Frida Kahlo een geweldige vrouw.   6 comments

 
FRIDA (2002)
 
Frida           Frida Kahlo
 
Links Salma Hayek als Frida, rechts Frida Kahlo zelf.
 
Regisseuse Juli Taymor is geboren op 15 december 1952 in Newton, Massachusetts, USA, ze heeft o.a. de TV opera "Oedipus Rex", de TV film "Fool’s Fire" (1992), "The Tempest" (1986), een film naar een stuk van William Shakespeare en de film "Titus" (1999) geregisseerd, met deze film laat Juli Taymor zien op vakkundige en bijzondere wijze een film te kunnen regisseren die werkelijk een zeer mooie biografie is van een bijzondere vrouw uit de kunstwereld. Of mensen van Frida’s kunst houden of niet doet eigenlijk niet ter zake, het gaat over het leven van de vrouw zelf.
 
Frida Kahlo    Frida en Diego Rivera
 
Links Salma Hayek als Frida, rechts Frida en Diego Rivera (foto).
 
Een prachtige film over het leven van de schilderes Frida Kahlo, de rol wordt geweldig gespeeld door Salma Hayek. Frida Kahlo is geboren op 6 juli 1907 in Coyocan een voorstad van Mexico Stad. Ze is de derde dochter van Wilhelm Kahlo (in de film Guillermo genoemd) die wordt gespeeld door Roger Rees, vader Kahlo was een Joodse fotograaf van Hongaarse afkomst. De moeder van Frida, Matilde (Patricia Reyes Spíndola) was half Indiaans. Anders dan in de film was Frida op 6 jarige leeftijd al licht gehandicapt, ze kreeg kinderverlamming en daardoor bleef haar rechterbeen dunner en liep ze lichtelijk kreupel. Frida Kahlo was een surrealistische schilderes, die nu nog bekend is. Alfred Molina acteert prima als de Mexicaanse schilder en schrijver van Indiaans-Spaanse afkomst, Diego Rivera (1886-1957), hij was muralist en zijn werk bestaat dan ook grotendeels uit muurschilderingen. Verder komen er in deze film nog verschillende beroemde figuren voor uit de geschiedenis o.a. de communistische Tina Modotti (1869-1942) een mooie vrouw die gespeeld wordt door Ashley Judd, zij was model en in Hollywood actrice en naaister, later fotografe en zij heeft een poos gewoond in Mexico Stad. Nelson Aldrich Rockefeller (1908-1979) een rol van Geoffrey Rush. De film is een rechtlijnige biografie, waarin het leven van Frida Kahlo eigenlijk te snel wordt verteld, maar het zou ook onmogelijk zijn geweest alles te vertellen over dit turbulente leven. Het zijn eigenlijk de brokstukken van haar leven, maar bijzonder mooi weergegeven. De opnamen zijn bijzonder en soms is het alsof de acteurs en actrices rondlopen in een surrealistisch schilderij van Frida zelf. De soundtrack, die in het tweede gedeelte van de film meer wordt gebruikt dan in het eerste gedeelte is prachtig! Vooral voor mensen die van Latino muziek houden. 
 
Frida en Tina Modotti 
 
Het verhaal begint als Frida in april 1953 naar haar eerste eigen tentoonstelling in Mexico wil gaan, ze is erg ziek maar met hemelbed en al laat ze zich op een open vrachtwagen naar de tentoonstelling brengen. Ze is prachtig gekleed als de Indiaanse Tehuana-vrouwen met veel kant, ruches en sierraden, ook vlecht ze bloemen, linten en fluweel in haar haren. Dan zie we hoe het haar is vergaan vanaf jong meisje tot op deze dag. Als Frida op haar 18e jaar naar school gaat met de bus wordt deze aangereden door een tram. De gevolgens zijn vreselijk, behalve enkele doden zijn er ook zwaargewonden waaronder Frida. Ze heeft een aantal breuken, onder andere van de wervelkolom, haar rechtervoet is verbrijzeld en een ijzeren staaf is in haar lichaam binnengedrongen en bij haar vagina er weer uitgekomen. Daarna begint er een ware lijdensweg voor Frida. Tijdens haar revalidatie en operaties krijgt ze van haar ouders een tekentafel op bed met een spiegel boven haar hoofd. Frida’s eerste werken zijn dan ook zelfportretten.
 
Frida Kahlo    Zelfportret
 
Links een zelfportret van Frida Kahlo.
 
Als ze weer op de been is, maakt ze kennis met een aantal linksgezinde kunstenaars en intellectuelen bij Tina Modotti thuis. Ze besluit haar werk te laten zien aan de schilder Diego Rivera een man die seks ziet als een handdruk, te dik is en lelijk, maar constant avontuurtjes heeft met allerlei vrouwen o.a met Paulette Godard (actrice). Diego is onder de indruk van het werk van Frieda en kort daarna trekken ze veel met elkaar op. Diego is voor de derde keer getrouwd, nu met Lupe Marín (Valeria Golino). Diego gaat scheiden van Lupe en hij en Frida trouwen in 1929. Voor Diego verandert er niets in zijn levenswijze, maar als hij een verhouding krijgt met het zusje van Frida, Cristina (Mía Maestro) gaat het mis. Ze scheiden, maar kunnen niet zonder elkaar, wat in 1940 leidt tot opnieuw een huwelijk.
 
Frida en Diego   Frida en Diego
 
In deze film gebeurt zoveel en er komen zoveel historische figuren in voor dat ik zelf de film zeker nog een paar maal zal zien. Diego en Frida worden zelfs een poosje verdacht voor de moord op Trotski (Russische revolutionair en politicus) met wie Frida een korte relatie heeft, als Trotski mede door Diego asiel krijgt in Mexico. en een poosje bij hem en Frida woont. Een biografie van een ontzettend sterke vrouw.
 
 
 
 

Geplaatst17 februari 2008 doorAnn McDunn inFilm

6 Reacties op “Frida Kahlo een geweldige vrouw.

Schrijf je in op reacties met RSS.

 1. Frida één van mijn favoriete kunstenaars …… Net de film wederom gezien zó indrukwekkend, vandaag zou haar 109ste verjaardag zijn. Ik was een aantal uren bij haar ❤
  "Cool as the bitterness of love"
  *
  Mooi blog Ann xxx

 2. Zij is mijn favoriete kunstenares.

 3. Hoi Ann, ik heb weer wat bijgeleerd. Mooi om te lezen, dit stuk. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar ben ook niet zo heel erg thuis hierin. Wat een tragisch leven heeft zij gehad, en dan toch energie hebben en sterk zijn. Ik heb er bewondering voor.

 4. Hallo Ann,
  ‘k Heb net je verhaal gelezen over de film met Frida, ik begrijp dat je alles zo goed mogelijk en in vogelvlucht hebt vertelt.
  Wat heeft deze vrouw in de film veel meegemaakt, ik heb het met belangstelling gelezen.
  Dat ze schilderde trok mijn aandacht! Vooral omdat ik gisteren ook even heb mogen "schilderen met kwast".
  De foto’s zijn mooi om te zien, echte karakterestieke hoofden (koppen).
  Kortom, mooi weergegeven!
  Groeten, Liza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: