Vadertje Tijd   19 comments

Om 12 uur op 31 december heeft Vadertje Tijd het helemaal gehad en is stokoud en versleten, en als de klok 6 heeft geslagen is daar ineens een klein kindje dat het weer voor een jaar over gaat nemen. Eigenlijk is het natuurlijk geen wonder, je bent heel klein een baby nog dus wat kan er gebeuren als je goed wordt verzorgd en liefde krijgt, de wereld is nog lang niet aan de beurt, na het eerste kwartaal is de baby een puber en iedereen die wel eens wat met pubers heeft zal weten dat het wereldnieuws grotendeels aan ze voorbij gaat, ze willen hun jeugd vieren en hebben daar ook recht op, in het derde kwartaal is de puber een man van middelbare leeftijd die toch dieper gaat nadenken over het wereldgebeuren en met lede ogen toeziet hoe het eraan toe gaat op de aarde, in het laatste kwartaal is Vadertje Tijd dan ook zo geschokt van wat hij allemaal heeft gezien en gehoord dat hij het niet meer aankan en zijn zeis en zandloper overgeeft aan een nieuwe generatie (Ann).
 
 
Bron Wikipedia:
 

Vadertje Tijd is een figuur uit de allegorische kunst. Hij is de personificatie van tijd. Zijn attributen zijn een zeis en een zandloper. Hij wordt meestal afgebeeld met een lendendoek om het naakte lichaam en vleugels.

 

Oorspronkelijk werd de personificatie van de tijd niet afgebeeld met attributen. De oude Grieken verwarden het Griekse woord voor tijd (chronus) met de naam van de landbouwgod Chronos. Deze had een zeis als attribuut. Chronos, Khronos (Gr.) of Chronus (Lat.) is de personificatie van tijd. In het Nederlands zijn woorden als kroniek en ook chronisch van zijn naam afgeleid.

Hij stamt af van de oergod Chaos en wordt meestal voorgesteld als een oude man met een lange grijze baard.Hij wordt vaak verward met de Titaan Kronos.Vanwege zijn naam, wordt Vadertje Tijd ook wel gekoppeld aan Moeder Natuur. Zij worden soms ook voorgesteld als echtpaar.

 
 

Geplaatst27 december 2008 doorAnn McDunn inAllerlei wetenswaardigheden

19 Reacties op “Vadertje Tijd

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Niemand kan zijn rondje blijven draaien, eenmaal komt de man met de zeis, Magere Hein en dan is het over en uit. Gelukkig weet je bijna nooit precies wanneer hij komt. Ik vind de combinatie vader Tijd en moeder Natuur wel een fraaie. Lijkt me een stabiel huwelijk te zijn. En Balkende heb ik eigenlijk nooit gezien als vadertje Tijd hetzij dat ik het hoog Tijd vind dat hij opstapt en hoop dat hij zijn Tijd niet uitzit. Je hebt je best weer gedaan Ann, leuk leesvoer. Liefs van I.

 2. De tijd zal blijven bestaan,wij niet.Oud- of nieuwjaar wat maakt het uit.De tijd loopt maar door.Nu is het weer slaaptijd want het is al laat.Daarom klink ik misschien wat slaperig ??Liefs Melda

 3. Tja lieve Ann,ik weet niet, of het echt zo is, dat wij ons eigen rondje (Benona) kunnen BLIJVEN draaien in ons eigen leven…de tijd zal het leren…want vadertje tijd in het bekende haagse torentje…die geeft, als het meezit, eens in de vier jaar het stokje door…ach lieverd…het zal onze tijd wel duren…big hug, Gerd.

 4. Leuk dit blogje. Vadertje tijd is oud en grijs geworden, heel gezond om dan het stokje door te geven. Fijne zondag, Belia.

 5. Mooi blog Ann ben wel blij dat ik niet vadertje tijd ben best een flinke job!Zouden wij ook een oud vadertje tijd op kunnen roepen lijkt me wel wat glimlachje!Zo draaien wij allemaal ons eigen rondje in de mallemolen van het leven *** DE TIJD!LiefsBenona

 6. Wat een goeie uitleg! Mooi gemaakt en toch weer die Grieken hè. Mooie foto’s.liefs Nicky

 7. Mooi blog Ann. Ik vrees er ook voor dat vadertje 2008 blij is om de staf door te geven aan 2009. Het wordt een zwaar jaar en ik ben blij moeder aarde niet te moeten torsen volgend jaar.

 8. Wat weer een mooi verhaal Ann En die beelden heb ik de afgelopen dagen veel gezien. Het was geweldig in Berlijngr LINY

 9. Weer een mooi log Ann ,ook vadertje tijd kan de tijd niet stil zetten of langzamer laten gaan zoals we wel eens zouden willen ,en natuurlijk zijn er ook nog wel wat gezegden over tijd ,wat zijn we er toch eigenlijk veel mee bezig ,tijd!!Liefs Elisabeth

 10. Alles draait om tijd tegenwoordig. leuk verhaal en schitterende plaatjes erbij!!Liefs,

 11. Tijd is hier zooo belangrijk….kom maar eens te laat. Maar in andere landen (hoe warmer hoe erger) is tijd iets relatiefs.Voor allebei is iets te zeggen….het is maar wat je gewend bent.De komende tijd zal in ieder geval ontstuimig zijn voor iedereen en overal, maar dan in een ander opzicht. Maar tegelijkertijd heelt tijd alle wonden…toch?GroetjesSandra

 12. Interessant om te lezen Ann over vadertje tijd. Wat zal de komende tijd ons brengen?Hopen op betere tijden zou ik zeggen als hij zijn stokje doorgeeft.Groetjes.

 13. Ann, mooi weblog. Dat Chronus van Chaos afstamt vind ik een bizonder idee. Ik dacht altijd, met die zeis haalt de dood (dit gaat even impulsief, ik haal er onze goede oude vriend dood ineens bij) de mensen naar zich toe als de tijd gekomen is. Dat oude gedicht, de tuinman en de dood vind ik mijn leven lang al mooi (ook met een personificatie van de dood). Maar die zeis komt dus eigenlijhk van Chronos af, de landbouwer. Ach, misschien betekent het ook wel een beetje dat we,.op welke leeftijd dan ook, rijp zijn voor de dood als onze tijd gekomen is.zoals vaderyje tijd met het jaar meegaat, zo kunnen we ook met de dag meegaan: smorgens energie, savonds moe en blij dat we kunnen gaan slapen. Zo zijn sommige oude mensen ook aan de rust, de dood toe. "we hebben het wel gezien", het hoeft niet meer voor mij".Misschien had Chaos wel behoeft Chronus.Dikke kus van deze dame met mooie avatar (dat woord had ik me nog niet eigen gemaakt)

 14. Ik moet zeggen dat vadertje tijd wel een van de meest nutteloze meteorologische figuren is uit de oudheid Ann, want of ie nou op de de noordpool zit of ergens is ondergedoken in de Bermuda driehoek, de tijd gaat gewoon verder. Hij zou gewoon eens stil moeten blijven staan. Weet niet hoe jij erover denkt maar voor altijd 47 jaar lijkt me helemaal niet verkeerd.Liefs van Henk

 15. Wat is tijd ,voor dat je het weet is er weer een jaar voorbij .Vadertje tijd zal blij zijn het stokje doortegeven ,andere generatie anders denken .Hopend op een goed 2009 .

 16. wat is tijd als je geboren wordt dan ben je al weer een klein beetje aan het sterven . wat is tijd wie heeft de tijd tegen wordig ik jij ieder ik zou het niet weten .wat is de tijd langzaam tikt de klok in de huiskamer de minuten voor bij kijk even naar op zij en vraag dan aan mijn vriend weet ij de tijd ik zou het niet weten maar de klok in de huiskamer heeft wel een tingel gegeefen dus het zal dan wel bij 1 uur wezen is het al zo laat ja maar dat is de tijd die we zelf in ons denken en in onse geest heben ach wat is het toch jammer dat de tijd zo snel gaat ach kom vadertje tijd wacht nog even met dat zand tegeven want het leefen is toch nog maar heel even .wens je een goeden nacht rust en zet de weker maar niet op half 7 want ach vadertje tijd wekt je van zelf wel diken kus van mij voor jou doeii

 17. Vadertje tijd , zal het moeilijk hebben in zijn nieuwe jaar 2009 , laten wij hopen dat hij in als zijn wijsheid , ons mensen laten inzien dat levens het waard zijn om waardig te leven .Groetjes van Gonnie .

 18. Lieve Zuster,Wat een heerlijk verhaal met bijpassende afbeeldingen.Dit Vadertje Tijd zal wel blij zijn dat hij het stokje bijna kan overdragen aan een nieuwe generatie,en zijn taak is volbracht.Waarschijnlijk heeft hij niet veel leuks om op terug te kijken….of toch?Een kus van je Broertje

 19. Mijn oogjes vallen dicht Ann zal morgen dit eens even goed lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: