Der Untergang   7 comments

 
DER UNTERGANG (2004)
 
Der Untergang
 
Regisseur Oliver Hirschbiegel o.a. bekend van de film "Das Experiment", maar meer nog van de TV serie "Tatort"heeft met deze film een uitstekende prestatie geleverd, de sfeer in en rond de bunker is geweldig weergegeven en de opnames zijn dan ook prachtig in al hun gruwelijkheid. Bruno Ganz acteert geweldig als Adolf Hitler, Corinne Harfouch als Magda Goebbels en Ulrich Matthes Habivh als Joseph Goebbels zetten ook prachtige rollen neer, Alexandra Maria Lara moet in het begin even in haar rol "groeien" maar langzamerhand wordt ze beter als de privé-secretaresse Traudl Junge van Hitler, de rest van de cast acteert goed. De film laat zien hoe het gaat tijdens de laatste periode van het bewind van één van ’s werelds grootste moordenaars en het verhaal heeft een goede opbouw. Ondanks dat er enige scepsis bestond dat de mensen medelijden zouden krijgen met de lijdende Hitler zal niemand enige sympathie voor dit onmens kunnen opbrengen.
 
Der Untergang   Der Untergang
 
In november 1942 worden zes jonge vrouwen in de nacht naar de Wolfschanze, het führer hoofdkwartier gebracht, ze gaan solliciteren naar de baan als privé-secretaresse van Hitler en ondanks de vele fouten die Traudl maakt tijdens het dicteren van Hitler wordt zij aangenomen. Daarna, het is dan inmiddels 1945 wordt het ronduit één grote waanzin. In de bunker onder de Rijkskanselarij is Hitler vrij rustig en bespreekt met de dames hoe zij het best zelfmoord kunnen plegen, totdat hij af en toe in een bui van krankzinnigheid vervalt en zichzelf opzweept tot een woede-aanval en denkt dat de overwinning alsnog zal plaatsvinden. Hij voelt zich dan door iedereen verraden en iedereen is schuldig aan het mislukken van deze oorlog, behalve hijzelf. Alleen zijn vertrouwen in Goebbels (minister van Openbare Voorlichting en Propaganda) en zijn familie blijft bestaan. De macht die Hitler dan nog heeft is onbegrijpelijk.
 
Der Untergang  Der Untergang
 
Berlijn zelf is ook één groot gekkenhuis, terwijl de Russen optrekken en al heel dicht genaderd zijn, wordt ook daar gemoord en de verwarring is zo groot dat zelfs eenheden elkaar te lijf gaan. Heel triest is het om te zien dat kinderen vanaf 12 jaar zich met hart en ziel overgeven aan de Hitler Jugend en daarbij dan ook meestal omkomen, al of niet met een erekruis of medaille die ze van hun Führer zelf in ontvangst hebben gekregen. Zelfs na zijn snelle huwelijk met Eva Braun (Juliane Köhler) laat hij zijn zwager, Hermann Otto Fegelein (Thomas Kretschmann), die hij verdenkt samen te spannen met Heinrich Himmler (Ulrich Noethen) ondanks de smeekbeden van Eva, wiens zuster Gretl zwanger is, executeren. Veel van de officieren verlaten op het laatst de bunker om zichzelf in veiligheid te stellen, waaronder de architect Albert Speer (Heino Ferch) die nog een goed woordje probeert te doen voor de bevolking van Berlijn, overigens tevergeefs, volgens Hitler heeft zijn volk dit allemaal over zichzelf afgeroepen, ook zijn er nog velen die zich bedrinken en in de kelder blijven, of uit trouw, of uit angst.
 
Der Untergang  Der Untergang
 
Een van de ergste zaken die men ziet is de moord van hun moeder op haar zes kinderen, Magda Goebbels kan zich geen toekomst voor haar kinderen voorstellen zonder het Nationaal Socialisme en vergiftigt in haar eentje haar kinderen, Helga Susanne 12 jaar, Hildegard (Hilde) Traudel 11 jaar, Helmutt Christian 9 jaar, Hedwig (Hedda) Johanna 8 jaar, Holdine (Holde) Kathrin 7 jaar en Heidrun (Heide) Elisabeth 4 jaar, haar blikken naar Joseph Goebbels, na het zelf ombrengen van haar kinderen spreken boekdelen. Na de zelfmoord van Hitler en Eva zijn zij zelf aan de beurt. Ook de schokkende beelden van het noodhospitaal waar mensen liggen te kreperen en daarnaast het zien van het uitreiken van de erenkruizen en medailles blijven op het netvlies staan.
 
Der Untergang  Der Untergang
 
Traudl Junge blijft van het begin tot het eind een omstreden rol spelen in het geheel, voor een groot deel is deze film gebaseerd op haar boeken en dat is ook heel goed te merken. Al heeft zij als privé-secretaresse inzage gehad in alle documenten en heeft ze alle gedicteerde brieven uitgetypt, ze wist niet wat er gebeurde! Haar uitspraken die ze in Der Untergang ten beste geeft zijn op zijn minst liefde voor een monster en toch schuldbesef. "Een gemoedelijke, oudere heer, vriendelijk en met een zachte stem", en tot slot merkt ze nog op dat ze van de tijd die zij met Hitler heeft doorgebracht tot aan het bittere einde met volle teugen heeft genoten. Drie jaar lang heeft ze alles waargenomen, en toen ze op de vlucht sloeg heeft zij het er héél goed van afgebracht.
 
 
 
 

 
 

Geplaatst9 maart 2008 doorAnn McDunn inFilm

7 Reacties op “Der Untergang

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. armoedelag ten grondslag aan dit hele gebeuren. Blindelings vertrouwen op iemand die dat kon veranderen, maar doorsloeg? Ik ballanceer ook tussen aandacht en verstoppen. Kan die film niet bekijken, maar ben ik in de buurt van een concetratiekamp, dan moet ik naar binnen. Veel gezien, maar de bunker wilde ik niet binnengaan en nu is het weer een duur hotel zegt men. Tijden veranderen, mensen niet. Sterkte met verwerken. Al srak ik met mensen die het van nabij meemaakten en niets wisten, zoals in de film door je aangegeven. Peace!

 2. Mooi dat je dit onderwerp aanpakt zoals je mss in één van mijn weblogs hebt gelezen Na-oorlogse generatie ben ik gevoelig voor dit soort films ….> Kijk er veel en soms te nadrukkelijk naar ben dan net een spons, neem alles té veel in mij op alhoewel ik ook een tijd heb gehad dat ik niets endan ook niets met oorlog wilde maken voelde dat als struisvogelpolitiek ….> Helaas herhaalt de geschiedenis zich telkens weer!!! Het menselijk brein is soms onpasselijk!
   
  Hope is not a plan! (Prof.EllieWiessel uit het boek Night..jodenuitroeïng)
   
  PEACE!!!!

 3. Hallo Ann, bedankt voor je berichtje terug.
  Ik weet dat het allemaal heel erg is. En zeker moeten we er bij blijven stil staan…
  Dat doe ik ook wel, maar ik vind dat je teveel ellende ziet. En daar wordt ik verdrietig van. Het zelfde nu weer met die hond op de space van Ilona. Heel erg!
  Kan er niets aan doen, maar ik lees liever vrolijke dingen…
  Maar iedereen moet het doen op zijn eigen manier. Ik vind het dan ook leuk als je iets over de paaseieren schrijft en over jou wonderbollen.
  Dus ik blijf gewoon bij je terug komen hoor!
   
  Kiss Annelies

 4. Zoals Edward al zegt: het gebeurt gewoon allemaal weer, maar nu elders in de wereld. Ik ben in een stadium gekomen dat ik het allemaal niet meer kan (aan)zien. Oorlogen zijn zo ongelooflijk onzinnig en onnuttig. Het brengt alleen maar angst, honger en verdriet met zich mee en verder niets. Er komt uiteindelijk een eind aan alle oorlogen en dan kunnen mensen weer van voren af aan beginnen met opbouwen… tot de volgende oorlog weer alles vernietigt en verwoest. Het trieste van alles is dat alle partijen alleen maar verliezen. Er zijn geen winnaars in oorlogen. Ik neem het helemaal niet op voor Nazi-Duitsland, begrijp me goed, maar weet je hoeveel jonge Duitse knullen um sonst zijn gestorven omdat ze de pech hadden rond 1920 geboren te worden?
  "Opdat men niet vergeet". Mooie slogan maar we leren er helemaal niets van.
  Na 1945: Vietnam, Cambodia, Nicaragua, Griekenland, Argentinië, Bosnië, Rwanda, Mozambique, Falkland, Nigeria, Oeganda, Tibet, Colombia, Rhodesië, Israel, Egypte, Koeweit, Congo, Afghanistan, Irak, Tsjetsjenië, Chili, Atjeh, Soedan…… meer weet ik er zo gauw niet te noemen….  het is al veel te veel. Zó zinloos!!!

  • Ilona •
 5. Hallo Ann, jij houdt wel van heel aangrijpende films!
  Ik word er somber en verdrietig van.
   
   

 6. Dear Ann,
  Zoals we van jou gewend zijn, weer een goede omschrijving van deze film.
  Er is ooit eens een documentaire op tv geweest over het verhaal van Moeder Goebbels,
  maar de film heb ik niet gezien.
  Je zou toch denken dat men van deze gruwelijke tijd iets heeft geleerd,en er werd geroepen,dat nóóit weer!!!
  Misschien op kleinere schaal,maar het gaat allemaal gewoon door.
  Kus,Edward.

 7. Hoi Ann, wij hebben de film gezien. Een goeie film!  Eigenaardig toch, dat zulke gebeurtenissen allemaal in mensenlevens zo kunnen voorkomen. Hoe is het mogelijk, redeneer je iedere keer weer bij deze geschiedenis-verhalen en films.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: