WATERMUNT   18 comments

Watermunt in de Mieden. Zondag 27 juli 2008

Voor mij een reden tot blijdschap, de watermunt was uit de Mieden in Buitenpost verdwenen en dat tot mijn grote spijt. Afgelopen zondag was ik met kennissen in de Mieden en ik gaf een enorme juichkreet en lag meteen op m’n knieën, Gabe, Boukje, hun dochtertje Gabriëlle en pleegzoontje Jacob keken eerst nogal vreemd, maar toen ze het kruid hadden geroken en ik ze had laten zien dat je de blaadjes gewoon kunt opeten waren ze al even enthousiast als ik en nu het eenmaal terug is zal het zich snel voortplanten en blijven! Later op de dag onderweg naar Lauwersoog gestopt en jawel hoor daar bloeide het al, wat een heerlijkheid mijn dag kon toen al niet meer stuk.

Bloeiende Watermunt. Zondag 27 juli 2008

De Watermunt (Mentha aquatica) is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Groeiplaatsen zijn oevers, laagveenmoerassen, rietland, blauwgrasland, duinvalleien, greppels, ruigten, verlandingsvegetaties, grienden en bossen. De stengels zijn 30-90 cm lang en hebben gesteelde , eivormige tot langwerpige, gezaagde tot gekartelde bladeren. Het blad ruikt sterk naar pepermunt (Mentha x piperata). De plant heeft zowel bovengrondse als ondergrondse uitlopers. De roodachtig tot lila bloemen worden door insecten zoals honingbijen en hommels bestoven. De kelkbuis is 4-5 mm lang en heeft lancetvormige tanden. De bolvormige bloeiwijze bestaat uit één of twee schijnkransen. Andere namen voor deze plant zijn:

Fries: Wylde balsem – Engels: Watermint – Frans: Menthe aquatique – Duits: Wasserminze. Mocht iemand het tegenkomen dan kan er rustig wat blaadjes van meegenomen worden want Watermunt groeit als een woekerplant, er kan thee van gezet worden of wat blaadjes bij gewone thee toegevoegd worden, een heerlijk frisse thee en dat is niet weg met de warmte van nu!

Watermunt en wilde vegetatie. Zondag 27 juli 2008

Geplaatst30 juli 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

18 Reacties op “WATERMUNT

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Ann  gefeliciteerd  met  je  grote   broer  dag  dag 

 2. Weer geen sterretje gezien. Bah die Bill. Wat weet je toch veel van planten, je lijkt mijn oma wel (met alle respect want wat ik weet van kruiden komt van mijn oma en zeker niet van mijn moeder, die had alleen maar een ‘nuffen-tuin’-sorry mams)
  Ik vind het ongelooflijk knap dat je in het wilde weg zomaar alle kruid herkent en alles met naam kan noemen. Ik weet redelijk wat van wat hier groeit maar watermunt is onbekend. Te zout water aan de Schelde ?? Als je had gevraagd wat is het had ik (zonder ruiken uiteraard) op basilicum gegokt.
   
  Prettig weekend Ann, vond het jammer dat ik niet wist welke dag je broer jarig is, wist enkel dat hij een leeuw is, maar niet dat hij zo een jonge was. (Leeuw !). Kalender staat er nog niet, had geen verhaal erbij. Komt zondag of maandag. MAAR GEFELICITEERD MET JE BROER !!!
   
  Moet dringend wat foto’s gaan schieten bij de bouwput in mijn dochters buurt. Ongelooflijk wat daar in 6 maanden spontaan naar boven is gekomen. Mag je me zeggen wat het is. Want Schelde of niet dat weet ik echt niet. Zal morgen een poging wagen

 3. Liefen an wat is dat weer goed nieuws zeg want het inderdaad  haast niet meer te vinden watermunt hier in denhaag is er nog een klein beekje waar het groeit en dat beekje dat heet de haagse beek is al eeuwen oud en nu willen ze dat ook aan dempen maar er zijn nu mensen die daar een stokje voor gaan houden maar goed ook maar an je ziet wel dat de natuur zich niet laat kisten he hij zorgt er wel voor dat het watermunt toch nog een plekje krijgt waar die zich lekker voelt nu maar hopen dat de mensen het niet gaan verpesten en daar heen treken en daar hun thee pakje s mee gaan vullen laat het gewoon lekker dijen zo dat we over een tijdje nog meer van de watermunt heben  zo an ik ga nu mar weer een verdieping lager want echt het is hier smor heet de zon die staat pal op het dak al weer een tijdje en dan is het net een oven 30 graden en dat is me toch wel teveel ik wens je een leuken avond en morgen weer gezond weer op diken kus rene

 4. Schitterende foto’s meid!
  War ontzettend gaaf dat ‘ie weer terug is in de Mieden.
  Eens heb ik munt in de tuin gehad met het idee er thee van te maken …..
  Viel een beetje tegen eerlijk gezegd, maar misschien was het wel een verkeerde soort.
  De slakken en ander ongedierte vonden het in ieder geval beter smaken dan ik en in een mum van
  tijd was er niet veel meer over dan een zielig, aangevreten bruin stronkje……
  Off topic:
  Had in mijn berichtje gezet dat er nog eentje zou volgen, mnaar ben er nog niet aan toegekomen.
  Gé heeft nu vakantie en we proberen zoveel mogelijk te genieten nu het eventjes mooi weer is, maarrrrrrrrrrr……..
  het vervolg komt eraan hoor!
  Heel veel liefs en een dikke knuf, Miem

 5. Heerlijk leerzaam weer wat ben je toch goed in al die planten en namen ben je soms een klein bosnimphje???
  Prachtige foto’s en wat boffen de mensen die met je meewandelen kunnen veel van je leren thnxxx weer Ann.
  Zeg ik maar zo tot de volgende wandeling en les.
  Ik heb wel gewone munt in mijn tuin lekker in de thee goed voor je rust/maag etc. echt lekker!
   

  «»Vosje«»
 6. Ik had wel eens van de watermunt gehoord, maar geen flauw idee hoe deze er uitzag ! Nu dus wel. Erg leerzaam verhaal en ook mooie foto’s !

 7. Lieve Ann,
  Schitterend zoals je ’t beschrijft en weer wat geleerd!Als ik Joep ’n paar x per dag uitlaat merk ik meer en meer dat ik vaker naar de natuur kijk…zo van…hé dat lijkt wel…volgens mij op space gezien?!Leuk is dat!Mooie foto’s,vooral die in bloei staat!’t Word weer ’n zwoele avond en nacht,morgen nog ’n warme dag en dan gaat de temperatuur weer wat omlaag!Kunnen de beestjes weer ’n beetje bijkomen,de konijnen hebben ’t zwaar te verduren gehad hoor!
  Liefs Corry en doggy Joep,doeidoei!!

 8. Lieve Ann
  Wat geniet ik toch ,ik krijg zoveel natuur informatie nu ,ik kan het hopelijk een beetje onthouden Watermunt ? nog nooit had ik ervan gehoord ,mischien best wel eens gezien zonder te weten wat het was ,munt thee heerlijk  maar dan wel van mijn Marokkaanse buren ,niet uit zo’n zakje .Je foto’s zijn weer prachtig
  Liefs Elisabeth

 9. Ik ben gestopt met zoeken naar de watermunt Ann. Ik heb vandaag van alles geproeft wat er op leek maar het was allemaal niet te pruimen. Ik laat het maar over aan een specialist als jou. Je bent wel een echt natuurmens.
   
  Liefs van mij

 10. wie van de drie de middelste vind ik het mooist, al weer wat geleerd .zal er nu ook opletten . je bent echt een natuurmens en de natuur is mooi groetjes joke

 11. Lieve Ann…
  heel mooi, de foto’s…
  liefs…Gerd.

 12. Prachtige plant hoor,hat is toch een goed teken dat hij terug is he?
  De middelste foto is erg mooi Ann!
  Kus van Edward.
   

 13. Lieve Ann Prachtig heel mooie foto’s  en daar ook voor op de knietjes gelegen :-)
  Lieve groetjes Janny

 14. Nou wat heerlijk voor je Ann.
  Hier zal het een paradijs voor je zijn, de slootkanten staan er vol mee. Als je de koeien ophaald uit het land gaan ze vaak nog even drinken bij de slootkant en kneuzen zo de watermunt planten waardoor het heerlijk gaat ruiken, dat begrijp je.
  Groetjes

 15. Fijn voor je dat je onverwachts werd verrast door deze watermunt.
   
  En ik vind het erg fijn dat je namen bij de flora zet.
  (In mijn tuin staat wel een muntsoort maar dat zal wel geen watermunt zijn)
   
  Toos  

  bont zandoogje
 16. Nog nooit op watermunt gelet of gezien, een blaadje(s) lijkt me inderdaad heerlijk.Zal proberen het plantje te onthouden.

 17. Dit bedoel ik nou. Ann geweldig, geweldig, geweldig. Wat een heerlijk enthousiasme. Het verdient navolging !!!
   
  groeten
   
  Roel

 18. Nooit gezien Ann off natuurlijk nooit geweten .
  Zal mijn ogen eens goed laten zoeken wie weet groeid het hier ook .
  Pffff wat is het warm he vandaag ..Boodschappen gedaan 3 keer was gedraaid .gras gemaaid en de groente tuin los gemaakt .
  Het is mooi voor vandaag lekker douchen zometeen en dan ……….helemaal niks meer .
  Ann een fijne zwoele avond en een nog warmere dag morgen .
   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: