Paesens-Moddergat twee dorpjes in de gemeente Dongeradeel (Friesland) ‘t Fiskershûske en de Vissersramp.   66 comments

29 oktober j.l. werd ik gebeld door vriendin Jantsje of ik zin had om mee te gaan naar de Waddenzee, het was zowaar een droge dag en het leek me heerlijk om uit te waaien en samen er op uit is natuurlijk altijd gezellig voor twee natuurliefhebsters. Nu had ik de namen Paesens en Moddergat uiteraard weleens gehoord en gelezen maar er verder nooit bij nagedacht dan “het zijn maar kleine gehuchten dus wat moet je daar”, en dat werd een echte verrassing! Allereerst hebben we een wandeling gemaakt op de pier het was eb en de kwelders waren dus goed te zien, zomers moet het er een bloemenweelde zijn want er groeien tal van kwelderplanten waarvan sommige tweemaal 24 uur in het zeewater staan en andere planten komen met extra hoog water in aanraking met het zoute water, hier groeien o.a. de Zeeaster, Lamsoor, Deens lepelblad, Engels gras, het mooie Melkkruid en nog veel meer soorten die ik ook graag nog eens wil zien. Er stond een vrij stevige koude wind en het eerste wat Mandy deed (voor degene die niet weten wie Mandy is, dat is mijn kleine dappere Yorkshire terriër) was wadlopen, vier modderpootjes en een wilde bos opwaaiend haar maar toch wilde ze nog wel even de Waddenzee in, haar pootjes waren schoon maar daarna heb ik haar toch maar bij het water weggehouden, door de koude wind kreeg mijn trouwe camera het zwaar en vertoonde kuren maar ik heb er toch nog foto’s van kunnen maken. Wat een heerlijk gezicht de zee en de kwelders, eindeloos is het uitzicht met heel in de verte de vuurtorens van de eilanden Ameland en Schiermonnikoog, de lichtval veranderde telkens zodat alles telkens weer nieuw werd.

29 okt. 2010 Kwelders bij het Wad zo mooi 

Langzamerhand begon ik het toch wel aardig koud te vinden en we zijn toen teruggelopen, Mandy waaide op een gegeven moment bijna de Waddenzee in en ze wilde ook wel even gedragen worden, daarna ging ze weer ijverig snuffelen aan al die onbekende geurtjes van slakjes, schelpen, veren e.d. Zodat we alle drie genoten op ons eigen manier. Paesens en Moddergat kwamen weer in zicht en er was tijd genoeg om een bezoek te brengen aan Moddergat, want al zijn het twee dorpjes nagenoeg aan elkaar ieder van deze kleine dorpen heeft een eigen geschiedenis. We hebben eerst een heerlijk kopje koffie gedronken in het museumcafé en zijn toen alles gaan bekijken, voor Jantjse niets nieuws voor mij heel veel, tige tank leave!

29 okt. 2010, in de verte Paesens-Moddergat

In de verte links het kerktorentje van Paesens en rechts het kerktorentje van Moddergat.

Paesens is de oudste nederzetting en Moddergat is van een jongere datum, Paesens was het dorp waar de boeren woonden en Moddergat was het eigenlijke vissersdorp al woonden er in Paesens ook vissers. In 2009 telde Paesens 260 inwoners en Moddergat 250 er wordt nog steeds gevist maar de schepen liggen nu in Lauwersoog. Wat ik niet heb kunnen vinden maar wat werd verteld door Jantsje en de man van het museum ‘t Fiskershúske (waardoor Moddergat thans zijn bekendheid aan heeft te danken) leefden de dorpelingen dan wel heel dicht bij elkaar, maar het was in vroeger jaren haast niet denkbaar dat een man of vrouw van Paesens trouwde met een man of vrouw uit Moddergat, de boeren leefden in betrekkelijk goede doen voor die tijd en de vissers waren erg arm en hadden vaak schulden en voor beide dorpen waren huwelijken tussen boeren en vissers dan ook niet wenselijk en dat is zacht uitgedrukt.

29 okt. 2010, Paesens-Moddergat 

Paesens vanaf de zeedijk.

In Moddergat houden ze de geschiedenis van het dorp en zijn cultuur hoog en dat is ook te zien aan de oude huisjes met luiken en de vaak schots en scheve schuurtjes, maar ook aan de vissersnetten de ankers, oude sloepen e.a. decoraties die overal te zien zijn. Museum ‘t Fiskershúske, dat in augustus 2000 het officiële keurmerk “geregistreerd museum” kreeg, is een klein maar heel mooi museum dat zeer zeker de moeite waard is om te bezoeken. Museum ‘t Fiskershúske bestaat uit vier gerestaureerde vissershuizen en een expositieruimte, het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuisje langs de Waddenkust rond 1850, en in het “Klaske’s Húske” zijn de kamers ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw, in het huisje “de Aek” is een permanente expositie “Vissers van Wad en Gat” te zien met scheepsmodellen, vissersgereedschap, het reddingswezen en herinneringen aan de scheepsramp van Moddergat.

29 okt. 2010, Moddergat vanaf de dijk

Moddergat vanaf de dijk.

De vissersramp van Paesens-Moddergat.

Het was vlak na middernacht op 5 maart 1883 dat de hele kustvissersvloot (blazers en aken) van Paesens-Moddergat wegzeilde om te gaan vissen in de rijke visgronden ten noordoosten van Borkum, het zogenaamde Scholveld. De winter was voor de vissers en hun gezinnen een strijd geweest om zonder inkomsten door te komen, het was mooi voorjaarsweer, de weersverwachting was redelijk goed en de vissers hoopten op een goede vangst. Terwijl er een aanwakkerende noordwester wind was werden die dag de scholnetten over de visgronden gesleept, de vangst viel tegen maar er werd door gevist tot in de avond toen er vanaf het noordwesten een zeer donkere lucht kwam opzetten. Even na 10 uur ‘s avonds werden de vissers op hun kleine zeilschepen binnen een kwartier overvallen door een plotseling opstekende noordwester storm. De golven werden opgezweept tot wel 20 meter hoog vertelden later de ooggetuigen, de vissers moeten een vreselijke worsteling met de elementen hebben gehad om te proberen westwaarts door de zeegaten tussen de Waddeneilanden te proberen de veilige haven te bereiken. De thuis wachtende vissersvrouwen en kinderen zullen ontzettend veel angst hebben gehad om vaders, zonen en kinderen het was de zwaarste nacht van Paesens en Moddergat. Misschien hebben de vissers nog hoop gehad dat de wind zou afnemen, maar die nam alleen maar in kracht toe terwijl het regende, hagelde en er sneeuwbuien vielen werd het windkracht 9 tot 10. Het is waarschijnlijk de 32 ton wegende WL 7 “De Twee Gebroeders” die het eerst ten prooi viel aan het noodweer en dat om 8 uur op Simonszand omsloeg en in de diepte verdween, de vijfkoppige bemanning kwam daarbij om. In de uren daarna voltrok zich een ramp die vrijwel de hele vissersvloot van Paesens en Moddergat opeiste. In het totaal zijn 17 van de 22 schepen gezonken en 83 vissers kwamen om, sommige families waren al hun mannelijke leden in één keer kwijt. De enige die de ramp overleefde was de 31-jarige Gerben Basteleur van de WL 2, de man was in een luchtbel terecht gekomen en werd nog net op tijd gered. Er werd een rampenfonds opgericht maar dit was lang niet toereikend zodat de gezinnen zonder mannen moesten leven van een paar kwartjes in de week, overheidssteun is niet gegeven. De visvangst werd daarna minder mede door de verouderde schepen en het ontbreken van een thuishaven in of bij Moddergat en de visserij is voor Paesens-Moddergatdan ook een langzame dood gestorven aan het begin van de 20ste eeuw. 75 jaar na de ramp op 6 maart 1958 is er een monument onthuld boven op de zeedijk bij Moddergat met daarbij op stenen platen de namen van de omgekomen vissers en de schepen waarop zij zich bevonden tijdens die ontzettende ramp.

29 okt. 2010, Herdenkingsmonumenten, Moddergat

                                                                              As de dea it skip berint

            dan is der gjin ûntkommen                                                                   

                        O wetter, o wif elemint                                                                              

                                                                           de se hat jown, hat nommen

 

                                                                         Als de dood het schip bereikt

                                                                           dan is er geen ontkomen

                                                                         O water, o wisselvallig element

                                                                  de zee heeft gegeven, heeft genomen

29 okt. 2010, Bronzen standbeeld vrouw m.kind

Dit bronzen beeld staat er ter nagedachtenis aan de vrouwen en kinderen die achterbleven.

De rampdag van 6 maart 1883 wordt nog steeds levend gehouden in en mede door museum ‘t Fiskershûske. Als je daar staat bij het monument en de gedenktekens gaat er toch wel wat door je heen en kan je je levend voorstellen hoe de achtergebleven vrouwen en kinderen in bittere armoede en met hun verdriet hebben moeten leven. Na het bezoek aan Paesens-Moddergat zijn we nog naar het Lauwersmeergebied geweest en ik heb daar de Konikpaardjes nog even bekeken, dichtbij komen kon niet want de dieren zelf liepen tot hun enkels in het water.

29 okt. 2010, Konikpaarden, Lauwersmeergebied

Het konikpaard heeft geen verzorging nodig en kan het hele jaar vrij rondlopen. Om deze reden wordt het dier vaak ingezet voor begrazing in natuurgebieden in Nederland. Hoewel alle paarden nazaten zijn van hun wilde voorouders wordt voor begrazing vaak gekozen voor de konik, omdat er geen storende factor is van de fokkers (inteelt, fokken op schoonheid enz.) en omdat de konik nauw verwant is aan de tarpan, een oorspronkelijk wild paard. De konikpaarden blijken bovendien nagenoeg vrij van gebreken te zijn die onze huispaarden wel hebben. In de tweede kamer is de vraag gesteld voor deze paarden en voor de andere begrazers “ bijvoeren in de winter of afschieten” voor mij een onbegrijpelijke vraag.

29 okt. 2010, Konikpaard met natte voeten

Nu rest mij nog iedereen een heel goede week te wensen en voor de Friestaligen onder ons een filmpje over een herdenking van de Vissersramp, al zeggen de beelden ook genoeg, het werd bijzonder mooi gedaan maar zelf denk ik dat de rouwstoet heel wat minder mooi is geweest.

Een herdenking aan de Vissersramp van 6 maart 1883

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst7 november 2010 doorAnn McDunn inLanden en Volken

66 Reacties op “Paesens-Moddergat twee dorpjes in de gemeente Dongeradeel (Friesland) ‘t Fiskershûske en de Vissersramp.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mooi gedicht ook in het Fries…
  Vraagje: mag ik jouw foto ‘Moddergat vanaf de dijk’ gebruiken voor een nieuwe blogpost van mij? Die gaat over Friese boerderijen…
  Vriendelijke groet

 2. Hallo Ann
  Mooi verhaal met passende foto’s.Het heeft me erg geboeid.

  Groeten
  Marylou

 3. Een inhaalslag ben ik aan het doen maar het valt mee, alleen dit verhaal had ik nog niet gelezen. Ik ken het verhaal van dit drama van toen. Wat een onvoorstelbare ellende moet het voor de nabestaanden zijn geweest en in die tijd had men ook tamelijk veel kinderen dus ga maar na! Heb je de foto’s zelf gemaakt? Wil je dan nooit meer zeggen dat je een amateurtje bent. Ze zijn loeischerp en keigoed! Prachtige beelden bij een droevig maar toch interessant verhaal. Liefs, I ♥

 4. hallo ann,kom weer ens even langs maar zo te zien heb je het te druk met je vee en de kroeg,geen zin meer.
  prettige week gewenst ondanks kou en sneeuw.
  pootje aan mandy.

 5. Hallo lieve Ann, bedankt voor je reactie bij mij. Ik heb nog even wat geantwoord.
  Jij ook een fijne avond.

  Liefs X

 6. Hey hey lieverd..kom je even een fijn Klaasweekend wensen..liefs Caro.

 7. Lees dat jij er weer bovenop krabbelt..beetje last van winterblues lieverd??..doe rustig aan en denk aan jezelf meiss..fijne avond..liefs Caro.

  • De McDunn’s geven nergens om Caro, het is hier nu 6 graden onder nul met een harde heel erg koude noordoostenwind maar ik ben toch maar naar het dorp gegaan dus eigenlijk meer last van de kou dan van de winterblues hoor, jij ook een heel fijne avond bij de warme kachel, liefs, Ann.

 8. Hi Ann, ik denk dat je dan vergeet dat ik bij jou kom reageren. Want ik kom altijd bij jou. Maar als het altijd zo moet van: als jij niet bij mij komt kom ik ook niet bij jou, dan hoeft het voor mij niet meer….
  Ik weet dat jij altijd bij mij wat komt krabbelen en dat vind ik altijd heel leuk. Daar heb ik ook niets over gezegd. Maar ik merk dat het bij sommige nu niet meer spontaan gaat.
  Vind het alleen jammer dat je nu niet veel blogs meer schrijft.
  Fijne avond.
  knuf van mij

  • Liesje van mij moet niets, als ik iets zie van jou of van anderen dan reageer ik meestal, de spontaniteit van de spacers daar zullen we het maar niet over hebben meis, blogs plaatsen ga ik snel weer doen maar ik heb er even de puf niet voor ook ik ben weleens beroerd en down en als het niet over iets gaat wat mijzelf ook interesseert dan liever even niet. Ik moet me verdiepen in een onderwerp en anders heeft het geen zin maar ik krabbel er weer bovenop dus het zal wel goed komen. Jij ook een heel fijne avond en zondag en een knuf terug.

 9. Lieve Ann
  Wat jammer dat je nog zo weinig plaatst ,ik kijk regelmatig even bij je .Vind het wel jammer want je hebt altijd zoveel leuke logs geplaatst en vaak heel leuke maar ook leerzame.En vaak als je niets schrijft hoor je mensen ook niets meer .Ik schrijf best veel maar er zijn veel ex space”vrienden” waar ik niets of bijna niets meer van hoor.Ik vraag me dan of of het teveel moeite is om even naar mijn Blogger te komen en die heb ik dus ook maar verwijderd! Jammer dat het zo loopt allemaal .Jij in elk geval weer bedankt voor je reactie’s elke keer Weekend groetjes doe ik niet ,maar liefs voor jou en een aai voor Mandy.
  Elisabeth

  • Space is verdwenen Elisabeth en ik ben er ergens helemaal niet rouwig om, die z.g. vriendschappen was vaak ook een knipperlicht of je hoorde nooit wat, mensen die echt wat voor elkaar voelen vinden elkaar wel zo moeilijk is het niet, bij de reactie tegen Liesje heb ik al gezegd dat ik me de laatste tijd niet zo lekker voelde maar ik kom weer terug al is het in de winter 😉 Ook liefs voor jou en van Mandy een likje.

 10. Dear Ann, heb je je verstopt? of vind je WP niet meer leuk?
  Jammer dat je er niet zoveel meer bent….

  Fijn weekend, liefs van mij X

  • Hoi laiverd, jawel hoor WP is leuk maar ik voel me niet meer zo geroepen om iedere week een heel stuk te plaatsen al ben ik het wel weer van plan, foto’s heb ik de laatste tijd niet gemaakt dus moet ik het net op als ik over een item wil schrijven, het is hier behoorlijk rustig, ik mag wel zeggen heel erg stil er komt geen mens dus dan is er weinig te beleven. Afijn, onderwerpen genoeg ik duik er wel weer in, een heel fijn weekend meis, liefs, Ann.

 11. Hey hey meiss..lees dat jij de griep hebt gehad..en achterstallig werk hebt..denk aan jezelf meiss..1 lijffie maar hè..fijne avond..liefs Caro.

  • Aan mezelf denken daar heb ik niet veel tijd voor Caro, als je alleen bent moet je wel maar voor a.s. donderdag en het weekend heb ik alles in huis gehaald en morgen komt er zowaar een glazenwasser dat is ook wel twee jaar geleden dat ze de bovenramen hebben gedaan, er komt af en toe zo’n glazenwasser en die zal dan wel weer terug komen, nou mooi niet en hier kunnen wij er niet bij, dus ben ik blij dat er weer eentje is opgedoken 😉 Jij ook een heel fijne avond meis, liefs, hug, Ann.

 12. Tis verdraaide stil hier ,zit je nu de hele dag op de Farm ?
  Fijne zondag ,Elisabeth

  • Nee hoor, de hele dag op de farm zou een beetje erg veel van het goede zijn. Ik heb aardig wat werk gedaan de laatste dagen, heb de griep gehad en nog wat dus totaal geen nieuwe foto’s gemaakt of weggeweest, het komt allemaal wel weer Elisabeth even wat werk inhalen is ook belangrijk. Een fijn weekend gewenst, liefs, Ann.

 13. mag ik je eerst even een prettige week wensen,ik doe het toch bij deze,je verhaal ook even gelezen
  ik wist dit allemaal niet zoals wel meer dingen je kan natuurlijk ook niet alles weten,wel leuk informatief
  zo zie je maar,elk jaargetijde heeft zijn ups en douns.
  dank voor het delen.

  • Lukas alles weten maakt ècht niet gelukkig, ik wist ook niet dat er zoveel schuil ging achter twee piepkleine dorpjes, leuk dat je het ook hebt gelezen. De herfst is hier voor het eerst vandaag echt herfstweer met droog weer en wat zon maar wat is er een regen gevallen, ik weet natuurlijk niet waar jij nu woont maar ik hoop dat het klimaat prettig is voor je dat leeft een stuk prettiger, ik hoop heel erg dat je je draai een beetje hebt gevonden daar en je wat prettiger voelt. Bedankt voor je reactie en liefs van mij!

   • over het weer hier niet te klagen,droog ,14 graden,beetje nachtvorst,wijnig regen hier in de US,ben daar nog tot 30 nov. ga dan terug naar de Dom.Rep.
    moet nog even bedenken wat en hoe verder maar denk het in grote lijnen wel te weten,of het lukt is een ander verhaal.
    makkelijk is het niet voor me,maar de knopen moeten doorgehakt worden want zo kan en wil ik niet verder.eens komt het wel goed,volgend jaar,dit jaar is bijna om en was pet voor mij,straks op naar de volgende.
    dank voor je belangstelling groetjes, lukas.

 14. Lieve Ann, NEE, jij heeft het goede antwoord gegeven, en daar hoort dus een aardigheidje bij. Dus het is je welverdiende troffee, of te wel schilderijtje. Ik had je al geschreven, wat je er mee doet moet je zelf weten, maar voor degene die hem werkelijk willen zien, kunnen ze hem toch bij mij bekijken.
  Liefs en groetjes, en een knuff voor Mandy, van Rinus

 15. Kom ffies langs om je een fijne dag te wensen meiss..liefs Caro.

 16. Hoi Ann, hoe later, hoe schoner volk he. Eerst nog even over je verschikkelijk mooie foto’s, wat zou ik daar graag willen wonen. Wat een prachtig landschap.
  Dan bedankt dat je het even verplaatst hebt, en JA JE HEBT HET HELEMAAL BIJ HET RECHTE EIND. Als je goed kijk zie je op het GROENE bord, zoals ze in England staan M40 LONDON.!!! dus de 3 auto’s rijden aan de verkeerde kant van de weg, en wat aangezien word als trottoir, es een betonnen vangrail, die daar ook door de dorpen ligt. Ik ken deze weg heel goed, want het is de weg vanaf de boot naar de highway, of te wel rijksweg, en dat is dan in dit geval de ring rond London.
  je hebt het dus goed gezien, de wagen die dus op de vaqngrail staat is gedwongen deze rare manouvre uit te voeren. maar ik zal het ook op mijn blog zetten.
  En nu met een goed gevoel naar bed he.?? hihihihihi
  Truste en liefs van Rinus

 17. Lieve Ann, prachtige blog, met mooie foto’s en ook veel leerzaam vertelt. Mooie leuke en kleine dorpjes, waar ik ook wel eens heel dicht bij in de buurt ben gewesst.
  ja eindelijk ben ik dan ook (haast) zover, en het aanzien is al redelijk goed van m’n WordPress. Heb er vanacht gelijk maar een blogje op gezet, want moest toch ook weten hoe dat werkte, en dat ging goed, en er zit een raadsel in. Dus als je wil kijken en denkt het te weten, laat het dan maar zien in een reactie.
  Ik wens je bij deze alvast een heel fijn weekend.
  Liefs van Rinus

 18. ja ann wij zijn hier ook al paar keer geweest was erg leuk
  prachtige fotos en ook het te lezen vind ik erg leuk

 19. In Moddergat ben ik jaren geleden ook wel eens geweest, Ann.
  Toen was er nog geen digitale fotografie, anders had ik er zeker weten ook foto’s gemaakt.
  Een mooi log, poeh hè!

  Groetjes, Liz@.

 20. Lieve Ann
  Even nog een reactie ,al gaat het niet over je log.Die roos heb jij ook zeker verdient hoor ,tenslotte reageer je zo vaak op mijn logjes en,nee over jouw belangstelling heb ik niets te klagen lieverd .Bedankt daarvoor !!
  Liefs Elisabeth

 21. Bedankt voor het delen van een stukje geschiedenis uit het “hoge Noorden”.
  En wat zullen jullie genoten hebben daar aan zee. Ik hoop a.s. zondag samen met mijn trouwe viervoeter in Rockanje ook te genieten. Wij zijn dan niet in gezelschap van een vriendin, maar in het gezelschap van vele Drenten en hun baasjes. Diesel wil graag van Mandy weten of het lekker is in het zeewater. Hij kent dat nog niet.
  xxBea

  • Zelf vind ik geschiedenis van wat en waar dan ook heel erg leuk Bea dus bedanken hoeft niet meis, ik hoop voor je dat a.s. zondag het weer beter is dan nu mijn help wat stormt en regent het en dan ook nog wat stumpers van kinderen met hun even natte ouders aan de deur voor Sint Maarten, ik had er gewoon medelijden mee en heb wat extra’s gegeven. Van Mandy moet ik even zeggen dat zeewater heel fijn is alleen het smaakt niet echt lekker, Diesel kan wel lekker zwemmen maar bekkie dicht houden en thuis is de lol eraf want dan moet je gewassen worden omdat je vacht helemaal zout is 😉
   Liefs, Ann, een likje van Mandy voor Diesel.

 22. Ja natuurlijk..Op Hoop van Zegen!!!..heb dat stuk al zó vaak gezien..prachtig!!..de naam Groen is idd héél bekend net zoals de naam Wijcker..jij ook een fijne week meiss..liefs Caro.

  • Het was in die tijd tranen met tuiten Caro, eigenlijk zijn we nu wel heel erg verpest want vroeger vonden we alles prachtig wat we zagen en als we het nu zien dan halen we onze schouders vaak op en begrijpen niet waarom we hebben gehuild of heel erg gelachen om sommige dingen. Jij ook nog een heel goede week met het liefst wat hoogtepunten meis,
   liefs, Ann.

 23. Wat fijn dat je zo genoten hebt Ann, en jou Mandy boft toch maar dat ze altijd met het vrouwtje mee mag. Moddergat is dus echt een gat met veel gebeurtenissen. Je hebt hele mooie foto’s gemaakt Ann en dat beeld is ook supermooi en zo bijzonder midden in het gras.

  • Het was zeker genieten Liesje en aangezien het net een droge dag was en daarna telkens buien en regen was het nog boffen ook. Het beeld staat er waarschijnlijk expres om zo nog meer de eenzaamheid te laten zien als het midden in het dorpje had gestaan was het ook niet zo opgevallen. Voor 90% neem ik Mandy altijd mee alleen niet als ik één keer in het half jaar naar de kapper ga en met boodschappen doen en dan geeft ze een gil van vreugde dat ik er weer ben, ik weet het ik ben een weekhart!
   Liefs, Ann.

 24. echt een heel mooi blog met mooie fotos,kom later nog even terug om alles te lezen,groetjes lukas.

 25. Prachtig blog Ann, mooie foto’s. Wat ik wil zeggen is reeds gezegd. Ik heb moeite met de lay en goed uplaoden van foto’s maar kan aan arm cq concentratie liggen. Op de boerderij veroer je je schouder niet. Hier wel.
  Trusten leave ♥

 26. zo an je hebt weer heel wat beleeft ik moet wel zegen dat ik er nog nooit van gehoort had net zo als jij maar ach zo zie je maar dat niet allees bekent is en dat is het leuken er van iest gaan ontdenken waar je nog niet bent geweest en mandy heeft het ook over leeft dat doet me deugt want voor dat je je het weet is ze weg gewaait gelukig heeft moeder an haar in de gaten gehouwen de foto s die zijn echt zeer zooi ik hoop dat je nu lekker thuis zit met een bakie koffie ik wens je een fijnen avond diken kus van mij en tot ……..

  • Het is inderdaad erg leuk René om vrij dichtbij toch weer iets te ontdekken en daar lekker rond te lopen en te kijken, zo lijkt het me ook fantastisch om dat prachtige sprookjesslot te zien waar jij een foto van geplaatst had, de omgeving daar is ook vast bijzonder mooi! Mandy is te licht voor een behoorlijk harde wind dus die hou ik wel goed in de gaten, want dat kleine ding kent geen gevaar en duikt zo de zee in. Vandaag weer thuis gebleven het was echt koud hier met ook nog een flinke koude wind en in de middag regen brrrr niet echt mijn weer! Een dikke kus terug en speciaal voor jou…

 27. Wat weer een prachtig verhaal heb je neergezet .
  Friesland heeft veel pracht .
  Heb hier weer erg van genoten zo ook het friese filmpje .
  Wens je een fijne week Ann .

 28. Wat heb je dit weer prachtig gemaakt Ann. Ik heb er van genoten. En als kind van Friese ouders het filmpje goed kunnen volgen. Het is niet voor niets dat wij in de zomer altijd op het wad te vinden zijn. En diverse eilanden bezoeken met hun prachtige verhalen. Bedankt Groetjes Anna

  • In dit geval jij bedankt Annabel je schrijft iets met foto’s erbij en dan is het altijd leuk als mensen het ook echt lezen en in dit geval ook het filmpje bekijken. Wat leuk dat je Friese ouders hebt, zelf ben ik niet in Friesland geboren en van Noord-Hollandse ouders, maar mooi is het hier! Friesland, Groningen en Drenthe vind ik prachtige provincies met inderdaad heel veel cultuur en geschiedenis.
   Lieve groet, Ann.

 29. Je hebt er een interessant logje met mooie foto’s van gemaakt Ann. Ik had er wel eens over gehoord,maar wat er precies had plaatsgevonden wist ik niet. Het moet voor de inwoners van Paesens-Moddergat een verschrikkelijke nacht zijn geweest. persoonlijk vind ik de tweede foto, met het zonntje dat nét even door de wolken heen komt, de mooiste, er zit ook lekker veel diepte in.
  Een dikke kus van je broertje.

  • Niet alleen die nacht was een verschrikking maar ook al die jaren dat de vrouwen en kinderen bittere armoede hebben gehad èn dan natuurlijk het verdriet en het gemis van de mannen, vaders en zonen. Zelf vond ik die foto ook wel aardig gelukt ondanks de kuren van een te koude camera, maar het licht veranderde telkens en dat was ook heel mooi om te zien, ook jij zou je daar helemaal suf fotograferen broertje 😉 Diepte zit er gelukkig wel in, maar het was wel een lang eind in die koude wind je moet daar echt goed gekleed heen gaan en niet met 31 graden warmte in Lauwersoog om stappen!
   Dikke kus terug.

 30. Peasens en Moddergat zijn inmiddels aardig beroemd, mede door de VPRO en Man Bijt HOnd. En guess what. Ik Frankrijk lagen mijn hubbie en ik dubbel. Gaan we ff op bezoek bij vrienden (waar we regelmatig een huis van huurden) Ze hebben hun drie huizen verkocht…. en wat dacht je? Ze hebben er eentje gekocht in………. jawel, of all places: PeasensModdergat. Gááf!
  xsjer

  • Friesland is geweldig leave, in 2004 werd Paesens-Moddergat zelfs verkozen tot de een na mooiste plaats van Nederland. Ha, ik begin me al meer en meer een Friezin te voelen 😉 Dat is zeker gaaf en nu ook toevallig dat jullie vrienden juist een huis hebben gekocht in Paesens-Moddergat, er hebben ook veel Duitsers daar een tweede woning maar die doen er niet veel aan, jammer want de huisjes moeten niet verwaarloost worden daar zijn ze veel te lief voor met hun dubbele deuren en luiken.
   Liefs, Ann.

 31. Moj laiverd,
  ja die Kniertje wat vonden we dat allemaal prachtig, tranen met tuiten, “de vis wordt duur betaald”, Het toneelstuk is in 1900 geschreven door Herman Heijermans en heet “Op hoop van zegen” Toen was er ook heel veel armoede en ellende bij de vissers, het is overigens wel heel grappig want in Egmond a/Zee wonen veel mensen die afkomstig zijn van vissers die Groen heten en die naam komt ook veel voor in Moddergat, misschien zijn de voorouders nog wel uit armoede naar Noord-Holland vertrokken. Deze paardjes kunnen wel tegen water hoor, ze zijn echt ijzersterk en het was echt heel erg die paarden die niet aan de kant konden komen. Bedankt voor je lieve reactie meis.
  Hug, Ann.

 32. Wat een prachtig log en wat heb je er veel werk aan besteedt. Vooral onderste foto laat een heerlijk ongerept gebied zien waar deze paardjes leven. Bij mij in de omgeving grazen ze volgens mij jammer genoeg niet, zal het met de Hooglanders moeten doen 🙂

  Moddergat vanaf de dijk vindt ik een nette foto, mooi om over de daken het gehucht te overzien.

  Monumenten tref je geloof ik wel in ieder vissersdorp aan, allemaal ter nagedachtenis van de slachtoffers die dat harde leven nou eenmaal opeist.

  Fijne avond voor jou

  • Wat werk besteden aan een log vind ik helemaal geen punt hoor Henk, toch bedankt voor je compliment. Ik ben nogal enthousiast over de geschiedenis van de dorpjes en natuurlijk is het Waddengebied en het Lauwersmeergebied helemaal top voor fotograferende lieden, jij zou het er geweldig vinden, er zijn nu ook duizenden brand- en grauwe ganzen echt een geweldig mooi gezicht, mijn camera kon even niet tegen de toch wel erg koude wind dat heeft dat ding wel vaker, maar er zijn toch nog wat foto’s gelukt, dat er overal in vissersdorpen monumenten staan weet ik maar hier had ik zoiets helemaal niet verwacht. De konikpaardjes zijn net een groot soort pony, echt mooi vind ik ze niet maar het zou wel leuk zijn als ze bij jullie ook zouden komen, hier lopen zowel de konikpaarden als de Schotse Hooglanders en er is ruimte genoeg voor de dieren. Nog een fijne avond en slaap lekker voor straks,
   liefs, Ann.

   • De eilanden zijn idd prachtig Ann. Ik zou me er zeker vermaken. Vorig jaar nog op texel geweest maar toen zat het weeer niet echt mee. De konikpaardjes hoop ik toch nog eens vast te leggen. Niet omdat ze zo mooi zijn maar vooral omdat ze in natuurgebied grazen. Dat maakt vooral het verschil. Je krijgt zo mooie ongerepte beelden, ongeveer net als met de Hooglanders. Net even specialer dan boerderijdieren in een weiland

    • Raar maar waar Henk, ik ben nog nooit op één van de eilanden geweest, maar de natuurgebieden van de wadden en het Lauwersmeergebied zou echt mooi voor je zijn om foto’s te maken, in de vogeltijd is het er overigens op bepaalde plaatsen wel erg druk er is daar een flink fourageergebied waar later ook de vogels broeden dus heel veel mensen met verrekijkers en natuurlijk camera’s, de Hooglanders lopen een heel stuk af van de Konikpaarden maar overal is de natuur heel erg mooi en zo ver is het niet rijden bij jou vandaan, echt de moeite waard om daar eens heen te gaan, wel stevige schoenen aan maar dat ben je gewend 😉

 33. Lieve Ann
  Helemaal leuk weer je log .Wat een kleine dorpjes ,zo weinig inwoners !Ik moet wel zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had.Ik kom er nog aardig uit om dat Fries te verstaan ,mijn jarenlange omgang met de Friezen heeft me toch geleerd om het aardig goed te verstaan .De paarden zijn prachtig ,maar ze moeten niet in mijn buurt komen ,ik blijf er echt bang van .
  Liefs Elisabeth

  • De dorpjes zijn echt piepklein Elisabeth en nu zijn er aardig wat van die kleine huisjes gekocht door Duitsers als tweede woning en vaak zien die er vervallen uit ze doen er niets aan. Wat leuk dat je Fries kunt verstaan dat is ook genoeg, weet je dat de meeste Friezen hun eigen taal niet kunnen lezen en schrijven? Als je bang bent voor paarden blijf er dan ook maar een flink stuk vanaf hoor meis, ze voelen dat en dan is het mis.
   Liefs, Ann.

 34. Wat een héérlijk verhaal over deze 2 kleine dorpjes meiss..prachtig monument!!..het deed me zó denken aan het toneelstuk met Moeke Kniertje in de hoofdrol( kan me de naam ffies niet meer herinneren)..en die foto van de paardjes deed me denken aan de paarden die vorig jaar/2 jaar terug..zo lang in het water hebben gestaan en aan de verrassende redding toen..het bronzen beeld spreekt van wanhoop en machteloosheid..je proeft bijna de ellende en armoe van toen..schitterend stuk weer Ann..dank daarvoor..liefs Caro.

  • Hé dit is echt vreemd, type ik een lang verhaal terug en nu is het weg! Nog maar een keertje dus, het toneelstuk met Kniertje ” de vis wordt duur betaald ” is geschreven door Herman Hijermans in 1900 dus de man wist wel dat het toen een doffe ellende en armoede was bij de vissers, het toneelstuk heet “Op hoop van zegen”. Misschien weet jij ook wel dat er veel mensen in Egmond a/zee de naam Groen hebben en toen ik in Moddergat rondliep zag ik de naam Groen ook hier en daar, dus misschien zijn de voorouders van de mensen in Egmond a/zee wel uit pure armoede naar Noord-Holland vertrokken. Het was inderdaad vreselijk om die arme paarden te zien ploeteren om uit het water te komen, maar deze konikpaardjes kunnen heel veel hebben en zijn ijzersterk. Bedankt voor je lieve reactie en ik hoop dat je een goede week tegemoet gaat, hug,
   Ann.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: