HITLER: THE RISE OF EVIL   31 comments

Morgen is het 4 mei Herdenkingsdag, we staan dan stil bij W.O.II en velen waaronder ik, ook bij alle oorlogen van vroeger en nu. Er zullen heel veel mensen zijn die zich weer afvragen WAAROM en hoe kon dit gebeuren! De film die hieronder geplaatst wordt geeft geen antwoord op alle vragen, maar laat wel een beeld zien van hoe dit kon gebeuren. Was Hitler er niet geweest dan had er wel een andere leider gekomen, maar Adolf Hitler blijft een afschrikwekkend voorbeeld en alle mensen die hem hebben meegemaakt, onder hem hebben geleden en over hem hebben gelezen hadden hier een les van kunnen leren, helaas er zijn nog steeds Hitler’tjes aan de macht en dat zal altijd zo blijven zolang er mensen zijn.
 
 
 

HITLER: THE RISE OF EVIL 2003

 

Een goede en interessante film over Hitler vanaf zijn jeugd tot aan de dag waarop hij alle macht had om de hele wereld te shockeren als Führer van Nazi Duitsland. Deze film is niet te vergelijken met Der Untergang, maar laat heel mooi het eerste gedeelte van het leven van Adolf Hitler zien. Regisseur Christian Duguay heeft gekozen voor al het kwaad dat Hitler in zich had, eigenlijk een minpuntje in deze film, want het charismatische van Hitler waardoor hij ook door velen werd gevolgd is niet te vinden. Niets te vinden van de man die aanbeden werd door zijn volgelingen, maar vanaf het begin al een bijna krankzinnige, die overigens prima wordt vertolkt door Robert Carlyle, wat hoogst merkwaardig is, want wie had na o.a. Trainspotting en The Full Monty verwacht dat Robert Carlyle zo goed zou overtuigen als de schizofrene, soms verlegen en timide en dan weer de bezeten redenaar en sexueel gefrustreerde Hitler. Wat wel jammer is dat de minder grote figuren uit het begin, zoals Hermann Göring (Chris Larkin) en Joseph Goebbels (Justin Salinger) maar kleine rollen hadden in deze film, terwijl zij toch een grote rol hebben gespeeld. Rudolf Hess (James Babson) speelt wel een belangrijker rol evenals de journalist Fritz Gerlich (Matthew Modine) die Hitler is gaan haten om wat, wie en hoe hij was en één van de eerste tegenstanders van de NSDAP partij was. Ook is in deze film een rol weggelegd voor President Paul von Hindenburg (Peter O’Toole) wat niet vaak gebeurt, evenals voor Anton Drexler (Robert Glenister) de leider van de Deutsche Arbeiters Partij, welke partij de grondslag zou vormen voor de NSDAP. Ernst Hanfstaengl (Liev Schreiber) die met zijn Amerikaanse vrouw Helene (Julianne Margulies) uit Amerika naar Duitsland is gekomen omdat hij denkt er rijk te kunnen worden acteert goed, eerst als de geldschieter van Hitler om er later beter van te kunnen worden en later als de bange, laffe man die niet tegen Hitler’s eisen durft in te gaan en Helene die zelfs veel voor Hitler gaat voelen. De film laat een mooi tijdsbeeld zien, met acteurs en actrices die zelfs lijken op de historische figuren. De historische juistheid is hier en daar een beetje geweld aangedaan o.a. in de vreemde spelletjes die Hitler speelde met zijn nichtje Geli Raubel (Jena Malone) want daar bestaan nog vele andere verhalen over. Oom "Adi" zou een perverse verhouding gehad hebben met dit nichtje de dochter van zijn halfzuster Angela Raubal (Julie-Ann Hasset). Maar over het algemeen is deze periode historisch gezien vrij goed verfilmd. De muziek kan met gemengde gevoelens beluisterd worden, aan de ene kant de soms mooie muziek van Wagner e.a. componisten en aan de andere kant het akelige Horst Wessel Lied en het mooi gezongen maar naar klinkende Deutschland Deutschland über alles, über alles in der Welt aan het eind, wat het begin van een afschuwelijke nachtmerrie inluidt.
 
 
 
In sneltreinvaart laat de film zien hoe de 10 jarige "Adi" gekoesterd wordt door zijn moeder Klara (Stockard Channing) die wel gelooft dat haar zoontje een beroemd kunstschilder kan worden, wat hij zichzelf heeft voorgenomen en de wat vage vaderfiguur van Alois Hitler (Jan Hogg) die hier wreed overkomt, maar waar ook meerdere verhalen over bestaan. Alois werkelijke naam was Schiklgrüber, die hij in Hitler liet veranderen toen hij van Oostenrijk naar Duitsland vertrok. Als Adolf 17 jaar is zit hij op de kunstacadamie, maar voldoet niet en moet vertrekken zonder diploma. Hij slaapt zelfs een poosje in een daklozencentrum en schrijft zijn halfzuster hem zijn erfenis te komen brengen en doet het voorkomen dat het hem bijzonder goed gaat. Op 1 augustus 1914 neemt Adolf dienst in het leger als gewoon soldaat en vecht in de loopgraven, hij wordt korporaal en krijgt het ijzeren kruis, maar dat gebeurt meer omdat hij geluk heeft gehad de kogels te ontwijken die de anderen wel kregen en als enige van de 600 man van zijn eenheid in leven blijft. Op 10 november 1918 komt hij in een militair hospitaal terecht omdat hij mosterdgas in zijn ogen heeft gekregen. Als hij hoort dat de legerleiding heeft toegestemd in onderhandelingen tot het beëindigen van de oorlog is dat voor hem juist het begin.
 
 
 
Door de jaren heen groeit de macht van Hitler al sneller en na zijn eerste toespraken in bierhallen begint men al snel zijn naam te scanderen. Hitler haat eigenlijk direct al joden, maar ook alle andere partijen zoals de communisten, pacifisten, Marxisten kortom alles wat niet Arisch is in zijn ogen. In die tijd is Ernst Röhm (Peter Stormare) nog leider van de SA, maar Hitler vindt dat zij alleen goed zijn om de orde te bewaren, marcheren, zingen enz., maar zich verder niet met andere taken moeten bemoeien omdat daar de SS voor is. Er wordt tevens ingegaan op onder andere de oprichting van de NSDAP, de mislukte Bierhal Putsch en daarna op de gevangenisstraf van Hitler in de gevangenis van Landsberg, de rechtszitting is een pracht scène, waarin Generaal Erich Ludendorff (Friedrich von Thun) zegt onschuldig te zijn, maar Hitler zichzelf schuldig verklaart en daarna een redevoering afsteekt waarvan zelfs de rechter van onder de indruk is. Hij krijgt 200 Mark boete en 5 jaar gevangenisstraf, maar na 9 maanden komt hij al in aanmerking voor zijn vrijlating. De tijd in de gevangenis heeft Hitler besteed aan het schrijven van zijn memoires (Mein Kampf), bijgestaan door de trouwe Rudolf Hess en door Ernst Hanfstaengl die eigenlijk met zijn gezin terug wilde gaan naar Amerika, maar Hitler moet helpen bij het uitgeven van zijn boek.
 
 
President Paul von Hindenburg heeft er nog al het mogelijke aan gedaan om Hitler te stoppen met medewerking van Franz von Papen (Robert Russell) en Generaal Kurt von Schleicher (Christopher Ettridge), maar Hitler en zijn partij zijn niet meer te stoppen. Hitler wordt met steun van zijn aanhangers en door zijn manipulaties op 30 januari 1933 rijkskanselier. Op 27 februari wordt het Rijksdaggebouw in brand gestoken door Marinus van der Lubbe (zijn naam wordt in de film niet genoemd) een Nederlander die lid is van de communistische partij, maar ook hier zijn verschillende theorieën over, van der Lubbe wordt schuldig verklaard en op 10 januari 1934 geëxecuteerd. Als Hindenburg op 2 augustus 1934 komt te overlijden wordt Hitler naast rijkskanselier ook Führer en kan hij beginnen met zijn schrikbewind.
 

 
De Nacht van de Lange Messen, die overigens een lang weekend heeft geduurd, de vreemde verhouding met Hitler’s nichtje Geli, die op een gegeven moment zelfmoord pleegt, zijn kennismaking met Eva Braun toen zeker nog een dom blondje, het ontstaan van de Swastika vlag, alles wordt onder de loep genomen. Hitler: The Rise of Evil is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de opkomst van Hitler en deze periode wil zien op een meeslepende en begrijpelijke manier.
 
 

 
 
Advertentie

Geplaatst3 mei 2009 doorAnn McDunn inFilm

31 Reacties op “HITLER: THE RISE OF EVIL

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ik weet niet, zou geen hakenkruis op mijn site willen, zelfs niet uit een film…Heb ook echt geen interesse in een boek over Hitler, zie liever mensen uit de verzetsstrijd.Geef mij maar het Meisje met het rode haar !Heb ook jaren in een werkgroep gezeten : Sittard tegen apartheid en racisme. De apartheid was ook een vorm van fascisme.Geef mij maar een boek over Nelson Mandela of Winnie Mandela. Laatste heeft ook dingen gedaan die niet door de beugel konden, maar zij streed tenminste tegen onrecht !

 2. Dat is leuk Mazza, ik had het boek voor € 10,– en als ik het boek waarin ik bezig ben uit heb ga ik daarin beginnen het zal mij benieuwen wat we er beiden over en van denken. Bedankt voor al je lieve reacties meis.

 3. Morgen haal ik hem ook. Ik heb nog een beetje vakantie geld over . vuistdik boek maar moet heerlijk weglezen.

 4. Dat boek heb ik pas gekocht Mazza, het was nog in de kortingsperiode en zal nu wel duurder zijn, maar het lijkt me een heel goed boek. Dat is ook wat er fout gaat in de wereld, mensen worden nog steeds in hokjes gestopt en dat is erg jammer ook bij alle bevolkingsgroepen heb je goede mensen. In W.O.II waren alle lui die in het verzet hadden gezeten helden, bij mij niet want ook daar zaten hele foute mensen bij. De meisjes die het hadden aangelegd met de Duitse soldaten werden na de oorlog kaal geschoren en met pek besmeurd en dat heb ik eigenlijk nooit goed kunnen zetten, door hun omgang met die soldaten hadden ze eten en wie weet wat wij zouden doen als onze kinderen ècht honger leden, maar niemand heeft er wat van gezegd dat al die meisjes die z.g. netjes waren geweest ineens met Canadezen naar bed gingen. Ook dat zijn hokjes en ook daar zijn uitzonderingen. Ik heb een vent gekend die zei "ik wou dat het weer oorlog was", die had in de oorlog een Duitse soldaat dood geschoten, zomaar en hij was een held hoor! Ik heb hem de deur gewezen en verzocht nooit meer terug te komen. Ieder mens heeft zijn goede en slechte kanten en al is het dan de vijand daar zijn ook gewone mensen bij die nooit een vlieg kwaad hadden gedaan. Maar als je naar het front moest was er geen ontkomen aan en wat je zegt over vechters en vluchters ook daar zitten weer verschillen tussen, soms willen mensen vechten maar worden lam geslagen en kunnen eenvoudig niet doen wat ze zouden willen. Het thema Israël en Palestina daar heb ik eigenlijk ook geen oordeel over, je kunt niet zeggen alle Palestijnen zijn gek en wreed want dat is beslist niet zo, net zomin als je kunt zeggen dat alle Joden slecht zijn. Het is zo makkelijk om met een vingertje te wijzen, maar ik bezie het liever van alle kanten.

 5. precies wat ik bedoel Ann, ze hadden hun orders en als ze die niet opvolgden waren de gevolgen niet misselijk dan heb je weinig of geen keus. het zijn dapperen die daar tegenin durfden te gaan. Maar dat wil niet zeggen dat de anderen laf waren ieder reageert er op zijn eigen manier op. Sommigen zijn vechters, anderen vluchters daar kun je niets aan veranderen je reageert dan met instinct. Gisteren een stuk gezien over een nieuw boek en een Joodse schrijver waarvan de naam me even ontschoten is. Oooh ja Lewinsky. Het lot van de familie Meyer Die man heeft in Duitsland gewoond en had daar heel veel moeite mee omdat hij steeds weer als Jood benadert werd en niet als mens. Steeds weer die verontschuldigingen. Ook nu hij dit boek heeft geschreven wordt hij weer benadert als Jood met Joodse vragen die we in de andere vorm nooit aan een katholieke schrijver zouden vragen. Gek toch. ik vond het een heel mooi interview die precies aangaf, dat al het hokjes plaatsen werkelijk nergens op slaat.

 6. Mazza over Hitler kunnen we het allemaal eens zijn, maar wat de Duitse soldaten betreft daar waren echt heel veel jonge soldaten en later zelfs kinderen bij die echt wel goed waren, in het geval van de soldaten moesten ze wel en ook daar waren heel veel rouwende ouders en familie en de kinderen die bij de Hitlerjugend en de Reichsausschuß Deutscher Jugendverbände waren, werden totaal gehersenspoeld, het lidmaatschap van de Hitlerugend werd verplicht in 1939 voor alle jongeren boven de 17 jaar en in 1941 voor alle jongeren boven de 10 jaar. Paus Benedictus XVI en Prins Claus waren ooit verplicht lid van de Hitlerjugend, ze deserteerden tijdens het einde van de Tweede Wereldoorlog, dat hadden ze dus eerder kunnen doen, want 4 miljoen jongeren wisten er wel buiten te blijven ondanks de zware straffen die hierop stonden. Het is soms ook heel moeilijk om te oordelen want wij leefden daar niet, maar hoe meer je er over leest hoe duidelijker het wordt. Er waren nog ontzettend veel goede Duitsers en dat wordt vaak vergeten. Dat je moeder het zich pas een paar jaar geleden realiseerde dat ze geen deuren en vloeren hadden is best te begrijpen, want al die dingen zitten in het onderbewustzijn en komen soms pas na 40 jaar boven. Annelies, het is natuurlijk naar om al die beelden telkens weer te zien, maar het is wel om de herinnering levend te houden, vooral voor de jeugd, en als je de film "Das Boot" ziet, dan weet je dat ook de Duitse mensen erg hebben geleden, naarmate die film vordert heb je niet eens meer door dat het toch eigenlijk de vijand was, maar leef je mee met de mensen die in die onderzeeër moesten vechten voor hun leven.Liefs, Ann.

 7. Altijd toch weer akelig om beelden van de oorlog te zien.Van de week heb ik naar Zwartboek gekeken. Verschrikkelijk zoveel als daarin mensen worden vermoord.

 8. een prachtig stuk, over een zeer aangrijpende periode. Ik vind het moeilijk om te oordelen. Tuurlijk zat Hitler helemaal fout. maar veel mensen aan welke kant dan ook waren bezig met overleven en dan doe je gekke dingen denk ik. Maar wie ben ik, ik heb alleen maar de verhalen van mensen gehoord. Mijn moeder realiseerde zich een paar jaar geleden pas, dat het feit dat ze geen deuren en vloeren in huis hadden niet was omdat ze arm waren maar omdat die het vuur in zijn gegaan tijdens het laatste jaar van de oorlog omdat er geen kolen en bonnen meer waren.

 9. Joke, "Schindler’s List" is een bijzonder goede film, maar ook Oskar Schindler is een omstreden figuur eerst heeft hij mensen voor weinig of niets laten werken en dan ook slavenarbeid en daarna heeft hij mensen gered door ze in zijn emailfabriek te laten werken, het kan best zijn dat hij het uit eigenbelang heeft gedaan om inplaats van als oorlogsmisdadiger als held tevoorschijn te kunnen komen. Er waren heel veel mensen die alles hebben moeten verkopen om aan wat eten te komen en er zijn ook genoeg Nederlanders geweest die daar misbruik van hebben gemaakt. Oorlog is altijd een hel en laten we zeker hopen dat wij het niet meer mee hoeven te maken. Je vader heeft zeker geluk gehad want veel mensen hadden dat niet overleefd, ook mijn grootmoeder heeft haar trouwring moeten verkopen voor wat eten en als je oplaatst niet met goud bij de boeren kwam kreeg je niets er zijn genoeg boeren die er schatrijk van zijn geworden en in mijn ogen zijn dat ook oorlogsmisdadigers.Liefs, Ann.

 10. C.e. waarschijnlijk is de film wel op TV geweest, maar ik denk dat je broer die dan heeft gedownlaod zelf heb ik de DVD, durf het gewoon niet aan om films te downloaden laf hé? Maar het kost volgens mij ook veel tijd en dan kan je niets anders doen. De film is echt het bekijken waard en toch is deze niet zo bekend geworden. Liefs xxx Ann.Melda, best wel raar ja dat er in België geen herdenkingsdag is, ook daar hebben ze toch behoorlijk geleden onder W.O.II. Knap van je dat je "Mein Kampf" hebt uitgekregen, ik kan er niet doorheen komen. Het is een vreemde toestand met dat boek, het is ook geschiedenis, maar is verboden te verkopen. Je mag het wel hebben maar niet verkopen, terwijl het zelfs vertaald is in het Joods. De echte waarheid over Hitler zal ook nooit bekend worden en misschien is dat ook maar goed. Het was een omhooggeschopte streber, vrij lui en ook niet intelligent of zijn directe omgeving geen weet had van zijn daden betwijfel ik maar na zijn dood was iedereen onschuldig. Hitler was natuurlijk ook zo fel gebeten op de Joodse mensen omdat hij zelf een tikje Joods bloed had en dat was hem helemaal niet naar zijn zin, dat neemt niet weg dat het een verschrikking was met zijn aanvallen van krankzinnigheid, het vreemde is dat de neonazi’s zo’n ondier nog steeds bewonderen alsof hij een god was. Daar kan ik met mijn verstand helemaal niet bij, de film hoef je ook niet te zien hoor Melda het is alleen een filmbeschrijving van mij en niet de bedoeling dat iedereen die film moet gaan zien.Liefs Ann.

 11. ik heb de film van chinderdlist gezien in de bioschoop wat een ellende.ik heb ook veel films op tv gezien vaak voor 4mei is dat er vaak op ook over mensen die het allemaal nog na kunnen vertellen je licht aan de tv gekluisterd zelf heb ik de oorlog niet meegemaakt ik hoorde bij de bevrijdingskinderen .mijn schoonvader heeft zijn gouden trouwring verkocht voor 1 aardappel omdat hij honger had, dat heeft hij wel eens gezegt mijn vader heeft in een greppel gelegen en heeft net gedaan of hij dood was ,en hij heeft het gelukkig wel overleefd.soms voel ik me nog wel eens schuldig dat ik eten weg gooi vroeger zijden mijn kinderen nog wel eens mama dan stuur je het toch op ze begrepen het nog niet omdat ze nog klein waren. laten we het hopen dat we dat niet meer mee maken liefs joke

 12. Als eerste kind vlak na de oorlog ben ik zo een beetje opgegroeid tussen oorlogsverhalen en hoorde nogal eens zeggen als ik iets niet luste of zo :" ’t Is te zien dat ge de oorlog niet hebt meegemaakt!!" Begreep die uitspraak niet want meer uitleg was er niet over.(Ik vind het raar dat dat in Belgie geen herdenkingsdag is) .Later heb ik het boek "Mein kampf" gelezen en een boek over Hitler toen besefte ik meer van de omvang ven de oorlog en prees ik mij gelukkig dat niet beleefd te hebben.Ik denk dat die film over dat boek (ik heb dat nog) gaat ,Het leek wel een man met dubbele persoonlijkheid ,zijn directe omgeving leken niet echt weet te hebben van zijn daden .Toen was de radio en tv er nog niet .Ik denk niet dat ik de film wil zien.Liefs Melda

 13. Mijn jongere broer had het vandaag nog over deze film, (of was dat nu toch gisteren al ?, dat weet ik niet meer…) jammer dat ik dit niet gisteren heb gezien. Dan had ik het hem kunnen vertellen. Ik dacht eigenlijk dat ik deze film al eens op tv had gezien.. (zou dat kunnen ?). Of dat ik hem misschien al eens via mijn jongere broer had gezien (tja via de illegale wag 😉 ). x, c.e

 14. Ilona, ik vind hem een ondier en jij vindt hem gek maar ik weet niet of hij het echt is, als we dat zouden stellen dan beledigen we mensen die gek zijn en dat vind ik dan weer niet eerlijk. Jammer dat zo’n hufter niet opgepakt kan worden en voor de rest van zijn leven op water en brood moet leven, maar geld is macht meis. Natuurlijk zijn er alleen maar verliezers in wat voor oorlog dan ook, zelfs in vredesmissies (?) Ook ik slaap prima, want ook ik heb een goed geweten en dat is heel erg belangrijk, degene die wij op de lijst zouden plaatsen zijn dan ook allemaal gewetenloos want ze hebben NOOIT wat verkeerds gedaan, YAK!!! Ik heb het gelezen van die oliezeikerd, geweldig hoor en zo lopen er vast wel meer daar ze zijn alleen nog niet betrapt! Aan de lijst die toch veel te lang wordt wil ik nog wel Idi Amin toevoegen, de aantallen doden verschillen uiteraard maar de wreedheden zijn allemaal veel te erg om je er echt in te verdiepen, het maakt je moedeloos en verdrietig. Liefs xxx A.Belia, geeft toch niets ik zal ook wel eens een update missen. De hel is ook op aarde Belia en niet iets waar we voor een paar pekelzonden heengezonden worden. Toch is het goed dat kinderen zoals jouw kleinzoon daar een spreekbeurt over houden en daar van onder de indruk raken, eens zijn ze ook volwassen en wat ze als kind meekrijgen is echt niet weg. Lui die nu de Holocaust ontkennen moesten alle oorlogsfilms iedere dag weer zien, meegenomen worden naar alle massagraven, alle documentatie zien en verplicht lezen, misschiend dat ze daar wat van zouden leren. Bedankt voor je reactie meis, jij ook nog een heel fijne avond, liefs xxx Ann.

 15. Ik zie dit log over Hitler, oorlogsgeweld, film enz. nu pas! Als je niet 24 uur per dag achter de p.c. zit, zie je maar heel weinig updates! Zo zijn ze er, en zo zijn weer verdwenen, sorry Ann! De film ken ik niet, welliswaar heb ik dit alles, reacties incluis met aandacht heb gelezen. Dit soort mensen maken de hel op aarde, verschrikkelijk!!! Mijn kleinzoon van 10 heeft vorige week een spreekbeurt gehouden over Hitler en de oorlog. Zelfs een nog heel jong mens, is diep onder de indruk van dit verschrikkelijke gebeuren.Fijne avond, x Belia

 16. Ach Ann, ik zeg altijd al dat er alleen maar verliezers zijn in oorlogen. Wat is nou ‘winnen’ in een oorlog? Alle Duitse moeders en vaders hebben net zo hard gehuild om hun kind als de onze en als alle vaders en moeders die hun kind(eren) verliezen in een oorlog. Vind jij Mugabe niet gek? Ik vind hem knettergek! En een gewetenloze, hebzuchtige, machtsgeile schurk, dan ben je echt helemaal knetter! De bevolking ligt aan de geelhonger en hij laat zijn familie shoppen in Rome, Milaan en Parijs. En die grieten komen echt niet thuis met een Wibraatje. Zwitserland moet ook maar eens geboycot worden. Dat land leeft van alle schurken die hun gestolen en geroofde rijkdommen veilig daar naartoe kunnen brengen. Daarom wil Zwitserland niet in de EU en juist daarom zouden ze geboycot moeten worden. En het is zo simpel, we kunnen het land volkomen isloeren want het ligt midden in de EU.Ann, we kunnen een lijst maken van een kilometer lengte en dan nog komen we plaats te kort om alle schoften met naam en toenaam te noemen. Geen beginnen aan. Een of andere emir uit de zandbak staat er ook weer gekleurd op. Hij martelt zijn onderdanen net zoals Saddam het deed. Stiekem gefilmd. Tja, ik zei al, we komen plaats tekort. Dag meis, ik slaap wel hoor wat ik heb geen slecht geweten! Liefs, I. xx

  • Ilona •
 17. Of Mugabe gek is dat weet ik niet daar heb ik nog niets van gelezen, maar dat hij zijn volk laat creperen is een feit en dat hij een fors deel van de verstrekte ontwikkelingshulp naar Zwitserse bankkluizen heeft gesluisd is ook bekend, de Zimbabwanen zijn hem trouwens helemaal zat, maar ook zij hebben hem bejubeld en zijn hem achterna gegaan. Pol Pot (echte naam Saltoh Sar) was ook een machtswellusteling en hij heeft anderhalf tot twee miljoen Cambodjanen op zijn geweten, dat was toen een vijfde deel van de Cambodjaanse bevolking. Eigenlijk zijn er teveel om op te noemen Ilona en je moet er ook niet al te diep op ingaan want dan kost het je je nachtrust. Overigens vergeet niet dat het Duitse volk dan wel te maken had met grote werkeloosheid, armoede en geldontwaarding, maar een eerste reden was dat de kopstukken niet vergeten waren dat ze W.O.I verloren hadden en daar niet mee konden leven, ik wel trouwens niet uitsluiten dat er ook heel veel Duitse mensen van goede wil waren zelfs soldaten, maar die moesten wel anders werden ze tegen de muur gezet. Ook het Duitse volk heeft erg geleden onder de oorlog en dat wil ik toch even zeggen.

 18. Wat dacht je van Robert Mugabe? Ook gek (van de syfilis, zegt men) en slcht ook gewoon zijn bevoling af of laat ze kreperen, werkt allebei dodelijk. Laten we vooral ook Pol Pot niet vergeten. The killing fields blijft mij voor eeuwig op het netvlies staan. Nachten heb ik wakker gelegen, echt ik kreeg de beelden niet verdrongen. Hoe kunnen mensen elkaar dat aandoen en vooral WAAROM? Wat bezielt toch sommige mensen om de macht te grijpen en dan dood en verderf te zaaien? Ik begrijp de achterliggende gedachte niet. Het gevaar dat schuilt in een figuur als Wilders, die soms wel eens gelijk heeft maar toch te extreem is en uitsluitend in zwart en wit denkt en het hele grote grijze tussenstuk weglaat voor het gemak, is dat hij appeleert aan onderbuikgevoelens van mensen. Het zijn vaak de gladde praters, de goede debaters die drommen mensen achter zich kunnen scharen. En mensen die zich laten leiden door hun emotie of door de onderbuik, zijn niet de slimsten maar wel gevaarlijk voor de samenleving omdat ze uiteindelijk de vuisten gebruiken in plaats van het hoofd. Wilders lijkt ook die kant op de gaan en dat vind ik eng. Je moet met elkaar samenleven of je wilt of niet dus moet je compromissen sluiten, geven en nemen, consensus zien te bereiken maar niet elkaar tegenwerken en constant in de haren vliegen. Dat gaat van kwaad tot erger en dan……. zo kwam Hitler ook aan de macht. De enorme schare fans maakten hem groot en machtig. In zijn eentje had hij ook niets kunnen uitrichten. Eng allemaal, heel eng!!!

  • Ilona •
 19. De naam van Baby doc is Jean-Claude Duvalier, zijn vader Papa doc heette François Duvalier en beiden voerden een schrikbewind, het is ook niet te geloven dat Frankrijk zulke schoften asiel verlenen. Overigens hebben diverse landen oorlogsmisdadigers van W.O.II waar ze wat aan hadden eerlijk verdeeld en ook die zijn niet veroordeeld. Politiek is vaak net zo smerig als oorlog of liever gezegd van politiek komt oorlog. Wat het uitleveringsverdrag betreft, volgens mij heeft Spanje dat toch getekend, maar daar zullen de meeste nazi’s wel niet zitten.

 20. Klopt dat wel wat Benona zegt, dat Spanje geen nazi’s uitlevert? Spanje is zelfs een van de weinige landen die dictators en ander gespuis die het echt te bont maken, voor hun gerecht slepen. En binnen de EU wordt er toch uitgeleverd? Spanje wilde toch ook Pinochet hebben maar Engeland stuurde hem terug naar huis. De stommelingen! Die schoft hadden ze pakken maar ze lieten hem gaan uit humanitair oogpunt. Pinochet wist niets eens wat dat woord betekende. Hij hoefde niet gemarteld te worden maar de laatste dagen van zijn ellendige rotleven had hij toch wel in eenzame opsluiting mogen slijten. Wij westerlingen zijn toch soms ook echte pluizige watjes hoor! Zuid-Amerika levert nauwelijks of niet nazi’s uit en daar zit nog een flink aantal, alhowel ze nu toch ook zo langzamerhand aan het einde van hun mottige leven zullen zijn.Maar dan nog iets: Frankrijk herbergt ook een zooitje gespuis, zoals bijvoorbeeld de vroegere dictators Baby Doc, zoon van Papa Doc van Haiti, echte naam Duvalier. Dood en verderf heeft dat gespuis over dat eiland gezaaid en nog steeds is het een straatarm land, maar de familie Duvalier leeft in een kasteel en letterlijk als god in Frankrijk. Ze hebben miljoenen te verteren, geld dat gestolen is uit de staatskas van Haiti. Dan zijn er ook nog een paar Afrikaanse schoften die asiel hebben gekregen in Frankrijk, bijvoorbeeld de inmiddels overleden keizer Bokassa van de Centraal Afrikaanse Republiek. De krankzinnige heeft nota bene het hele Vaticaan laten nabouwen in zijn land en hij liep in hermelijnen mantels en omringde zich met het duurste van het duurste. De bevolking krepeerde van de honger en als het dan eindelijk tot een opstand komt, vlucht die lamstraal en krijgt van Frankrijk onderdak, de hypocriete huichelaars! En Marcos van de Filippijnen met zijn Imelda met haar 1000 paar schoenen? Dat land hebben ze compleet leeggezogen maar als ze uiteindelijk moeten opkrassen, durven ze niet in eigen land te blijven maar vluchten naar Hawaii en dat is US Government. Gek toch dat al die dictators met hun familie weg willen, zouden ze iets te vrezen hebben? Waarom laat men al dat tuig niet gewoon in eigen land zodat ze berecht kunnen worden voor hun wandaden? Dat begrijp ik nou niet en daarom kots ik af en toe van flink van de politiek en hun smerige spelletjes, inclusief alle oorlogen die uiteindelijk door de politiek worden gefiatteerd.

  • Ilona •
 21. Zelf heb ik teveel tegen Geert Wilders, maar hij zegt wel wat veel van de burgers van Nederland willen horen, dat is ook al een voorbeeld, ook nu hoeft er maar iemand op te staan die een arm land van de ondergang zal bevrijden en dan krijgt dat figuur ook weer hordes aanhangers. Ik wil niet zeggen dat het allemaal domme mensen zijn en ook is er een aantal malen geprobeerd Hitler te vermoorden, maar dat soort figuren hebben ook altijd nog geluk en degene die goed zijn daar lukt het wel in de meeste gevallen, heel vreemd! Daarom vind ik het woord recessie ook altijd zo eng, Edward als we echt allemaal straatarm worden en we krijgen echt honger en er komt iemand die heel veel beloofd, gegarandeerd dat we er achteraan lopen de gevolgen komen later pas, als het te laat is.John, je hebt gelijk hij was de aanstichter maar in de geschiedenis zijn er veel meer dictators geweest die slachtingen hebben aangericht en wel zo erg dat we niet eens weten hoeveel doden er nog waar ter wereld liggen. Op de eerste plaats van massamoordenaars komt trouwens Mao, hij deed het wel niet altijd expres maar door zijn landbouwhervormingen zijn 30 miljoen mensen verhongerd en 10 miljoen daadwerkelijk vermoord en toch was hij de aanstichter, op de tweede plaats Hitler met 34 miljoen doden op zijn/hun geweten en dan Stalin met 20 miljoen doden op zijn conto. Bij Hitler’s (overigens afschuwelijke aantallen) 34 miljoen doden zijn er 19 miljoen mensen gesneuveld tijdens de oorlog, dus als ergste massamoordenaar kan je Stalin daar de schuld van geven.

 22. Ik heb deze film niet gezien. Maar het is wel een feit dat Adolf Hitler de aanstichter is van de allergrootste massamoord allertijden !

 23. Lieve Zuster,De film geeft een goed beeld van de aanloop naar de verschrikkingen die Adolf heeft aangericht. Laten wij niet vergeten dat er altijd nog landen zijn waar het ten tijde van grote armoede,werkeloosheid en geldontwaarding weer kan gebeuren dat een waanzinnige zoals Adolf was,een heel volk achter zich kan krijgen.Beloof het volk van zo’n land welvaart en voorspoed,dan lopen ze als makke schapen achter hem (of haar) aan.Een kus van Edward.

 24. Niet vreemd hoor Noontje, misschien is het ijdele hoop maar ik blijf hoop houden en ik hou ook van de wereld, maar juist omdat de Holocaust wordt ontkent moeten zeker dat stelletje idioten waar we ook voor op ons hoede moeten blijven weten en telkens weer geconfronteerd worden met de werkelijkheid. Het mag en kan toch niet zo zijn dat ze over een paar generaties geloven dat het allemaal leugens en bedrog waren? De mensheid in zijn totaliteit leert nergens van, maar laten we dan blij zijn met de mensen die wèl hebben geleerd en die wel begaan zijn met alles wat er rondom ons gebeurd is en nu gebeurt. Ik weet langer niet hoeveel gekken er rondlopen, maar wel dat er ook genoeg zijn die blijven zoeken naar vrede, laten we ons daar dan maar aan vasthouden. De Japanse concentratiekampen waren een hel en ook daar zijn zo ontzettend veel slachtoffers gevallen, vooral bij het bouwen van de Birma spoorlijn, Wim Kan heeft daar ook aan gewerkt maar kon het nooit meer van zich afzetten. Het is allemaal zo in en in triest en ook jij keer dan in gedachten terug en wil weten hoe, wat en waar. En natuurlijk zijn wij Nederlanders geen haar beter dan veel andere landen, ook niet alle Moslims zijn slecht alleen de cultuur verschilt zoveel met de onze dat het niet goed samen gaat. Zoveel geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen zei mijn grootmoeder en ze had gelijk en nog nooit had ze toen iemand uit een ander land gezien, nog van de Islam gehoord. De zwarte weduwe, Florrie Rost van Tonningen-Heubel die Hitler heilig had verklaard, heeft tot haar dood in 2007 een weduwenpensioen van de Nederlandse Staat, dat heb ik nooit begrepen, het kwaad komt niet van de gewone burgers maar altijd van de hogere in de samenleving en jammer genoeg zijn er altijd meelopers.

 25. Ik schreef net onder mijn blog van vandaag, denkend aan mijn ouders in oorlogstijd in Indonesië het volgende: In gedachten zie ik hen lopen.. samen met al die anderen, opgejaagd, uitgehoond..ik probeer me het voor te stellen wat zich daar heeft afgespeeld… Terug naar de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, terug naar het leven van mijn ouders. Terug naar al die doden die gevallen zijn.. terugkijken moeten we blijven doen.. van de geschiedenis leert men, zegt men.. maar toch, ik vraag me af of dat waar is. De mensheid leert niets, dat heeft het verleden toch wel uitgewezen en ook de tijd waarin we nu leven toont dat aan. We kunnen met z’n allen wel tevreden zijn met het leventje dat we nu hebben opgebouwd.. en trots zijn op onze vrijheid van meningsuiting en wijzen op de gevaren van de islam (of het islamisme) die onze vrijheid zouden aantasten, maar we zijn zelf geen haar beter, zolang we de ogen sluiten voor al het onrecht wat er op de wereld afspeelt en waar wij, als westerse wereld, ons steentje aan bijdragen.De Rise of Evil heb ik gezien en kortgeleden op VPRO een doodenge docu waar ze de Holocaust ontkennen aanhangers van Hitler vele wonen nu in Spanje omdat ze daar niet aangeklaagd kunnen worden … De Wereld/Mensheid is zó Vreemd! Toch ben ik verliefd op de Wereld dubbel hé …Love&PeaceBenona

  «»Vosje«»
 26. Rita, ik ben het ook met Ilona eens maar ik heb er wel heel veel over gelezen en films van gezien in Vietnam leven nog steeds soldaten in de wouden (als ze inmiddels niet dood zijn), maar de machtigen van deze aardkloot leren helemaal nergens van en hebben het over nog zoveel extra troepen en dan moet het lukken, het lijkt wel een spelletje voor die lui. Zoals je al schrijft dat volk loopt zo ver achter dat wij dat niet eens kunnen begrijpen.

 27. Ilona, het is niet bekend of het Nederlanders waren hoor ze zijn daar wel maar niet alleen, het maakt ook niets uit wie het gedaan hebben, maar het is wel bekend dat er in dit soort situaties soms te snel wordt geschoten. Natuurlijk zijn de soldaten bang voor alles dat kan ik me heel goed indenken maar daarom zeg ik ook WEG DAAR, dit is zinloos als iedereen nog 10 blijft is er daar nog niets veranderd. De krijgsheren zullen het wel onderling uitvechten en dat gaan ze absoluut doen daar ben ik van overtuigd. Het zijn ook wrede barbaarse gekken die Talibs en daarom kunnen mensen die daar heengaan om te vechten ook nooit of te nimmer winnen. Het kost alleen heel veel slachtoffers aan alle kanten en dat je niet naar oorlogsfilms wilt of kunt kijken daar kan ik best inkomen. Zelf kijk ik er wel naar en niet bepaald om mezelf te kwellen, wel om zoveel mogelijk aan de weet te komen, het zijn maar films en boeken zijn maar papier en toch roepen ze meer mensen wakker dan dat je er over zwijgt. Films en boeken over de oorlog zijn historie en ik heb altijd meer willen weten, Hitler mag dan een afschrikwekkend voorbeeld zijn en een krankzinnig ondier maar de kring rondom hem hebben dat deels van hem gemaakt, er waren erbij die slechter waren al lijkt dat niet mogelijk. De man was dom en lui en de kring heeft daar gretig gebruik van gemaakt anders was hij nooit zover gekomen. Wij herdenken, maar degene die de macht hebben ook hier in Nederland sturen jonge jongens naar gebieden waar ze soms in doodsangst moeten zien in leven te blijven en morgen leggen ze een krans voor de gevallen soldaten van W.O.II jij hebt het altijd over teiltjes en als ik dàt zie heb ik er eentje nodig.

 28. Ik kijk ook niet meer naar oorlogsfims, niet naar thrillers en niets wat met geweld te maken heeft. Ik kijk heel weinig TV. Lees de headlines in de kranten wel. Ik neem het mee en lig hele nachten te gillen en zit er midden in. Dit sluit niet uit dat ik een struisvogel ben, integendeel, het raakt me veel te veel. Ben het met Ilona eens, laat ze zelf hun sores oplossen, is het geen familievete dan wel een stammenoorlog. Dat volk loopt geen 600 jaar achter maar meer dan 1000. Van Vietnam hebben we ook niet veel geleerd. Ik heb nog steeds niet gelezen wat ik zou moeten lezen, omdat ik literatuur of niet, niet met deze gruwels naar bed kan. xxxR

 29. Ann, ik heb je log gelezen maar een jaar of wat geleden heb ik besloten om nooit meer naar oorlogsfilms te kijken. Ik kan er gewoon niet meer tegen. Ik sluit mijn ogen niet voor wat er gebeurt en is gebeurd in de wereld maar ik wil het niet ook nog eens zien is een film. Morgenavond herdenken we alle doden die zijn omgekomen door oorlogsgeweld om ons eraan te herinneren dat ‘het nooit meer mag gebeuren’. Dat vind ik ook maar het gebeurt altijd en eeuwig. Het houdt nooit op dus ik vind het herdenken zo langzamerhand een farce want het wordt wel geregeld en georganiseerd door de overheid en diezelfde overheid stuurt elke keer het leger af op brandhaarden in de wereld.Ann, zo’n kind van 12 dat doodgeschoten wordt, is dramatisch maar de taliban vind ik een ander verhaal. Ze lopen niet met een badge waarop staat ‘ik ben een talib’ maar als je over gekken spreekt, behoren zij tot de grootste gekken op de wereld; wrede, barbaarse gekken. Als Nederlanders schieten doen ze dat toch niet zomaar voor de lol, dat geloof ik niet. Een vrachtwagen afgeladen met mannen die doorrijdt na een stopteken of te dicht in de buurt komt, wordt beschoten. Dat weet nu iedere chauffeur dus als ze zo dichtbij komen dat ‘onze jongens’ het niet meer vertrouwd vinden, wordt er geschoten. Het is een jij of ik situatie daar. Dat is het in iedere oorlog. Ik ben altijd tegenstander geweest van het uitzenden van troepen naar landen waar wij niets te zoeken hebben en niets mee te maken hebben. Soms moeten mensen het zelf uitzoeken en vooral in landen die 600 jaar op ons achterlopen. Oorlog is altijd walgelijk en oneerlijk en smerig en misselijkmakend en daarom kijk ik niet meer naar oorlogsfilms.

  • Ilona •
 30. Ingeborg, vanaf het begin van de mensheid waren er oorlogen en dat zal ook zo blijven het zit de mensen in het bloed en de genen, ik las net dat er in het westen van Afghanistan door NAVO-militairen een Afghaans meisje van 12 jaar is doodgeschoten, het meisje was met familie in een burgervoertuig onderweg naar een bruiloft, de auto was te dicht in de buurt van een militair konvooi gekomen en dan staat er verder dat er in dit weekend in Uruzgan ook 12 Taliban om het leven zijn gekomen, hoezo Taliban hadden ze een bordje om hun nek? Er lopen best nog veel te veel gekken rond Ingeborg en als ze niet gek zijn dan worden ze het in dit soort oorlogen wel gemaakt! Geen troepen meer naar bij voorbaat verloren oorlogen, als het geen gewone vredesmissies kunnen zijn dan terug naar het eigen land.

 31. The rise of evil. Ik heb de film gezien Ann. Zijn duivelse gedachten die hij ging omzetten in plannen en daden. Op slinkse wijze wist hij iedereen aan zijn kant te krijgen. Die gene die tegen hem waren werden als het ware opgeruimd. Een zieke geest die precies wist wat hij deed, ik kan dat echter geen ziekte noemen. Hij was door en door slecht, een machtswellustige die alles wist te manipuleren en naar zijn hand te zetten. Ook had hij genoeg aanhangers uit vrije wil die samen met hem alleen maar dood en verderf gezaaid hebben. De film geeft goed weer wat haat tegen bepaalde bevolkingsgroepen kan brengen.En ik geloof dat er nog steeds zulke gekken rond lopen die misschien wel dezelfde gedachten hebben. Het mag nooit meer gebeuren, maar ben bang dat de mensen uit het verleden niets hebben geleerd, en ze zullen het nooit leren.De rillingen lopen over mijn rug als ik bedenk hoe het allemaal tot stand is gekomen, en de mensen zullen waakzaam moeten blijven want het gebeurd eerder dan we misschien wel kunnen denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: