De Kruidhof, Buitenpost, Botanische tuin Fryslan.   11 comments

Vanmiddag door de Kruidhof gewandeld en het was genieten van de ontzettend veel bloeiende bloemen, de warmte van de zon en de geuren, er is een terras bij het Tuincafé De Uithof maar daar ben ik niet aan toegekomen het was 5 uur voor ik het door had, voortaan vroeger heen!

De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 weer een mooi hoekje

Historie

De geschiedenis van Botanische Tuin Fryslân "De Kruidhof" begint in 1930 als gestart wordt met een proeftuin voor groenten en fruit. Later richt de proeftuin zich meer op het kweken van kruiden. Vanaf de jaren vijftig was "De Kruidhof" een kruidentuin waar de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek liet verrichten naar de geneeskrachtige werking van planten. De Rijksuniversiteit Groningen ondersteunde "De Kruidhof" bij het inrichten van de Geneeskruidentuin welke een begrip is geworden in binnen- en buitenland. Sinds 1973 is "De Kruidhof" eigendom van de gemeente Achtkarspelen. De toeristische functie van de tuin wordt steeds belangrijker en het aantal thematuinen wordt uitgebreid tot zeventien. Botanische Tuin Fryslân "De Kruidhof"wordt in 2000 geregistreerd als erkend museum en is sindsdien ook lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen.

Een wandeling door "De Kruidhof" brengt u langs zeventien thematuinen, elk met hun unieke plantencollecties en bijzonderheden. In totaal groeien er ruim 2.000 plantensoorten op 3,5 ha. grond. De tuinen kennen zowel recreatieve, informatieve als aducatieve elementen.

De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 Kruidenhoekje

Enkele van de Tuinen: GENEESKRUIDENTUIN: In 1969 heeft professor dr. F.H.L. van Os de aanzet gegeven voor het inrichten van de Geneeskruidentuin. Samen met collega’s van de Rijksuniversiteit Groningen heeft hij de kruiden gerangschikt naar het doel waarvoor ze gebruikt worden, waardoor deze tuin met name een educatieve functie heeft.

MIDDELEEUWSE KLOOSTERTUIN: Deze tuin is gebaseerd op de decreten van Karel de Grote die geformuleerd zijn in de Capitulare de Villis, één van zijn wetboeken. Kloosters richtten op een soort gelijke wijze hun tuinen in. De nadruk in kloostertuinen ligt op voedingsgewassen die vroeger gediend hebben voor zelfvoorziening. De aanwezige vijg en kardoen wijzen op invloeden uit de warme zuidelijke streken, waar de kloostertuinen hun oorsprong vinden.

De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 heerlijk wandelen

FRUITHOF: In de Fruithof groeien meer dan honderd oude fruitrassen. Door deze bijzondere soorten te kweken draagt "De Kruidhof" bij aan de cultuurhistorische en ecologische waarden. In de lente is de Fruithof een waar bloesemparadijs.

ROSARIUM: In 2008 is het nieuwe Rosarium geopend. Al jaren is er een grote verzameling van 12 groepen botanische rozen. Deze rozen zijn dan ook het uitgangspunt geweest in de aanleg van dit door de renaissance geïnspireerde Rosarium. Bezoekers kunnen genieten van een pracht aan geuren en kleuren.

De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 Laantje bij de fruittuin

IJSTIJDENMUSEUM: Op het terrein van De Kruidhof bevindt zich tevens het IJstijdenmuseum met archeologisch steunpunt. Het museum geeft een beeld van het Friese woudenlandschap in de IJstijd en wat er heden ten dage nog van te vinden is. Verder is er nog IT WINKELTSJE waar een groot assortiment cadeauartikelen te koop is en een uitgebreide collectie kruiden- en bloemenzaden. Ook is er een verkooptuin met bijzondere vaste planten, een grote collectie kruiden en geurende rozen.

Bovenstaande tekst is overgenomen uit de folder van De Kruidhof, de foto’s zijn uiteraard van mezelf en ik kan alleen maar zeggen, wie ooit in de buurt van Buitenpost is, De Kruidhof is een echte aanrader! Vanaf Leeuwarden en Groningen ligt Buitenpost ongeveer in het midden en is ongeveer 30 kilometer van beide steden verwijderd. De rest van de foto’s die ik vanmiddag heb genomen komen in een album te staan, zodat iedereen een klein beetje kan zien hoe mooi het daar is.

 De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 de rozen bloeien volop

Niet alleen de rozen, maar ook alle andere bloemen zijn een verrukking om naar te kijken.

De Kruidhof, Buitenpost 8 juni 2008 Irissen, blauw

Geplaatst8 juni 2008 doorAnn McDunn inGeen categorie

11 Reacties op “De Kruidhof, Buitenpost, Botanische tuin Fryslan.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Wauw Ann, wat een schitterende foto’s.
  Heb zelf van de week een nieuwe camera aangeschaft en nu ik deze schoonheid zie, begint het meteen te kriebelen!
  Liefs, Miem

 2. Wat een prachtige foto,s Ann!! en het lijkt mij een heerlijke plek om te wandelen..wij gaan in Augustus op vakantie naar Drente..zeker weten dat wij ook hier naartoe gaan!!!..fijne avond verder..liefs Caro.

 3. Lieve Ann,
  Ik heb nog eens ff op me gemak gekeken naar "De Kruidhof" Buitenpost!Erg mooi allemaal.Ook je foto’s in ’t album gezien,veel rozen,jaja,ik weet dat je van rozen houd,hihihi!!Ik vind rozen ook mooi maar in m’n tuintje lukt ’t niet zo hoor.Ik heb nu dan ook geen rozen,ze worden altijd opgevreten door de luizen!!’t Zal wel aan mezelf liggen,ik doe te weinig om ze goed te houden denk?!Pioenrozen zijn ook heel erg mooi maar die worden altijd zo top zwaar en kukelen om.Maar op jou foto’s zien ze er allemaal even prachtig uit!!
  Liefs Corry en Joepie,doeidoei!!xxx

 4. Wat een mooie foto van de Iris, normaal is het niet mijn favoriete bloem, maar hier op de foto is hij heel mooi. En de foto erboven zijn volgens mij pioenrozen. Geweldig mooi zijn die. Stiekum hoop ik er een bosje van te krijgen van mijn mannetje…

 5. mooi hoor die tuin had daar nog nooit van gehoordt de foto s die zijn erg mooi en nodigt uit voor een tripje er naar toe michien dat we deze week is een ritje gaan maaken die kant uit als het weer niet te slecht wordt we zullen het aan zien ik wens je een mooien dag toen veel zon  zo dat je nog kunt genieten van al dat moois wat er bloeit doeiii

 6. ann prachtig mooie fotos
  ben er om deze tijd van het jaar nog nooit geweest moet nodig er weer eens heen
  gr v els

 7. Lieve Ann,
  Daar is het inderdaad adembenemend mooi zo te zien, ! Prachtige foto’s trouwens.
  Liefs,
  Marjo
   

 8. Ann allereerst mooie foto’s en mooi verhaal,dat is echt genieten met al die geuren en kleuren.
  Jij kan tocht wel fotograferen hoor,al is het dan geen macro.
  Als ik er tijd voor kan vinden ga ik er zeker heen.Groetjes van gerrit en elly.

 9. Prachtig inderdaad, de tijd staat daar stil dat blijkt wel letterlijk en figuurlijk.
  Hoe was de antiek en boekmarkt?

 10. Ann, je hebt er een prachtig item van gemaakt met je eigen foto’s. vooral de derde van onderen met ‘z’n bogen. ook wel even prettig om in de schaduw te kunnen lopen. Het was nogal warmpjes vanmiddag. Dit is toch ook veel mooier dan die stoffige boeken haha.
   
  Ik ga zo maar eens naar bed. Jij nog lang niet denk ik.
  Welterusten alvast

 11. Een leerzaam verhaal met mooie foto’s,het is daar prachtig hoor!
  Als je in zo’n tuin aan het wandelen bent,kan ik mij voorstellen dat de tijd vliegt.
  Kus van Edward.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: