Pinkster en lang weekend.   4 comments

 
Bron Wikipedia.

Oorsprong

De oorsprong van Pinksteren ligt in de Mozaïsche wetten die aan het volk Israël waren gegeven na hun uittocht uit Egypte. In het Bijbelboek Leviticus,  hoofdstuk 23:15-22 staat dat op de vijftigste dag, op de dag na de zevende sabbat vanaf Pesach nieuwe offers voor God moesten worden gebracht, als een soort afsluiting van Pesach. Het feest werd ook wel het ‘Wekenfeest’ genoemd (Deuteronomium 16:10). Er moesten ‘eerstelingen’ van de graanoogst en het vee worden geofferd. Voorts moest er een samenkomst worden gehouden en niemand mocht zijn gewone werk doen.

In het christendom werd het Wekenfeest ‘Pinksteren’ genoemd, naar het Griekse woord ‘pentekostos’ (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen.

TRIVIA:

 • Voorjaarsfeesten: De voorjaarsfeesten werden al in de middeleeuwen gehouden en
 •  waren met Pinksteren verbonden. De viering van de pinksterbloem (dit was fluitenkruid en niet de pinksterbloem) was één van deze voorjaarsfeesten, waarbij het mooiste meisje van het dorp tot pinksterbloem werd gekozen. Nu wordt het in het oosten en zuiden van Nederland en op de Waddeneilanden nog gevierd als kinderfeest. Op Schiermonnikoog bijvoorbeeld staat dit feest bekend als "Kallemooi", volgens sommigen een verbastering van "Call the May", kortom een voorjaarsfeest.
 • Voor de meeste Nederlanders en Vlamingen betekent Pinksteren weinig meer dan een extra lang weekend, omdat aan de zondagse feestdag een extra vrije dag op de maandag erna is toegevoegd. Men kent aldus een eerste en een tweede pinksterdag..
 • Een andere, vooral in Vlaanderen gebruikte benaming voor Pinksteren, is Sinksen of Sinxen. Dit is een verbastering van het Oud-Franse sinquiesme, wat vijftigste betekent (dus vijftigste dag na Pasen).
 • In Friesland werd het fluitenkruid, dat rond Pinksteren bloeit, pinksterbloem genoemd. De echte pinksterbloem is een plant met tere witroze bloemen die vaak veel eerder in bloei staat.
De Zaanstreek heeft nog een Derde pinksterdag, ‘Pinkster Drie’ genaamd, naar men zegt om de bevrijding van de Spaanse bezetting te vieren. Veel ‘Zaankanters’ nemen dan een extra vrije dag op. Tegenwoordig wordt er op die dag de Pinksterdrie Wielerronde van Krommenie gereden.
 
Pinkster
 

 

 
Advertentie

Geplaatst9 mei 2008 doorAnn McDunn inFeest

4 Reacties op “Pinkster en lang weekend.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Dear Ann,
  Weer een leerzaam stukje hoor,inderdaad weten de meeste mensen niet wat Pinksteren inhoud.
  Zou je nog een beetje verwend worden met Moederdag?
  Dikke kus van Edward.

 2. Lieve  ann  fijne  pinksterdagen  en als je  morgen weer wakker  wordt schijnd de  zon  dus  geniet er van  knuffel  van  space  vriend  cees  

 3. hoi lieve ann en geert wens jullie ook een fijn weekend toe
  met veel mooi weer en veel foto’s maken morgen urkerdag ga maar een kijkje nemen wie weet zie ik wat leuks
  en stukje geschiedenis is ook mooi mee genomen
  zelf denk ik allleen heerlijk lang weeken daar geniet ik nu nog meer van anders had ik met Pinksteren moeten werken nu nog met eeren vrij
  al wou ze me wel  weer in roosteren heb de boot even kunnen af houden nu ann mooi weekend maar we
  spreeken elkaar vast nog op de space
  veel gr van els

 4. Hé leuk. Sinxen ja dat ken ik maar de rest niet, behalve de Heilige geest die neerdaalde. Goed katholiek opgevoed in Vlaanderen.
   
  Prettige pinksterdagen !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: