AWBZ-bezuiniging, sorry weer geen leuk nieuws!   19 comments

 
Onderstaand bericht las ik bij Netwerk dat vanavond om 20.25 op Nederland 2 hier een uitzending aan zal besteden.
 
00 zwervers 2 00 Zwervers
 

Dakloos door AWBZ-bezuiniging

Van onze verslaggeefsters Sjoukje Budde, Carlijne Vos
gepubliceerd op 03 november 2008 04:28, bijgewerkt op 3 november 2008 13:40

AMSTERDAM – Tienduizenden ouderen en mensen met psychische problemen zoals verslaafden, zwerfjongeren of slachtoffers van huiselijk geweld kunnen volgend jaar niet langer zelfstandig wonen. Ze belanden op straat of moeten worden opgenomen in een instelling, zo vrezen enkele opvanginstellingen.

Vanaf 1 januari 2009 wordt de begeleiding van mensen met een lichte lichamelijke of psychische handicap uit de AWBZ geschrapt. De bezuiniging, die 800 miljoen euro moet opleveren, treft naar schatting zestigduizend mensen.

De Federatie Opvang vreest dat daklozen, verslaafden en slachtoffers van huiselijk geweld op straat gaan zwerven, omdat zij zonder begeleiding niet zelfstandig kunnen wonen. ‘Bovendien raakt de crisisopvang verstopt als mensen niet meer kunnen doorstromen naar begeleid wonen en kan er dus minder acute hulp worden geboden’, aldus Rina Beers van de Federatie Opvang.

Dat heeft vooral consequenties voor de opvang van zwerfjongeren en vrouwen en hun kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, omdat voor hen al wachtlijsten bestaan. De Federatie Opvang denkt een kwart minder vrouwen te kunnen opvangen, de Stichting Zwerfjongeren Nederland verwacht dat tweehonderd van de vijfhonderd plaatsen voor de zesduizend zwerfjongeren zullen verdwijnen.

00 zwervers 6 00 zwervers 3

Volgens Kees van Anken van de Stichting Zwerfjongeren Nederland wordt het dweilen met de kraan open. ‘Voor jongeren is begeleiding bij het vinden van de juiste opleiding of het solliciteren naar een baan zo belangrijk om hun leven weer op orde te krijgen.’

De ouderenbond Unie KBO verwacht dat duizenden ouderen nu eerder zullen worden opgenomen in een instelling. ‘Het is een opeenstapeling van factoren, die ertoe leidt dat mensen niet langer zelfstandig kunnen blijven wonen’, zegt Arno Heltzel van de Unie. ‘Eerder werd de sta-opstoel uit de basisverzekering geschrapt, toen de slaap- en kalmeringsmiddelen en nu de begeleiding. Men doet alsof het om een overbodige luxe gaat. Maar zonder deze hulpmiddelen lukt het deze mensen niet om zelfstandig te functioneren.’

Onder druk van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Jet Bussemaker donderdag toegezegd een overgangsregeling te treffen. Nieuwe gevallen staan echter vanaf volgend jaar voor een dichte deur, zo vrezen de belangenorganisaties. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) pleit voor uitstel van de maatregel. ‘We hebben meer tijd nodig om in kaart te brengen om welke kwetsbare groepen het gaat en welke zorg wij als gemeenten kunnen overnemen onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.’

Volgens de opvangorganisaties leiden de bezuinigingen op termijn tot hogere kosten. Van Anken: ‘Een crimineel of een verslaafde kost de maatschappij makkelijk een half miljoen per jaar. Als de overheid nu in de begeleiding van deze jongeren investeert, bespaart ze zichzelf een hoop maatschappelijke kosten.’

De Unie KBO verwijt het kabinet een kruideniersmentaliteit. ‘Nu bewerkstellig je precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was: namelijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.’

Heltzel wijst op een onderzoek van TNO waaruit blijkt dat de bezuiniging van 25 miljoen euro die het schrappen van de sta-opstoel uit het basispakket opleverde, 40 miljoen euro extra kost aan thuiszorg. ‘Mensen hebben nu dus elke dag hulp nodig bij het opstaan.’

Mijn reactie: De eigen bijdrage wordt verhoogd naar € 155,–, het ziekenfonds en de aanvullende verzekeringen worden duurder, er komen nog meer medicijnen die zelf betaald moeten worden en de hulp wordt steeds slechter! Een afspraak maken met een huisarts kan 3 dagen duren, de spoedlijnen zijn slecht of helemaal niet te bereiken, de wachtlijsten blijven even lang en nu dit weer! En wat kunnen wij er aan doen, helemaal niets alhoewel als alle mensen in Nederland nu eens uit het ziekenfonds gaan zou er dan niet wat gaan gebeuren? Het management eerst maar eens op de schop dat kost veel te veel en ik denk toch echt niet dat ministers en kamerleden zonder hulp komen te zitten als ze oud, gehandicapt of psychisch gestoord raken wat ze volgens mij trouwens al zijn! Hoe was het ook alweer? Zo lang mogelijk zelfstandig blijven leven toch, of heb ik het mis?

00 zwervers 4 00 zwervers 5

 

Advertentie

Geplaatst1 december 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

19 Reacties op “AWBZ-bezuiniging, sorry weer geen leuk nieuws!

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Hallo Ann,
  ik begin met een citat:
  ‘Eerder werd de sta-opstoel uit de basisverzekering geschrapt, toen de slaap- en kalmeringsmiddelen en nu de begeleiding. Men doet alsof het om een overbodige luxe gaat. Maar zonder deze hulpmiddelen lukt het deze mensen niet om zelfstandig te functioneren.’ einde citat.
  Ik hou het kort:
  het is een schande hoe men met medemensen, en in het bijzonder met de zwaksten uit onse samenleving, omgaat.Wat er nog aan ontbreekt…..toch maar toestemming geven voor het laatste pilletje…?
   
  sorry Ann, maar ik moest het even kwijt…
  liefs, Gerd.

 2. Hoi Ann,
   
  Wat een geweldig log heb je hiervan gemaakt….. maar het nieuws is alweer ten hemel schreiend. De stroom van dergelijke berichten lijkt niet meer te stoppen te zijn. Het is  echterwel de keiharde realiteit. Geen kranten meer lezen, stoppen met tv kijken en ook geen blogs meer lezen is absoluut geen oplossing. Integendeel. Het moet in kaart worden gebracht en daar heb je nu weer een heel mooie poging toe gedaan. Wellicht, als we alsmaar blijven hameren op de hiaten en of bedenkelijke ontwikkelingen in onze maatschappij dat er nog eens een keer naar zal worden geluisterd…….In ieder geval bedankt voor dit…..
   
  Liefs,
   
  Agnès

 3. ja, zelfs ik heb dit nieuws laatst al meegekregen. op tv een docu gezien die schrijnend was. hoeveel mensen tussen wal en schip vallen. het ergst is dat we straks allemaal zenuwpatienten worden en dus ook (egoistisch van me) uiteindelijk op straat belanden. rokers mogen niet meer roken, zenuwpillen en slaappillen worden niet meer vergoed, paddo beleid wordt strenger, straks mogen we om onszelf tot bedaren te brengen zelfs geen lekker glas aloholhoudend gebruiken. nee, we gaan straks allemaal nagelbijtend tot op ons rauwe vlees, steeds armer wordend, steeds minder middelen tot ontspanning hebbend, de kou in.
  en ondertussen wordt de wereld om ons heen alsmaar scherper en grauwer.
  let wel ann, toevallig rook ik niet, noch  gebruik ik drugs of veel rustgevende medicijnen, maar ik weet, ze pakken me wel, straks nemen ze mijn af en toe wel en af en toe niet glaasje port van de aldi af.
   
  domnme reactie misschien maar zo denki ik er in mijn a-actuelke verstrooidheid over.
  zeg lieve Ann, een hele dikke kus van me….
  enne de heksenbroom van het kruidvat staat in mijn medicijnkast, en ook nog eens in tabletvorm van de aldi erbij…..nu maar eens meer middelen bedenken voor mijn oudevrouwenhuisapotheek….
   

 4. Lieve Ann
  Het word steeds slechter in Nederland en straks kunnen alleen de rijken nog zorg betalen ,ik houd mijn hart vast voor wat er nog meer gaat veranderen ,en wij tja we hebben niets te vertellen!!! Ik lees net wat Ilona schrijft en ja dat misbruik heb ik wel om me heen gezien en gehoord ,achteloze woorden als ,ach het word toch voor me betaald Bah!!!
  Liefs Elisabeth

 5. Ik zou hier zoveel willen neer zetten
  maar lukt mij niet
  Het word nog erger . We gaan  de verkeerde kant op
  Lieve groetjes Janny

 6. Mijn mening wijkt toch een beetje af van de andere, vrees ik. Laat ik vooropstellen dat mensen niet op straat moeten dolen, leven of slapen. Maar een aantal wil het zelf. Een kamertje met een bed, stoel en tafel, wijzen ze af. Jongelui die van huis weglopen, moeten natuurlijk weer in het gareel gaan lopen en daar zijn speciale teams voor om hen van de straat te plukken en verder op weg te helpen, ervan uitgaande dat ze dat ook zelf echt willen want daarbij zijn ook types die altijd met de kont tegen de krib staan; die willen niet! 
  Mensen met een lichte handicap die niet zelfstandig kunnen wonen maar wel als er begeleiding is, zijn te kostbaar voor de zorgverzekering en daar kan ik me alles bij voorstellen. Dat loopt bijna 1 op 1. Daaraan moet iedereen meebetalen dus ook zij die nu klagen dat ze geen goede medicijnen krijgen, te lang op de wachtlijsten staan, geen fysiotherapie meer vergoed krijgen of anderszins ontevreden zijn. Ziekenzorg voor iedereen is belangrijker dan het feit dat een persoon die niet op zichzelf kan wonen naar een tehuis moet en daar een kamer krijgt met verzorging. Dan kun je wel zeggen "dat wil hij niet" maar dan kun je ook zeggen "waarom betaalt hij het dan zelf niet?" Nou, dat kan hij niet want hij heeft een uitkering want werken kan hij ook al niet. Dan kan het toch niet zo zijn dat we ook nog eens een woning met inrichting en verzorging gaan betalen voor zo’n persoon? Dat gaat me te ver, dat kost de gemeenschap veel te veel geld. Een tehuis is dan een goede oplossing. Onze ouders stoppen we toch ook in een tehuis met verzorging?
  Iedereen wil alles maar krijgen, er niet voor betalen, maar zo zit de samenleving nou eenmaal niet in elkaar.
  De AWBZ wordt ernstig misbruikt door bepaalde mensen die weliswaaar gehandicapt zijn maar o zo goed kunnen tellen, maar altijd in hun eigen voordeel. Het gekke is dat zij niet denken aan de medemens, dat sociale gevoel hebben ze niet. Als ik de voorbeelden hier zou geven, zou je een appelflauwte krijgen, je zou het niet geloven.
  Ik heb er 16 jaar met de neus boven op gezeten dus ik weet waarover ik praat. 

 7. Het gaat niet goed in Nederland en dat is een feit. Joost mag weten wat ons nog allemaal te wachten staat. Toch hebben we het nog steeds veel beter dan een heleboel mensen elders in de wereld en daar probeer ik dan maar aan te denken. Toen ik klein was waren het ook barre tijden zo kort na de oorlog. Wij waren zo gelukkig om alleen in een behoorlijk groot huis te wonen maar een flink aantal huizen werden bewoond door 2 gezinnen en dat was echt behelpen. Een douche of bad, wasmachine, koelkast, centrale verwarming, warm stromend water, telefoon, een auto, dat waren allemaal dingen die er wel waren maar waar alleen de mensen met veel geld over konden beschikken. Voor mindere goden waren zulke dingen niet weggelegd. Ik kan me nog herinneren dat er gas en lichtmeters waren waar munten in moesten. Als je geen geld meer had om munten te kopen zat je in het donker en moest je koken op een kolenfornuis of petroleumstel. Toch zijn we dat allemaal te boven gekomen en hebben we nu allemaal de dingen en veel meer die toen onbereikbaar waren. Ik was als kind heel veel ziek en had vaak hoge koorts. Ik heb er nooit anti biotica voor gekregen, alleen kininepillen en ik ben er nog steeds. Ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst een flink aantal stappen terug moeten doen en dat is beslist niet grappig maar ook dat zullen we, verwend als we zijn, wel weer overleven.

 8. Ja dat was wel de bedoeling maar om een of andere reden wordt de AWBZ uitgemolken en ik ben bang dat al die vage "bezuiningen" wel eens veel meer geld gaan kosten dan de regering denkt. trouwens het zijn geen bezuinigingen. bezuinigen doe je door de aanschaf van een kantoor uit te stellen, de aanschaf van een bedrijfsauto uit te stellen, een jaar langer met de uniformen lopen, 500 keer 40 euro tel uit je winst. Dit is gewoon weghalen, de poten vanonder de stoel zagen. het nest leegroven, Maar wel een A73 drie keer zo duur als begroot of een ijzeren Rijn. ach laat ik maar ophouden het heeft toch geen zin. Weer een brief naar de minister? Dat zou dan al de 5 de worden en ik heb er nooit meer iets op gehoord. laat me niet lachen , stelletje dictators daar in die toren.  Laten we in godsnaam heel snel verkiezingen krijgen.    

 9. dit zijn geen leuke plaatjes maar wel de realiteit,mijn man is 65 en heeft  voor alles betaald 48 jaar lang en krijgt steeds minder. ja dan word er gezegt dat zijn de zwakkeren in onze samenleving,en die mensen weten vaak de weg niet te vinden waar iets tehalen is we moeten nog maar blij zijn dat we gezond zijn . maar volgend jaar dan gaan we met z,n allen er wel weer op achteruit, en dan  koop ik me een kleinere portemonee kan ik niet zoveel meer uitgeven. ann gewoon leuke dingen blijven doen hoor anders hebben we helemaal niets meer  deze regering besteed het geld aan verkeerde dingen,want geld is er echt wel maar ze kunnen niet met het huishoud boekje omgaan. liefs joke

 10. Lieve Zuster,
  Eerlijk gezegd wordt ik er een beetje verdrietig van,het holt allemaal achteruit!
  Het feit dat iedereen met ingang van januari netto meer krijgt door de afschaffing van de WW premie,gaat
  alleen maar op als je een baan hebt,mensen met AOW of een uitkering hebben hier geen ene moer aan.Er is
  ook weer zo’n heldere geest die heeft bedacht om het belastingstelsel op de schop te nemen,IEDEREEN zou dan 37%
  belasting moeten gaan betalen.Is IEDEREEN ook de AOW’er? Wie worden daar weer het meest wijzer van?,…juist!,
  dat zijn de  veelverdieners die nu nog 52 of 60% moeten betalen!!!!!!
  Even iets leukers,Dat je wijs was wist ik natuurlijk al,maar je hebt daar nu zelfs een tegel voor gekregen,GEFELICITEERD!
  Dikke kus van Edward.

 11. Je hebt he-le-maal gelijk Ann..dit is typisch weer Nederland op z,n smalst!!!..ze moeten zich dood schamen..allemaal..we gaan er alleen maar op achteruit..in alles maar dan ook alles..ik vrees met grote vrees hoe het straks zal zijn als wij in de AOW raken..de klappen moeten immers èrgens vallen..behalve in hun eigen portemonnee!!!!!!!!!!!!!!!!..

 12. Het is goed Ann dat je hier even aandacht aan besteed. We hollen wat de verzorging staat betreft hard achter Amerika aanAlees wordt duurder en derijken worden al rijker en dat heft niets met 2 verdieners te maken .maar de grote bazen gaan er met het meeste geld van door Jammer maar helaas .gr liny

 13. Het wordt steeds erger, en inderdaad straks is het: geen werk, geen verzekering dus de straat op. De verzorgingsstaat bestaat niet meer.Ik zit in de WAO en AWBZ en zie het met lede ogen aan, volgend jaar kan ik de vaste lasten nog wel betalen, daarna ……………….Ik zie wel.
   
  Dank dat je hier aandacht aan besteed.

 14. We gaan zo de Amerikaanse kant op. Als daar iemand op straat ligt, wordt er eerst gevraagd of ze wel verzekerd zijn ! Ondertussen geven  de VS miljarden uit aan oorlogen die alleen maar mensenlevens kosten en niets oplossen. Ze stellen 700 miljard dollar beschikbaar om banken te helpen die zelf de oorzaak van de crisis zijn. Al eens van een bank gehoord die zoiets doet met iemand die zijn schuld niet meer kan betalen ? Ondertussen creperen in de VS mensen op straat. Omdat Nederland vaakt vertraagd de VS achterna gaat, gebeurt hier straks misschien wel hetzelfde !

 15. Nederland Schaam je !!!!
   
  Ik heb geen idee wat er volgend jaar gebeurd, maar het ziet er niet goed uit. Helemaal niet goed. Het is onuitgesproken eng….

 16. De laagste staatsschuld sinds 1814.’ Op Prinsjesdag kon minister Bos van Financiën nog trots aankondigen dat Nederland afstevende op een record. Toen leek het kabinet op weg om in 2011 op een schuld uit te komen, die als percentage van de economie kleiner was dan ooit gemeten.Maar toen raakte de kredietcrisis Nederland midscheeps. Het kabinet kocht ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis, stelde een miljardenkrediet beschikbaar om die banken draaiende te houden, stak nog eens miljarden in ING, Aegon en SNS Reaal, en reikte rekeninghouders van de omgevallen IJslandse spaarbank Icesave de helpende hand. ach ja an ik weet het ookniet meer maar een ding weet ik wel een diken kus voor jou en die is van mij  en korst je niks

 17. Het is schandalig, de zorg wordt steeds meer uitgekleed. Premies gaan omhoog, en voor veel zorg en medicijnen wordt een eigen bijdrage gevraagd. En de mensen die de zorg het hardst nodig hebben zijn de pineut. Waarvoor zijn we eigenlijk nog verzekerd? De premies omhoog en minderzorg, die verzekeringen kunnen wel opgedoekt worden. Volgens mij is zijn de AWBZ en het ziekenfonds nog maar een slap aftreksel van het geen zoals het eigenlijk bedoeld was.
   
  Liefs Petra

 18. Lieve schat het zijn schrijnende verhalen er is veel meer armoede in Nederland dan men vermoedt en het wordt almaar erger.
  NEDERLAND SCHAAM JE!!! is de juiste poster!!!!
  Politiek is een aaneenschakeling van teleurstellingen … waar is vadertje Drees???
  Wil je ajb JP niet meer zo duidelijk in je blog zetten ik word zó ontzettend kotsmisselijk van die kop!!!!
  Kom je wat warmte brengen een zonnestraal/bloemetje en veel liefsB.

 19.  
  Alles wordt duurder het is niet leuk meer .Maar mogen wij klagen als 2 werkenden nee eigenloijk niet ,maar het moet samen werken
  of je wilt of niet .
  Het ziekenfonds ,levensonderhoud noem maar op alees wordt duurder alleen 1 lichtpuntje de brandstof is naar beneden ,maar voor hoelang ?
  Wat jij nu onder woorden brengt hoe moet het allemaal met zulke mensen bedroevend is het ander niet .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: