De Waddenzee   19 comments

Waddenzee, het wordt eb. Zondag 27 juli 2008

Het was zondag 27 juli j.l. snikheet, na het melken van de geiten besloot Gabe dat we wel naar de Waddenzee konden gaan, daar zou het mischien wel een stuk koeler zijn, juist dat was een goed idee want na alles wat we al uitgekuurd hadden liep bij iedereen het zweet in zijn/haar ogen en dat is niet fijn als je een bril draagt die je dan constant moet schoonmaken omdat zweetdruppels vlekken geven zodat je de wereld voor een doedelzak aanziet. Onderweg zijn we diverse malen gestopt omdat Ann zo hoognodig foto’s moest maken van wilde planten en dat was geen punt want iedereen was enthousiast. Maar eindelijk waren we dan bij onze gewenste bestemming en wat was het daar geweldig, we zagen de laatste veerboot aankomen van Terschelling en dat was een prachtig gezicht.

De laatste vaart voor deze dag. Zondag 27 juli 2008 

Eerst maar wat over de Waddenzee (bron Wikipedia)

De Waddenzee is onderdeel van de waddenkust van de Noordzee. Typerend zijn de tijdens eb droogvallende zandplaten, gescheiden door meer of minder diepe geulen. Langs de kust vinden we meestal een modderige strook slik. Met iedere vloed wordt het zoute water van de Noordzee door de zeegaten tussen de Waddeneilanden de wadden opgestuwd. Ook monden een aantal rivieren op de Waddenzee uit. In Duitsland de Eems, de Wezer en de Elbe, in Nederland de IJssel en andere in het IJsselmeer afwaterende rivieren en kanalen.  De in de Noordzee uitmondende rivieren (de Rijn Maas en Schelde) dragen zand mee, dat eeuwenlang langs de vlakke en ondiepe kust werd afgezet. Zo’n 5.000 jaar geleden ontstonden hierbij, ook door de werking van de wind, strandwallen. Het gebied achter de wallen bleef voortaan in de regel droog. Er ontwikkelde zich een rijke vegetatie en uiteindelijk vond er zelfs veenvorming plaats. Op die manier is het huidige landschap van Vlaanderen en Holland ontstaan.
In het Waddengebied brak de strandwal in de Middeleeuwen echter in stukken, de restanten vormen de huidige Waddeneilanden. Een deel van het land achter de wallen kon door de bewoners met dijken worden beschermd, maar een ander deel werd weer dagelijks door de zee overstroomd. De Waddenzee ontstond dus in een geologische gezien recent verleden, en is zeer veranderlijk, onderhevig aan constante opbouw en afbraak door de zee. Het woord wad komt van het Latijnse woord vadum, dat "doorwaadbare plaats" betekent.

Waddenzee, laagtij. Zondag 27 juli 2008

Ecologische waarde: Beschermd gebied

Het ondiepe, relatief warme water van de Waddenzee met zijn rijke bodemleven voorziet in de levensvoorwaarden van grote aantallen planten en dieren. Ongeveer 250 plantensoorten komen alleen in de Waddenzee voor. Zeehonden krijgen er hun jongen, vis zet er zijn kuit af, en vogels foerageren op de wormen en schelpdieren als voorbereiding op hun jaarlijkse trek. Door deze rol als kraamkamer en pleisterplaats heeft de Waddenzee niet alleen lokaal een grote ecologische waarde.   Ooit was de Waddenzee vol zeegras: in 1932 was het oppervlak meer dan 150 km². De zeegrasvelden zijn goeddeels verdwenen. Maar nu er tekenen van herstel zijn, wordt zeegras uitgezaaid in de hoop dat dit biotoop met de daarbij horende organismen zich kan herstellen. Het grootste deel van de Nederlandse Waddenzee is beschermd natuurmonument en is door de Unesco aangewezen als Biosfeerreservaat. Het eiland Schiermonnikoog en de Duinen van Texel zijn Nederlandse Nationale parken. Ook het Duitse deel van de Waddenzee is natuurreservaat, verdeeld in drie zones waarin verschillende beschermingsregimes gelden. Op een in november 2005 gehouden internationale Waddenconferentie is besloten om het Nederlandse en het Duitse deel aan te melden voor de lijst van Werelderfgoed. Het Deense deel zou later kunnen volgen.

Vissersboten, Lauwersoog. Zondag 27 juli 2008

Exploitatie:

Tot 2005 was het in het Nederlandse deel van de Waddenzee toegestaan op kokkels te vissen. Met grote zuigpijpen werden de scheldieren uit de bodem gezeefd. Hierdoor is veel schade aangericht. Onder grote maatschappelijke druk van met name natuurorganisaties is in 2005 besloten om kokkelvisserij op het Wad te verbieden. Ook boomkorvisserij is in het gebied verboden. Momenteel wordt er nog gevist op mosselen. Daarbij worden kleine mosseltjes (mosselzaad) opgevist en vervolgens elders uitgezet op stukken van de Waddenzee waar ze beter kunnen uitgroeien. Bij het oogsten van het mosselzaad gebruiken de mosselkwekers mosselkorren die het bodemslik kunnen verstoren. Daarmee verdwijnt een belangrijke voedselbron voor de eidereenden en scholeksters. Vanwege dit risico is in een deel van de Waddenzee de mosselvangst en -teelt verboden. De ontwikkeling in de gebieden met en zonder mosselvisserij wordt nu vergeleken om de omvang van de natuurschade vast te stellen. In februari 2008 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat de vergunning voor het oogsten van mosselzaad in de Waddenzee is verleend terwijl de minister onvoldoende heeft onderbouwd dat de natuurschade aanvaardbaar is. Zij moet nu aanvullend onderzoek doen. De uitslag wordt in 2010 verwacht.Een andere vorm van exploitatie is het toerisme. De eilanden trekken vele gasten, er vindt veel watersport plaats op het Wad en vanuit diverse plaatsen kan men wadlopen. Dit leidt regelmatig tot verstoring van de overal aanwezige dieren. Aan de andere kant draagt de recreatie in het gebied bij aan de bewustwording van het belang van het Wad.

Knotswier bij eb, Waddenzee. Zondag 27 juli 2008

Het was wél behoorlijk glad door het knotswier wat nog nat was en terwijl ik de kinderen Gabriëlle en Jakob aanmoedigde om toch vooral naar beneden te lopen, kon ik mezelf nog maar nét aan een houten railing vastgrijpen omdat ik toch iets te overmoedig was en dreigde naar beneden te glijden op het nog natte knotswier en terecht te komen op heel wat brokken steen, oester en mosselschelpen, gelukkig had Gabe zijn mobieltje bij zich en 112 had redding kunnen brengen, maar ik heb de kinderen toch maar gezegd niet te komen waarna ik toch nog een foto kon maken van alles wat het laagtij van de Waddenzee ons kan laten zien.

Laagtij, Waddenzee. Zondag 27 juli 2008

Beladen met stukken schelp en andere hebbedingetjes die voor kinderen bijzonder kostbaar zijn, werd ik luidkeels geroepen door Gabriëlle want ze had een reiger voor me gevonden, toen ik bij het dode dier kwam bleek het een meeuw te zijn die inmiddels van het vlees wat het ooit had gehad totaal was ontdaan, waarna ik Gabriëlle heb gefeliciteerd met haar vondst en toch maar verder ben gelopen, Jacob het jongetje van 7 jaar kwam mij een handvol gevonden veertjes brengen en als dat geen liefde is dan weet ik het niet meer! Moe maar uiterst voldaan waren we om goed half elf hier weer bij ons huis en we hadden allemaal een heerlijke tijd gehad bij de prachtige Waddenzee. Tot mijn verrassing bloeide er zelfs nog lamsoor op het blauwe basalt, het knotswier was droog en zwart geworden maar bij vloed zou het weer tot volle bloei komen.

Gewoon lamsoor. Zondag 27 juli 2008

Geplaatst5 augustus 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

19 Reacties op “De Waddenzee

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. ja ja …echt mooi..en de foto’s en de informatie..
  liefs Gerd

 2. Wat heb je weer moie foto`s Ann, echt puur natuur.

 3. Mooie reportage met veel interessante informatie. Ook weer mooie foto’s, ook heel divers.

 4. Wat leuk om hier iets te lezen over de waddenzee!!!..ikzelf zou zoiets niet zo snel opzoeken,want wij wonen niet bepaald naast de deur en komen er zelden..thnx daarvoor Ann..en prachtige foto,s weer..ook ik ga voor de krab..fijne avond meiss..liefs Caro.

 5. Hallo Ann
   
  Ik ben ook aangestoken door de vires van Liza.
  En ik bekijk vaak al die mooie foto s van jou.
  Maar die van de Waddenzee deden me heel veel .Want ik ben aan de rand van de wadden zee
  Uit de klei getrokken zo als ze daar zeggen.
  Prachtig zijn de foto s ,je waant je even op de plek.
  Fijne avond  Groetjes Liny

 6. Die Monnik die in het water ligt…hoe vaak gaat hij heen en weer per dag en hoeveel is dat maal 365? En vast niet alleen om de eilanders over te zetten. Is dat geen economisch belang en staat dat in verhouding met de slachtpartij die zo’n boot onder water aanricht? En dan is dat nog maar één boot. Ik bedoel eigenlijk dat als de Wadden van zo’n onschatbare ecologische waarde zijn, waarom moeten dan al die horden toeristen jaarlijks en dagjesmensen dagelijks daar naar toe?
  In 2005 zijn 125.000 mensen gaan kijken hoe fraai de Galapagos-eilanden er bij liggen. Zij hebben daar met eigen ogen kunnnen zien hoe prachtig ongerept de natuur er was… met de nadruk op was. Stommelingen hadden zelf niet in de gaten wat ze daar voor een ecologische ramp hebben aangericht. Maar ja, Ecuador kan wel wat deviezen gebruiken en dan kijken ze niet zo nauw. Nu zijn er georganiseerde reizen naar de Noordpool… om nog even met eigen ogen te zien dat de kappen smelten en de ijsberen er misschien ontredderd rondlopen.
  Al die mensen die het vervoer en verblijf regelen van de zogenaamde natuurliefhebbers verdienen geld met het "milieu" maar doen alsof ze iets groots doen voor de natuur. Economie mag het niet winnen van de ik- en graaicultuur zegt een van je lezers hieronder. "Yeah, right, what else is new?" Economie wint het toch wel vaak van ecologie, vind ik.
  Overigens vind ik je foto’s allemaal even mooi, niet alleen technisch goed maar ook fraai van onderwerp. Ik ga voor de krab, prachtig!!!
  Liefsknufzkizzzz. Ilona

 7. Behalve dat je foto’s erg knap zijn heb niets meer toe te voegen, het is al gezegd

 8. ja an ik moet zegen dat ik elke keer weer wat leer van jou en dat vind ik best wel tof want op school ging dat niet zo goed dus liefen van gewoon lekker door gaan met de verhalen achter of voor de foto s zo dat de achter kant ook goed belicht wordt nooit te oud om te leren diken kus van mij voor jou rene

 9. Prachtige foto’s, die van dat knotswier is wel leuk als buroblad, ik kan wel lezen dat jullie het mooi hebben gehad, lekker hoor!
  Groetjes

 10. Heel mooie foto’s en teksten
   
  Toos

 11. Lieve Ann,
  ’n Mooi stuk over de Waddenzee,heel leerzaam ook en je foto’s zijn prachtig!!
  Nog bedankt voor de foto van de kat van de buren en bedankt voor je altijd lieve reacties!!We blijven hoop houden maar soms valt zo tegen,zelfs ’t typen geeft problemen,die constante confrontaties bij alles wat je doet is zo frustrerend!Ik ben natuurlijk blij dat ik niet "ziek" ben,geen pijn en tintelingen heb maar soms zou je wensen van wel als ’t de doktoren dat gemakkelijker maakt bij ’t oplossen van de klachten?!’t Is zo tegenstrijdig allemaal,de conclusie van de 1 en van de ander?!Ger belde net,de rest van de week tot en met zaterdagmorgen overwerken!!Leuk is anders maar goed,we hebben altijd ons Joepke nog!!
  Liefs Corry en doggy Joep,doeidoei!!

 12. Dear Ann,
  Na de commentaren van onderstaande vrienden,kan ik alléén nog maar zeggen dat ik het met ze eens ben.
  Een mooi informatief verhaal,en dan de foto’s he,……….dit is toch wel andere koek, goed hoor!
  De foto van de vissersschepen knalt er echt uit!!!!!
  Kus van Edward.

 13. Lieve Ann
  Dit was weer genieten om te lezen over je dag en over de Waddenzee ,dat is informatie die ik niet zo snel zelf op zou zoeken ,daarom zo leuk om hier bij jou te lezen ,je foto’s zijn weer prachtig zeker die van de boten met de mooi gekleurde lucht
  Liefs Elisabeth

 14. Zie je dat de tijd 10.10 vorig berichtje  … mijn moeder is op 10-10-’10 geboren … moest ik even aan denken
  doeiiiiiiii

 15. De Waddenzee "memories d’amour " 😉 Prachtige artistieke foto’s Annypenny .. vooral van de Waddenzee
  foto1 een toppertje!
  Informatief verhaal weer zo leer ik steeds meer hier op space dat koppie raakt nog eens overbelast :-)
  Meisz PLUK DE DAG & GENIET … leuk dat je zoveel tripjes maakt is goed voor de grijze massa …
  Liefs&dikkeknufNoon

 16. De kwaliteit van je foto’s is prima Ann. Vooral de foto van de vissersboten had ik je wat compositie betreft niet kunnen verbeteren en ik zie dat je nu al een hoop plezier beleeft aan je toestel.
  Je hebt en een allermooist en leerzaam verslag van gemaakt en een aantal dingen hoor ik hier voor het eerst.
  Goed om te horen dat je de laatste tijd leuke dingen doet.

 17. ann wat een prachtige fotos en wat eenpracht verslag
  echt mooi om te lezen en wat is de nartuur toch ongelovig mooi en dat wij het zo mogen zien dat is toch wel erg mooi de camera laat  ons zo wel schitterend dingen zien waar je ander voor bij loopt heerlijk ann gr v els

 18. Lieve Ann prachtige foto’s van een schitterend stukje natuur.’ en ook een heel mooi verhaal er bij
  Lieve groetjes Janny

 19. Geweldig stuk Ann. Complimenten daarvoor. Belangrijk voor de maatschappelijke bewustwording. Het signaal dat je afgeeft is fantastisch. Hoe nationaal en internationaal de economische dadendrang van de mens in de pas moet lopen met de ecologische belangen. Als mensheid moeten we meer en beter vinger aan de pols houden met een verantwoorde samenhang tussen economische en ecologische draagkracht van de aarde. Voorbeelden te over zoals het tropisch regenwoud, onze poolgebieden. We moeten meer bewust worden dat ook komende generaties op een goede en verantwoorde wijze leefbaar op deze aarde kunnen rondstruinen. De ik-mentaliteit en graaicultuur daar moeten we van af in het belang van de leefbaarheid van deze aarde. Leefbaarheid moet centraal staan en economisch pas profiteren als het duurzaam verantwoord is.
   
  groeten
   
  natuurforser

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: