Neanderthaler of aapachtigen? Van wie stammen we af?   99 comments

Gister was het 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren en de grote vraag is had hij gelijk of zijn de wetenschappers een andere mening toegedaan? Allereerst zoals iedere week………..

De kelkjes waren nog dicht, maar ze zijn er weer ondanks de vele sneeuwbuien en nachtvorsten, een heerlijk gezicht die kleine dappere bloemetjes.

"Mens lijkt genetisch niet op Neanderthaler" Bron: ANP

Wetenschappers gaan het DNA van de Neanderthaler met dat van mensen en chimpansees vergelijken. Dat heeft onderzoeker Svante Pääbo aangekondigd bij de presentatie van het gnoom van de Neanderthaler. Volgens de eerste gegevens is de genetische invloed van Neanderthalers op het DNA van de mens heel gering. Pääbo is leider van het onderzoek van het Max Planck Instituut in Leipzig. Met collega’s van 454 Life Science Corp in Chicago maakten de Duitsers op de 200ste verjaardag van Charles Darwin bekend dat ze meer dan 60 procent van het erfelijk materiaal van de Neanderthaler hebben bepaald. Ze baseren zich op het materiaal uit een bot dat 30.000 jaar oud is. tot die tijd leefden Neanderthalers in Europa en Azië. Het materiaal werd gevonden in 1856, drie jaar voordat Darwin "On the Origin of Species" publiceerde.

Neanderthaler vrouw, reconstructie.

Ook apen eten liever warm Bron ANP

Ook apen eten liever gekookt voedsel. Dat blijkt uit studies met chimpansees, gorilla’s en orang-oetans. Ze eten vlees, aardappelen en wortels liever gaar dan rauw, zo blijkt uit experimenten waarover het Britse wetenschappelijk tijdschrift New Scientist bericht. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de mens mogelijk is begonnen met koken zodra hij vuur kon maken en per toeval ontdekte hoe je eten kunt garen, bijvoorbeeld doordat voedsel in het vuur viel. Waarschijnlijk hadden onze voorouders evenals de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel. Volgens de antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard die voor apen gingen koken, speelt de invoering van het koken een centrale rol in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen. Dit zou de opmaat zijn geweest naar anatomische veranderingen bij de homo erectus zo’n 1,8 miljoen jaar geleden; de hersenen werden groter en de tanden kleiner.

Chimpansee.

Mensapen dragen hun naam niet voor niets. Van alle primaten lijken zij het meest op de mens. Net als wij hebben ze geen staart en hun hersens zijn in verhouding groter dan bij andere apen. Ook duurt de zwangerschap van een mensaap bijna net zo lang als bij mensen en blijven de jongen heel lang afhankelijk van hun ouders en andere groepsleden. Tegenwoordig komen mensapen alleen nog maar voor in Midden-Afrika en Zuidoost-Azië.

Intelligente dieren

Mensapen zijn zeer intelligente dieren. Ze gebruiken zelfs "gereedschappen"voor allerlei doeleinden. Stenen om noten mee te kraken, stokken om roofdieren te verjagen en twijgjes om termieten uit hun termietenheuvel te peuteren.

Neanderthaler, reconstructie.

Wetenswaardigheden

De mensapen hadden vroeger (miljoenen jaren geleden) een veel groter verspreidingsgebied. Ze leefden toen in Duitsland, Frankrijk en heel Zuid-Europa. Van alle mensapen zijn de chimpansees en de bonobo’s uit Midden-Afrika het nauwst aan de mens verwant. Beide soorten hebben ruim 98% van hun erfelijk materiaal met ons gemeen! De leider van een gorillagroep de "zilverrug" is enorm sterk. Toch heeft hij zijn superkracht zelden nodig om de baas te blijven in zijn groep. Hij is een "politicus" die met veel tact zoveel mogelijk conflicten vredelievend oplost.

Bonobo

Tsja, en dan komen we aan de hamvraag, van wie stammen we eigenlijk af? Is het zoals eerder aangenomen werd op spaces een grote vrouw uit Afrika, zijn het de Neanderthalers of de nog eerdere menselijke vorm de Homo erectus (Latijn voor rechtopgaande mens), een mensensoort die 1,9 miljoen tot 400.000 jaar gelden leefde of van de mensensoort Homo habilis (latijn voor mens en dan voor handig omdat ze al gereedschappen hadden) ze leefden 2,2 tot 1,5 miljoen jaar geleden in Oost Afrika dan was er natuurlijk ook nog de uitgestorven mensensoort Australopithecus afarensus de oudst bekende mensensoort die leefden tussen 4,3 en 2 miljoen jaar geleden, daar tussendoor was er de Cro-magnon mens die behoort tot de huidige en enige nog levende mensensoort de Homo sapiens (Latijn voor wetende mens) de Cro-magnons waren volgens de wetenschappers "gewone" moderne mensen. Overigens zijn er nog meer mensensoorten geweest door de miljoenen jaren heen maar de meesten kwamen toch uit Afrika en omliggende landen. Wat ik dus erg leuk vond om te lezen was de volgende zin: "Mensen zijn, evenals de meeste andere apen, sociaal van aard." De evolutietheorie wordt door de wetenschap ondersteund, maar iedereen mag van mij uitmaken van wie we afstammen echt mooi zijn onze voorouders in ieder geval niet geweest.

 

Homo erectus                                                                                                        Neanderthaler

 

Advertentie

Geplaatst13 februari 2009 doorAnn McDunn inLanden en Volken

99 Reacties op “Neanderthaler of aapachtigen? Van wie stammen we af?

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wonderlijk, dat de Neandertalers gekookt voedsel gegeten zouden hebben! Zij hadden immers nog geen potten en pannen die bestand waren tegen hoge temperaturen? Ook het verhitten met door vuurverwarmde stenen in water vraagt om een pot, op z’n minst van keramiek. Of wordt met gekookt voedsel andere garingsmethodes op lagere temperaturen bedoeld, bijvoorbeeld laco-fermentatie zoals de zuurkool wordt gemaakt. Beheersing van het vuur in het stenen tijdperk maakt nog geen koken tot 100°c mogelijk.

  Maria van Rechten
  • Hallo Maria,
   deze reactie zag ik net pas en het is wel wat aan de late kant dat ik reageer maar in die tijd kookten de mensen zonder pannen. Ze deden water in een met leer bedekte kuil. Daar legden ze gloeiende stenen in, die het water tot koken brachten. “Pannen” voor boven het open vuur maakten ze van stukken leer, dierenmagen of berkenschors. En dan natuurlijk niet te vergeten het vlees boven het vuur braden aan takken geregen ging ook prima, wij hebben er de BBQ aan over gehouden 😉 Bedankt voor je reactie, groetjes, Ann.

 2. hoi ann ook ik kom is effe bij je kijken op je space en kom direkt me foto tegen ik zie een aardige gelijkenis met de neanderthalervrouw alleen ben ik wat schoner hahaha ik heb geloofd maar daar is weinig van over ik hou me wel aan de tiengeboden , maar ik zie de bijbel wel als handleiding voor het leven het draait op orde en gezag en niet te vergeten macht de macht is de bijbel waar als je zo leef als er staat orde houd , ook ik bad zo vaak tot god om alsjeblief mijn vader beter te maken maar de kanker vrat maar door de gaten in zijn lichaam de stinkende geur van rottend vlees .in ieder geval hielpen mij smeekbedes dus niet . je leert wel uit de bijbel wat goed is en wat niet gr pee

 3. Ook ik heb geloofd en niet zo’n beetje ook, als je aangenomen en gevormd wordt bij de katholieke kerk dan gaat daar een jaar inzitten waarin je niets anders kunt doen zodat het je een jaar school kost, het geloof werd er toen letterlijk ingestampt en o jee als je ging biechten en je zei dat je echt niets had gedaan, dat was gewoon niet mogelijk en dan bedacht je maar wat en moest een paar onzevaders en weesgegroetjes bidden je was dan weer vrij van je zonden die je overigens niet had begaan. Toen begon ik al ernstig te twijfelen, maar de angst zat er toen nog in. De angst dat een heilige hostie niet naar binnen wilde en aan je gehemeltje plakte heeft me echt zweetdruppels gekost de angst dat ik mijn mond vol zou krijgen met bloed want dat werd je verteld, de angst voor de duivel want je ging naar de hel voor het minste of geringste, toen ik de angst overwonnen had heb ik zo klein als ik was de kerk voorgoed vaarwel gezegd, voor mij geen geloof waar de angst regeert. Toch heb ik nog een paar zondagsscholen bezocht van andere geloven, maar ook daar heb ik niet gevonden wat ik zocht, niet dat ze je daar bang maakte maar je werd gewoon weggestuurd als je met je kinderlijke vragen kwam, want dan maakte je de andere kinderen aan het twijfelen. Bidden heb ik ook veel gedaan, mijn grootmoeder had galaanvallen wat ik toen nog niet wist, maar ze had erge pijn en ik maar bidden om de pijn weg te laten halen door god, de god was in dit geval een arts in het ziekenhuis en een operatie. Maar mijn gebeden zijn nooit verhoord, waarom ook god ziet alles maar kleine kinderen ziet hij/zij over het hoofd, alleen volwassen mensen horen de stem van jezus, sorry maar ik heb geen last van stemmen in mijn hoofd en daar ben ik best wel blij om. Paranormale genezers zijn er absoluut daar heb ik zelf heel veel van meegemaakt en niet dat ik wil zweven maar ook ik heb veel mensen en dieren genezen, maar niet met de hulp van god. Een blauwe soepjurk heb ik nooit gedragen en engelen heb ik nooit gezien. Ook alles genezen kan eenvoudig niet, wat weg is krijg je niet terug. Kanker mag je niet aankomen en iemand helpen is één, maar weghalen bij een behandelend geneesheer is twee. Het is ontzettend jammer dat er figuren zijn zoals Jomanda, want die maken het voor de goede genezers alleen maar moeilijk, wordt dat verboden? Welnee die mogen gewoon hun gang gaan en ook daar geloven ontzettend veel mensen in, ik zou graag van iedereen die een ingestraald kaartje in hun schoen hebben een euro krijgen en daar zou ik dan veel goed mee kunnen doen. Zelf hoef ik niet zoveel meer dus dan maar naar Ibiza of waar ook ter wereld waar ècht arme mensen wonen en die helpen. Velen zullen het er wel niet mee eens zijn, maar voor mij was jezus gewoon een mens en de eerst bekende communist, tevens had hij paranormale gaven en heeft vast wel wat mensen genezen, dat het opgeklopt is tot wonderen is dan ook helemaal geen wonder want ook psychosomatische patiënten hebben last van hun kwalen en die zijn zomaar genezen, het verhaal over de lamme is daar een goed voorbeeld van. Mijn overgrootvader had ook paranormale gaven en heeft ook mensen genezen, dus het zit in de genen. Natuurlijk staat de bijbel vol van symboliek en fantasie maar dat is ook geen wonder als de verhalen overgeleverd zijn en de katholieke kerk heeft veel toegevoegd en geschrapt waar andere geloven later weer wat vanaf gehaald hebben en toegevoegd en ze zijn nog bezig omdat veel woorden niet goed vertaald zijn komen er steeds veranderingen in de bijbel. Een klein voorbeeld, de zondvloed als in die tijd zeeland de watersnoodramp had gehad en er was geen communicatie geweest dan hadden al die mensen gedacht dat de aarde was vergaan, omdat ze telefoon, televisie, helicopters e.d. hadden werden ze gered en anders waren er talloze doden geweest, het is maar in welke tijdgeest je het bekijkt en dan blijft er van de verhalen weinig over.

 4. Ilona,met jou defenitie van discussiëren ben ik het helemaal eens.Het gaat er niet om iemand jou mening op te dringen,maar om naar een ander zijn opvattingen te luitsteren en daar over na te denken,en het van zijn of haar kant te bekijken, dit hoeft niet te betekenen dat je van standpunt veranderd. Aan het eind van een discussie kan iedereen na elkaar de hand te hebben geschud,weer met de eigen mening, geloof of opvatting naar huis gaan….zo hoort het!

 5. God is zeker wreed. Miljoenen kinderen sterven een vreselijke dood door ondervoeding, aids, natuurgeweld of misdaad. Kinderen kunnen zelf nog niets, ze zijn afhankelijk van anderen en omdat ze zo weerloos zijn zijn ze zo’n makkelijke prooi en dat vind ik zo oneindig triest. Daarom vind ik God wreed en geen goede vader. Als ik in God zou geloven, he? Want dat doe ik niet. Daarom kan ik me ook niet voorstellen dat hoogopgeleide godgelovigen kunnen zeggen dat God rechtvaardig is en en verpersoonlijking van liefde en goedertierenheid (het woord alleen al). Satan. Nog zo eentje. God de Almachtige had niet de moed hem meteen uit te schakelen? Waren we hier toch van een hoop ellende gevrijwaard gebleven. Of had hij daar ook zijn ondoorgrondelijke redenen voor? ’t Zijn toch allemaal hardnekkige sprookjes. Lopen over water, de zee in tweeën laten splijten, water in wijn veranderen, vissen vangen zonder net, een blinde ziend maken, een melaatse gezondmaken door handoplegging, een lamme laten lopen door te zeggen "sta op en wandel". Jomanda zegt ’t ook allemaal en sommigen geloven er heilig in. Anderen zien haar als een Trui Aalbes in een blauwe soepjurk, maar er zijn ook mensen die denken dat zij de moderne Beëlzebub is; ’t is toch gewoon wat je wilt geloven, beleven, ervaren. En ik "geloof" dat het allemaal flauwekul is. Die mening dring ik niemand op. Discussiëren is vertellen en luisteren en wellicht steek je iets van elkaar op. Denk je bij je zelf dat je het zo nog nooit eerder had bekeken. Prima toch? Maar met starheid in het eigen gelijk blijven volharden zonder na te denken over iets anders, dat keur ik toch wel af hoor. Met zulke mensen kap ik de discussie onmiddellijk. Zinloos. En als je dan denkt "ben jij dan niet van gedachten te veranderen?" dan is het antwoord "ja". Maar ik ben al van gedachten veranderd want ooit dacht ik anders. Dat kwam door mijn opvoeding, de gedachtenwereld van mijn ouders. Tegen de tijd dat ik volwassen was geworden, bleek ik heel anders te denken. Zodoende.

 6. Hier zijn nog geen verhitte gemoederen geweest, maar als iemand zich geroepen voelt om te zeggen "zo denk ik" dan zijn die hier altijd welkom, ik ben nog niet te oud om te leren maar ook ik vind "als god bestaat", dat hij/zij dan wel erg wreed is er wordt weleens gezegd "god is wreed maar rechtvaardig", maar ook dat vind ik niet, zoals Edward hieronder al aangeeft waarom laat god dan zijn kinderen lijden als het niet nodig is? Andere gelovigen zeggen "god is liefde" maar liefde moet toch worden geuit en dat zie en hoor ik niet. Wat de mensen elkaar aan doen daar moeten zij de consequenties van nemen, maar god kan toch wel rampen afwenden maar dat heb ik nog niet zien gebeuren, terwijl er toch wonderen genoeg staan in de bijbel, als jezus vaten water in wijn kan veranderen, als god de muren van Jericho kan laten omvallen enz. enz. dan kan er nog veel meer, of is dat handjevol mensen die daar waren alleen belangrijk? Voor de Joodse mensen moet jezus nog steeds komen wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Er zijn zo vreselijk veel vragen en zo weinig steekhoudende antwoorden. Domweg geloven kan ik niet, maar als je gaat vragen is het antwoord "je moet niet vragen maar geloven", makkelijk gezegd maar zo blijf je wel met je vragen zitten. Ook een antwoord is, "dat doet god niet dat doet de duivel" en ook dat is totaal geen bevredigend antwoord voor mij, dan zou de duivel sterker zijn dan god en dat betwijfel ik ten zeerste. Voorlopig hou ik het maar bij de evolutieleer totdat iemand mij kan overtuigen van het tegendeel.

 7. Dit item is een onuitputtelijke bron voor discussie,en ik wil toch mijn waardering uiten voor de goede manier waarop deze wordt gevoerd,vaak raken de gemoederen verhit als het gaat om geloof en religie. Het zal ongetwijfeld in één van de reacties zijn opgemerkt,maar het gaat mij te ver om ze hier allemaal op na te lezen.Als het zo is dat de aarde met alles er op en aan,de schepping is van een God,dan moet dit door toch door een ooggetuige zijn doorverteld,en dat lijkt mij sterk.Maar stel dat het wel zo is,dan moet ik hierbij toch onmiddelijk denken aan het bekende vehaal van iemand die iets aan een ander verteld,en vraagt om wat diegene heeft gehoord verder te vertellen,en zo aan tien anderen,aan het eind is er van het oorspronkele verhaal niets meer over,iedereen heeft het er zijn eigen wending aan gegeven. Het meest onwaarschijnlijk vindt ik de stelling in het geloof,dat alle mensen op aarde kinderen zouden zijn van God,onze Vader. Ik kan mij onmogelijk voorstellen dat een Vader zó met zijn kinderen omgaat,en ze zoveel pijn en verdriet aandoet.Hierme bedoel ik niet wat de mensen elkaar aandoen door middel van oorlog voeren,maar bijvoorbeeld een natuurramp zoals een Tsunami waarbij honderdduizenden kinderen van God het leven laten.Als God écht zo machtig is als de kerken ons voorhouden,kan hij dit voorkomen. Zelf ben ik een aanhanger van Darwin’s wetenschappelijk bewezen evolutieleer,(het is allang geen theorie meer) maar respecteer het geloof in een God of hogere macht van iemand anders.

 8. Lieve Ilona ik heb al haast geen schroeven meer over niemand weet hoe god er uitziet en de beeltenissen van de oude goden waren soms mooi om te zien maar er waren ook goden met vreselijke gezichten. Fantasie heeft de mens in ieder geval altijd ruimschoots gehad, bij elfjes en kabouters kan ik me nog wat voorstellen maar bij god totaal niets terwijl ik toch wel genoeg fantasie heb, maar als ik daarover nadenk komt ik hooguit tot een bundel licht of zo er zijn niet eens grottekeningen van en wat andere mensen voor ogen staat ik zou het niet weten.

 9. Als het zo is dat Adam & Eva geschapen zijn naar het evenbeeld van God dan zou je haast denken dat God ook een soort aap geweest moe(s)t zijn, ooit. Dat bedoel ik niet spottend, echt niet maar het geeft wel te denken. Die prachtige grijze manen, de grijze ogen en dat vriendelijke gezicht kon toen nog echt niet bestaan hebben. Niemand heeft God ooit gezien maar men heeft een idee hoe hij er uit ziet/zag. Dat beeld is dus pas gemaakt in een tijd dat mensen al waren zoals wij, dus nog niet zo erg lang geleden, we mogen er zelfs wel een paar honderdduizend jaar naast zitten. De eerste mensen konden niet schrijven en lezen (denken wij) maar tekenen zullen ongetwijfeld wel een aantal hebben gekund dus waarom toen al niet een beeltenis van God bedenken? Daarmee komt in mijn optiek het bijbelverhaal op wéér een punt op losse schroeven te staan.

 10. Lam Yau Chan met jou kan ik praten! Er moet nog heel veel onderzocht worden, maar dat we geschapen zijn naar het evenbeeld van god dat lijkt me toch heel vreemd, hoe Adam en Eva er hebben uitgezien zou ik nu eigenlijk weleens willen weten, maar in ieder geval niet als de mensen die er nu rondlopen.

 11. Die creationisten gruwelen van Darwin, had ik gezien op tv, maar Darwin was de eerste die evolutie aankaartte, ik geloof wel in Darwin niet in god.

 12. Dat is dan alweer wat voor de papiercontainer Sandra, ongevraagde folders over het geloof hoef ik niet het is al erg genoeg dat je telkens de Jehova Getuigen moet wegsturen, want dat zijn plakpleisters waar je helemaal niet meer van af komt als je een keer vriendelijk bent. Zoals ik altijd al zeg er is nog een ander leven dan space hoor Sandra dus helemaal niet erg dat je geen tijd had, jij ook een heel fijn weekend en zit er maar niet over in dat je mensen beledigd, die komen dan toch hier (grinnnn) alhoewel ik ze nog niet heb gezien.Liefs, Ann.

 13. Ik hoorde op tv dat we komende week allemaal een folder in de bus krijgen over de (voor sommige mensen) feit dat God de mens geschapen heeft…….als ik de bezorger kan onderscheppen..geef ik het hem meteen terug.Pffff….maar nu beledig ik vast weer een hoop mensen. Na een hele drukke week met veel overwerken, eindelijk weekend. Ik wens je een heel fijn weekend Ann, ennuh…sorry dat ik al zo’n tijd niet meer ben langsgeweest.Groetjes Sandra

 14. Hallo AnnBoeiend verhaal, voor mezelf had ik het hele verhaal van onze afkomst wel op een rijtje dacht ik maar dit geeft weer stof tot nadenken, niet te lang want ik heb nog meer te doen, maar goed we zullen het denk ik nooit zeker weten.

 15. Heerlijk om dit alles te lezen en dat n.a.v. wie stammen we af, in ieder geval wel van wezens die zich niet beter voor deden dan ze waren, geen leugens vertelden want spreken konden ze nog niet. Het is er allemaal heel langzaam ingeslopen en toen de homo sapiens hun hersens voor iets anders dan om te overleven gingen gebruiken was het meteen mis. Mensen zijn het vreemdste dierenras op aarde en dat zullen ze blijven tot het bittere eind. Zelf ben al meerdere keren mensen kwijtgeraakt uit de vriendenkring maar een privé berichtje lost alles weer op, Ilona ben ik zelfs twee keer kwijt geweest maar ze staat er nu nog wie zich direct beledigd voelen mogen van mij ook vertrekken, want als bedoel je het nog zo goed ècht goed kan je het toch nooit doen. Dat geldt voor het dagelijks leven en ook op de spaces, jaloezie is een van de akeligste eigenschappen van de mens en heel vaak vraag je je dan af waarom ze jaloers zijn, als één verkeerd begrepen woord vriendschappen kunnen breken dan waren het dus geen vriendschappen.

 16. Het is een interessant stukje, en het brengt heel wat reacties teweeg te zien hieronder.Groetjes,

 17. Zo is het Ilona, what’s in a name! Hetgene waar ik een hekel aan heb, is de leugen die je proeft door alles heen, (niet bij jou hoor, wist je al ) , en je totaal anders voordoen dan je in werkelijkheid bent! Dan heb ik zoiets houd je mond en ga wat anders doen!

 18. Jemig, ik heb weer wat aangezwengeld met mijn opmerking maar zo zwaar bedoelde ik het niet. Sommige mensen zijn niet zichzelf, dat voel je, proef je, ruik je als het ware. Of je betrapt ze op een leugen. Ik heb toevallig een zeer goed geheugen en dan denk ik "vorig jaar zei je heel iets anders" en dan gaat het niet om een vergissing of een typfout. Ik vertel niet alles in mijn profiel en dat is niet omdat ik iets te verbergen heb maar om mezelf te beschermen. En dat komt me nu goed uit met die pornosite. Stel dat al mijn privégegevens in mijn profiel stonden? Mensen die te vaak een onwaarheid vertellen of die altijd van die eeuwige betweters zijn, die laat ik langzaam uit mijn vriendenkring ontsnappen. Sommigen maken ze het te bont en dan geef ik een sneer terug maar meestal vind ik dat niet eens de moeite waard. Klik, weg!Gisteren merkte ik dat Rita niet meer in mijn vriendenbox zit. Hoe kan dat nou, dacht ik? Heb haar meteen teruggevraagd met uitleg. Even later zat ze er alweer in. Geen idee hoe dat kon gebeuren. Bij iemand anders is dat ook gebeurd maar ik merkte het niet direct en toen ik opnieuw uitnodigde hoefde dat niet meer, mevrouw was beledigd, dacht dat ik haar bewust had verwijderd. Pfffff. Daar word ik nou moe van en dan laat ik het er ook lekker bij zitten. Zulke mensen hoef ik niet in mijn vriendenkring. Met de een heb je meer contact dan met de ander, zo gaat het ook in het echte leven, maar wat maakt dat uit? En dan is er ook nog zoiets als jaloezie. Er zijn spacers die jaloers worden als je met anderen méér contact heb dan met haar. Ongelooflijk? Ik heb een email om het te bewijzen (alleen zal ik dat niet doen want dan zet ik die persoon publiekelijk voor schut). Spacers? Niets menselijks is hen vreemd ;-))))))))) En Belia, ik heb bij jou nog nooit de indruk gekregen dat je oneerlijk zou zijn of maar wat in het wilde weg staat te leuteren, hoor. Echt niet! Maar of je nou in Vlissingen, Alkmaar of Leeuwarden woont, doet er niet toe en of je echt Belia heet ook niet en of je 48 of 84 bent ook niet. Dat bedoelde ik eigenlijk met mijn opmerking. Nou meisjes, fijne dag hoor, het regent hier pijpenstelen dus mijn dag kan niet meer stuk! Toedeloe, liefs, Ilona.

 19. Lieve Belia, iedereen moet wel eens toneel spelen in het echte leven al is het maar bij een baas of voor klanten etc. maar hier hoeft dat helemaal niet, blijf wie je bent Belia en zeg wat je op je hart hebt als iemand zich altijd anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid zijn vallen ze ook nog op een bepaald moment door de mand. Wie de waarheid zegt en schrijft hoeft zich niet in te spannen om zich te herinneren wat ze ook al weer gezegd/geschreven hebben. Je bent een lieve vriendin en je raakt echt niet zomaar met een klikje weg!Liefs en een kus van mij voor jou!

 20. Leuk, heb nog even de discussie gelezen, over echt en niet echt, waarheid en leugen.Wat staat er boven mijn space, kijk maar eens, en mijn naam is Belia. Op space nog geen woord gelogen, alles wat ik schrijf meen ik oprecht, en anders houd ik mijn mond. Eigenlijk is dat hetgene wat me soms tegenstaat op space, je anders voordoen dan je bent. Ik weet dat het gebeurt, vraag me af waarom je elkaar een rad voor ogen zou draaien, ga dan wat anders doen, maar bij mij past het niet. Ann/ voor mij je een kei, heb bewondering voor je enorme inzet, ik kan het niet opbrengen, misschien ook wel omdat ik heel veel blablabla (je anders voordoen dan je bent) voorbij zie komen, misschien moet ik nog wennen aan het fenomeen Space. Liefs en kus, Belia.

 21. Zelf vind ik de sneeuwklokjes ook geweldig hoor Nicky, ik was echt blij dat ik ze zag maar zolang het iedere dag echt beroerd weer is vind ik het ook leuk om dat maar een onderwerp te pakken dat me interesseert.Liefs, Ann.

 22. Wat een wetenwaardigheden Ann! Ik vind die sneeuwklokjes nog het mooiste, een teken dat het voorjaar er aan komt.liefs, Nicky

 23. Welterusten Ann…slaap lekker en tot een andere keer maar weer!!

 24. Ook ik ga naar ED laiverds, welterusten and have sweet dreams.

 25. In de auto luister ik alleen naar radio 2. Boeken? Thrillers! En verder? De playlist bij mijCool! Haha. Lieverds en nu ga ik tukken. HEB VAKANTIE! MMMMMMMMMM

 26. Het aanbod op radio en tv is ook zo groot. De cd speler in de auto staat ook nooit meer aan. en.. er zijn maar weinig cd,s die ik tegenwoordig de moeite waard vind helemaal af te luisteren.

 27. Sjerrie de platenspeler is inmiddels ook naar de KringloopPlus zaak gegaan, ik heb veel CD’s en hoor wel muziek op de PC, ik mag graag naar radio Noord luisteren en dat kan ook als je zit te spacen.

 28. Nee daar ben ik ook achter gekomen, dus gewoon weggeven een ander blij en ik kom er toch niet meer aan toe, boeken herlezen doe ik soms nog wel er zijn boeken die je echt meerdere keren moet lezen, tussendoor dan gewoon lekker leesvoer fantasie, thrillers en goede detectives.

 29. Ha, zo herkenbaar…………………… Heb hier nu zo’n geval om op je pc aan te sluiten. Platenspeler……………….. Nog niet aantoegekomen….

 30. Leuke ramp omschrijf je.Tja, die LP’s mmm.. ik bewaar ze maar steeds om ze toch nog eens te kunnen draaien.. Maar ja, wanneer.En boeken wil altijd nog eens herlezen.. komt haast nooit wat van..

 31. Henk ik kom zeker alleen al met de boeken die ik heb minstens 30 jaar tekort, dus ben ik maar begonnen met het opruimen van veel leesvoer, alle LP’s zijn al weg en ik ben bang dat er eerdaags ook heel veel DVD’s weggaan, het is een zegen en een ramp een zoon te hebben die je van alles ruimschoots voorziet.

 32. We willen zoveel en hebben relatief zo weinig tijd…maar alles beter dan niet weten hoe je de dag moet doorkomen

 33. Je mist nog veel meer, maar alle films die ik gezien heb kan ik niet beschrijven, Nederlandse films trekken me gewoon niet meestal is het nogal toneelmatig, maar het is een pré dat Het Hoge Land van Ede Staal in de soundtrack zit. Maar ik moet nog zoveel zien dat ik niet weet of ik aan de Nederlandse films toe kom. *zucht* Eerst de zigeunerfilms afkijken die zijn geweldig!

 34. Mis de Poolse Bruid……………………………………….. whahaaaaaaaaaa

 35. Doe ik!

 36. Sjerrie, aangezien je goede boeken leest hou je ook van dit soort films, geen geknok, niet al teveel woorden maar het leven van echte mensen, oei en daar zijn er echt heel veel van. Bij mij staan een aantal films die je vast en zeker erg mooi zult vinden, kijk maar eens.

 37. Henk: "@ SjerrIE: leuk dat je je vergist hebt". Ha, met een leuk resultaat hé.

 38. Dank je wel skeet. Ik geloo dat ik belgie Een op de sateliet heb, maar die niet gezien. Idd echt iets voor mij. Mis ook de films op NL 3 op zondag. Die etnische prachtige movies. Ik zal um us googelen Babusya………………

 39. Niets zeggen is ook niet liegen. Inderdaad is je mening voor je houden soms beter en ook een uiting van respect. Ik heb vrienden waarmee ik het op verschillende punten niet eens ben. Dat weten we van elkaar en dat respecteren we. Heeft er dus niets mee te maken dat ik de discussie uit de weg ga. Maar discussiëren allen om het discussiëren kan knap zinloos zijn als je toch al weet dat je afwijkende meningen houdt. Ieder heeft recht op zijn eigen mening en beleving. In zo’n land leven we gelukkig.Dus schroom ik niet om mijn mening te uiten.Leuk als mensen het er mee eens zijn. Prima als dat niet zo is.De confrontatie uit de weg gaan, lieve Ann, is een veel door mensen gebruikte methode.@ SjerrIE: leuk dat je je vergist hebt.

 40. Sjerrie je bent gewoon een heerlijk nuchter mens, ehhh dat is mijn mening. En lezen is heel belangrijk soms lezen mensen n.l. niet goed en daardoor krijg je dan ook weer problemen. Sjerrie er was een prachtige kleine film op België ÉÉN, een echte mensenfilm die zich afspeelt op het platteland van Rusland en enkele steden, het gaat over een oude vrouw die haar hele leven heeft gezorgd voor haar kinderen en kleinkinderen en als ze oud is en niet meer alleen kan zijn is ze nergens welkom, dat leek me best wel een film voor jou, prachtige winterbeelden van het Russische platteland en geen filmsterren maar echte mensen. De film heet "Babusya" en is uit 2003.

 41. Lieve Henk ik zou niet eens meer weten hoe ik anders leven moet, ik geloof niet en daar kom ik dan ook ruiterlijk voor uit, maar wat ik dan meestal mis in de discussies is de mening van mensen die wèl geloven, hun mening is ook van waarde en die mogen ze ten alle tijde verkondigen en dat mis ik dan wel eens en niet alleen op het gebied van het geloof, als iemand iets heel mooi vind en ik vind er niets aan dan zeg ik dat dan ook, waarom niet? Soms zeg ik liever niets want iemand kwetsen wil ik eigenlijk niet maar dat doe ik hier thuis dan ook niet. Soms is het inderdaad spreken is zilver en zwijgen is goud, maar over het algemeen vind ik dat bij een discussie iedereen zijn/haar eigen mening moet kunnen verkondigen dan praat het veel makkelijker met gelijk gestemden kom je er altijd uit, maar dan is het eigenlijk al geen discussie meer. Mooi dat jij ook je eigen mening geeft want volgens mij heeft iedereen die, maar lang niet iedereen wil er over praten, soms snap ik echt niet waarom dat is maar dat is ook persoonlijk wie niet wil doet het dan maar niet.

 42. Fijn voorbeeld: Niet goed kijken en niet goed lezen. Verwarde Henk hieronder met andere Henk. Whahaaaaaaaaaa. Dus door mijn eigenste fout een vriend erbij………………………. Zit nu op zun space. Leuk. Ik ben een Softie……………. en een Bikkel en een Middenmoter. Al naar gelang het mij uitkomt. Hoe vin je die? Het gaat er ook om dat je duidelijk schrijft m.i. Dan hoef je niks erbij te bedenken. Of goed te lezen. Of tussen de regels te lezen. Klaar. Duidelijk. Wel leer ik diverse mensen steeds beter kennen. Gewoon door te lezen. Hum………………..

 43. Heerlijk als iemand echt voor zijn/haar mening durft op te komen.En op je eigen space zou je eigenlijk niet anders mogen verwachten daar heeft het ook de juiste naam voor gekregen. Maar inderdaad het is moeilijk in te schatten hoeveel procent van onze ”vrienden” dat durven en ook doen. Ik in ieder geval wel. Ik kan geen mening van een ander geven alleen die van mijzelf.

 44. Dear Ilona, daar ben ik dan snel klaar mee, ik ben hier zoals ik overal ben ehhhh grote bek klein hartje, maar de mensen die mij kennen weten dat, ik schrijf en spreek op dezelfde manier alleen ben ik hier iets voorzichtiger omdat je snel op lange tenen trapt, napraten vind ik totaal niet nodig, daar moet ik toch echt een stuk ouder voor zijn. Ja zuster, nee zuster HEEEELP!!! Ik heb een eigen mening en daar mag iedereen graag aan tornen en als ze gelijk hebben krijgen ze dat, maar dat neemt niet weg dat ik mijn eigen mening zal verdedigen en niet met alle winden mee waai. Jij toch ook Loontje?

 45. Met softies en bikkels bedoelde ik natuurlijk niet dat er geen andere types zijn. Ik bedoelde dat zij zitten tussen de gematigde types, die veruit in de meerderheid zijn. Twee derde is gematigd, een derde is tezamen soft of bikkelig. Dat maakt de discussies interessant. Als iedereen het op alle fronten constant met elkaar eens is of elkaar napraat, ben je gauw klaar.En ik vroeg me af of wij allen ook in het "echte" leven zijn zoals we op spaces zijn. Het is een bekend fenomeen dat de meeste mensen liever iets schrijven dan zeggen als er iets gecommuniceerd moet worden. Dat bedoelde ik. En inmiddels weet ik natuurlijk ook wel méér van sommige spacevrienden dan 3 jaar geleden. En als dat toch uiteindelijk niet blijkt te kloppen? Jammer dan, zolang het hier leuk is met elkaar is het goed.

 46. Aan wat er geschreven wordt is vaak veel meer af te lezen over de ”inhoud” van de vriend dan van de beschrijvingen van die persoon.Alleen door goed te lezen kan je iemand leren ”kennen” onder een zeker voorbehoud

 47. Contacten leggen en onderhouden. Dat laatste wordt me vanavond onmogelijk gemaakt. Ik wil naar je kleur Henk, maar kom er niet op. Kan alleen hier terecht en bij Edward. Pffffffffffffffffff. Morgen is er weer een dag. Fake naam? Ik noem het liever een nickname.Fijne week!xjserrie

 48. Space is het middel om contacten te leggen Henk en het is mooi als er een aantal ook echte vriendschap hebben, maar bij grote getalen is dat onmogelijk en vaak gaat het dan om wie er de meeste "vrienden" heeft, dan is het maar een woord en dat betekent weinig of niets. Hoe minder mensen er in de vriendenlijst staan hoe meer contact, zelf heb ik er behoorlijk wat maar probeer altijd de updates te pakken te krijgen en volgens mij is dat ook de bedoeling reageren op wat iemand van de vriendenkring heeft geschreven.

 49. Dat bedoel ik nu ook idd Ann,Natuurlijk kunnen ”vrienden” vrienden worden.. Maar dat is bij grote getalen ”vrienden” maar een kleine minderheid.Voor hen is er geen fake naam nodig. maar dat doe je dan op een andere manier dan via Space

 50. Benona, soms hebben space vriendinnen en vrienden meer contact met elkaar dan een reactie en dat heb ik inmiddels met meerdere vriendinnen en vrienden er is dan geen sprake meer van fake en dan leer je pas wat meer over elkaar, het tussen de regels door lezen kan een gevaar zijn en je kunt dingen lezen die helemaal niet zo leuk zijn, karakter eigenschappen die je doen schrikken en soms hoef je niet eens tussen de regels door te lezen maar krijg je een stortvloed van scheldwoorden het waarom valt dan niet te verklaren. Ook zijn er space vrienden en vriendinnen die heel aardig zijn maar dan lees je soms bij hen iets waarvan je denkt "heb ik dat?" Soms zijn spaces alleen voor degene die ze heeft en ze gebruiken als uitlaatklep voor zichzelf en als je dat eenmaal weet is het goed. Vriendschappen worden soms zoals Henk in zijn item heeft geschreven verbroken door een simpele klik en soms blijft de vriendschap, maar het kan nooit met iedereen worden zoals in het echte leven, pijnen worden verzwegen, verdriet wordt niet geuit de meesten van ons hebben een totaal ander leven dan dat er beschreven wordt en ook dat is niet erg, vrienden, vriendinnen, familieleden, kennissen die bij je over de vloer komen ken je heel goed en als ze er moeite voor hebben gedaan kennen ze ons ook, wij krijgen dan de knuffels en kussen die we hier virtueel geven want al bedoelen we het nog zo goed echt knuffelen en een arm om iemands schouder leggen kunnen we niet. Er is dus wel degelijk een verschil tussen het echte leven en het leven op de spaces en soms is dat heel erg lastig, dan zou je er echt voor iemand willen zijn en haar of hem troosten, maar dat kan niet omdat we allemaal heel ver van elkaar vandaan wonen. Sommige mensen hebben meerdere spaces met andere namen en ook dat is verwarrend. Ik ben blij met de goede contacten buiten de spaces om en dat is toch echte vriendschap waarin verdriet en vreugde besproken worden en daar kan je dan jezelf bij zijn net als bij de vrienden in het echte leven, er zijn verschillen maar na verloop van tijd leert iedereen die kennen. Mensen met meer dan soms 1000 vriendjes hebben in feite niets want dan is er geen tijd om echte contacten te leggen, ook niet met mensen waarvan je de taal niet kent. Maar ook in het echte leven verdwijnen vrienden en vriendinnen plotseling zonder uitleg uit je leven, dus een verschil is er wel degelijk maar ook weer niet zoveel dat er geen echte vriendschappen kunnen bestaan. Heb je meer contact dan zijn er geen fake namen en gegevens meer.Noontje we waren beiden tegelijk aan het typen, ik heb nog niet meegemaakt dat jij mij aan het napraten was, dat kan je zelf heel goed verwoorden.

 51. Hebben we het over ”echte” vrienden… hoe kan je dat zijn als je fake namen en fake gegevens gebruikt. Ik verwijt niemand iets maar dat is ook wat ik bedoelde in mijn stukje op space

 52. Ann het lijkt of ik je napraat maar waren tegelijk aan het tikken denk ik … samen geen softie zo is dat!

 53. Tuurlijk is het in het echie heel anders sta soms te kijken wat sommige mensen allemaal vertellen op hun space … Iedereen moet dat voor zich weten het is hun domeintje … Ik gebruik mijn eigen naam vroeger op andere sites nooit gedaan maar is toch al bekend en zo ook veel meer gegevens … verder kan je inderdaad wat Belia zegt tussen de regels door toch veel te weten te komen. Dat is juist die aantrekkingskracht, maar je kunt je ook oh zo vergissen hier op space …Sommige vertellen ook precies wanneer ze met vakantie gaan en tja daar wil ik dan altijd voor waarschuwen, van doe dat niet!!! achter een adres kunnen ze echt gemakkelijk komen mocht de (kwade)wil daar zijn … Ilona ik ben geen softie maar ook niet de alleraller sterkste vrouw wammes weer een info extra … Ik ben een aapje vind aapjes schattig, alhoewel je moet voor ze oppassen …Ann je kunt echt een boekje uitgeven met al die reakties op jouw blogjes boel leeswerk hier leuke discussies en wat weet iedereen veel … Leer elke dag bij …

 54. Absoluut waar Ilona, volgens mij is niemand echt zoals ze op hun spaces zijn, maar dat hoeft ook helemaal niet dat is ook privacy, overigens heet ik Ann Postma-Duin en mijn avatar is Meg Ryan, kijk ik wil de lezers natuurlijk niet direct afschrikken dus heb ik maar voor een jonge mooie meid gekozen, ik ben meestal eerlijk en daar moet ik soms dan ook voor boeten. Niets menselijks is mij vreemd, maar wel meen ik meestal wat ik zeg al zijn er uitschieters als ik eens echt kwaad ben. Ik ben geen bikkel en ook geen softie maar gewoon Ann.

 55. Zullen we in dit kader eens hebben over namen? Wie van de spacers gebruikt zijn eigen naam? Wie gebruikt een pictogram met zijn eigen afbeelding erop? Wie weet iets van wie? Je hebt softies en bikkels binnen de vriendenkring maar is iedereen in het echt ook zo? Ik denk dat het "echie" heel anders is dan hier.

 56. Ja hoor Belia, maar dan moet je elkaar toch beter kennen dan van een space.

 57. Combineren en reduceren Ann, daar kom heel ver mee!

 58. Lieve Belia zelfs mijn man zei "jij hebt wel zeven verdiepingen", soms ken ik mezelf niet eens dus dat gaat erg tegenvallen meis!

 59. Tussen de regels door kom je heel wat te weten!!!

 60. Annelies, ik vraag me altijd af als ik naar de apen sta te kijken wie er eigenlijk naar wie kijkt. Ook apen vinden rauwe groente best wel lekker hoor maar ja wie geeft een aap nu een apart aangemaakte salade, wie weet hoe lekker ze die van jou zouden vinden. Ehhh meis heb jij dan zulke lange oren?John niet alleen dat ze er anders uitzagen, maar nog wat langer geleden waren de mensen een heel stuk kleiner niemand kan b.v. meer in een harnas uit de riddertijd en als je in Bourtange het gerestaureerde vestingstadje bent geweest dan weet je dat de mensen zo klein waren dat er in de bedsteden alleen bij ons nu kinderen van onder de 12 in zouden passen.Belia, daar zou ik niet te zeker van zijn!

 61. Space is al zoiets als gedachten lezen!!!

 62. Dat hoop ik dus niet mee te maken dat via internet gedachten gelezen kunnen worden, mocht ik het meemaken dan gaat de computer de deur uit! Het zal er heus niet van komen maar voor zoiets ben ik dus wel spook benauwd. Had het boek en de verfilming van 1984 van George Orwell het nog over de kansloze strijd van de enkeling tegen een totalitair bewind, inmiddels is het overal "big brother is watching you". De film waar Ilona en Rita het over hebben heb ik niet gezien en misschien wil ik die ook wel helemaal niet zien, boeken en films kunnen zaadjes zijn voor degene die kwaad willen en als er ergens op aarde een gek rondloopt die het wel ziet zitten (Hitler en Stalin zijn goede voorbeelden) dan zijn de rapen dus echt gaar. In juli 2008 was het aantal mensen op aarde al groter dan 6.7 miljard en slechts een klein percentage heeft de macht, zelfs dat is eng. Belia stelt dat het gaat om het belastinggeld dat is mooi meegenomen maar die weten ons evengoed wel te vinden, het gaat altijd louter om de macht, totale vrijheid kan niet want dan werd het ook een chaos maar dat er een stop moet komen aan alle chips en het nu al programmeren van de mensheid, dat is zeker waar. Alleen kunnen wij er over schrijven en praten maar er totaal niets aan doen, natuurlijk kan je een mobieltje stelen of lenen van een ander die een geldig alibi heeft zodat ze nooit kunnen traceren waar jij was op een bepaald moment, wat waarschijnlijk bij criminelen allang gebeurt maar het hebben van een burgerservicenummer en een vaste woon en verblijfplaats is al genoeg, de vraag "wat is uw huisnummer, postcode en geboortedatum" is al genoeg om meteen te horen wie je bent en dat vind ik persoonlijk al erg genoeg. Privacy is een ruim begrip en het betekent letterlijk het affweerrecht dat de persoonlijke levenssfeer beschermt, de bescherming van persoonsgegevens, de bescherming van het eigen lichaam en van de eigen woning, de bescherming van familie- en gezinsleven en het recht vertrouwelijk te communiceren via brief, telefoon, e-mail e.d. privacy betekent dat men dingen kan doen zonder dat de buitenwereld daar inbreuk op maakt of ZELFS WEET VAN HEEFT. Het woord privacy is dus allang niet meer waar het voor staat. Er wordt door veel mensen gezegd laat ze maar zien waar ik ben ik doe niets verkeerds, laat ze maar weten wat ik doe ik doe niets verkeerds en zo sluipt het gevaar ongehinderd binnen. We kunnen ons in Nederland nog beroepen op de wet van de privacy, maar het helpt niet meer. Misschien kunnen we in opstand komen en dan nog zullen er veel te veel mensen zijn die dit niet nodig vinden. We zijn al schapen en kunnen alleen maar hopen dat de "herders" ons nog een beetje privacy gunnen.Melda, als je graag wilt weten hoe het er in de oertijden aan toe ging, dan zou je eigenlijk de film "Quest for Fire" een moeten zien, en je kan natuurlijk ook altijd nog de serie boeken van Jean M. Auel "De Aardkinderen" lezen, de reeks speelt zich af tijdens een laat deel (35.000 tot 25.000) jaar gelden van de laatste ijstijd en gaat over Ayla, een Cro-Magnon die opgroeit bij een groep Neanderthalers. Het zijn gewoon boeken die te lezen zijn als roman en ze zijn heel makkelijk om te lezen, maar het geeft wel een beeld hoe de mensensoorten toen leefden.

 63. Ik hang toch de evolutietheorie aan. Over een paar honderd jaar zullen de mensen er wel weer anders uitzien. Kijk maar eens naar foto’s uit begin vorige eeuw. Die mensen zien er uiterlijk toch weer anders uit als de huidige generatie. En wat de afstamming van de apen betrefd, dat verwonderd mij niks. De kredietcrisis is daar toch ook wel een beetje door veroorzaakt. Iedereen moest minimaal een net zo’n grote auto of huis als de buren hebben, liefs nog groter. En maar lenen. Dit noemen we toch na-apen of kuddegedrag ?

 64. Apen…ja wij zijn net zo gek. Dus ik geloof wel dat we van de apen afstammen.Ik vind het ook altijd heel fascinerend om naar apen te kijken. Kan dat heel lang vol houden. hihiRauwe groente vind ik trouwens toch ook wel lekker. Vooral salades.Laat de zomer maar komen, met zijn vele lekkere salades.Ik lijk dan toch meer op een konijn…Dag lieve AnnLiefs Liesje

 65. Ik fantaseer hier hoe het zou geweest zijn,in een grot zitten met een berenvelletje,met stenen tegen elkaar ketsen voor vuur ,en dan ineens het wiel uitvinden !?Of was dat later pas….Zo kan ik nog wel even maar dat zal ik je maar niet aandoen (lol)Liefs Melda

 66. met c

 67. Tsja Ilona, waarom wil de overheid alles weten?? Waarom je het doet, wat je doet, hoe je het doet, met wie je het doet, daar is maar één antwoord op BELASTINGGELD, onze spaarcenten moeten terugvloeien in de BELASTINGPOT. Huizenbezit is tot in den treure gestimuleerd, ehh.. juist dat was de spaarcent voor onze oude dag! Dus nu; terug met dat geld, niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Om terug te keren tot onze Neanderthalers, wat hadden ze het makkelijk in vergelijk met onze gecompliseerde samenleving van vandaag.

 68. @Loon Griezelige film, maar wij gaan dat niet meer meemaken de alfa’s, beta’s en de gama’s gestuurd door supercomputers beheerd door super- nou ja dit woord wil ik niet schrijven. Maar ook dat tijdperk zal zijn tijd maar duren want ieder mens streeft naar vrijheid. Overal en iedereen. Ga zo naar een verjaardag van een vriendin toe. Maar eerst wat eten want die pillen komen nu al mijn oren uit. Prettige zondag Ann

 69. Wat Rita meldt over "gedachten transporteren via internet" lijkt interessant maar (er is altijd een maar) als dat tot de mogelijkheden gaat behoren…… pfffff. Tijdje terug een orwelliaansachtige film gezien waarin "de raad" bepaalde wie wel en niet mochten blijven leven. Kinderen werden op de leeftijd van een jaar of 10 onderzocht op hun IQ, kennis, vaardigheden, kunde enz. Domme kinderen werden onmiddellijk gedood, de ouders kregen niet eens de mogelijkheid om afscheid te nemen. Maar in deze film ging het om ouders die het lijk al zagen drijven als ze een dom kind hadden… die gingen er vandoor en verstopten zich om hun kind te redden. Dat hielp niet want er waren zoveel snelle lijntjes (internet-achtig) dat ze altijd opgespoord werden en dan werd niet alleen het betreffende kind gedood maar ook de ouders, als straf. Er was ook een jongetje dat slim was, goed kon leren en nog aardig was ook. Die ouders waren niet bang voor de proef want hun kind had goede cijfers op zijn rapport. Het joch werd onderzocht en na verloop van tijd kwam een raadslid vertellen dat hun zoon het niet had gered. Maar, zeiden de ouders wanhopig, hij is toch slim, IQ is hoog, hij is sociaal, aardig, dus wat is dan de reden? Klopt allemaal, zei het raadslid, maar uw zoon was zó slim dat hij dwars door ons heenkeek en wij konden merken aan zijn reacties dat hij het volkomen met ons oneens was en nooit met ons zou meewerken dus helaas hebben we hem moeten doden. De gedachten van het kind werden getransporteerd, ze konden zijn gedachten lezen!!!In die tijd was mijn zoon 9 jaar en deed hij het goed op school, dan ga je even nadenken…… en dan lees je "1974" in gedachten weer en word je misselijk. Het is maar een film, maar toch zet het je aan het denken. En dat bedoel ik ook met het verhaal van Rita. Als gedachten getransporteerd kunnen worden, dan is niemand meer veilig. Zulke ontwikkelingen zijn heel eng. Nu al wordt kleding van een chip voorzien. Als je door een detector loopt, kan men zien welk merk het is en wat ie heeft gekost en hoe je betaald hebt. Via pasjes wordt ons koopgedrag in beeld gebracht. Videocamera’s laten zien welke kroeg we binnengaan en in welke toestand we eruit komen. Vre-se-lijk!!! Allemaal voor onze veiligheid zogenaamd. Kohnstamm waarschuwt er al jaren voor maar wij laten alles gewoon gebeuren. We zitten als makke lammeren er tegen te mekkeren maar laten ons murwgeluld afvoeren naar een toestand als hierboven beschreven. Griezelig, heel griezelig. De vraag dringt zich steeds aan me op: waarom? Waarom wil de overheid alles maar dan ook alles van je weten? En alle antwoorden van dezelfde overheid ten spijt, ben ik daar niet gerust op. Een voorgeprogrammeerde samenleving: een gruwel.Ik ga ook maar even kijken naar de stand van de krokussen, sneeuwklokjes en knoppen aan de struiken want dat is stukken leuker dan nadenken over wat mogelijk komen gaat. Zelfs van het onkruid word ik nog vrolijker en dat wil heel wat zeggen.

 70. Leerzaam stuk Ann, en leuk hoe je alles weet te vertellen.Mooie foto`s, vooral de bovenste lijkt toch wel erg veel op de mens van nu.Groetjes en nog een fijne zondag.

 71. Ja c.e. de vrouwelijke Neanderthaler willen we nog wel eens zien in de supermarkten (grapje) zet het er maar bij voordat iemand zich aangesproken voelt, maar soms zie je mensen met veel te lange armen, of heel erg behaard waar je toch aan kunt zien dat er genen aan het werk zijn geweest en dan van heel lang geleden.Bedankt voor je reactie John, kan je nagaan hoe blij ik was dat ik die sneeuwklokjes zag, auto aan de kant gezet en eruit gesprongen oeps wat was ik blij!

 72. Zeer intressant stuk Ann, het heeft mij ook bezig gehouden, national Geographic heeft er ook mooie documentaires over gehouden.Je hebt weer flink wat werk verzet en werk verzameld.Het meest blij ben ik echter met de sneeuwklokjes die brengen toch een erg blijde boodschap ;-)GroetenJohn

 73. Leuk blog !Vooral de reconstructie foto van de vrouwelijke neanderthaler. Die heeft naar mijn idee (qua uiterlijk) het meeste weg van de huidige mensen.

 74. Tjee die reaktie’s wat een boel en zo leerzaam ook … lees me hier wat af;-)Liefs,Noon

 75. Echt fijn om alle reacties te lezen, natuurlijk zijn er mensen die er totaal niet om geven waar ze van afstammen en ook ik heb er geen slapeloze nachten van, het is alleen interessant om het te weten we zijn er, oké maar dan wil ik toch eigenlijk wel weten waarom en hoe we er zijn gekomen. Een poosje heb ik wat gedaan aan genealogie en de eerste voorvader was ene Duijnmeijer in 16 honderd en zoveel, alweer vergeten wanneer precies, door een analfabeet die het effe verkeerd heeft gedaan is het Duin geworden, maakt niets uit Noord-Holland zit erin en blijft erin en dan vooral Egmond, Egmond/binnen en Egmond a/Zee. Maar dat is niet waarom het hier gaat het is toch geweldig om te weten dat we allemaal afkomstig zijn uit Afrika? Murwari/Rita heeft daar een mooi en interessant stuk bij gezet en daar ben ik blij om want als ik dat er allemaal bij had gezet had geen mens het meer gelezen, bedankt Rita aanvullingen zijn bijzonder welkom! Toch nog even voor Miem, lieverd DNA en genetische onderzoeken zijn geen speculaties hoor, alles wat wetenschappelijk bewezen kan worden is de waarheid en de rest zijn speculaties. Toch zou het geweldig zijn om over pakweg 5000 jaar te kunnen zien hoe de mens er dan uitziet ik denk dat we van schrik meteen weer vertrokken naar een onbekende bestemming. Allemaal veel dank voor de reacties, leuk en goed om te lezen.

 76. Hai meid, Sneeuwklokjes, wat gaaf !! Helaas ben ik je voorgeweest, want de dag na de reünie, toen ik met mijn moesje de hond liep uit te laten bij de Sloterplas, heb ik ook al 2 polletjes gespot en op de foto gezet !Het was toen ijs en ijskoud met een harde oostenwind, dus ik hoop maar dat ze het overleefd hebben!Heb ze wel op de foto gezet, maar die zijn lang zo mooi niet geworden als de jouwe…..Weet je lieve Ann, ik ben het helemaal met Caro eens…. Het is al zolang geleden en alle uitkomsten zullen toch grotendeels op speculaties berusten.Als je goed om je heen kijkt, zou je haast wel gaan denken dat we van de apen afstammen….. en langzamerhand weer terug evolueren. Politicie lossen m.i. geen conflicten op (zoals de zilverrug) maar veroorzaken ze… ook een klein verschil met onze vermeende voorouders, hihi.Verder vind ik het een erg leuk blog weer en aan de reacties te zien ben ik hierin niet de enige!!!Heel fijn weekend lieve Annetje, geniet van het mooie weer….

 77. Lieverd,heb zelfs ooit geprobeerd te achterhalen ( om te beginnen ) waar ik zelf vandaan kom…maar meer als: vader onbekend, kwam ik niet te weten…en dan houd het voor mij al snel op!!!fijn weekend lieverd.

 78. Oooohh Ann, Wat een hele discussie over de evoliatie. Ik heb op het moment er niets aan toe te voegen, maar zal alles van iedereen van de week wel eens lezen. Maar antwoorden moet ik je schuldig blijven.Maar wist jij dat je broer(tje) hihi heel cr3eatief is in de wintrermaanden.??? als hij niet naar buiten kan.?? Dan tekend hij vrachtwagens. haha. Kijk maar eens in mijn gastenboek, staat weer voor iedereen open, hij was je net voor, voor jou mooie lieve berichtje. Ik denk dat ik hem in gaat lijsten, met © E.McDunn. hihihihi Iedereen mag kijken, inmijn gastenboek.!!!liefs van Rinus.

 79. Ik moet eerlijk bekennen..het maakt mij niet uit waar wij vandaan komen of waar wij vanaf stammen..we zijn er gewoon..voor elke theorie is er wel iets te zeggen denk ik..ik laat eenieder in zin waarde..Ook bij mij volop sneeuwklokjes..héérlijk om te zien!!!..liefs Caro.

 80. Hoe heette ze ook alweer Lucy ? Die gevonden werd in Afrika. Inmiddels is het zo goed als bewezen, heb net een uitgebreid artikel over versie 1.0 van de Homo Sapiens zitten lezen bij de tandarts, waarin duidelijk beschreven staat dat zowel de Aborigals, de Indianden, de Chinezen en de Europeanen afkomstig zijn uit Afrika. Genetisch materiaal is zowat identiek, en tig jaar geleden was de zee tussen Azie en Afrika minder diep cq groot, zeespiegel was veel lager en het was de grote ijstijd. Klimatologische invloeden veranderden de huid van de mens, de onze werd lichter omdat we al minder zon hebben en toch vitamine A moeten opnemen door de zon. Donkere huid beschermd tegen teveel zonlicht. Blauwe ogen bestaan nog maar een 10.000 jaar en naar volgens schatting zijn deze binnen 5000 jaar weer verdwenen net zoals de roodharigen. Volgens het wetenschappelijk blad heeft de mens dringend behoefte aan een versie 2.0 die zich langzaam aan het evolueren is. De communicatie is met enorme factor omhooggegaan. In de middeleeuwen was het slechts aan de rijken en de kerk voorbehouden te mogen leren lezen en schrijven. Een paar super intelligente mensen (Da Vinci, Galileo) werden al snel in de ban geslagen. Rapporten, brieven werden per koets verstuurd. Nu vliegen rapporten over het internet. Onze grootouders konden met moeite de krant lezen, terwijl wij hele verhalen publiceren. De evolutie kent een ongekende groei. Door middel van chips gaan we zonder praten elkaars gedachten lezen. Hoeven we niet meer te typen Ann, we zetten de PC aan, Cam eraan en met zijn allen zitten we razendsnel te denken. Hoeft nu ook niet per se voor me, wil nog enige gedachten voor mezelf houden. Maar wellicht zit er een filter ingebouwd, zodat je alleen maar verzend wat je wil verzenden. Maar ik geloof in de evolutieleer, trouwens de meeste theologen ook, priester of dominee, geen zinnig mens kan er omheen. De DNA string is bijna helemaal ontrafeld, daarmee ook de blueprint van ieder levend wezen. Computers kunnen de links, overeenkomsten etc berekenen. Het gaat hard de laatste decenniaLiefs en prettig weekend.

 81. Sjerrie ook jij hartelijk dank, het artikel over Knevel had ik niet gelezen en ik moet zeggen hij is ten goede veranderd.

 82. Benona hartelijk dank, ik heb van deze film bijzonder genoten en voor een groot deel kan ik er mij ook in vinden, dit is wat ze noemen een volstrekte "aanrader"!Hug, Annypenny.

 83. Altijd al wat met de Darwintheorie gehad, zijn werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis. Gelovig of niet daar kan je toch niet omheen? Wij zijn kuddedieren daar zijn de meeste mensen het wel over eens en ook wij zijn een onderdeel van de natuur en staan daar heus niet boven wij allemaal zijn gewoon mensen en niet goddelijk en daar gaat het vaak scheef, er zijn mensen die denken dat ze boven alle anderen verheven zijn en dat is niet alleen dom maar erg aanmatigend, overigens zijn er al genoeg jongere mensen die theologie studeren die ook de evolutieleer helemaal niet weggooien, nog een eeuwtje en dat is helemaal niets en dan zijn er zoveel bewijzen op DNA en genetisch gebied dat het geloof een enorme knauw krijgt, voor vele mensen misschien jammer maar de kerken lopen nu al leeg en als je de jeugd naar een kerk moet krijgen omdat er live muziek speelt dat is er iets goed mis. Het oude testament is geschreven door vele mensen met een soms rijke fantasie, op zich is daar niets mis mee maar mensen moeten niet alles blindelings geloven, mocht het zo geweest zijn dat Kaïn gevlucht is en met een vrouw getrouwd is van een vreemd ras dan zullen alle afstammelingen van hem dus nog steeds op aarde rondlopen en als Abel kinderen verwekt heeft bij zusters dan is dat inteelt en dan blijft er oplaatst ook weinig normaals over. Het oude testament staat bol van de symboliek net als bij de goden van andere volken waar geschriften van zijn geschreven, maar die gooien we aan de kant als zijnde sprookjes wel wat hypocriet, want wie zijn wij dat we kunnen oordelen over mensen die echt geloofden in hun goden. De Kelten zijn daar een goed voorbeeld van tot ver in de 6e eeuw na Christus vertikten heel veel stammen het om het geloof van de Roomse kerk aan te nemen en bleven hun eigen goden eren. Ook de Romeinen hebben het lang vol gehouden maar uit winstbejag, hulp van de inmiddels groeiende kerken en angst, hebben vele keizers en koningen hun hoofd gebogen en het volk heeft nooit wat te vertellen gehad die moesten doen wat er werd gezegd of ze raakten alles wat ze bezaten kwijt en vaak ook nog hun leven. Mensen die nooit echt kwaad doen maar niet geloven zijn evenveel waard dan mensen die wel geloven en beslist geen heidenen want dat zijn vereerders van afgoden en "aan de heidenen overgeleverd zijn" betekent aan de willekeur van wrede of onverstandige mensen overgeleverd zijn. Ik wil iedereen in zijn/haar waarde laten het is alleen jammer dat er nog steeds zo’n groot taboe bestaat over het geloof zodat er eigenlijk geen discussie mogelijk is. En toch is dat aan het veranderen, zelf praat ik ook veel met gelovige mensen maar ze gaan wel nadenken en daar gaat het om, lezen, lezen, lezen, en er eens over nadenken, misschien zijn er dan velen die zeggen de evolutieleer of theorie (wat het inmiddels heel vaak al niet meer is) heeft toch wel wat.

 84. Knevel heeft gezegd dat hij het toch niet aannemelijk vindt bij nader inzien dat God de wereld zou hebben geschapen in 6 dagen en dat hij op de 7e dag rustte. Waarom zou een mens niet zijn mening mogen herzien in de loop der tijden? Het geeft in elk geval aan dat hij nadenkt en dat is in hem te prijzen. Gelovigen denken dat de wereld geschapen is in 6 dagen, vandaar!. Of God wel of niet bestaat en ons heeft geschapen naar zijn beeld, weet ik net zo min als ieder ander maar ik begrijp alleen niet wie dan de rest van het immense heelal zou hebben geschapen. Daar wordt niet over gerept. Religie heeft het altijd alleen maar over de planeet aarde maar dat is nog geen zandkorreltje in het heelal dus daar gaat het al mank, denk ik. Dan zijn er ook nog mensen die denken dat er een Adam en Eva waren en dat met die twee de mensheid is begonnen. Ze kregen 2 zonen, Kain en Abel maar Kain sloeg Abel dood (het begon al meteen goed met de mens) dus hoe moest het toen verder? Kregen Adam en Eva nog een stel kinderen en hebben die gehupsakeed met elkaar? Heet dat niet inteelt? Nee, hier stopt het voor mij. De uitleg van Darwin vind ik logischer dan het scheppingsverhaal want dat hapert op alle fronten en daar is echt helemaal geen enkel bewijs van behalve dat het in de Bijbel staat, alsof dat enig bewijs is. Darwin wordt verguisd door religieuzen maar als ze eens verder zouden kijken dan hun neus lang is, zouden ze zien dat het heel knap is wat deze man allemaal heeft ontdekt en uitgezocht. Daar zit duizenden malen meer logica in dan in het scheppingsverhaal. Maar daar mee komt God op losse schroeven te staan en dan….. en dan zijn de rapen gaar. Dan is er geen discussie meer mogelijk. Jammer eigenlijk als je zo vastgeroest zit in je eigen gelijk dat je je ogen niet wilt openen voor andere ideeën, invallen, suggesties en mogelijkheden. Goed stuk Ann, Darwin verdient deze aandacht, ook al is het postuum!!!

 85. Wel ja Henk, zoveel beroerde mensen maak ik nu ook weer niet mee en ècht slecht dat valt nog mee!

 86. Gelukkig Ann,Dat jij nou nog bij de optimisten hoort.Welkom!!

 87. Ach Henk zo’n chimpansee ziet er toch best lief uit? We hebben het ook maar over de evolutie en zoals wij eruit zien zagen onze voor, voor, voor, voor, ouders er echt niet uit, jammer dat ze toen al wel gereedschap hadden maar geen spiegelreflex camera’s dan had je een kiekje kunnen krijgen. De DNA proeven zijn anders wel wetenschappelijk aangetoond hoor. Gewoon niet meer in de spiegel kijken (grinnik).Henk, ook ik blijf optimistisch en natuurlijk zijn ze in de minderheid ehhhh bijna.Sjerrie, ik zal zo even kijken maar er was een minister o.i.d. die het verkeerd had en zijn verontschuldigingen had aangeboden, maar niemand is erbij geweest, dus hoe het precies zit weet ook niemand waar het om gaat is dat er toen geen dagen waren en misschien duurde een dag toen wel een aantal miljoenen jaren, wie het weet mag het zeggen.

 88. Ik heb geen flauw idee Ann. Ik hou me er ook niet zo mee bezig en voorlopig is er geen wetenschapper die hard kan maken waar we van afstammen. Ik ben niet de knapste, maar om mezelf een beetje te vergelijken met de Neanderthaler vind ik te ver gaan.De sneeuwklokken zoals jij ze op de foto hebt heb ik nog niet gezien, maar het ziet er wel hoopvol uit en we hebben de langste tijd winter gehad. Op naar ’t voorjaar.Fijn weekend en een Knuffff van Henk

 89. Nou, die mosterd weet hij misschien nog wel… maar de rest?En de hoop dat dit soort mensen in de minderheid zijn? Optimist!!

 90. Nee niet doen Sjerrie, Knevel de man die niemand laat uitpraten omdat hij alles beter weet. Brrrrrrr…. Die man moet helemaal niets hebben van de evolutietheorie die weet waarschijnlijk wel waar Abraham ooit de mosterd vandaan haalde.

 91. Mee eens Henk. Ik hoop dat ze in de minderheid zijn. In ieder geval is Knevel van zun geloof gevallen. Wat de evolutie betreft dan………….

 92. Zelfs minder sociaal Henk en als het er nu een paar waren maar er zijn er eigenlijk veel te veel en dit is dan ook niet wetenschappelijk onderbouwd.

 93. Lieve Ann,Ik benader het niet wetenschappelijk, maar denk wel dat een aantal mensen op deze aardkloot niet veel wijzer zijn dan de aap en niet veel meer manieren hebben dan de neaderthaler van weleer.Ook een fijn weekend gewenst.

 94. ??? Vreemd ik had wat boven de reactie van Joke gezet maar het is verdwenen. De religie en de evolutietheorie staan nog steeds lijnrecht tegenover elkaar, maar inderdaad ieder zijn/haar mening alhoewel ik hier eens een dominee op visite heb gehad die ook de evolutietheorie aanhing, reuze gezellig mee zitten praten edoch hij is niet lang dominee geweest in Buitenpost.

 95. Fijn weekend Ann! Altijd mooi als de sneeuwklokjes weer te zien zijn., toch het teken van de naderende lente.Ja, die Darwin zelfs na 200 jaar wordt er nog over hem gesproken, moeten wij nog maar voor elkaar krijgen!Ben blij dat we er tegenwoordig iets netter uitzien hihi. Liefs en voor straks slaap lekker. Belia.

 96. Dear Ann,Dit is spekkie voor Edward’s bekkie. Ik heb mij altijd erg geïnteresseerd voor de studie over het ontstaan en evolutie van de mensheid, (Paleontropologie) en de evolutietheorie van Charles Darwin,spreekt mij bijzonder aan. Zijn bevindingen over het aanpassingsvermogen van dieren die hij voornamelijk op de Galapagos eilanden heeft waargenomen,heeft hij gepubliceerd in zijn boek, en dit is tot op de dag vandaag nog een onderwerp van discussie onder geleerden. Ze zijn het er echter wel over eens,dat men gezien de huidige wetenschappelijke bewijsvoering niet om de evolutietheorie van Darwin niet heen kan. Er zijn door de miljoenen jaren heen,veel diersoorten uitgestorven omdat zij zich niet tijdig hadden kunnen aanpassen aan de klimaats en bodem veranderingen,andere soorten hadden dit vermogen wel, en het gebeurd heden ten dage nog in een uiterst langzaam tempo.Ons leventje is te kort om dit te kunnen waarnemen. Over het onstaan van de mens zijn de meningen al sinds mensenheugenis verdeeld,maar een ieder heeft het recht op zijn/haar mening en overtuiging.Bedankt voor dit mooie item Ann,ik heb er van genoten.Een kus van Edward.

 97. hallo ann je hebt weer een heel logje vol,knap werk heb je weergeleverd. zelf denk ik dat we van de mensaap afstammen want ik lust ook graag gekookt eten,en sla mezelf ook wel eens op de borst mensapen hebben ook geen staart heb ik ook niet, je hebt ook zoveel verschillende soorten en 1 soort daar zullen we wel bijhoren je kunt er dan ook heel veel over lezen,en haar groei hebben we ook overal ,we zijn dan ook van die chattende apen ,jokeliefs

 98. Prettig weekend AnnDe sneeuwklokjes zijn er ,altijd een blij weerzien .Waar komen wij vandaan?Vroeger hebben ze mij altijd verteld over Adam en Eva ,dan zou het van de apen zijn geweest en of de neanderthaler.De gelijkenis met de mens is er in elk geval .Nog veel werk voor de wetenschappers zou ik denken.Liefs Melda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: