MOEDERDAG   10 comments

 
moederdagboeket  Moederdag
 

Bron: Wikipedia

Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap. In Nederland en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd, sinds 1913. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei – tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen. De feestdag heeft zich in zijn huidige vorm vanuit de Verenigde Staten over de rest van de westerse wereld verspreid.

In gezinnen die Moederdag vieren staat de dag tegenwoordig in het teken van het verwennen van moeder. Ze krijgt veelal ontbijt op bed en cadeaus en huishoudelijke taken moeten, voor zover dat niet al gedaan werd, door vader en de kinderen worden verricht. Vaak hebben de kinderen op school cadeaus gemaakt.

 

moederdag  moederdagkater

Oorsprong

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag. Bij de oude Grieken behoorde het vereren van de moedergod Rhea tot de lente-riten. Haar naam wordt soms afgeleid van Era, dat aarde betekent; hij wordt ook wel in verband gebracht met rha (rood) of een woord voor gier. Dieren waarmee ze werd geassocieerd zijn de duif, de kraai en de leeuw of bergleeuw. De katholieke Kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus.

In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond.

 

Rhea en Mars  Maria  Rhea en Cronus

Rhea en Mars                                                             Maria en Jezus                               Rhea en Cronus                                

Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag, een dag die in het teken moest staan van pacifisme en ontwapening door vrouwen. Het succes kwam echter pas nadat Anna Marie Jarvis in 1907 Moederdag begon te promoten als een dag van waardering voor moeders. In 1908 organiseerde Anna Jarvis (1864-1948) uit Grafton, West Virginia de eerste Moederdag, vooral om haar moeder Ann Reeves Jarvis te herdenken die in de Amerikaanse Burgeroorlog zogenaamde Mother’s Day Work Clubs had georganiseerd om voor voedsel en medicijnen voor hulpbehoevende moeders te zorgen. Het idee sloeg aan, en Jarvis zette door om meer mensen over te halen. In 1914 besloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan Mother’s Day zou zijn, een nationale feestdag.

En zo blijkt het alweer dat heel veel mensen niet weten wat we vieren, maar dat moederdag beslist niet alleen om de commercie in het leven is geroepen.

 

Moederdag

 

Advertentie

Geplaatst11 mei 2008 doorAnn McDunn inFeest

10 Reacties op “MOEDERDAG

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Voor Murawi: bedankt voor je bemiddeling?????   Ha Ha
   
  Moeder aarde dus…..  genieten voor alle moeders……  

 2. Kende alleen maar het verhaal van Anna Jarvis. Toch meer gaan wikipedia-en
  20 graden al pfoe wordt weer een hete dag vandaag

 3. Kende alleen maar het verhaal van Anna Jarvis. Toch meer gaan wikipedia-en
  20 graden al pfoe wordt weer een hete dag vandaag

 4. Hoi Ann.
  Nooit geweten dat moederdag al zo’n mythologische betekenis had.
  Natuurlijk mag moeder best eens één dag per jaar extra in het zonnetje gezet worden maar de manier waarop mensen zich laten bespelen door de commercie vind ik nergens op slaan. Geldt trouwens ook voor vaderdag.

 5. Sorry,
  de groetjes vanuit het zuiden en ben je goed in de bloemetjes gezet?
   
  ajuuuuuuuuu

 6. de rechtse foto heeft niet met moederdag te maken denk ik, maar kan het mis hebben, lees volgend citaat: 
  Zeus was de jongste zoon van Cronus en Rhea. Zijn vader Cronus werd gewaarschuwd dat één van zijn kinderen hem zijn heerschappij zou ontnemen.( Dat één van zijn kinderen de baas over hem zou worden.)
  Om dat te voorkomen at hij al zijn kinderen meteen op na de geboorte. Behalve Zeus… Rhea redde Zeus door niet haar zoontje te geven, maar een steen (gewikkeld in een doek). Cronus at deze steen in één keer op.
  Zeus werd stiekem grootgebracht op het eiland Kreta door Adrasta en haar zuster Io en werd gevoed door de melk van de geit Amaltheia.
  Toen hij groot was ging hij terug om wraak te nemen op zijn vader Cronus. Hij vroeg de hulp van Metis, de zuster van zijn moeder Rhea, die een drankje voor Cronus maakte waardoor hij al zijn kinderen uitbraakte (uitkotste). Dit waren Hera, Poseidon, Hades, Hestia en Demeter.
  Nadat Zeus Cronus doodde met zijn bliksemschicht, vielen alle goden onder zijn heerschappij (macht). Zeus is getrouwd met zijn zuster Hera.
  Zeus, meester in vermommingen, verscheen aan Hera in de vorm van een kleine uil en verstopte haar kleding tijdens een regenstorm. Zij trouwden in de lente en men zegt dat hun huwelijksnacht wel 300 jaar duurde! Samen hadden zij 4 kinderen: Ares, Hebe, Eris en Hephaestus, alhoewel men zei dat Hephaistus eigenlijk alleen maar het kind van Hera was.
   

 7. Dear Ann,
  Het werkelijke verhaal,zoals hier door jou beschreven was mij óók niet bekend,interessant én leuk om te lezen.
  Misschien heb ik het wel mis hoor,maar ik geloof dat het overgrote deel van de Moeders
  het fijner vinden om een gedicht te krijgen zoals Sandra,dan een duur koffiezetapparaat.
  Kus van Edward.

 8. Hello moedertje Ann-etje, lekker daggie gehad? je weet wel waarom wij het vandaag niet zo uitbundig geviert hebben. Maar ik vind het toch altijd leuk als de kinderen gewoon iets zelf maken. De boys hadden een leuke foto reportage uitgeprint en er gekke tekst bij gezet. Natuurlijk met de allermooiste foto’s van moeders….ahum!
  Zelf ook nog even naar mijn moedertje geweest en mijn schoonmoedertje. De laatste had het het meeste verdient vandaag.
   
  Kussie Liesje

 9.  
  Hoi Ann
  Zo zie je maar, weer wat geleerd! "t is goed dat er mensen zijn die nog wel weten waar het eigenlijk om gaat, want dat moet wel bewaard blijven. En dat alles zo in de commersie wordt getrokken, hoeft van mij ook beslist niet. Bij onze jongste kinderen op school doen ze er ook niets meer aan, de meeste kinderen kopen toch iets voor hun moeder dus dat zelfgemaakte knutselwerkje stelt dan toch niet zo veel meer voor……
  Ik las in de krant dat de meeste moeders graag een note-book wilden hebben maar dat ze een koffiezet apparaat kregen….WAAR ZIJN WE MEE BEZIG?

 10. zo ann dat wist ook niet dat er zo veel verschildedagen moederdag is
  vandaag oudste zoon geweest jongste belde op of het goed was dat hij morgen komt nu we zijn toch thuis dus kom maar waneer je wil
  we hadden er mooi weer bij lekker in de tuin
  van middag nog rondje gefietst was zo mooi weer
  wat een pracht foto heb je er bij verleden jaar in Groningen waren er velde vol was zo mooi had ik in echt nog nooit gezien veel gr v els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: