VASALIS, M. Dichteres en psychiater.   9 comments

M. Vasalis 5

M. Vasalis (geboren te Den Haag op 13 februari 1909, overleden te Roden (Drenthe) op 16 october 1998) was een Nederlandse dichteres en psychiater. Vasalis (meestal wordt de M. weggelaten, zij werd Marie, Maria of bij haar roepnaam Kik genoemd) is het pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans en is haar gelatiniseerde meisjesnaam, Vasalis is de Latijnse vertaling van Leenmans. Vasalis was een rustige en bescheiden vrouw, die erg publiciteitsschuw was, ze gaf in haar leven maar éénmaal een interview. Over haar leven is dan ook weinig bekend.

M. Vasalis 4 M. Vasalis met echtgenoot en kennis

Krantenfoto                                                          Met echtgenoot en Frans kennisje.

Vasalis studeerde geneeskunde en antropologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en vestigde zich in 1939 als arts in Amsterdam. Later werkte ze als kinderpsychiater in Assen en Groningen. In 2007 waren er al vergevorderde plannen om een speciale Vasalis-tuin aan te leggen in haar laatste woonplaats Roden, of dit inmiddels al is gerealiseerd is mij niet bekend en naar mijn weten is deze tuin er nog niet.

Huis van M. Vasalis, RodenHuis v.d. fam. Droogleever Fortuyn later

Het pand dateert uit 1925 en is gebouwd als kinderherstellingsoord.   In 1964 kwam Vasalis met haar man en kinderen hier wonen.

In 1940 debuteerde ze met de bundel "Parken en woestijnen" waar ze in 1941 de Lucy B. en CW. van der Hoogtprijs ontving, andere dichtbundels van Vasalis zijn "De vogel Phoenix" uit 1947 wat zij had opgedragen aan haar jong overleden zoontje, "Vergezichten en gezichten" uit 1954 en postuum in 2002 "De oude kustlijn". Daarnaast schreef Vasalis ook enkele essays en een novelle. Haar werk is veelvuldig bekroond, in 1955 – Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor Vergezichten en gezichten, 1963 – Culturele prijs van de Provincie Groningen, 1974 – Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in 1982 de P.C. hooftprijs voor haar hele oeuvre. Haar meest bekende gedichten zijn o.a. "De idioot in het bad", "Afsluitdijk" en "Het ezeltje". Ze schreef traditionele gedichten die vaak gekenmerkt werden door het gebruik van personificatie en antropomorfisme. Vaak eindigde haar gedichten, na een reeks natuurindrukken. op een zelfbespiegeling.

M. Vasalis krantenbericht. 

Een gedeelte van een krantenartikel uit omstreeks 1964/65

M. Vasalis en koninging Juliana M. Vasalis

Vasalis 2

Ton Anbeek beschreef haar gedichten met: "een schijnbaar banaal gegeven leidt tot een flits van inzicht".

Geplaatst4 september 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

9 Reacties op “VASALIS, M. Dichteres en psychiater.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Lieve Ann,
  Voor mij onbekend……
  Liefs Corry en doggy Joep,doeidoei!!

 2. ze heeft het over een zwarte Jannes.
  Er zit ook ergens een zwarte Geert verstopt in dit weblog.
  Haar werk is heerlijk om in weg te duiken, te verwerken en als een Phoenix weer door te gaan.
  Gek eigenlijk dat je als je haar werk gelezen hebt, zoveel van haar gevoelens weet, intense gevoelens, en dat er dan een toch onbekend gezicht , een onbekend huis bij hoort.De binnenkant is vertrouwder dan de buitenkant.
  Zo heeft ieder zijn eigen bagage gevoelens te dragen, onzichtbaar.
  We worden hooguit: ineens oud de laatste tijd.
   

 3. Van naam kende ik haar maar verder wist ik weinig van haar. Nu iets meer. Maar dat ze de leer van de antropomorfie aanhing, vind ik bedenkelijk. Van iemand met een goed ontwikkeld verstand verwacht je dat niet terwijl ze toch een scherpzinnige uitdrukking op haar gezicht had. Maar daar hebben we het al zeer uitgebreid over gehad in de IAM discussie. Sommige raadsels worden gewoon nooit opgelost.

 4. sorry ik las het niet goed ze hadden een overleden zoon

 5. het leken mij hele lieve mensen,hadden ze geen kinderen? en wat woonden ze daar mooi . het was een leuk verhaaltje er kwamen heel wat vogels en bloemetjes in voor. het is ook al lang geleden he!liefs joke

 6. Indrukwekkend ………………..
  nr 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: