Jean Pierre Rawie   3 comments

 
Gedicht van Jean Pierre Rawie
 
Jean Pierre (echte naam: Jan Pieter) Rawie is geboren in Scheveningen op 20 april 1951 en is een Nederlands dichter en vertaler. Drie jaar na zijn geboorte verhuisde het gezin naar Winschoten en in 1970 verhuisde Jean Pierre naar Groningen, waar hij nu nog woont en veel te zien is in de antiquariaten op zoek naar poëzie die hij nog niet bezit en ook café de Wolthoorn bezoekt hij trouw. Wie vaak in Groningen komt of er woont zal hem ongetwijfeld vaak zijn tegengekomen, een man met een flamboyante levensstijl en ook zodanig gekleed.
 
Vanaf 1970 studeerde hij Slavische en Romaanse filologie aan de Universiteit van Groningen. In 1975 werd hij medewerker van het tijdschrift De Nieuwe Clercke, onder het pseudoniem Albert Zondervan en publiceerde samen met Driek van Wissen verzen in dit satirische Groninger studentenblad waarvan zij beiden de drijvende krachten waren. In 1976 publiceerde hij, samen met Driek van Wissen, het duo-debuut De match Luteijn-Donner. Dit werk had als subtitel een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten. Verzorgd door Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen. In hun verzamelde werken wordt dit werk door beide auteurs niet genoemd. In 1979 maakte hij zijn solodebuut met Het meisje en de dood en in 1982 toen hij na een korte maar intensieve ziekenhuisopname weer schreef was zijn eerste gedicht Intensive care. Ook in 1982 werd hij nationaal bekend door zijn optredens in het televisieprogramma van Sonja Barend.
 
portret Jean Pierre Rawie   Jean Pierre Rawie - 1951
 
Zijn bundel Kwade trouw kwam uit in 1986 en in 1989 werd hem de Wessel Gansfortprijs toegekend en uit dat zelfde jaar verdiende hij algemene erkenning bij de literaire kritiek met Woelig stof. In 1990 verscheen sonnetten, een bibliofiele uitgave en in 1992 verscheen Onmogelijk geluk dat tevens zijn grootste verkoopsucces werd. In 1997 verscheen de vertaling van Vier gedichten van Aleksander Blok wat hij vanuit het Russisch in het Nederlands vertaalde. Ook vertaalde hij verzen van de Russische dichter Fjodor Tjoettsjev. In 1999 verschenen Geleende tijd en Gedeeld verleden (bibliofiel) in 2004 Verzamelde verzen. Jean Pierre Rawie heeft op de grens van leven en dood gelegen, mede door zijn overmatig alcoholgebruik en een longontsteking, daarna werd hij rustiger wat volgens de critici zijn werk ten goede kwam. Een bijzondere man en men houdt van zijn verzen of heeft er een hekel aan en vindt ze saai, maar hij behoort tot de best verkopende dichters van Nederland en zinnen uit zijn werk komen steeds vaker voor in rouwadvertenties. Bovenaan staat een gedicht wat ik erg mooi van hem vind. Voor mensen die van gedichten houden en het niet erg vinden dat Jean Pierre, die toch bijzonder snedig uit de hoek kan komen, beslist geen vrolijke gedichten schrijft, vindt vast bij zijn werk gedichten die ze kunnen waarderen en mooi vinden.
 

Geplaatst11 maart 2008 doorAnn McDunn inKunst

3 Reacties op “Jean Pierre Rawie

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. In mijn boekenkast staat "Het meisje en de dood" van Jean Pierre Rawie, regelmatig ligt deze bundel ook op mijn nachtkastje…
  Voor vandaag heel toepasselijk:
   
  Ik luister naar de najaarswind
  waarin ik, wat ik ook verloor,
  in elk geval berusting vind.
  Dezelfde wind waait nu ook door
  de burgerlijke buitenwijk
  waar wij elkaar hebben bekend.
  Het wordt mij stilaan duidelijk
  dat jij aan vrijwel alles went.
               ~*~
   
   
   

 2. Hallo Ann,
  Dit vind ik een mooi gedicht. Ondanks dat zijn gedichten wel naargeestig zijn, spreken ze mij wel aan.
  Leuk trouwens, zo’n beknopte biografie.
  Liefs,
  Marjo

 3. Hoi Ann, het is altijd leuk zo’n stukje te lezen van het leven van een persoon, in dit geval de dichter Jean Pierre Rawie. Hij heeft best mooie gedichten gemaakt. Ik heb er ook nog een voor je, stuur hem zo op. Groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: