar ik kon er net niet goed bij met de camera, jammer en nu is mijn camera ook nog stuk dus dat wordt even afzien.

 21. Oh schreef je net dat ik je hier miste,maar je bent er weer en hoe,
  een mooi en interesant blog met leuke fotos
  kom nog even terug om alles te lezen.
  prettige week en een pootje voor mandy.

  • Even geen zin gehad om een blog te plaatsen Lukas, maar zoals gewoonlijk kom ik vanzelf terug onderwerpen genoeg maar het is altijd nog een heel werkje. Leuk dat je weer langs komt, jij uiteraard ook nog een heel goede week, liefs van mij en een pootje terug van Mandy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: