Saanengeiten: de hobby van Gabe en Boukje en Eureka er waren jonge zwaluwen pas uit het ei!   15 comments

Voordat we op zondag 27 juli richting Waddenzee vertrokken moesten eerst de geiten van Gabe en Boukje nog gemolken worden en ook dat is een mooi gezicht, de geiten lopen op een stuk land van een kennis en hebben daar een prachtig stukje natuur tot hun beschikking. Boukje melkt de Saanengeiten. Zondag 27 juli 2008

Eerst even een gesprekje houden met moeders en kinderen, die overigens totaal geen last hadden van de warmte, is prettig voor mens en dier. De uiers van de te melken geiten zitten behoorlijk vol dus gemolken worden vinden ze helemaal geen slecht idee.

Jonge Saanengeit. Zondag 27 juli 2008

Natuurlijk ook even wat informatie over deze mooie geiten, hierboven is een nog jonge geit te zien.

De Saanengeit is een geitenras afkomstig uit het Zwitserse Saantental en het Obersimmental in het kanton Bern. De geit werd genoemd naar de rivier Saane. In de 19e eeuw werd de saanengeit gefokt volgens een vast omlijnd plan waarbij gestreefd werd naar een doeltreffende melkgeit met korte, witte beharing. Toen dit fokbeleid slaagde, breidde het ras zicht over het centrale deel van Zwitserland uit. Vanwege zijn goede melkeigenschappen werden de saanengeiten later ook geëxporteerd naar andere landen, waar ze vaak met plaatselijke landgeiten werden gekruist. Ondanks deze kruisingen lijken ze nog sterk op elkaar. De laatste eeuw hebben de saanengeiten Europa zo sterk gedomineerd dat de oorspronkelijke rassen achteruit gingen. De Nederlandse witte geit en de Nederlandse bonte geit zijn kruisingsproducten van saanengeiten en landgeiten. Rasstandaard: De saanengeit is een middelgrote tot grote geit met een wat slanke bouw. Ze zijn ongehoornd. Vaak hebben ze een sik en belletjes (klokjes). De beharing is kort en wit. Eigenschappen: De Saanengeit wordt gezien als de beste melkgeit ter wereld. Ze geeft tussen de 3 en 5 liter melk per dag. Vanwege deze eigenschap wordt ze veel gehouden in de professionele melkveehouderij. Ze kunnen een jaarproductie (ongeveer 300 dagen) halen van meer dan 1500 kg. melk. Sommige geiten geven zelfs meer dan 10.000 kg. melk tijds hun leven. Benamingen: De vrouwelijke geiten worden ooien genoemd, de mannelijke geiten bokken, een gecastreerde bok een weer een geit dat noch mannelijk noch vrouwelijk is een kween. (bron Wikepedia).

Jakob helpt. Zondag 27 juli 2008

Jacob heeft het wel erg warm maar helpt een handje, deze twee waren er vandoor gegaan maar werden vakkundig door de kleine man opgehaald.

Gemolken en nu zelf dorst. Zondag 27 juli 2008

Van dat melken heb ik zelf dorst gekregen.

Nog een stukje geschiedenis van de Nederlandse melkgeiten, het voert ons terug naar kruidige alpenweiden, oorlog en dierziekten. Aan het eind van de 19e eeuw kwam de Zwitserse Saanengeit naar Nederland. Rond de eeuwwisseling importeerden Nederlandse geitenfokkers zo’n tachtig Saanenbokken en geiten uit Zwitserland en ongeveer zeshonderd Saanengeiten uit Duitsland (Rijn-Hessen). Deze dieren, bekend vanwege hun goede melkproductie moesten de nederlandse landgeiten vervangen. Helaas zette een uitbraak van mond- en kaluwzeer een streep door de rekening. Een importstop dwarsboomde een verdere aanvoer van Saanengeiten. Vervolgens brak de eerste Wereldoorlog uit, waarna fokkers door een strenge selectie uit de Saanengeit de Nederlandse Witte geit tot leven wekten. In Zwitserland zijn de Saanengeiten nog steeds erg gewild vanwege de productie van de beroemde geitenkaas.

Inmiddels was ik natuurlijk overal gaan kijken omdat er zo ontzettend veel boerenzwaluwen vlogen, de diertjes waren echt niet met een camera te pakken te krijgen, maar Gabriëlle ontdekte in de schuur een nest met pas uitgekomen zwaluwen, Ann heeft alles in het werk gesteld om een beetje fatsoenlijke foto te maken, maar het bereik van de Canon was toch echt te kort, dus let niet op de kwaliteit van de foto maar let op de wijdopengesperde bekjes, honger moeder!!!

Moeder honger.Zondag 27 juli 2008

Geweldig hoe die kleine vogeltjes zo’n prachtig en groot nest kunnen maken. Er lagen er nog twee maar die weigerde om model te staan, een goede reden om er weer heen te gaan nu ze wat ouder zijn. Tot slot wat Henk, een échte natuurliefhebber die vaak roofvogels heeft grootgebracht en heel lang in De Kruidhof heeft gewerkt en dan ook echt heel veel van dieren, bloemen en planten weet aan zijn muur heeft hangen, Henk bedankt dat ik overal even mocht kijken.

Aan de muur bij Henk. Zondag 27 juli 2008

Geplaatst7 augustus 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

15 Reacties op “Saanengeiten: de hobby van Gabe en Boukje en Eureka er waren jonge zwaluwen pas uit het ei!

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Vandaag laadden je fotoos bij de weblogs allemaal goed en snel. Ik heb nu dus ook de dame met de korte rode broek zien staan, uitnodigend voorovergebogen. Goed dat geitjes niet gevoelig zijn voor een rode lap, zo tussen al dat wit, net als stieren (niet dus) anders had je een leuke serie fotoos kunnen maken!
  Trouwens, een tijdje geleden las ik iets in je weblogs over munt. Ik gebruikte watermunt altijd gewoon in de thee hoor, en dat was altijd lekker. Nu we "gewone" munt in de tuin hebben, welke van de soorten weet ik niet precies, hoeft dat niet meer.
  Ik heb nav je opmerking weer een gastenboek geplaatst hoewel ik mijn space klein wil houden. We zien wel hoe het zich ontwikkelt.
  Hartelijke groeten!
  jurrie

 2. Ik bewonder toch steeds je prachtige foto`s Ann. geiten vind ik geweldig, vooral die sik vind ik het einde.
  groetjes.

 3. Tjeemie je hebt de zwaluwen erop gekregen, geitjes zijn lief, ik vond het vroeger zo leuk om ze bij te voeren met een fles, in no time op de schrokkoppen.

 4. Leuke informatie over een geitenras waar ik nog nooit van gehoord had. Deze geiten hebben ze volgens mij ook in het Amsterdamse bos bij de kinderboerderij.
   
  Toos  
   

 5. Lieve Ann,
  ’n Leuk onderwerp en weer wat geleerd!Mooie geiten zijn dat maar ik bedank voor de melk,ik lust helemaal geen melk,bah-bah!(’t komt hier op moment met bakken uit de lucht vallen,de regen)’n Leuk manneke,die Jacob met zijn geiten!Kunnen die bekkies nog verder open van die zwaluwtjes,hihihi??Schitterend hoor.
  Liefs Corry en doggy Joep,doeidoei!!

 6. Leuk verhaal Ann,ja en als je iets van geiten of schapen wilt weten,moet je bij jou zijn!
  Jammer dat het met de jonge zwaluwen niet lukte,maar de andere foto’s maken dat ruimschoots goed hoor!
  Kus van Edward.

 7. Wat een leuke geitenbreiers zijn dat !
   
  groeten
   
  Roel
   

 8. Mooie foto’s Ann,
  en ook een leuk onderwerp!
  Hier zie je niet zo vaak geiten, het mooiste vind ik de dwerggeitjes, vooral als ze jonkies hebben!
  Hier was het de hele dag droog, ben veel buiten geweest!
  ’t Kan dus heel verschillend zijn in ons kleine landje!
  groeten en een goed weekend gewenst,
  Liz@

 9. Ik heb nooit geweten dat deze geiten Saanengeiten heten en dat ze van oorsprong uit Zwitserland afkomstig zijn. Vroeger hadden veel landarbeiders in ondermeer Drenthe een geit voor de melkvoorziening. De geit werd dan wel de koe van de armen genoemd !
  De foto’s zijn ook weer erg leuk geworden ! Dat die ene foto van de zwaluwen wat minder scherp is, maakt niets uit. Het gaat hier om het feit dat er zelfs op dit moment nog jonge zwaluwen zijn !

 10. ann wat een schitterende fotos en wat een boel informatie is er bij prachtig om te lezen en ook prachtig om te kijken naar jouw echt te gekken mooie fotos gr v els

 11. GOEIEMORGEN ANN,fijne plek hebben deze geiten zien er goed uit hoor.
  Mooie melkrijke dieren.Lekkere melk he.Wij krijgen regelmatig van een huisvriend een paar liter geitenmelk
  Hier maakt Elly weer pap,puddingkjes,sjokolademelk,en binnekort geitemelkijs van.
  Als dan de eigenaar van de geiten, bij ons komt eten,dan glundert hij,lekker toetje,zo deet mijn moeder dat ook.
  Fijn om dit zo weer eens te zien.Mooie foto’s hoor.EEN FIJNE DAG ANN.    ps:foto’s van de zwaluwen valt best mee hoor.

 12. Lieve Ann wat zijn de foto’s  weer schitterend, en ook het prachtig verhaal er bij
  Lieve groetjes Janny

 13. Ik denk dat menig koe jaloers is op de prachtige uiers van deze geit. Maar je kan hier tenminste duidelijk zien dat het hier om een geit gaat. Maar dankzij jou en Corry is mijn geit ook geidentificeerd.

 14. Hoi lieverdje,
  Geweldig je foto`s  je zit helemaal in in de natuur , geweldig !!!
  Heerlijk echt verse melk , MMMMMM
  Liefs van mij schatje  X x X x X

 15. Tjesisss wat een uiers hebben die beesten zeg … Mooie geitjes die foto met Jacob is echt een pluim waard schattig! 
  Prachtig om te zien die piepkleine zwaluwtjes was jouw dag wel weer Ann … Liefs en morgen maar weer zo’n mooie
  dag!! Hier viel de regen met bakken uit de hemel bijna de hele dag door, ‘s-avonds pas weer wat droger, over plaatselijk gesproken,
  Enjoy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: