Vikingfestival op de Shetlandeilanden – Up Helly Aa   98 comments

Deze week was het prima weer met zelfs een warme dag, het zal nog een paar dagen droog blijven en daar ben ik blij om, ik denk dat iedereen dat wel prettig vindt, want de herfst en winter duren altijd zo lang. Nog graag een beetje nazomer en een mooie herfst!………
 
 
In Nederland niet zo bekend, maar ik zou er heel graag eens een kijkje nemen het fakkel en vuurfestival Up Helly Aa en dan vooral in Lerwick, in andere plaatsen laten ze het Vikingschip op zee verbranden maar in Lerwick op het strand, dit jaarlijkse festival is nog een uitvloeisel van het Yule feest en zoals alle festivals die op heel oude leest geschoeid zijn heeft het toch iets bijzonders en magisch, misschien valt het tegenwoordig wel tegen maar net als met carnaval hier is het toch een jaarlijks hoogtepunt op de Shetlandeilanden. Aangezien de vertalingen slecht zijn heb ik zelf maar een groot gedeelte vertaald, op het filmpje zijn enkele gebruiken inmiddels veranderd maar het festival is er niet minder om.
 
 
“Up Helly Aa” Is het festival dat wordt gevierd ter nagedachtenis van de komst van de Vikingen op de Shetlandeilanden ruim 1000 jaar geleden, en dit feest wordt al vanaf 1889  gevierd en staat bekend als vuurfestival, het grootste festival is in Lerwick (letterlijk Kleibaai in het Norn: Het Norn is een uitgestorven Noordgermaanse taal die gesproken werd op de Shetland-eilanden,) is de hoofdplaats van de Shetlandeilanden in Schotland, het stadje heeft ongeveer 7000 inwoners en is daarmee de grootste plaats van de eilandengroep. Lerwick ligt aan de oostkust van het eiland Mainland. Het stadje werd gesticht in de zeventiende eeuw. Het is ook de belangrijkste haven van de Shetland eilanden en er vertrekken veerboten uit Lerwick naar Bergen, Aberdeen, Seyðisfjörður, Tórshavn (Faeröer), Kirkwall Orkney eilanden) en naar enkele havens op de andere Shetlandeilanden.
 

 
De evenementen beginnen om 7:30 op de laatste dinsdag van januari wanneer de Guizer Jarl ( Jarl is de Scandinavische vorm voor de titel opperhoofd), de primaire Viking-figuur tijdens dit festival, zijn opwachting maakt. Ieder jaar wordt er weer een ander gekozen net als prins carnaval hier in Nederland. Hij brengt de dag door in scholen en ziekenhuizen, zingt liedjes en houdt toespraken als voorbereiding op de avond evenementen. De Guizer Jarl, met zijn typisch lange baard en imposante kostuum, is omgeven door honderden mannen, genaamd guizers (performers in vermomming), ook gekleed in diverse verschillende kostuums, die brandende fakkels dragen. Het is de bedoeling in scène te zetten, alsof er een invasie van het land op handen is en dat de spelers het gevaar lopen te worden gegijzeld.
 
 
Guizer Jarl
 
De ploegen verzamelen zich rond de Guizer Jarl (Jarl is de Scandinavische vorm voor de titel opperhoofd) als hij een laatste toespraak richt tot de opeengepakte menigte. In het midden van hen is een galei, een volledige replica van een Viking oorlogsschip. De stemming wordt verhoogd als de ploegen en de Guizer Jarl beginnen met het zingen van de traditionele Up Hella Aa song. Als er dan een vuurpijl de lucht in wordt geschoten, klinkt er een luid gebrul en de fakkels die gedragen worden door de guizers worden in het Vikingschip gegooid. In een kwestie van seconden is het hele houten schip verdwenen in de vlammen, tot verrukking van de toeschouwers. Een gevoel van tevredenheid vervult de Guizer Jarl terwijl de guizers schreeuwen en springen van vrolijkheid. Maar de festiviteiten zijn nog lang niet voorbij.
 
 
Guizers
 
Na de verbranding van het Vikingschip zingen de guizers een andere traditionele Viking lied, de "Norsemans Home", vóór hun vertrek om zich naar de zalen te begeven. De zalen zijn gewoon grote kamers waar de gasten zich hebben verzameld om de hele nacht te dansen en te  drinken. De feestelijke en unieke sfeer van Up Helly wordt benadrukt door bezoeken van de guizer squads (ploeg/band/groep), die verplicht zijn om in elke zaal te dansen met de gasten. Deze tijdrovende taak neemt het grootste deel van de nacht en verder in de vroege uren van de ochtend van de volgende dag. Niet alleen de guizers zijn verkleed, maar iedereen die meedoet aan de optocht of het feest heeft verkleedkleren aan.  Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een enorm festijn waarvoor mensen uit andere landen de Shetlandeilanden bezoeken, alle hotels en BB’s zijn dan ook propvol en de volgende morgen zullen heel veel helden een beste pijn in hun hoofd hebben, maar plezier hebben ze gehad!
 
 
 

De Vikingen die nog steeds niet vergeten zijn, zouden het geweldig vinden dat ze zo herdacht werden en in het Walhalla zullen ze iedere laatste dinsdag van januari neerkijken op de Shetlandeilanden waar ze nog voortleven in de gedachten van de mensen en waar hun heldendaden nog worden uitgebeeld al moeten ze het dan ook verliezen, want goed verliezen was nog altijd beter dan falen.

(In de Noordse mythologie was het Walhalla een speciale hemel, voorbehouden voor de gesneuvelden in de strijd. Voor de Vikingen was het sneuvelen in de strijd de hoogste eer die een man kon halen; de angst om een natuurlijke dood te sterven was zo groot dat veel mannen zich op het sterfbed lieten doorboren met speren, rare jongens die Vikingen.)

Geplaatst11 september 2009 doorAnn McDunn inLanden en Volken

98 Reacties op “Vikingfestival op de Shetlandeilanden – Up Helly Aa

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Natuurlijk Jurrie, al moeten ze me na een poosje oprapen ik doe mee! We enteren ieder een knappe Viking en na het dansen gaan we samen op het strand liggen bij een enorm vuur, lekker warm en dan nemen we een goede whisky, daarna vallen we vanzelf in slaap en worden heel tevreden en uitgerust wakker!Leuk hè al die grappige figuurtjes ♥ ♥ ♥ Ann.

 2. romantiek ten top!en dan moeten ze verplicht dansen, misschien wel met mij?misschien ga ik er vannacht wel van dromen Ann, zou leuk zijn.wie weet hoe uitgerust ik dán wakker word, doe je mee?☺☻♥♦♣ª◘..nooit geweten geloof ik.

 3. San, onze slager heeft geen baard en eerlijk gezegd begint hij op vlees te lijken wat niet van een koe komt, maar het is een aardige man hoor, baarden horen wel goed verzorgd te zijn maar ik heb er zelfs Geert aan gekregen in het begin van de 44 jaar, en hij heeft hem nooit meer afgeschoren, wel een keer laten staan voor een weddenschap, die baard hing zowat op z’n middel en in bed zei hij dan "zal ik m’n baard onder of boven de dekens doen". Hij heeft de weddenschap gewonnen en is die dag als stoere Fries zijnde dan ook niet thuis gekomen ;-((((( Die kleine rooie is niet bang hoor San, nu al een dikke staart en een kromme rug! Zo zoent het heerlijk veilig, vlot en voordeling meisz.

 4. Alexandra bedankt ,ben me toch druk aan het oefenen maar het werkt niet hierzo .Zal het nog eens proberen en anders maar mooi niet

 5. Whaha, ahzoooo, je bent ongewild op de sexy tour, achja, het ligt er natuurlijk aan tegen wie je wat zegt. Maar kan me voorstellen dat een onsje worst bij de slager er dan wel inhakt. Die heeft toch niet toevallig een baard he ; ))Hou er ook wel van, gezichtshaar, mits gecultiveerd.En die Mandy is zo gek nog niet, met zo’n kleine rooie duvel weet je het maar nooit…hahaFijn he dat veilig virtueel gezoen, je krijgt er niks van, behalve goeie zin.

  °○°Alexandra
 6. Opes Ann ik stond in de douche zal ff je berichtje lezen ,want ben natuurlijk nu gelijk aan het typen gegaan

 7. TANJA !!!!! Zo, effe hard roepen dat helpt beter. San leave ik heb nu een ontzettend sensuele stem, ich bin von kopf bis fuss aus…… laat de rest maar zitten ik heb even niets met die liebe ;-))) Mevr. McDunn redt het wel op, maar Ann voelt zich nog niet zo lekker en is nog blij dat het kennelijk geen Influenza A(H1N1) oftewel de Mexicaanse griep is, anders had ik hier nu niet gezeten. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat ik Vikingbloed heb, keihard doorlopen en niet aanstellen, Mandy moet er tenslotte ook drie keer per dag uit en dat zal ik dan ook weten☻Vanmiddag had ik geen camera bij me (wel papieren zakdoekjes) en ik moest toch wel heel erg lachen, er kwam een jonge rode kater aan en die wilde met Mandy spelen, ik stond voor joker op het veld en Mandy was thuis, tjee ze zit altijd achter katten aan maar een kat die bij haar wil komen is toch wel eng! "Wat een lafaard ben je" riep ik nog met mijn hese stem maar het mocht niet baten Mandy was op de bank gaan zitten en dacht bekijk het maar, die viervoeters moeten hard weglopen dat is veel leuker! Die Schotse Vikingen vind ik er trouwens wel mooi uitzien, San ik ben dol op baarden! ♥ jes terug, gelukkig op een afstand ☺

 8. ♥ sje trouwens, hihi

  °○°Alexandra
 9. Hey lieve Ann, ik las dat je een beetje under the weather was, gaat het weer een beetje mevr. McDunn? Ja rare jongens die Vikingen, de meiden waren trouwens ook van de pittige stal, konden wel tegen een stootje.Tanja, ik heb ook een laptop maar dan moet je eerst je nummerieke toetsen aanzetten, dat doe je met de Fn toets ingeduwd houden en dan F11 aantikken, dan kun je met de nummers onder de letters je Altcodes maken.

  °○°Alexandra
 10. Wacht het af Ann bedankt in ieder geval smakelijk eten .

 11. Oeps, ik heb nog nooit gewerkt met zo’n schoothondje, maar misschien ziet iemand die dat wel doet dit en die zal het er dan wel even bijzetten (hoop ik, denk ik, weet ik haast wel zeker). ☺

 12. ¡²³¡²³³²¡¡¡¡¡¡¡¡¡Heb een laptop Ann .De linker alt toest doet miks ewn al ik de rechter gebruik en ik heb boven de cijfers staan dan gbeurt er dit ²’¤¤€²¼½¾niks leuks dus

 13. @ Tanja, beneden op het toetsenborg zit links een Alt toets, die druk je in en dan wel vasthouden, daarna gewoon rechts de 1, 2, 3, enz. aanslaan, Alt toets loslaten en dan staat er wel een figuurtje. Succes! ♥

 14. Ik zal wel een onnozel toestenbord hebben of ik snap er geen snars van om leuke letters te maken .Wie O wie wil me dit eens uitleggen ???Via mailtje misschien .Ben hier al vele malen geweest maar snik niks moois aan letters

 15. Whoehahaha, dit is geweldig! Ga ik op m’n bank liggen met wat paracetamolletjes en Mandy onder m’n knietjes voor steun en dan wordt het hier gezellig!!! Die mooie H werkt bij mij niet hoor Sjerrie ik zal straks even op je lijstje kijken ╠╣ ha, daar is tie al moest even wennen zeker. Nu moet ik nog naar de apotheek voor de maandelijkse tas medicijnen, maar het was hier echt gezellig en ik vind het jammer dat ik er niet even bij was ☻ ☻ ☻ ╠╣et leven is ╠╣ard maar ╠╣ier knap ik van op ♥ ♥ ♥ ☼ ☼ ☼ ♫ ♫ ♫ ik fluit alweer! Huh, Rita??? Ken geen Rita!

 16. Hahaaa wie is toch die Rita.Ben je al weer een beetje boven water Ann ?

 17. Vikingen, die stoere Noormannen!! Leuk die letter truukjes, ik weet niet wie Rita is maar kun je mij ook zo’n lijstje sturen ;-)!

 18. Vikingen spreken wel tot de verbeelding…wat zullen die mannen zich elk jaar kunnen uitleven. Hun oerinstincten weer uit de kast trekken…..toch heel wat leuker dan zo’n st. Maarten stapeltje.Ik lees dat je wat ziekjes bent…beterschap hoor, of is het al over?

 19. net reakties doorgelezen tjee wat kunnen jullie kletsen grinnnn heel geestig om terug te lezen ,,, ¡²³¤€¼½¾‘’¥× «»´¶¶ç¿¿µµññ©æáßðø¶´öóíúüþþ®ééå䡲³¤€¼½¾‘’¥¥¥×geen hartjes:-( doe nog iets verkeerd snik!

 20. Rita zou je die alt-lijst ook naar Benona willen sturen leuk al die lettergeintjes ,,, alvast thnx !

 21. Lees ik nou dat jij het ook te pakken hebt me2 :-( ,,, goed balen hé pfffttttt ,,, sterkte! Liefs, Noon hatsjoesnotterdesnotter&koorts jich,,,

 22. Ik zie het bericht hier onder,lieve Ann ik wens je ook veel beterschapLiefs xxx Janny

 23. Goedemorgen Ann,Gaat het een beetje, of ben je de hele nacht aan het spoken geweest?Wens je beterschap, en een prettige dag.♥♥ Belia.

 24. Ann in ieder geval verkouden……………..

 25. Oef Ann boos ?

 26. ╠╣enk….. ♥♥♥ !!!

 27. juust, heb ik je die niet ooit gestuurd rita? whahaaaaaaaaaaaaaaaaa

 28. ╠╣a ╠╣artstikke leuk, Ik kreeg zonet een hele alt lijst van Rita

 29. ╠╣enk….. ╠╣eb je ╠╣elemaal ╠╣oed ╠╣é?

 30. Alt + 204, Alt +185

 31. ╠╣ Hoe ?

 32. **********(¨`·.·´¨)****************(¨`·.·´¨).¸.(¨`·.·´¨)*********(¨`·.·´`·. ¸.·´*** `·.¸.·´`·.·´¨)********`·.¸.·´ * *`·.¸.·´************(¨`·.·´¨) (¨`·.·´¨)******* ********`·.¸(¨`·.·´¨)..·´*********************`·.¸.·´************

 33. ╠╣ Deze bedoel ik, hoe heb je die gemaakt ?

 34. ((( (. .) (( v )) —m-m—

 35. ¿ ¿ → → ☼ ☼ ☼ → → ♫ ♫ ♫ ¿ ¿ ik hem teruggevonden

 36. Oowwww sherry hoe kom je aan die mooie banketletter !!!

 37. Mijn moeder vroeg me onlangs "Raakt dat internet nooit vol ?" Wel ik begin mijn twijfels te krijgen………

 38. ßenona, ßelia, ╠╣enk,

 39. ’t zij je vergeven Edwardje. Maar wil je nu ook nog verschoning ?????? We zitten hier wel bij je zus op de thee hoor

 40. Gaat het goed Ann??☺☺☺☺

 41. Kan me indenken dat van die argusogen, en die vreemde woorden whoehahaha

 42. Wat leuk al die hartjes ♥

 43. Eerst door de censuur halen. Laptop is voor het extra geheugen wat ik nodig zal hebben. Ik weet niet wat die mannen hebben hoor, maar tegenwoordig kom je ze overal tegen, in visvijvers, me vreemde brillen op, van de underware met pinky flowers nog niet eens iets gezegd ☺☺☺☺☺ Nou die vikingnaainaald is niet bepaald goed terecht gekomen in mijn hoofd.

 44. Gezellig Murwari gaat ook mee hihi, met laptop en al! Welja waarom ook niet, gewoon alles open en bloot het internet in hihihi.

 45. Murwari,…. ik vraag verschoning voor mijn dwaling, dat Rita-mens gaat niet mee,daar hoor je toch anders ook nooit wat van.

 46. Ann zit met argusogen naar haar reacties te kijken terwijl ik spraakles krijg van Henk

 47. T’is heus, t’is raar maar waar, Henk lijkt wel Tita Tovenaar!

 48. ☺☻♥♦♣♠•◘○♥☻♥☻☻♥♥♥ yes gelukt!! Zat op de verkeerde 3 enz te drukken., mijn dank is groot!! buig buig

 49. Eward, je vraagt om problemen. Wrom moet dat Rita-mens mee ? Ik wil mee en zal een laptop meesjouwen want aan 8 giga ik niets tijdens zo een overgetelijke avond !

 50. ☺☺☻♥ hahaaaa heeey kijk nou toch eens. Ik kan toveren ☺

 51. Rita,….jij bedoeld toch niet dat Henk en ik met elkaar dansen he????? Ik zou waarachtig niet weten wie van ons beiden dan moet leiden. Het zou toch wat wezen he, Henk met afgezakte kilt,en ik met mijn Jansen&Tilanus op de enkels, wel een 8GB geheugenkaart in je camera stoppen hoor,want dat maak je nooit meer mee!

 52. belia, heb het net van Ann geleerd toest ALT indrukken en dan op de 1, 2, of 3 op numerieke toetsenbord drukken☺☻♥ 4 geeft ♦. 5 ♣ , 6 ♠. 7 •, 8 ◘. 9 ○ Zonder anders zijn het vikingnaainaaldenantiheldenwattenbolltjesopsokken

 53. Kan het niet uitstaan, wat doe ik verkeerd Rita! Ik zie het heus wel al die hartjes en wat zijn die rondjes zonnetjes of lachebekjes :-(((((. Vinkingnaainaaldvikingnaaina…………………………………………………………………whoehahahaHenk en Edward, hahahahha met of zonder ??

 54. wat onzin???krom is recht en recht is krom volgens ann en een vikingennaainaald zit gewoon onder een kilt.

 55. ♥ He wat fijn, moet eens wat vaker naar de alt codes kijken ♥ ♥ ☻ ☻☻♥ ♥. Ik ga mee om te fotograferen terwijl Edward en Henk aan ’t dansen zijn. Vikingnaainaald is een hele goeie moet je eens 4 keer luidop snel uitspreken, dat zit je zonder alcohol onzin uit te kramen. Ben alleen thuis en zit helemaal te gieren

 56. Dat drankje van sjerrie is actually best wel lekker hoor………………………. eerst proberen, dan mag je zeggen of je het smerig vindt ………… ha

 57. Waarom nou smerig? Sapjes, zoet, en een onvervalste Beerenburg dan ben je zo weer het vrouwtje Ann, niet naar Henk luisteren ;-)).

 58. Tuurlijk Edward deze kans laat ik me niet ontgaan :-)). Met kilt, zonder kilt, met of zonder J&T, dansen zullen we !!!

 59. Dt drankje van sherry lijkt me pas echt smerig Ann. Neem dan maar gewoon een glas hete anijsmelk voor ’t slapen gaan.

 60. Daasr schiet ik natuurlijk niets mee op, ik had nu juist mijn kilt willen dragen, dan toch maar een Jansen&Tilanus,met die temperaturen daar is dat ook wel zo verstandig. Wil je dan evengoed nog met mij dansen Belia?

 61. Het zal me wat moois worden die Schotten uit hun kilt, tenminste dat hoop ik greinss

 62. Dat is dan vreemd Belia, met de Alt en code moet het gewoon lukken, andere instelling waarschijnlijk. Het kan leuk worden zo’n feest, Henk en Lukas gaan ook mee verkleed natuurlijk onze eigenste Jarls, dat wordt echt dansen, we dansen de Schotten uit hun kilt.

 63. Beterschap Ann!! Heb je hartje geprobeerd, alt 3 en al die ander grappen lukt niet :-(((Natuurlijk gaan we dansen Edward! Goed voor ons, anders worden we helemaal ellendig van die kou daar hihihi .fijne avond toedeloe

 64. Vannacht me al een ongeluk gezweten zonder grogje leave, het gaat wel weer over hoor en ik neem eerst maar eens een mok warme chocolademelk, Beerenburg heb ik wel in huis, maar wat vind ik dat smerig!!! Een portje voor het naar bed gaan zal ook wel helpen ;-)))

 65. Grogje Ann: citroensap, sinaasappelsap, honing en uiteraard Beerenburg, gloeiend heet drinken. Zweet je het er zo uit.Beterschap.xxxsjerrie

 66. Dat vind ik altijd het ergst die ellendige keelpijn en de zomer mag nu nog niet weggaan hoor, jakkes dan duurt het echt lang. Hartjes is gewoon Alt – 3 meisz, makkelijk zat. Voor die scheut brandewijn voel ik wel wat, en laat ik dat nu net niet in huis hebben! Het is mijn eigen schuld natuurlijk, ik had ook een jas moeten aantrekken, ik wil nu een enorm groot vuur eigenlijk twee en dan ga ik in het midden zitten, kom maar naast me zitten Murwarita heerlijk warm de Vikingen vragen we wel om een stevige borrel worden we ook warm van binnen. Die Vikingvrouwen zorgden er waarschijnlijk voor dat hun mannen in het Walhalla kwamen, ze staken ze dood met een Vikingnaainaald dat waren vast enorme grote!Alt – 1, 2, 3, ☺ ☻ ♥ whoehahaha. ♦ ♣ ♠

 67. Beterschap met je verkoudheid Ann. Jas aantrekken, het is weer om snel iets op te doen. Nyselene helpt maar paracetamol doet ook wonderen. Of een scheut brandewijn in de thee. Ik zit ook half te snuffen en heb vage keelpijn. ’t Begint weer van voor af aan. Rotwinter. De tijd gaat snel, alsmaar sneller maar de zomer gaat sneller dan de winter. De Vikings waren wel KERELS ja, hihi en hun vrouwen manwijven. Grmpf. Maar als we dat gaan meevieren hebben we in ieder geval vuurtjes om ons aan te warmen. ♥ MR (heb je hartje gepikt)

 68. @ Elisabeth, bedankt voor je reactie, jij ook een heel goede avond gewenst, liefs!@ Melda, oude volken en tradities blijven geweldig, Engeland, Schotland en Ierland houden erg veel in ere en ik vind het nog steeds geweldig, als de performers het goed doen is het natuurlijk ook een beetje griezelig maar dat hoort erbij, de Vikingen waren bepaald geen makkelijke jongens, bedankt voor je lieve reactie meisz. ♥ Ann.@ Ingeborg, jij ook bedankt en door speren aan mijn eind komen heb ik liever ook niet, maar het waren wel KERELS.

 69. Weer een mooie log Ann. Wist wel wat ik liever deed dan me met een speer te laten doorboren.Maar zo zie je maar weer dat alle culturen hun eigen dingen hebben en hadden.Altijd leuk die tradities om deze in ere te houden.Groetjes.

 70. Waar breng je mij u naartoe Ann?Naar de Vickings.Het heeft altijd al tot de verbeelding gesproken.Wicky de Viking was vroeger een lievelingsstrip van de kinderen.Ze zijn stoer en toch apart wel unic in de wereld dacht ik zo en die streek in Schotland ,het is er mooi en toch heeft het iets griezelig.Komt waarschijnlijk door de spookverhalen uit die streek.Ik ben pas wakker en nu zit ik hier weer te fantaseren.Ik wist niet dat ze zo werden herdacht maar het is fijn om het te nu weten dank zij onze Ann.Liefs Melda

 71. Lieve Ann Je hebt er weer en mooi log van gemaakt zoals we van je gewent zijn ,wat een spektakel op het filmpje .Ik wens je een fijne avond Liefs Elisabeth

 72. @ Bedankt Joke, en zo’n feest zou hier ook niet gaan want dan ging er waarschijnlijk heel wat meer in de brand dan de replica van de gelei, ook de natuur helpt een handje bij zo’n festival! Nog een heel fijne avond, liefs, Ann.@ Mooi dat je meegaat, maar eerst je fakkel in het Vinkingschip en dan naar de pub, het gaat toch de hele nacht door, dus dansen met Belia kan je nog lang ;-))) Overigens zou ik nu ook wel een open haard willen hebben, het is frisjes.

 73. Ann,….natuurlijk ga ik mee,maar ik vrees dat het net zo gaat als toen we vroeger gingen zeevissen wanneer we eenmaal in de pub zitten. Zie je dat knapperende openhaard vuur al voor je?,wij komen echt de pub niet meer uit hoor. Ha!… Belia en ik gaan natuurlijk ook weer dansen!

 74. het is wel een apart feest heel anders dan bij ons , maar die fakkels en de aparte kleding doet het allemaal en de natuur is prachtig lekker ruig . en die boot verbranden hoort er bij wel jammer van dat mooie ding het lijkt ook allemaal echt middeleeuws ik vind de schilderijen of de foto’s heel mooi in het filmpje mooi gedaan ann ik wens je een welterusten en een mooie zondag .liefs joke

 75. Liesje als ik nog jong genoeg was wist ik het wel, dan ging ik op een eiland wonen en je mag raden welk eiland…grinn…Jij ook nog een heel fijne avond en zondag, liefs xxx Ann-etje.

 76. Ziet er allemaal heel stoer uit. Het is net of het helemaal weer die tijd is. Idd een heel spectakel als je dat eens mee zou maken.Het is toch wel een heel bijzonder land.Een fijne avond en zondag nog Ann-etje.Liefs Liesje xxx

 77. Oké, dan neem ik m’n Vikinghoorn mee vol met iets om ons warm te houden ;-)))

 78. oké ik zwicht, doe wel een super warme jas aan grinn

 79. @ John, dat vind ik nu zo geweldig bij de Engelsen, Schotten en Ieren ze houden echt alles wat oud is in ere, maar wie weet hoeveel genen er nog in de mensen aanwezig zijn, dus echt uitgestorven raken de vikingen nooit.@ Belia, niks eerst pub eerst feesten met de fakkels en als de gelei op is gaan we wel naar de pub, de heksenmeiden willen vast wel mee!

 80. eerst de pub, zijn we lekker doorgewarmd, en dan het feest

 81. Wederom een interessant item !Ze houden daar in ieder geval van tradities, want de laatste vikingen zijn toch al weer een tijd uitgestorven !

 82. Belia dan zijn we al met z’n vieren, Edward wil vast wel mee om foto’s te maken dus dat zou best heel erg leuk zijn, het duurt nog even en in januari zal het er wel koud zijn maar in een pub is het vast heel erg gezellig!

 83. Vreemd volk die Vikings, maar ach, niets menselijks was hun vreemd! Het feest zou ik wel willen meemaken, zouden we ooit kunnen doen toch?!Fijn weekend, en liefs van mij.

 84. Lieve broer, die tijd zou ik nog weleens over willen doen, lang niet alles maar dat was toch echt heel erg leuk en tja Chris was toen toch mijn grote held, jij mijn kleine hoor ;-))) Hier is het aan de frisse kant dus ik heb al een vest aan, Mandy heeft gelukkig een dikke bontmantel dus die redt het wel. Ach we kunnen natuurlijk nog steeds tijdens een behoorlijk onweer midden in het land gaan staan en ODIN schreeuwen, maar alleen is er lang niet zoveel lol aan. Jij ook nog een fijn weekend broertje, dikke kus van mij en likjes van Mandy.

 85. Lieve Zuster,Het onderwerp van dit mooie item doet mij toch wel iets hoor, hierdoor ga ik 50 jaar terug in de tijd! Ik was natuurlijk zelf niet zo’n stoere krijger,maar slechts het hulpje van Erik. Het is hier vandaag prachtig weer,en volgens de berichten blijft dat nog een aantal dagen zo,dus probeer ik er zoveel mogelijk van te genieten,want als het eenmaal omslaat,kan de trui weer uit de kast! Ik wens je verder nog een heel fijn weekend hoor.Liefs en een dikke kus voor jou, en Mandy weer een hoop kriebeltjes van je broertje Edward.

 86. Tuurlijk, dat mogen we ook niet missen!

 87. doen we het edinborough festival ook us, ha

 88. Dank je wel Sjerrie en aangezien Loontje en ik er ook wel eens heen zouden willen kunnen we met z’n drietjes gaan ;-))) Alle drie verkleed als Vikingvrouwen en ieder een enorme fakkel, dat zou echt leuk zijn. XXX

 89. Wat een geweldig verhaalAnn. Heb het met plezier gelezen………….. Zou er best wel us naartoe willen.Fijne weekend verder.xsjerrie

 90. Murwari, Ilona, C.e., Benona, Henk, Charlotte en Els bedankt voor jullie reactie, rare jongens waren het zeker, maar er waren wel knappe rare jongens bij ;-))) Met de Guizer Jarl wil ik wel een avondje stappen hoor Ilona en er heen gaan lijkt me geweldig, ook even verder kijken dan het feest, want de natuurlijk lijkt me geweldig! @ Murwarita, arme Jules, k*tkat is niet bepaald een koosnaampje, maar ja als je ook wakker wordt gehouden dan is het begrijpelijk, alleen Jules kon het ook niet helpen je zult maar gebeten worden door zo’n k*tvlo! @ Benona, verkleden zou ik me vast, zie je het voor je moeder overste in battledress? @ C.e., dat is toch niet zonde, het is maar één replica en dan moet je zien hoeveel mensen er plezier van hebben om die in de fik te steken. @ Henk, nog liever een dartbord zijn dan een langdurig ziekbed, een flinke haal met een zwaard en je bent van je ellende af ;-))) Dat massaal fikkie stoken lijkt me geweldig en wat zou je daar prachtige foto’s kunnen maken, je hebt vast wel een lens die de fakkels kan nemen zonder al te veel tegenlicht. Dit lijkt me trouwens veel leuker dan die z.g. middeleeuwse toernooien in Nederland, dat ziet er echt heel amateuristisch uit met die houten zwaardjes, geef mij maar stoere jongens met echte fakkels! @ Charlotte, geen dank ik vind het altijd leuk om zoiets te vertellen. @ Els, het weer houdt nog even stand volgens de berichten.

 91. ann jij ook een goed weekend en hoop ook dat het weer nog even zo blijft als het nu is mooie fotos van de vikings

 92. Jij ook een heel fijn weekend Ann en bedankt voor het interessante Viking verhaal.

 93. De vikingen ? Dat waren toch die jongens met de drakenboten die strooptochten ondernamen over zee ? Inderdaad rare jongens. Een langdurig ziekbed zou ook niet mijn laatste wens zijn maar om mezelf te laten gebruiken als dartbord. Het ziet er wel gezellig uit met als die fakkels en wat is er nou leuker dan massaal fikkie stoken. Het beeld doet me wel een beetje denken aan Middeleeuwse toernooien die in Nederland wel worden gehouden en waar iedereen traditioneel gekleed gaat.Fijn weekend en liefs van mij

 94. Filmpjes bekeken en wat een heerlijke woeste natuur je blog gelezen weer stuk wijzer geworden wat een leuk onderwerp geïllustreerd met werkelijk schitterende foto’s toch veel leuker dan carnaval 😉 Zou je zo een ticket incl BB willen geven lieve Ann zie je al helemaal verkleed het feest meevieren ,,, lekker tussen dat rare volkje ,,,Liefs en zonnig weekend xB

 95. wat zonde van die mooie boten ;)en tja… een raar volkje…

 96. Wat ik grappig vind, is dat een van de eilanden Mainland heet, maar zoals al werd gezegd: rare jongens die Vikingen. De filmpjes laten een mooi eiland zien, ik hou van die ruige natuur. Op de Hebriden is het ongeveer hetzelfde, ook zo fantastisch daar! Zullen we volgens jaar naar Shetland gaan voor de feesten? Ik heb al een leuke Viking op het oog ;-))

 97. Rare jonges zijn het altijd geweest die Vikings. Hadden geen vrouwen nodig in het Walahalla en vervoverden dan maar verder het Walhalla imniddels onsterfelijk. IAMAI zal er vast gaan gluren. En ik heb weer iets bijgeleerd. Ik ben een beetje chago, lag lekker te pitten maar Jules kreeg een aanval van niet slapen. Ik denk dat die een vlo heeft en heb hem direct insespoten. Bij de dierenarts is tie braver. Hij heet voor de rest van nacht K*tKat. Knuffels & Prettig weekend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: