Worteltjes oftewel peentjes, bijzonder gezond en erg lekker!   46 comments

Het was weer een hectisch weekje waarin ook de politie een rol speelde want wat blijkt, er is te weinig geld voor de politie in Nederland, over zoiets ben ik dan ook verbaasd defensie smijt met miljarden en er gaan flink wat politiebureaus dicht, ook het bureau in Buitenpost zal waarschijnlijk sluiten. Waarom vroeger alles wel kon en nu niet meer zal mede komen door de automatisering maar prettig is het niet. Nu is Buitenpost toch best wel een groot dorp maar een echt postkantoor een station waar je nog kaartjes kunt kopen en nu het politiebureau alles gaat weg en er komt niets voor terug maar afijn zolang we ons nog kunnen redden valt het mee. De vliegtuigramp was natuurlijk ook een heel naar iets en zo gaan de weken in snel tempo voorbij totdat het echte voorjaar er is. Eerst nu maar…………..

00 ANN

Magnolia met al knopjes en onder de hazelaar sneeuwklokjes.

Wortel,Peen – Daucus carota L. 

Als groente natuurlijk bij iedereen bekend, maar de wortel heeft ook veel geneeskracht en dat weten sommige mensen niet. In de oudheid was de naam “Peen” en dat was een wilde soort met een witte wortel en een heel scherpe smaak. De wortels die wij nu gebruiken is het resultaat van langdurig kweken van de wilde wortel en heeft daardoor nu de oranje kleur. De wilde wortel groeit ook nu nog op weiden en langs akkers, de wortel is wit, droog en houtachtig en kan een struik worden van wel bijna een meter hoog. De Romeinen en Grieken gebruikten de wortel om zijn geneeskracht, voornamelijk om de vochtafdrijvende werking en in de late middeleeuwen gebruikte men de wortel tegen geelzucht. Als groente werd de wortel voor het eerst verbouwd door de Germaanse volken, bij oude Zwitserse paalwoningen zijn wortelzaadjes gevonden. Karel de Grote beval het verbouwen van wortelen en vanaf die tijd werd de wortel op grote schaal gecultiveerd.

00 worteltjes lekker en gezond

De Latijnse naam voor wortel is: Dauca carota. Van het tweede woord “carota” is caroteen afgeleid. Caroteen is een krachtige antioxidant, het kan gemene stofjes die via een oxidatieproces de binnenkant van de bloedvaten beschadigen, anti-oxideren, of wel onwerkzaam maken. Caroteen is een soort voorstadium van vitamine A en heeft een beschermende werking op hart- en vaatziekten. Verder bevat de wortel de vitaminen B1, B2 en C, calcium (kalk), foliumzuur, selenium flavonoïden en etherische olie. Regelmatig wortels eten werkt vaatverwijdend, bloedrukverlagend, het heeft een gunstige invloed op de werking van het hart en verhoogt de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Door flink veel wortels te eten kan men beter zien, krijgt een gebruinde tint, het haar krijgt een gezonde glans en de nagels worden stevig. De wortel zorgt voor een goede afweer, werkt weefsel verjongend en is daarom goed te gebruiken als kompres voor huidontstekingen, dan wordt het sap gebruikt, ook wordt het toegepast in crèmes en lotions. Wortelolie wordt gebruikt ter versterking van het pigment bij rood/bruine honden en ook kanaries krijgen een roodfactor als men ze wortels geeft.

00 Wilde-peen

De bloesem van de wilde peen.

Een bos wortels door de sapcentrifuge geeft een heerlijke frisse drank. Ook het loof van de wortel kan men gebruiken door het te eten als groente bij verstoppingen. Thee gezet van het wortelloof kan als spoeling gebruikt worden bij aften in de mond.

Een wortelmasker voor de huid maakt men als volgt:

Rasp 2 wortels en druk het vocht eruit. Meng het vocht met een halve eidooier en 2 druppels zonnebloemolie. smeer hiermee de huid in en laat het 15 minuten intrekken, het is een echte weldaad voor de huid.

00 worteltjes verschillende soorten

Verschillende soorten wortels.

Advies: eet minstens drie keer per week een flinke portie wortels. De worteltjes 10 minuten koken, dan nog twee minuten nastove in een klontje boter, dan komt het aanwezige caroteen echt vrij en wordt het ook prima opgenomen in het lichaam. De stof caroteen komt beter vrij als het met iets van vet of boter wordt klaargemaakt. Maar een rauwe wortel is ook lekker en gezond.

Nog even een lekker recept: Worteltjes met gember en komijn

voor 4 personen. • 500 gram wortel • 50 gram boter • ½ eetlepel witte wijnazijn • eetlepel bruine suiker • eetlepel komijnzaadjes • 15 gram fijngesneden verse gemberwortel (of een theelepel gemberpoeder) • eetlepel fijngeknipte peterselie voor de garnering • zout en peper.

Was de worteltjes en kook ze beetgaar. Doe intussen de boter, bruine suiker en azijn in een steelpan en roer tot alles is gesmolten. Voeg de komijn en gember toe en warm deze even goed mee. De worteltjes afgieten, het sausje er over schenken, even opschudden en op smaak brengen met peper, zout en eventueel wat nootmuskaat. Garneren met peterselie en direct opdienen. Een lekkere maaltijd en de gember en karwij zijn ook geneeskrachtig het gaat dan dubbel op.

00 wortels zo uit de tuin

Eet smakelijk en gezond! Bron: Tjitske Postma.

Advertentie

Geplaatst27 februari 2009 doorAnn McDunn inGeen categorie

46 Reacties op “Worteltjes oftewel peentjes, bijzonder gezond en erg lekker!

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Mensen vergeten zo vaak hoe lekker groente (kunnen) zijn!

 2. heerlijk om te zien ann en leuk om te lezen zo leer ik weer wat

 3. Annie bedankt voor je bijdrage de soep had ik niet vermeld maar ook dat is zeker gezond en lekker, gelukkig dat de medische wereld het ook aanraadt, ben ik de enige niet meer!Liefs, Ann.

 4. Ann, lees hier jou logje over worteltjes, een wortelsoepje is ook zeer lekker.Het geeft stabiliteit en regelmaat na darmklachten. Het is mijn Genecoloog die heeft aangeraden om meer wortelen te eten.Liefs Annie

  Annie Marie José
 5. Hi Ann,Die penen ook he… en waar ze niet allemaal goed voor zijn. Zelf eet ik ze het liefst rauw, een lekker zoet bospeentje of bretons worteltje gaat er wel in. Met of zonder kruidendip, maakt niet uit. Warm liever niet, op hutspot na, dat gaat er wel weer goed in, liefst met zuurvlees. Leuk en leerzaam, dit blog!Liefs, San

  °○°Alexandra
 6. Lekerrrrr!!!!!!..ik lust ze héél graag en dat ze ook nog eens een genezende werking hebben vind ik super hoor..ik heb weer veel geleerd bij je Ann..liefs Caro.

 7. Lieve Ann,Leuke weetjes over de worteltjes!Ik lust het allemaal,rauw,gekookt en hutspot maar de konijnen en de cavia’s hebben deze lekkernij het meest gegeten bij ons,elke dag en rauw natuurlijk!Mijn Ger blieft geen wortelen,wel rauw,niet gekookt en wel hutspot,snap jij dat nou??De updates worden niet altijd weergegeven,ik had deze niet gezien,’t is dat ’n ander erop reageert en dan zie je pas dat iemand weer iets geplaatst heeft.Geen ramp maar soms toch vervelend.Liefs Corry en doggy Joep!!

 8. Ange Art, de wilde peen groeit hier niet maar zelfs als ze bijna uitgebloeid zijn en ze vormen een soort kommetje zijn ze prachtig.Elisabeth, eet ze maar vaak ze zijn ook nog eens licht verteerbaar en dat is nu prima meis!

 9. Lieve AnnWat een leuk item weer en sinds ik maagproblemen heb zijn gekookte wortelen mijn favoriete maaltje ,heerlijk dat ik ze weer herontdekt heb en ik eet ze nu 2 a 3 keer per week en zo te lezendoe ik daar goed aan Liefs Elisabeth

 10. Lekker wortels en ook wortelsap ! In de hoop wat sneller bruin te worden heb ik afgelopen zomer wat liters wortelsap weggewerkt, kant en klaar wel uit een pak van de super, want ik heb geen sapmachientje of zo. Nu eet ik al 2 dagen hutspot, ook goed tegen verkoudheid vanwege de uien. En de wilde peen is een prachtige plant/bloem om te fotograferen, zelfs als ie uitgebloeid is !

 11. John je bent niet de enige die updates mist, zelf mis ik ze ook vaak en moet het dan zien als anderen reageren, maar Beppe heeft er vast een klein beetje suiker bij gedaan, dat deed mijn grootmoeder ook wij kregen ook altijd geraspte wortel met een tikje azijn en suiker op brood, armoede eten maar het smaakte lekker en was nog gezond ook.Liefs, Ann.

 12. Hutspot vind ik erg lekker en een rauwe wortel lust ik ook wel. Mijn oma in Friesland (Beppe) sneed de wortels doormidden. Na het koken waren ze dan erg lekker, misschien deed ze er wel wat suiker doorheen. Ze smaakten (in mijn herinnering) wat zoetig. Ik had overigens je update gemist, ik zag ineens een reactie op je item. Wel vervelend dat die updates op de een of andere manier niet altijd doorkomen. Groetjes, John

 13. Ehhh Murwari, ik weet nog veel meer niet! Maar over kruiden en gezondheid komt er vast nog wel meer op deze space, belofte maakt schuld dus ook over giftige planten, zelf heb ik jaren lang een kruidenkamer gehad en maakte zelf tincturen van b.v. weegbree en wat hielp dat goed tegen bultjes van brandnetels en zelfs muggenbeten, er heel wat kinderen en mensen mee geholpen, maar het was veel te veel werk want voor een klein flesje had je kilo’s bladeren nodig overigens was het wel leuk werk.Charlotte, gewoon eens een kuurtje Bio-Caroteen is ook prima hoor, daar kan je niet tegen eten. Jij ook nog een fijne avond en zondag, liefs ♥Ann♥

 14. Heel interessant Ann, ik vind worteltjes best lekker al eet ik ze niet zo vaak. Moet ik dus meer gaan doen. Groetjes en een heel fijn weekend, Charlotte

 15. Ann, je weet alles. Ik lust alleen maar rood fruit, al de rest trekt me niet aan. Ik ga je kruidenlogs eens gaan bundelen. Is te leerzaam om in space te laten verdwijnen.

 16. Murwari, koolraap heeft veel borium nodig omdat anders de rapen aan een ziekte gaan lijden, borium komt ook voor in de kunstmeststof Chilisalpeter en misschien kan je daar niet tegen, zelfs bij het schoonmaken van de rapen kan er borium vrij komen en in de huid trekken en is slecht voor het zenuwgestel, de lever en de nieren. Maar dit is geen wet van Meden en Perzen hoor er zijn natuurlijk ook groenten, kruiden en fruit die gewoon tegenstaan omdat ieder mens anders is. Zelf haat ik zure sinaasappels en eigenlijk alles wat echt zuur is, figuurlijk ben ik een bitter mens en alles wat enigszins bitter is lust ik graag, maar er zijn ook zure mensen die rustig een citroen kunnen eten en het nog lekker vinden ook. Daarom ben ik ook altijd tegen standaard diëten geweest, ieder mens is anders en bij een bepaalde kwaal krijgt iedereen hetzelfde dieet, fout m.i. want wat goed is voor de een is slecht voor de ander al hebben ze dezelfde kwaal. Het is zelfs zo dat een dieet voor de lijn soms een averechtse uitwerking heeft omdat de ene mens van bepaalde stoffen juist aankomt en niet afvalt wat dan de bedoeling is. Het is ondoenlijk om ieder mens een apart dieet voor te schrijven, maar ik heb al heel veel meegemaakt dat het daardoor juist verkeerd ging.

 17. hallo ann, ik heb je recept gelezen van de worteltjes en zal het van de week eens klaarmaken . ik lust ze graag maakt niet uit rauw of gekookt. of hutspot is ook heerlijk, mijn kleinkinderen vinden doperwten met wortelen heerlijkk als ze hier zijn hoef ik niet te vragen wat willen jullie eten. en uit een potje is ook wel gezond en nog makkelijk ook .ik wens je nog een fijn weekend. liefs joke

 18. Leuk leerzaam log weer Ann. Geen spinaat meer dus maar worteltjes. Enig idee waarom ik ik rapen schuw ? Voor de rest eet alles, vlees beperkt. Koken is echt een beetje chemie. Wist niet dat caroteen vrij komt middel toevoeging van vet. Wel dat je zalm kunt garen in citroen. Prachtig wortelblog !

 19. Bedankt voor alle leuke reacties over het merendeel lust iedereen toch wel worteltjes, maar het is beslist niet de enige groente waar je veel meer mee kunt doen dan eten. Rene beetgaar en gewokt zijn ze echt het best en de sappige jonge peentjes zijn ook veel lekkerder dan de winterpeen die wat droger en houtiger is. Belia ik heb hetzelfde hoor misschien wordt het nog wel anders maar alleen eten al is het nog zo gezond en lekker is niet gezellig! Tanja er zijn nog worteltjes uit eigen tuin hoor en ook wel te koop bij de boeren langs de wegen. Liza dan kan je waarschijnlijk niet tegen de stof Melatomatine al moet je voor een gram van die stof 12 kilo tomaten eten, maar een lichaam waarschuwt wel. Benona bedankt voor het linkje ziet er erg leuk uit en kruiden en groentekennis hebben ze zeker, zelf ben ik nooit in Frankrijk geweest maar Engeland heeft ook geweldige tuinen met veel kruiden, alleen jammer dat ze daar in het eten maar weinig van gebruiken. Petra, eerdaags allemaal een mooi oranje maskertje?

 20. Worteltjes vind ik lekker gekookt of rauw. maar dat ze ook als geneesmiddel werden gebruikt wist ik niet en ook niet dat je er een maskertje voor je huid van kan maken. Misschien maar eens uitproberen. Leuk blogje!!Ik wens je nog een fijn weekend verder!!

 21. Hallo Ann,wat een interresant verhaal om te lezen en dan alle reacties!!!Leuk hoor, ik eet ook graag wortels, maar niet 3x in de week…..Heb nooit tomaten gelust, weet nu dus waarom!’k Wens je nog even een goed weekend!Groeten, Liz@Ps. hoe zit het eigenlijk met: Hij (of zij) zweet peentjes….???!!!

 22. zo zie je maar waar die wortels niet goed voor zijn an ik gebruik ze bij na elke dag maar dan wel in de wok rauw in de wok gaat erg goed laat ze dan een min of 10 gaar beet worden en ja lekker zijn ze dan hoor is al tijd een maar de wortels in de zomer zijn toch wel beter dan die in de winter zoeter maar smaaken verschillen eenmaal ik wens je een fij weekeind toe met een diken kus van mij zal dat best wel lukken doeiiii

 23. Mmm lekker worteltje .Hutspot is niet mijn lekkernij maar dat komt omdat ik geen uien lus .Het lekkerst is wortels uit eigen tuin maar tegenwoordig heeft men dat niet meer .Ook onze hondjes laat ik weleens aan een stukje wortel knabbelen.Een leuk verhaal Ann .

 24. Wat gezond allemaal. Vroeger vers uit de tuin bij opa, heerlijk. Nu moet ik eerlijk bekennen dat het groenten eten bij mij vaak het kind van de rekening is. Probeer wel iedere dag iets te eten, maar volgens de richtlijnen natuurlijk te weinig. Alleen eten is al niet leuk, en dan ook nog een bord vol met groenten, nou neee ff niet. Okee met een lekker stuk vis dan gaat het er wel in. Een heel leerzaam artikel Ann, ik heb het met belangstelling gelezen. Wens je een fijne dag, Liefs, Belia. mooie foto’s

 25. Sjerrie, je hebt je best gedaan en meer kan niet maar anders had je misschien op je 9de al een bril opgehad, nee hoor zo best helpt het nu ook weer niet, maar gezond is het wel en tenminste rauw. Het meest van de steeltjes snij ik ook weg als ik eens champignons heb die vieze bruine stelen leken me al niet goed, maar die paddo’s worden ook enorm de grond uitgejaagd en veel smaak zit er niet eens aan, met veel gebakken uien, paprika en kerrie zijn ze wel lekker want dan proef je ze haast niet meer.Slaap lekker meisjes ik ga ook duiken.

 26. Sjerrie, ik dacht dat 1x per week nog net kon maar dan kap ik er helemaal mee. Zo dol ben ik er echt niet op. Bedank je maatje voor de tip!

 27. Gekookt vinik ze niet lekker. Softe zooi. Mijn moelief kon vroeger toen ik kind was flink balen. Had ze worteltjes voor de maaltjid in huis gehaald…………. wou ze ze koken…….. OP! Dankzij dit meiske dat gek was op rauwe wortels. Liep altijd op straat op een wortel te kauwen…… En toch moest ik op mun 13de wel een bril………. ha. @Ilona Mijn milieumaatjelief sommert me de stelen van de champignos niet te gebruiken, daarin schijnen zich nogal wat rottige bestrijdingsmiddelen in op te hopen.

 28. In Noord-Holland noemden wij het allemaal hutspot en wonder boven wonder hier in Friesland noemen ze het ook hutspot eindelijk iets wat ze gewoon zeggen (oeps). Natuurlijk is het niet haalbaar om zoveel worteltjes te eten dat je er bruin van wordt, maar daarom gaf ik ook al aan dat er Caroteen capsules zijn en dat gaat een stuk sneller als al die wortels naar binnen werken, die worteltjes van Mazza van Jamie Oliver zou ik ook wel lusten dus laat ik het graag aan haar over om te koken.

 29. @ Sandra. In Den Haag noemden wij dat ook peen & uien maar mijn moeder noemde het hutspot; ze komt uit Amsterdam. In mijn deel van Limburg noemen ze het moerenpetaas. In Nijmegen, waar ik een tijdje woonde, noemden ze het wortelstamp. @ Henk. Donkere letters op een donkere achtergrond is niet leesbaar dus lees ik het niet. Men wil dan kennelijk niet dat het gelezen wordt. Ja, die kleine lettertjes die niet meer goed leesbaar zijn…. je armen worden zeker ook steeds langer? Bekend fenomeen!!!@ Miem. Champignons in grote hoeveelheden naar binnen werken, is niet gezond hoor. Vanwege de schimmels maar 1x per week kan geen kwaad. Ha die Ann, worteltjes zijn lekker als ze goed bereid zijn want er kan ook een smakeloze hap van gemaakt worden hoor! Ik lust ze zowel rauw als gekookt en ook hutspot vind ik lekker. Dat ze gezond zijn is zeker een feit maar 3x in de week word me te gortig. Wat ogen en wortelen betreft: het is geen fabel maar het gaat dan om vitamine A plus caroteen. Maar dan praten er over zulke enorme hoeveelheden caroteen, net als bij het bruiningsproces, dat het nauwelijks uitvoerbaar is. Als je iedere dag een paar kilo wortelen eet, word je bruin, maar dan is het weer niet gezond. Nou lief, dat was weer een gezond item dat je ons hebt voorgeschoteld. Wanneer ga je voor ons koken of zullen we dat Mazza laten doen, die heeft connecties met Jamie Oliver! Yammie!!!!

 30. Wie weet Henk, kleine lettertjes kan ik ook niet meer lezen en ik heb wat wortels weggewerkt, maar misschien was het erger geweest zonder al die oranje peentjes, hartstikke goed voor je lijn en je gezondheid Henk knaag maar lekker door! Zelfs voor heel goede ogen zijn sommige letters op bepaalde achtergronden overigens haast niet te lezen.Liefs.

 31. Rauwe worteltjes zijn ook goed hoor Miempie, champignons zijn heel licht te verteren maar er schijnt een stof in te zitten "agaritine" die kankerverwekkend is, ook al vind ik dat altijd fabeltjes, je krijgt het of je krijgt het niet en ieder mens heeft kankerstoffen. Maar pindakaas is behoorlijk vet dat je er oversexed van zou worden heb ik nog nooit gehoord maar dat wil niet zeggen dat als je een pot leeg eet je erg misselijk zou zijn en dan helemaal geen zin meer hebt in sex dus over-sex! Lieverd jij ook een heel fijn weekend, veel liefs en een kus van Ann.Goedzo Mazza maak ze maar lekker, voor mens en dier is het goed en wij kunnen er heerlijke gerechten van maken.Noon het zijn geen grootmoederstips hoor, dat zijn oudere tips deze zijn van deze tijd en zullen ook wel altijd in blijven.Liefs, Ann.

 32. Leuk, en ik heb genoten van je wortelverhaal. Stom toevallig eet ik vrijwel dagelijks wortels. Gewoon op m’n werk, naast de machine ligt een zak en af en toe begin ik dan te knagen. Gewoon lekker. Toch merk ik snotverdorie dat m’n ogen wat minder worden omdat ik die minuskule lettertjes op potjes of flesjes niet altijd meer kan lezen. Ook op space maken sommigen er een potje van door een zwarte achtergrond te combineren met een donkerblauw lettertype.

 33. Leuk Ann al die worteltips ga zeker wat meer worteltjes eten eet sowieso veel te weinig groente weet het maar koken voor mij alleen maak ik vaak een potje van … denk niet zo aan de vitamientjes eet wel veel van die kleine tomaatjes. Ga morgen meteen worteltjes kopen en lekker zo koken zoals jij tipt … een maskertje maken ook een makkie zeg ben gek op grootmoederstips!Dank voor al de leerzame info … LiefsB

 34. och arme Miem , ze weet niet wat ze mist, het lekkerste zoals Jamie Oliver ze maakt . in Aluminium folie , kruiden en wijn erbij en in de oven ermee en stomen maar , om je vingers bij af te likken. toevallig nog een wortel uit de tuin gehaald . Ik denk via het vogelvoer maar ons konijn was er heel blij mee, en de nieuwe hamster kreeg er ook een stukje van. ook blij dus.

 35. Snatverdakkie Annetje, laat ik nou helemaal niet van gekookte worteltjes houden !!! Wel van rauwe, maar ik eet ze niet zo vaak.Moet mijn leven toch maar eens gaan beteren als ik je verhaal zo lees. Trouwens, champignons schijnen ook mega gezond te zijn, heb ik eens ergens gelezen maar kan me niet meer herinneren waarvoor ze zo gezond zijn. Zeker niet voor het geheugen, want ik eet ze heel vaak, hihi.In ieder geval vind ik het altijd heel leuk dit soort dingen te lezen/leren over onze etenswaren.Eens (toen ik nog jong was) heb ik een stukje gelezen over pindakaas, daar zou je oversex-d van raken……….. nooit iets van gemerkt hoor, dus dat was echt een fabeltje, hihi.Nou lieverd, een heel fijn en zonnig weekend, veel liefs en een dikke knuf, Miem

 36. Hoi Liesje, er zijn nog veel meer natuurproducten hoor, je werkt toch wel eens met komkommer? Mooi ogen krijg je niet van veel worteltjes maar je ziet wel beter en als je caroteen slikt in capsulevorm dat wordt je zeker eerder bruin, zoveel wortels eten we nu ook weer niet. En schoonmaken dat zal iedereen toch wel weten? Je krijgt geen concurrentie van me hoor! Overigens is avocado prima voor een droge huid en tomaat voor een vette huid maar dat zit ook in alle crèmes en jou hoef ik daarover niets te vertellen. Een heel fijn weekend meis en liefs vanAnn.

 37. Worteltjes vind ik ook lekker hoor Edward en dan met een moot vis, mmmmm.Dikke kus terug.

 38. Hihi die Annetje, schoonheidstips, wat leuk! misschien nog wel leuk om een wortelmaskertje te gebruiken in mijn salonnetje. We willen allemaal toch wel een mooi strak glad huidje…maar wel weer goed schoonmaken he? of misschien wordt je er ook nog wel sneller bruin van.Mij werd vroeger altijd verteld dat je van wortels mooie ogen krijgt! haha leuke fabeltjesGelukkig heb ik deze winter geregeld worteltjes gegeten en kan iedereen weer in de poppetjes van mijn ogen kijken. hihiDag lieve Ann, fijn weekend!kussie Liesje

 39. Gister genomen Sandra bij een vriendin in de tuin, en drie keer in de week is ook wel wat veel maar als je ergens last van hebt is het lang niet zo erg als medicijnen, gewoon proberen kan in ieder geval geen kwaad. Voor onze sigaretjes neem ik iedere dag een vitamine C tablet 1000 mg. in werkt perfect. Bij mij dan hoor, het zal bij mensen met slechte longen niet helpen. Ingeborg, heel veel groente bezit een geneeskrachtige werking en ook sommige groente is slecht voor iemand daarom is het eerst proberen bij kinderen normaal maar niet doorzetten als het kind het echt niet naar binnen kan krijgen, dan zit er waarschijnlijk een stof in waar ze niet tegen kunnen. Zo zit er in spinazie nitraat en ik kan het niet naar binnen krijgen, vaak geprobeerd maar ik lust het gewoon niet, nu blijkt het dat het voor reuma niet goed is ben ik even mooi van de spinazie af!Melda, als je een mooie gezonde huid hebt hoef je er ook niets op te smeren, maar het is weleens lekker een maskertje.Gerrit, het is inderdaad nog aan de koude kant voor zaaien, maar mooi dat dit allemaal in je tuinen staat kan je ook eens wilde peen proberen of misschien heb je dat al gedaan, het lijkt me heerlijk om kassen te hebben dan heb je wel een groot voordeel.

 40. Wat er allemaal al niet over worteltjes te vertellen valt,interessant om te lezen hoor! Ik lust graag worteltjes,ook met doperwtjes,en dan met een lekkere moot vis.Nogmaals een fijn weekend gewenst hoor!Kus!

 41. 3xper week vind ik wat veel hoor, maar ik vind ze wel lekker, vooral stampot ervan. In het Hollands peen en uien genaamd geloof ik en hier in Limburg zeggen we moerenmoas.Vaatverwijdend en goed voor het hart…..maar met al mijn sigaretjes erbij zal dat niet opgaan vrees ik.Staat die magnolia al zo goed in de knop? Of is het een foto van vorig jaar soms……nou hoe dan ook ..hier is die nog niet zover Ook voor jou een fijn weekend Ann….Groetjes Sandra

 42. Wat een informatie, en dat over een doodgewone wortel. Vind ze zelf heerlijk om te eten.Fijn om te lezen Ann.Wens je ook een heel fijn weekend toe.Groetjes.

 43. Lekker…wortelen, ik gebruik ze heel veel .Op mijn gezicht smeer ik niets alleen wat make-up maar eet wel veel verse groenten en dat zie je ook aan de huid vind ik.Dat laatste recept moet lekker zijn ik krijg er zin in als ik het lees.Nog een rustige avond en veel liefs van Melda

 44. heerlijk om te lezen ann,wortel wordt door ons regelmatig gegeten,ook hutspot,wilde peen wat in onze tuin uit gezaaid,prachtig om te zien,winterpeen laat ik ook bloeien,pastinaken ook wel,ik kan niet wachten ,het voorjaar moet echt beginnen ,kan ik gaan zaaien,de capusijner staan reeds te ontkiemen,en ook de peulen beginnen al in de kas hoor,viel mij mee,na al die koude nachten.Ann de temperaturen gaan wat om hoog,misschien daarna weer naar beneden,dus ik weet het niet,met zaaien,ik zie wel.Nog genoeg te doen, Ann jij ook een fijn weekend gewenst van gerrit en elly.

 45. Lieve Ann Jij ook een heel fijn weekendlieve groetjes Janny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: